Mali problem(a mozda i veci!),potreban savet!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • doorsy
    CBC Senator
    • 31.10.2007
    • 248
    • Beograd

Re: Mali problem(a mozda i veci!),potreban savet!

@ sybland ti bas znas da utesis coveka joj brate smejem se od muke,a nije mi smesno...salim se ja malo,hvala ti puno na iznosenju svog realnog misljenja druze stari...

Comment

• doorsy
      CBC Senator
      • 31.10.2007
      • 248
      • Beograd

@ eon druze vec sam se sludeo!
      pa to vozilo ne vredi ni 300e krs matori jos sad i polupan...adresu imam ali znam da ne zivi vise na njoj,zenin je stan a on se razveo i ne znam vise gde je!

Comment

• Eon
        Moderator
        • 10.03.2005
        • 4225
        • Beograd-NBG-44
        • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa možda ćeš morati da mu nađeš adresu zbog slanja poziva... Ali je to još sve daleko, ako uspeš da ovo oboriš!
        Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
        Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• doorsy
          CBC Senator
          • 31.10.2007
          • 248
          • Beograd

Hm,mozda sam nasao nesto sto ce mi koristiti,slusajte ovo:
          Iz Zakona o obligacionim odnosima(po kojem imam 4 tacke...):

clan 937.
          ...ovim clanom je izmedju ostalog propisano da u slucaju otudjenja osigurane stvari,kao i stvari u vezi sa cijom je upotrebom zakljuceno osiguranje od odgovornosti,prava i obaveze osiguranika prelaze po samom zakonu na pribavioca,osim ako nije drugacije ugovoreno.
          .... Tuzeni ne moze biti odgovoran za naknadu stete tuziocu...jer on NIJE UCESTVOVAO U SAOBRACAJNOM UDESU,niti steta potice od njegovog automobila kao opasne stvari,BUDUCI DA GA JE PRE UDESA OTUDJIO.

Iz ovog clana kontam da posto je kreten dobio polisu(znaci ja osiguranik,on pribavioc) obaveza prelazi na njega,jer NIJE drugacije ugovoreno...dalje,nisam ucestvovao u udesu,e sad,nisam ga ni JA otudjio,ali kad sam pitao u Ljermontovoj oko toga pandur mi rekao da ne treba nista da radim(hteo sam da odjavim table) jer je auto zbog isteka vremena predvidjenog za registraciju,ODJAVLJEN...
          PITANJE: jel otudjen moze znaciti i odjavljen?

clanovi 175 i 178 (isti Zakon):

U slucaju da je lice koje je oznaceno kao vlasnik vozila(JA) u saobracajnoj dozvoli,pre saobracajne nesrece otudjilo putnicko vozilo kojim je pricinjena steta trecem licu,tada za naknadu stete odgovara STVARNI VLASNIK(IMALAC) vozila,a ne lice koje je samo formalno navedeno u saobracajnoj dozvoli kao vlasnik!
          ...sad za ovu situaciju ima primer...citiram...tuzeni 2(kreten) isplatio tuzenom 1 (ja) kupoprodajnu cenu,a tuzeni 1 njemu predao vozilo,kljuceve vozila,saobracajnu dozvolu(sve to dato) I OVERENU PUNOMOC(E OVO NEMAM!)kojom ga je ovlastio da moze da produzava registarsku dozvolu.Kupoprodajni ugovor nije nikad sacinjen niti je vozilo prevedeno na ime tuzenog 2(ovo je isto kao kod mene takodje)

Naravno,zasto je moj slucaj komplikovan,sad dolazim do toga,aj da ponovim...NI JA NI MOJ UJAK NEMAMO NI JEDAN PAPIR(kupoprodajni ugovor...)KOJIM BI DOKAZALI DA JE VOZILO OTISLO U RUKE KRETENA...da li umesto tog ugovora moze da mi posluzi ujak kao svedok da je kola zaista njemu prodao?

Comment

• 206
            Admin od ispočetka :)
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Po stoti put, uzmi ADVOKATA, posto je malo ozbiljnija stvar u pitanju i prerasla je korisnost POUZDANIH saveta koje mozes dobiti na Forumu.

I to sto brze, da ne bi KRETEN napravio nesto za sta ces krivicno da odgovaras.
            The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• doorsy
              CBC Senator
              • 31.10.2007
              • 248
              • Beograd

@ 206 Jasno mi je to druze,trazim ga,ali eto malo i pisem ovde,moze biti nekome i korisno,za to forum i sluzi zar ne?

Aj da pitam nesto sto nije toliko delikatno,mozda neko zna...naime,ko je nadlezan za sklanjanje vozila sa ulice,ja bi ovo ako nadjem dao na otpad ili da se unisti,ako moze...jel se podnosi molba u MUP-u,jel to Parking servis ili mozda Gradsko(ili Opstinsko) komunalno?Jel oni dolaze na poziv ili se pismeno obracam?Jel ima neke provere ili da se pravim blesav,u fazonu,stoji tu,polupan,niko ne dolazi,teraj...?Uopste,kako ide cela ta prica,tj postupak?

Comment

• cybland
                CBC Veteran
                • 11.04.2009
                • 131
                • Beograd

Originally posted by doorsy
                @ sybland ti bas znas da utesis coveka joj brate smejem se od muke,a nije mi smesno...salim se ja malo,hvala ti puno na iznosenju svog realnog misljenja druze stari...
                Nema na čemu, samo iznosim moje viđenje. Možda ti pomogne. Bez želje da iritiram ljude na ovom forumu ući ću u malu razmenu mišljenja. Verujem da ćeš svakako angažovati advokata ali kada se već baviš čitanjem zakona, da ti malo pravim društvo.

U svakom slučaju gledam ovo sto si prepisao iz sudskog rešenja (zaludan um je đavolja rabota ) te par komentara po tom pitanju.

Cela priča je skockana tako da se govori o tome da je došlo do štetnog događaja (udesa) i da je osiguranje u skladu sa Zakonom o osiguranju imovine i lica isplatilo određenu sumu (92.000,00 Din). Ono tu isplaćenu sumu i sve proistekle troškove potražuje od tebe po osnovu Zakona o obligacionim odnosima, gde se pozivaju na članove 154, 174, 176 i 939, kojima utvrđuju tvoju odgovornost kao imaoca (vlasnika) opasne stvari tj. auta (član 174) koji je pomenutu opasnu stvar dao na korišćenje trećem licu (član 176) te je dužan nadoknaditi nastalu štetu (član 154) oštećenom čija prava prelaze na osiguranje (član 939).

Nakon što su sve ovo ustanovili, tražili su od suda da izda platni nalog prema članu 454 Zakona o parničnom postupku (iznos manji od 100.000,00) koji se izdaje bez suđenja (član 455), na koji ti imaš pravo prigovora na legalnost (čime se u potpunosti obustavlja platni nalog) ili pravo žalbe na tačnost iznosa (čime onaj deo naloga na koji nije uložena žalba postaje punovažan) a sve to po članu 457, za šta imaš rok od 8 dana po članu 458.

Ono na šta ti možeš da se pozoveš je:

- član 175 Zakona o obligacionim odnosima koji glasi:

Code:
                Ako je imaocu oduzeta opasna stvar na protivpravan način, za štetu koja od nje potiče ne odgovara on, nego onaj koji mu je oduzeo opasnu stvar, ako imalac nije za to odgovoran.
                ali bi to naravno zahtevalo da dokažeš da ti je auto oduzet protivpravno, gde bi se postavilo pitanje zašto nisi prijavio policiji da ti je vozilo oduzeto. Osnov za ovo imaš jer je ujak faktički predao na korišćenje/prodao auto bez tvojeg ovlašćenja/odobrenja.

- član 177 stav 2 Zakona o obligacionim odnosima koji glasi:

Code:
                Imalac stvari oslobađa se odgovornosti i ako dokaže da je šteta nastala isključivo radnjom oštećenika ili trećeg lica, koju on nije mogao predvideti i čije posledice nije mogao izbeći ili otkloniti.
                što je jako klimava varijanta jer je već zapisnikom o udesu ustanovljena odgovornost KRETENA pa je pitanje da li bi bilo uvaženo to što je on izjavio da mu je u datom trenutku pozlilo, što bi se moglo smatrati radnjom trećeg lica koju ti nisi mogao da predvidiš.

Obzirom da se pod otuđenjem podrazumeva predaja drugome na trajno korišćenje to odjava registracije nije otuđenje (vozilo može biti korišćeno van javnih puteva). Obzirom da ti nemaš ni jedan dokaz da si vozilo otuđio pre udesa (nemaš ni kupoprodajni ugovor ni ovlašćenje) to se ne možeš pozvati na članove koje si naveo.

U svakom slučaju potrebno je da se obratiš advokatu zarad razmatranja opcija i pisanja prigovora na platni nalog i moraš, kao što Eon reče, da nađeš mesto stanovanja tog KRETENA da bi mu mogli biti dostavljeni sudski pozivi.

Comment

• 206
                  Admin od ispočetka :)
                  • 09.12.2004
                  • 9548
                  • Beograd
                  • 206

Parking servis nece prici tom autu cak i da ga nadjes i zovnes ih, jer kako da im dokazes da je tvoj? Uostalom sve i da ga odnesu, sta ako ga odnesu na Parking Servis depo, pa ti jos naplate i lezarinu?

Uzmi bre nekog od onih indijanaca slepadzija kod Sava Centra, njih ionako samo $$$ interesuje, odvuci ce i sta i gde treba.
                  The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• doorsy
                    CBC Senator
                    • 31.10.2007
                    • 248
                    • Beograd

@ sybland dobro si sve ovo zapazio,isto se i meni motalo po glavi dok sam razmatrao te clanove...ipak,sta mislis:

Obzirom da se pod otuđenjem podrazumeva predaja drugome na trajno korišćenje to odjava registracije nije otuđenje (vozilo može biti korišćeno van javnih puteva). Obzirom da ti nemaš ni jedan dokaz da si vozilo otuđio pre udesa (nemaš ni kupoprodajni ugovor ni ovlašćenje) to se ne možeš pozvati na članove koje si naveo.

Istina da nemam nikakav papir ali imam ujaka koji ce da posvedoci pred krivicnom i materijalnom odgovornoscu(bar se nadam da hoce) da je tad i tad predao vozilo i sve sto uz njega ide KRETENU...da li takav svedok pije vodu?

Adresu nema sanse verovatno da mu nadjem ali cu navesti ovu na kojoj je prijavljen i koja mu je u licnoj karti,jbg...

Comment

• Vocko
                      CBC Senator XXL
                      • 25.04.2005
                      • 4556
                      • nBGd

Kontaktira li ti advokata?
                      Ne mogu da nadjem broj od onog mog poznanika. btw Zovi ove iz SAT-a, oni imaju nekog advokata, pa mozda mogu da ti daju kontakt. Resavaj to sto pre, jer ti vreme istice!!!!!!!

Comment

• cybland
                        CBC Veteran
                        • 11.04.2009
                        • 131
                        • Beograd

Originally posted by doorsy
                        Istina da nemam nikakav papir ali imam ujaka koji ce da posvedoci pred krivicnom i materijalnom odgovornoscu(bar se nadam da hoce) da je tad i tad predao vozilo i sve sto uz njega ide KRETENU...da li takav svedok pije vodu?

Adresu nema sanse verovatno da mu nadjem ali cu navesti ovu na kojoj je prijavljen i koja mu je u licnoj karti,jbg...
                        Pazi pitaš me nešto što je, po meni, domen sudske prakse. Ja nisam advokat tako da ne znam šta sve "pije vodu" kod naših sudova. Zar ne možeš da vidiš sa njegovom bivšom ženom da li ima njegovu trenutnu adresu (čini mi se da si rekao da je adresa iz lične karte stan njegove bivše). Možda imaš sreće da se i njoj nešto zamerio, pa još uz adresu dobiješ i neko čašćenje.

Comment

• Coeus
                          CBC Član
                          • 08.11.2010
                          • 17
                          • Dorcol

Jel neko zna sta se na kraju desilo?

Comment

• doorsy
                            CBC Senator
                            • 31.10.2007
                            • 248
                            • Beograd

Auuuh izvinjavam se na neodgovoru, nije me bilo ovde 100god! Evo ukratko,3 sudjenja, ni na jednom se pomenuti nije pojavio,pri tom napravio gresku jer je primio poziv (da nije ko zna gde bi bio) te mu je sudjeno u odsustvo a onda je tuzilac iz osiguranja povukao tuzbu uz objasnjenje da ce potraziti od njega prinudnu naplatu jer cim ne dolazi a ja imam tako postenu facu mora da je kriv. To je bilo pre 2 godine, ne znam jesu li naplatili stetu uglavnom niko mi se vise od tad nije javio. Case closed! Hvala svima na savetima i podrsci!

Comment

Working...
                            X