Biodizel saveti i preporuke

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • JAPANX
    CBC Senator XXL
    • 10.08.2006
    • 2159
    • Beograd

Biodizel saveti i preporuke

zanima me koliko se isplati proizvoditi i prodavati Biodizel, koliko steti ili koristi novim motorima koji koriste eurodizel 4,5 ili neki drugi..

kako se auto ponasa, kamion, traktor... jel to normalno gorivo ili alternativa za kraci period??
  • 206
    Admin od ispočetka :)
    • 09.12.2004
    • 9548
    • Beograd
    • 206

Nema svojstva podmazivanja klasicnog dizela, sve mane se odnose prvenstveno na probleme u vezi sa tim.
    The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• JAPANX
      CBC Senator XXL
      • 10.08.2006
      • 2159
      • Beograd

to znaci da steti bos pumpi? jel moze nekako da se premosti taj problem?

+malo mi je cudno jer se proizvodi od biljnog ulja, trebalo bi da podmazuje

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Pa verovatno podmazuje, samo ne dovoljno.

Svojevremeno sam kupovao nesto od MB teretnog programa, nudjena mi je konverzija na biodizel, pa otprilike znam sta je glavni problem...inace, striktno je zabranjeno (pise u uputstvu, na cepu goriva itd.) sipati biodizel u nekonvertovana auta, postoji opasnost od crkavanja dizni, pumpe, itd...
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• JAPANX
          CBC Senator XXL
          • 10.08.2006
          • 2159
          • Beograd

aha, konverzija je neko dodatno podmazivanje ili stavljanje posebnih dizni i klipchica u pumpu.. valjda

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Bio-dizel je ok gorivo!Konverzija je obavezna, a odnosi se na neke delove sistema za ubrizgavanje odnosno na neke vodove kroz koje protiče gorivo.To nije ništa posebno komplikovano niti ekstra skupo!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• JAPANX
              CBC Senator XXL
              • 10.08.2006
              • 2159
              • Beograd

probacu da ga napravim sa starim uljem iz friteze.. vrlo je jednostavno i lako..

bar tako kazu...

Comment

• nikola_VUK
                CBC Senator XXL
                • 20.09.2005
                • 317
                • Podgorica - Novi Sad
                • Mercedes vaneo 1.7

Re: Biodizel saveti i preporuke

I tu smo stali pre dve godine, zanima me da li se neko peglao oko ovoga jer vidim da izgleda ekstra jednostavno, samo ne znam koji su troskovi metanola i zive sode, kao i koja je potrosnja u toj varijanti na kolima?

Comment

• painter
                  Banovan
                  • 04.03.2010
                  • 738
                  • beograd,m.mostanica

Malo sam istrazivao o ovome jer sam zeleo da proizvodim biodizel ali i uredjaje za preradu. Biodizel je biljna ili zivotinjska mast iz koje je odstranjen glicerin. U kucnoj radinosti odstranjuje se metanolom i natrijum hidroksidom iliti zivom sodom. Postupak se naziva "kataliticko krekovanje" NaOH je smesno jeftin ali metanol je kod nas skup. Potpuno je neisplativo praviti biodizel od novog jestivog ulja. Ako mozete da nabavite ulje iz friteza onda je isplativo ali i tada cena po litri prelazi 50 din. Naravno,kada dodate cenu uredjaja za preradu i sve ostale troskove nije bas naivno tako da sam odustao od ideje. Najbolja varijanta je ako imate stariji dizelas sipate cisto biljno ulje,novo ili dobro procedjeno iz friteze i teraj!
                  Nije mi jasna prica o "slabijem podmazivanju biodizela"?
                  Hidrokrekovano biljno ulje moze se koristiti na svim dizel motorima.
                  Aditivirano moze na svim ali rad na malom opterecenju ogranicen kao i dugotrajnost motora.
                  Cisto biljno ulje (zejtin) mogu koristiti motori sa podeljenim kompresionim odnosom (vihorna komora) i oni modifikovani po "elsbett" principu.
                  Biodizel ima neznatno slabiju energiju od dizela.
                  U principu cisto biljno ulje ima samo jednu manu a to je velika gustina. To se moze resiti razredjivanjem ili grejanjem.

Comment

• dieselman
                    CBC Senator XXL
                    • 14.11.2005
                    • 833
                    • tt

..ne znam da li je neko od vas video bos pumpu ili dizne nakon koriscenja biodizela?...to djubre moze da se odstrani samo trihloretilenom...dok je topao motor nema problema,ide,ima snage itd..,ali kad se ohladi onda sve zalepi i amore...to cudo moze da ide kao dodatak dizelu u nekom procentu koji verovatno ne prelazi desetak procenata..i vozilima sa CR ubrizgavanjem zaobici u sto sirem luku...

Comment

• zoranbg
                      CBC Senator XXL
                      • 23.03.2005
                      • 4098
                      • Rooster's Hill , Beog
                      • Grande Punto 1.2

na jednom sajtu sam citao,kako jedan americki farmer vec decenijama koristi suncokretovo ulje, tako sto u zavisnosti od spoljne tempertature dodaje odredjenu kolicinu benzina u njega.
                      ima merac gustine tecnosti. i stavi casu sa dizelom i meri kojam u je gustina na trenutnoj temerature,onda u drugu casu sipa zejtin i doliva benzin dok nedobije istu gustinu ..i to je kao to. Doduse on ima neke prastare traktore i ostale masine koje mu rade na tu mesavinu.

Inace fazon kod biodizela je da imas dva sistema napajanja, dva rezervoara (isti sitem kao kod LPG na benzincima ).
                      Stim sto se ovde auto pre gasenja prebaci sa biodizela na obican dizel,da bi sledeci put kada ga pali upalio na dizel pa kad se malo zagreje prebaci se na biodizel (home made).

slazem se da pravljenje biodizela nije jeftino.kada bi mogao da se napravi za napriemr 30 dinara,pa da covek nesto i proba ..ali sa cenom preko 50 dinara nije vredno zezanja.
                      ali opet zavisi koliko ko prelazi..ako neko pravivelike ture sa nekim kamionom i gorivo mu je velika stavka mesecno..mozda bi mogao velike pare da ustedi.(najbolje sa nekim polu izakanim starijim tipom vozila)
                      Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• painter
                        Banovan
                        • 04.03.2010
                        • 738
                        • beograd,m.mostanica

Ima raznih nacina koriscenja,i to sto si napisao sve je istina,odnosno deo cele price. Nema univerzalne formule,ko hoce da se vozi ekoloski i jeftinije mora da uzme u obzir odredjeno vozilo,pa da odluci sta mu je najzgodnije od ponudjenih resenja. Nevolja je kod nas jer je vecina konzervativna i plasi se "rizika". Na kamionima i autobusima svaka usteda je znacajna jer su njihovi mesecni racuni po nekoliko hiljada evra.

Comment

• painter
                          Banovan
                          • 04.03.2010
                          • 738
                          • beograd,m.mostanica

Originally posted by dieselman
                          ..ne znam da li je neko od vas video bos pumpu ili dizne nakon koriscenja biodizela?...to djubre moze da se odstrani samo trihloretilenom...dok je topao motor nema problema,ide,ima snage itd..,ali kad se ohladi onda sve zalepi i amore...to cudo moze da ide kao dodatak dizelu u nekom procentu koji verovatno ne prelazi desetak procenata..i vozilima sa CR ubrizgavanjem zaobici u sto sirem luku...
                          Molim te reci mi na kojem vozilu (i motor i godina) si video to i koji je tip i proizvodjac pumpe?

Comment

• dieselman
                            CBC Senator XXL
                            • 14.11.2005
                            • 833
                            • tt

..ako bih poceo da nabrajam,verovatno bi tu bila skoro sva vozila naseg doba koja se voze na ovim prostorima i svi proizvodjaci pumpi jer nije tu problem pumpa .vec gorivo..DPA i DPC pumpe marke Lucas,Cav,Rotodiesel,Condiesel su za nijansu osetljivije od ostalih ali ni one ne mogu ovo da podnesu...ja ovo nisam cuo od komsije ili procitao na nekom forumu...ja sam od toga kucu napravio

Comment

• painter
                              Banovan
                              • 04.03.2010
                              • 738
                              • beograd,m.mostanica

I sigurno su vozili na biodizel a ne na jestivo ulje? Mislim,u tvom kraju se verovatno moze nabaviti ispod cene... Vidi,moj prijatelj je u golfu jedinici presao na stotine hiljada kilometara. Sipao je i dizel,ali i : kerozin,motorno ulje novo,motorno ulje staro,jestivo ulje novo i staro,ulje za trafoe,hidraulicno ulje,benzin,nesto i nekad posebno a nekad pomesano vise ovih. Normalno,spram kilometraze,radio je generalne motora i pumpe bar jednom. Sta mislis o ovome?? E da,na temu price da je dizel pumpa komplikovana spravica i retko ko ume da je sredi i to kosta papreno,taj moj prijatelj je posle remonta pumpe kod "majstora" popizdeo i na parkingu na dorcolu rasturio pumpu i sredio je! To je prvi put da je rasturao pumpu u svom zivotu. Auto je posle toga radio savrseno. Covek je inace majstor ali sasvim druge struke. Ovo nije mit...

Comment

Working...
                              X