Pick Up Trucks - kamioneti.....sve o njima

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • HEMI 426
    CBC Senator XXL
    • 23.12.2005
    • 1833
    • Novi Sad -United States of Liman

Pick Up Trucks - kamioneti.....sve o njima

Pick Up kamioneti su najpoznatija americka klasa automobila. Od samog svog nastanka odlikovali su se velikom upotrebljivoscu, ogromnim kvalitetom i izdrljivoscu. Tokom godina su presli veliki put od "mazgi" za rad do pomodnih pick upova za urbane kauboje... Cak su krajem 60 tih postojali ( kao i danas ) muscle trucks, kategorija sa jakim motorima i velikom snagom. Moji favorit od aktuelnih modela je Dodge Ram Hemi ( naravno ) a od starih Ford Ranchero GT.

Horsepower, preuzmi ovu temu, kao lik koji o pick upovima zna najvise ( i poseduje jedan )
  • Horsepower
    CBC Senator XXL
    • 29.12.2005
    • 2000

Amerikanci trenutno imaju ukupno 4 full size pickupa - Ford F-Series, Chevrolet Silverado, Dodge Ram i GMC Sierra. Svi dolaze u 1500, 2500 i 3500 serijama i svi osim F-Series imaju identican dizajn u sve 3 serije. F-Series se razlikuje u F-150 i F-250/F-350 serijama. Svi dolaze u najmanje tri razlicite velicine kabine (Ram dolazi u 4) i takodje 3 razlicite velicine prikolica. Osnovni motori su V6, a one jace verzije koriste turbo-dizele za jacu vucu (F-Series je PowerStroke, Silverado i Sierra su Duramax, Ram je Cummins).
    Najprodavaniji je F-Series, zatim sledi Silverado, pa Ram pa Sierra.

Ja licno imam 2005 F-150 SuperCab 4x4.

Malo slika

Ford F-150

Ford F-250/F-350

Chevrolet Silverado

Dodge Ram

GMC Sierra

Comment

• Horsepower
      CBC Senator XXL
      • 29.12.2005
      • 2000

U Americi takodje postoje 2 luksuzna full-size pickupa i 1 pola-pickup, pola-SUV.

Dva luksuzna pickupa su Cadillac Escalade EXT i Lincoln Mark LT.

Escalade EXT je pickup verzija regularnog Escalade. Kosta $53,000. Novi model se ocekuje sledece godine.

Mark LT je luksuzna verzija F-150 i kosta $39,000.

Chevrolet Avalanche je pola pickup, pola SUV. Unutra ima prostora kao SUV, ali po potrebi zadnja sedista se sklapaju u pod sto dovodi do toga da se prikolica produzi.

Cadillac Escalade EXT

Lincoln Mark LT

Chevrolet Avalanche

Comment

• Horsepower
        CBC Senator XXL
        • 29.12.2005
        • 2000

Malo o Japanskim pickupima. Danas u Severnoj Americi postoje 3 Japanska full-size pickupa, dva su working-truck, treci je nesto slican kao Avalanche koji sam gore opisao, ali mu se prikolica ne moze produzti.
        U pitanju su Toyota Tundra, Nissan Titan i Honda Ridgeline. Sva tri pickupa dolaze samo u 1500 seriji, Tundra sprema 2500 seriju sledece godine dok je Titan sprema u buducnosti. Tundra i Titan imaju V6 i V8 opcije dok Ridgeline ima samo V6. Tundra i Titan dolaze u dve razlicite kabine dok Ridgeline ima samo jednu.

Toyota Tundra

Nissan Titan

Honda Ridgeline

Comment

• luci
          CBC Senator XXL
          • 13.03.2006
          • 1103
          • odzaci

je pre nekoliko godina video na ulici jedan cini mi se dodge Ram izgledao je kao da moze da pojede moj auto za dorucak.

je pathfinder samo za evropu ili je u nekoj drugoj klasi

Comment

• Horsepower
            CBC Senator XXL
            • 29.12.2005
            • 2000

Pathfinder je SUV i na njemu je Titan zasnovan.

Comment

• Horsepower
              CBC Senator XXL
              • 29.12.2005
              • 2000

Malo o mid-size pickupima jer njih ima ubedljivo najvise, kako iz Amerike tako i iz Japana.

Vecina njih ima standardan V6, dosta ih ima i I4, a neki imaju i V8. Obicno dolaze u RegularCab i CrewCab, imaju naravno 4x4 opciju i dosta su povoljni za kupovinu. Ne mogu voziti velike terete i vuci terete kao veci pickupi, ali su dosta solidni.

Evo da ih predstavim sa slikama.

Chevrolet Colorado

Dodge Dakota

Ford Ranger

GMC Canyon

Isuzu I-Series

Mazda B-Series

Mitsubishi Raider

Nissan Frontier

Toyota Tacoma

Comment

• Rubi
                CBC Senator XXL
                • 06.05.2005
                • 519
                • Beograd

Ova prica nije kompletna bez Toyota Hilux-a...
                (\__/)
                (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
                (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• Horsepower
                  CBC Senator XXL
                  • 29.12.2005
                  • 2000

To je izgleda Evropska verzija Tacome.

Napisi rec-dve o njoj.

Comment

• Horsepower
                    CBC Senator XXL
                    • 29.12.2005
                    • 2000

Cesto cujem pitanje "zasto bi neko kupio pickupa". Evo razloga:

-Prostor. Pickupi u SuperCab, SuperCrew i MegaCab pruzaju dovoljno mesta za 7 odraslih osoba. Nijedan regularni auto nema toliko prostora.
                    -Prikolica. Prikolica je fenomenalna za prevoz tereta. Neki je koriste za svakodnevni posao, neki samo za hobi vikendom (prevoz motora i slicno), a neki sa vremena-na-vreme po potrebi.
                    -Vuca. Pickupi su u stanju povuci velike terete, pocev od kamp prikolica do vecih brodova. Veoma vazna cinjenica za ljude koji zive blizu jezera ili okeana i koji poseduju brod.
                    -4x4. 4x4 jeste opcija, nije standardno, i kosta oko $2,000 vise u poredjenju sa 4x2. Igra veliku ulogu zimi po snegu.

Pored navedenih razloga, pickupi su odlicni za off-road voznju i za kampovanje jer pruzaju sve u jednom. Njihova cena nije mala (zavisno od modela i opreme), ali za $25,000 se moze kupiti pickup sa svim karakteristikama koje sam ja gore naveo (moj licno je kostao $21,000). Ukoliko je potrosnja mana (sto je jeste) tu su hybrid pickupi kao sto su Chevrolet Silverado i GMC Sierra koji ne trose nista vise nego jedan prosecan sedan sa V6 motorom. Uz to Ford je nedavno predstavio ideju o F-150 pickupu koji ce moci preci 60 milja po galonu (vise nego Toyota Prius hybrid).

Pickupi su najpopularnija vozila u SAD sa godisnjom prodajom od oko 2.5 miliona (full-size) dok je mid-size slabije popularna. Pruzaju sve u jednom kao kad bi se spojilo nekoliko vozila razlicitih kategorija (prostor interiora minivana, prostor prikolice vana, vuca kamiona).

Comment

• HEMI 426
                      CBC Senator XXL
                      • 23.12.2005
                      • 1833
                      • Novi Sad -United States of Liman

takodje, ako hocete da vozite dzip ili bilo koji SUV, Pick up je odlicna alternativa, radi isto, izgleda bolje, vise je upotrebljiv i manje kosta...

Comment

• Horsepower
                        CBC Senator XXL
                        • 29.12.2005
                        • 2000

SUV ispunjava vecinu uslova kao i pickup, ali slabije. Vuca je manja, nema prikolicu, a pritom kostaju vise. Cak nemaju ni vise mesta unutra.

Comment

• Rubi
                          CBC Senator XXL
                          • 06.05.2005
                          • 519
                          • Beograd

Elem, Toyota Hilux...
                          Model predvidjen prvenstveno kao radno i upotrebno vozilo - luksuz je uvek bio u drugom planu. Nisam mnogo trazio po netu da nadjem istorijat vozila, ali cini jedan od tradicionalnih Tojotinih modela. U Tojotinom predstavnistvu u Srbiji trenutno nude common-rail dizel verziju od 2,5l i 100ks. Postoje i benzinske verzije, prema afinitetima trzista (nisam siguran za najnoviju verziju). Nudi se Single Cab, Extra Cab i Double Cab verzija. Nosivost prtljaznog prostora je deklarisana na 1000kg, nisam siguran koliko je deklarisano da moze da vuce. U ponudi je "City" i "Country" verzija. "City" ima luksuzniju kabinu, aluminijumske felne, i nema zatvaranje diferencijala, pa mi se cini da je malo "promasilo klasu" - preskupo za teretno vozilo, nedovoljno luksuzno i suvise skromno za luksuzno vozilo. Sa druge strane, "Country" verzija dolazi sa vecim "ground clearance", u 4x2 (zadnji pogon) ili 4x4 (zadnji pogon, sa manuelnim ukljucivanjem i prednjeg) sa zadnjim "limited slip" diferencijalom. Deklarisana dubina gaza kroz vodu je 700mm, a savladjivanje uspona kako napred tako i pozadi je 45 stepeni (Land Cruiser iste generacije deklarisano savladava 42 stepena napred). U standardnoj opremi je i elektronska kontrola stabilnosti. Cena novog vozila je u intervalu 18.000 - 30.000 evra. Mislim da Extra Cab u "Country" verziji kosta negde oko 28 hiljada.

Moj kum je prosle godine kupio polovan Hilux, i izuzetno je zadovoljan. Covek zivi u Zanzibaru i drzi ronilacki centar i brod za sportski ribolov. Mora da dovozi gorivo u kanistrima od pumpe do broda, po par stotina litara u turi. Putna mreza na ostrvu je ono sto su Englezi ostavili, a oni su otisli ranih sezdesetih - znaci, offroad je znacajan deo dnevne voznje. Trebalo mu je i vozilo koje moze po pesku da izvuce brod na prikolici.

Hilux je jedan od pickup-ova koji predstavljaju, kako novi tako i polovni, odlican balans cene, kvaliteta, upotrebne vrednosti, troskova odrzavanja i registracije, potrosnje... Na zalost, u oglasima nisam nalazio polovne Hilux-e u Srbiji - porodicno nam bas treba pick-up, ali samo par puta godisnje, pa bi kupovina novog bila malo preveliki izdatak.
                          (\__/)
                          (='.' This is Bunny. Copy and paste Bunny into
                          (")_(") your signature to help him gain world domination.

http://www.flickr.com/photos/rubinjoni/

Comment

• Horsepower
                            CBC Senator XXL
                            • 29.12.2005
                            • 2000

Evo legende. 2007 Ford F-Series SuperDuty pickupi. Pored F-250 i F-350, tu je sada i F-450 cija maksimalna vuca ce biti 24,000 pounda !!!!.
                            Tri motora kao opcije, 5.4L V8, 6.8L V10 i potpuno novi 6.4L V8 dizel koji treba da zameni problematicni 6.0L V8 dizel.

Comment

• SAAB PoWeR
                              CBC Senator XXL
                              • 26.04.2005
                              • 1394
                              • tu iza coska(Milwaukee USA)

ovaj iznad je strava , jel ko cuo da ce i toyota iduce godine ili 2--8 nisam siguran da dodje sa dizel motorom , negde sam procitao da je nisan imao nesto u planu da ubacuje CATERPILLAR motore ali su nesto odustali ...
                              _Svenska Aeroplan Aktie Bolaget _moj SAAB projekt ,moja photo galerija

Comment

Working...
                              X