Ma OK je to, ali to ljudi znaju, na kraju krajeva koji benzinac onda nije lijen, posebno oni sa po 16v, a posebno oni sa 1.000-1.400 ccm ? Kako nemaju kubika, jedino cime mogu nabiti konje su upravo obrtaji, i kao ih neko vozi na dobrim obrtajima moze biti prilicno "vrijedan", da ne kazem anti-lijen... Pa po toj logici je i Honda Integra Type-R lijen automobil, jer joj treba nesto vremena da digne obrtaje na 3.500-4.000...
A sta se onda desava ? 1,2,3,4,5, izvini tata, zurim.................
Lijena je npr. Skoda 120L, lijen je Yugo 45, lijena je i moje zene Felicia 1.3 karburator, ali u realnim uslovima na 200-250 km puta, malo ko nas prestigne, a mi puno vise drugih... I ti koji nas prestignu su barem VW G4 TDI klase... Slabijima ne dam...
LM, Jazz je pao saka, na zalost posle nekih peripetija i cekanja koje je moglo da se izbegne da su ljudi iz autosalona malo sposobniji...
Posto sam samo malo preso, evo samo prvih utisaka:
- prvi utisak koj sam imao na probnoj voznji da je auto tvrd - je - iscezao. istina je da oseca neravnine, ali jako lepo pije rupe i stabilan je na putu a i u krivinama, a to me je najvise plasilo s obzirom na Beo - gradsku voznju.
- fino tera, nemam zamerki (mada sam jos uvek zastitnicki raspolozen dok ne istekne prvih 1000), samo mi svakim danom sve vise upada u oci koliko je prostraniji od ostalih u toj klasi. Sta vise cak sam i terao rodbinu na aerodrom i zapanjio se kolike su kofercine stale u prtljaznik bez intervencija tipa obaranja sedista. Znam da to ni u ludilu ne bi stalo u zeninu feliciju, npr. Takodje je i putnicki prostor dosta komotniji od gore pomenutog.
- Muzika je fina i kvalitetna, razmisljao sam da stavim i zvucnike pozadi jer ne dolaze u ovoj varijanti, ali sad se iskreno dvoumim. Dobro je i sto ima taj dodatni pojas za decu sto pada sa krova na zadnje sediste iza vozaca, da li je to taj isofix, nemam pojma.
- ljudi, volan se vraca!!! Zalili su se neki na taj elektricni servo i da im se volan ne vraca, ali to je ili ispravljeno, ili meni servo ne radi
Zamerke:
- iako suvozac sedi komotno, kaseta se obara tako da pada po pravilu na kolena, pa je potrebno da se suvozac malo mrdne da izvede zeljeni zahvat. Kaseta i nije bog zna kako korisna, malo je prostora, ali s obzirom da ima i celom duzinom table i otvorena polica, valjda to nece biti problem.
- mozda je meni to promaklo na test voznji i kod ovih koje sam video ranije, ne znam, ali je vidljivo spremiste za suvozacki airbag. proverio sam kod nekoliko jazzova u toj seriji a i kod akorda, i svuda se primecuju ivice airbaga, sto meni ranije ili nije upalo u oko, ili je to fora kod ove poslednje serije sto je uvezena. Sta je - tu je, ali ipak...
- na malo hrapavijoj podlozi se cuju gume, ali ne bih da zvucim ko cepidlaka, koliko je to do guma, a koliko zbog zvucne izolacije, sve u svemu, "no bih deal"...
- sistem zamene sijalica na prednjim farovima je komplikovan sudeci po knjizici. U stvari, mora da se skida plasticni blatobran i da se faru prilazi iz tocka, i to samo kada je volan (tocak) okrenut do kraja u kontra strnu. To je izgleda cena koju je morao da plati prostor ovog auta.
- ista stvar na racun akumulatora, to je neki sicusni model, malo veci od onih za decije automobilcice na struju. Ne znam da li ga je lako naci kod nas, a ako neko ima informaciju, dobro dosla je.
- nervira me mali rezervni tocak, ali sta da radim, ne znam da li iko danas isporucuje normalan.
Mozda zvuci negativno jer sam pobrojao vise minusa nego pluseva, ali otprilike sam se izgleda bas trudio da mu nadjem manu, jer iskreno, auto je daleko prebacio moja ocekivanja.
I otprilike jedini ot tih malih autica za koj imam neki utisak da su ga radili inzenjeri a ne da su precrtali projekat od konkurencije iz '92.
Cak i neke sitnice umeju da budu zesce osvezenje, tipa kvakica sa strane naslona prednjih sedista za pomeranje sedista sa zadnjih vrata. Kool fora! Prilikom obaranja sedista ili pokusaja uglavljivanja necega pozadi, milion puta sam to radio i znam kako se iznerviram kad to treba da pustim, da odem i otvorim prednja vrata , sagnem se i povucem sediste napred. Naizgled glupava stvar, ali meni je nabacila osmeh vec nekoliko puta
O ovim "magicnim" zadnjim sedistima da ne pricam, to sigurno nije precrtano
Da ne tupim, to je to, a ako neko ima neki savet vezano za servis, potrosni materijal, cake, NEKA JAVI!!!
Cestitam na vozilu, i meni je jako simpaticno vozilo! ! !
Za rezervni tocak nemoj da se brines, po meni je mnogo bolja varijanta od klasicnog, imao sam prilike da isprobam i prevezao je nas petoricu (preko 500 kg zive vage + par torbi) nekih 20 km i jos 60 km nazad samog caleta i nije se uopste zalio
Difference between man and boys is the price of their toys
kakvo je stanje sa delovima za jazz?
da li postoje prodavnice koje su snabdevene sa autodelovima za jazz?
znam da se auto retko kvari ali ako se desi....koliki je to problem?
jos jedno pitanje: da li je pametno da se uveze polovni jazz od 3 ili 4 godine star, i koliko je to isplatljivo?
Pa to ne mogu da ti kazem iz prve ruke, ali navodno kazu u delti da iz honde imaju visoke zahteve sa lagerom delova po servisima, tako da ne bi trebalo da bude problema. Cene delova isto ne znam, ocekujem da su malo skuplji od konkurencije, ali ne drasticno. Cak mi je jedan vlasnik novog akorda koj servisira auto u cacku u ovlascenom servisu rekao da ga je prvi servis izasao jeftinije nego njegove kolege sa VW pasatom i skodom superb.
Sve su to price iz druge ruke, dakle najbolje da navatas nekog vlasnika starijeg jazza.
Sto se tice uvoza polovnog, ja sam gledao cifre po onim popularnim nemackim sajtovima, i toliko drze cenu da ja nisam nasao matematiku da to uradim. To ne znaci da ne moze da se "natrci" ako si uporan. Na nasim oglasima ih nema, video sam samo na jednog jazza za 2 meseca, oko godinu dana starog i 700e jeftinijeg nego u radnji.
Comment