U rezervoar od 45 litara stalo preko 60

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Moje neko vidjenje stvari je da se krade na nacin kao u Las Vegasu, pomocu magicnog dugmenceta! Dakle u sred tocenja iz kabine pritisnu dugme koje zaustavi dovod goriva, a tebi nastavi brojcanik da radi
    Mada ja neverujem u to, to su mogucnosti za napraviti, a tesko da je iko odradio taj sistem. Ako mogu u kockarnici, mogu i na pumpi, ali opet kazem, tesko da se iko bacio u te vode
    sam si i odgovorio na takvu hipotezu, ne veruješ da je relna.

šta će kompjuteru koji toči i obračunava iznos u novcu nekakvo dugmence ?

glupa nepogrešiva mašina radi po algoritmu kako je isprogramirana.

ili krade sve i svakoga nevezano za model auta i osobu koja fizički drži pištolj za točenje, ili ne krade nikoga.

kompjuter ne zna niti ko toči niti da li se toči u auto, u avion, kombajn ili kanister.

odavno na pumpama radom pumpi i komplet sistemom točenja, obračuna u novcu i naplati komanduje kompjuterski sistem, koji možda da ponudi i daljinski nadzor tokom rada. recimo kontroloru firme koji sedi negde u kancelariji, na plaži ili u restoranu sa laptopom i sve prati.

ako se krade, onda se krade sistemski i to na visokom nivou.
    pojedinac, taj što toči sumnjam da ima ikakvog uticaja, ikakvo magično dugmence ili bilo šta slično ad hoc rešenje pri točenju od modela do modela auta.

kada sami točimo svojim rukama, gledamo okretanje brojčanika i okretanje protokomera svojim očima, da li sami sebe i tada krademo ?

ne znam, nelogično mi je potpuno scenario da na pumpu točenje traje besprekorno i onda se pojavi Fabia i najednom krene falš rad automata.

i naidje sledeći auto i nastavi se kao prethodno bez kradje i greške u odmerenom..

meni previše čudno da bi poverovao.
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• 206
      Admin od ispočetka :)
      • 09.12.2004
      • 9548
      • Beograd
      • 206

Originally posted by marinac
      206, ajde molim te reci mi koja marka i tip automata za tocenje moze u tom servisnom modu da tako radi, tj. da okrece brojeve, a da nista ne toci. Posto ja radim servis za Tokheim, Dresser Wayne, Nouvo pignone, Scheidt & Bacmann i Kalvacha automate za gorivo, i ni jedan od tih to ne moze.
      Schlumberger, tacno koji tip nemam pojma, morao bih proveriti.

Na pamet mi ne bi palo da radim slicnu stvar, da sasvim slucajno nisam natrapao na to, posto sam u bure od 200l, ocekujuci da pistolj sam prekine, "nasuo" skoro 1000. A bure do pola puno...Ispostavi se da je nekakav servisni mod bio aktiviran u kome je tako nesto ocigledno moguce.

Ne treba reci da je pristup ormaricu odakle se takav mod aktivira sada pod debelim katancem...
      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• V-Tec
        CBC Senator XXL
        • 30.06.2006
        • 1615
        • Beograd
        • '89 Civic d16a6

Originally posted by zverko
        a neeee, ja crevo uvek ispraznim go kraja tj kolko god je moguce
        Kako mozes da ispraznis crevo do kraja kada se klapna(sta li vec) koja omogucava protok nalazi u "pistolju"?
        Mozes samo gorivo da istreses iz onog metalnog dela na "pistolju" koje ulazi u crevo od rezervoara, a tu se nalazi par mililitara.
        shuto-expressway.com

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

Originally posted by zverko
          a neeee, ja crevo uvek ispraznim go kraja tj kolko god je moguce
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• r1cer
            CBC Senator XXL
            • 22.01.2006
            • 363
            • Beograd

brick mnogo si ti nešto naivan. Ja napisah ranije da mi se dešavalo više puta da na kontrolnom staklu bude mehurića i da kažem točiocu na pumpi i on nešto uradi unutra i ono prekine. Kako bi ti to nazvao a ne neki tajni prekidač?

Comment

• Zeljko
              CBC Veteran
              • 22.05.2006
              • 115
              • Kać
              • Fiat Bravo

Re: ............

@V-Tec
              Originally posted by muamua
              mISLIM DA ima jedna moja tema gde sam napisao kako je radniku ispalo crevo sa zavrsenim tocenjem iz kojeg je iscurelo par litara goriva...koliko goriva ostaje u crevu???
              @sw.brick
              Racunar je pametan onoliko koliko se trazi od njega, sta ako program za merenje ima par modova, a pumpadjija bira onaj koji trenutno hoce da koristi (preko tastera, daljinskog, ...).
              Pre nego su stupile na snagu fiskalne kase, bila je praksa da u prodavnicama gde su koristili racunar kao kasu, imaju dva moda u programu za kasu-jedan legalan u kom nema mogucnosti za malverzacije i drugi sa posebnom sifrom gde gazda sredjuje bazu kako on hoce.
              Naravno podrazumeva se da u ovom slucaju (opet pricamo o pumpi) radnik ne moze da krade, a da gazda nije blagoslovio i nabavio elektroniku koja meri-radi kako on hoce.

Evo jedno resenje (mod za kradju, samo da ne ispadne da nekog nagovaram ), tocenje krece sa vremenskim kasnjenjem od par sekundi a za to vreme umesto senzora protoka signal daje oscilator cija je frekvencija podesena tako da se brojcanik vrti istom brizinom kao pri sipanju goriva.
              Posto eksterna elektronika svakako kontrolise kada ce gorivo da krene (ne moze da se toci, ako nije placen prethodni racun) nema potrebe da se dira aparat, vec samo upravljacka elektronika oko racunara.

Comment

• sw.brick
                CBC Senator XXL
                • 09.10.2004
                • 8141

sta ako program za merenje ima par modova, a pumpadjija bira onaj koji trenutno hoce da koristi (preko tastera, daljinskog, ...).
                a šta ako se toči vino umesto benzina,....

to znaš ili pretpostavljaš osnovano ili tek onako, ne razumem baš šta hoćeš da kažeš ?

kakvog uopšte ima dodira radnik na pumpi sa sistemskim softverom.
                firma proizvodjač automata koja bi tako nesmotreno napravila softver, sumnjam da postoji.
                i tu dodje jedan pumpadžija i pretrese kod programa...itd

i mnogo manje bitni finansijski softveri su svi redom dobro zaštićeni, zaključani za neovlašćeni pristup, često i hardverski ključ je potreban.

Naravno podrazumeva se da u ovom slucaju (opet pricamo o pumpi) radnik ne moze da krade, a da gazda nije blagoslovio i nabavio elektroniku koja meri-radi kako on hoce.
                u ovo još manje verujem.
                ne znam koji bi gazda pumpe blagoslovio takve igrarije i ogroman rizik da zaglavi u zatvoru, ugasi mu se biznis i izgubi licencu za rad ?

svaka manipulacija tog tipa je direktno ugrožavanje poreskog sistema države, a koliko znam poreska policija sa zadovoljstvom čeka takve kandidate.
                nabavio elektroniku ??? gde, kod koga.
                legalno ?

kako uneo u osnovna sredstva u knjigama.
                nije uneo, šta kada naidje pregled ?

ili misliš negde u nekoj garaži od nekog hakera nabavljeno tajno kešom ?

nije nimalo jednostvano rekonfigurisati kompletan fabrički sistem automata sa paketom softvera za materijalno, robno i ostalo poslovanje a pogotovu ne modifikovati zaštićeni softver.
                sami automati i glavni server su pod zaštitom države, odnosno plombirani kao i svako merilo (recimo strujomer ili vodomer) a kazne su strahovite ako se plomba ošteti ili ukloni.

teško mi je da poverujem u čitav spregnuti lanac počevši od proizvodjača do podzemlja koji bi omogućio makar hipotetički takvo manipulisanje podacima.

velike i ozbiljne grupacije poput OMV, Lukoil, NIS, EKo Helenik, pa i ELP sigurno se ne bi upuštale u takve rizike.

moguća dobit od jednog točenja u neki specifični model auta daleko prevazilazi štetu od samo jedne posete inspekcije i kazne.

da ne pričam kolika je šteta od zatvaranja tog objekta.
                a video sam da se dešava, konkretno na Lukoil je jedan automat na pumpi mesecima bio zatvoren od strane inspekcije sa jasnom pisanom napomenom tj rešenjem o zatvaranju.

istovremeno drugi automati na istoj pumpi su nastavili da rade.
                u pitanju su stari klasični (praistorijski automati) na jednoj maloj pumpici.

da bi neko poželeo da krade i dalje sigurno da postoji ideja, ali ne verujem da sada sa digitalizovanim poslovanjem uopšte ima prostora
                za tako nešto.

to je isto kao kada bi u nekom hiper marketu prodavačica navodno stisnula neko dugme i ceo server/ softver poblesavio kada se pojavi neki specifični proizvod ili neka odredjena mušterija.

mislim da je verovatnoća takvog manipulisanja blagajnama u domenu špekulacije da ne kažem mašte.

šta ćemo, ako softver /i server/ tog automata koji se koristi uopšte nije fizički tu lociran već recimo 300km daleko.

i sada će prodavac na pumpi, nekim daljinskim ili tajnim prekidačem da upravlja sistemom na 300km onako tajno da niko ne zna...

zaista, ne verujem u te pretpostavke.
                volvo
                945 SE turbo lpg
                344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                  CBC Senator XXL
                  • 09.10.2004
                  • 8141

Evo jedno resenje (mod za kradju, samo da ne ispadne da nekog nagovaram ), tocenje krece sa vremenskim kasnjenjem od par sekundi a za to vreme umesto senzora protoka signal daje oscilator cija je frekvencija podesena tako da se brojcanik vrti istom brizinom kao pri sipanju goriva
                  interesantna mi postavka pa sam izdvojio.

ok, recimo da je tako.

a kako će taj neko da pogodi frekvenciju brojčanika za to konkretno sipanje.

senzor protoka beleži različit protoka zavisno od toga koliko jako je stisnut "ventil" na samom pištolju pa pušta više ili manje goriva da teče.

kako će taj oscilator da se prilagodi jačini stiska ruke koja drži pištolj za točenje.

svako sipanje goriva je priča za sebe, i protok je po definiciji različit.

taj "oscilator" ma šta da je, kako će da prevari ceo sistem u firmi, sve do glavnih finansija?

a to oko kašnjenja mi nije jasno, kako to misliš da kasni par sekundi kada je rad kompjutera pratkično trenutan.

čim krene točenje istog trena krene i odbrojavanje količine.

ja sam skeptik u takve "spoljne" upade nestručnih lica kakva jesu točioci u kompleksan sistem softverskih rešenja sa milion zaštita i medju kontrola.
                  volvo
                  945 SE turbo lpg
                  344 GL lpg

Comment

• JAPANX
                    CBC Senator XXL
                    • 10.08.2006
                    • 2159
                    • Beograd

mozda misli i da postavi potenciomer na pistolj

Comment

• Zeljko
                      CBC Veteran
                      • 22.05.2006
                      • 115
                      • Kać
                      • Fiat Bravo

Sve sto sam pisao bilo je iz ugla poznavanja elektronike uopste i mogucnosti koje dopusta (nemam bas nikakvog prakticnog iskustva sa sistemima na benzinskim pumpama) i uz analogiju pomenutih racunara kasa u prodavnicama iz vremena pre fiskalnih racuna, gde je gazda zahtevao od programera da mu napravi program u kom on kada se uloguje pod drugim korisnickim imenom moze da radi sta zeli sa bazom podataka-elektronskom knjigom poslovanja (za ovo znam konkretno). Zato nisam bas siguran da se neko ne bi usudio da tako nesto uradi.
                      Inace nisam ovo pisao u uverenju da neko zaista sve to radi, vec kao odgovor na to da su racunari "glupi" i iskljucuju svaku mogucnost malverzacije.
                      Ako je standardizovana oprema na pumpi od pistolja do kase, i ako sve mora da prodje odredjen atest slazem se da je veliki i komplikovan posao da se ugrade mogucnosti za kradju, isto tako sam siguran da neka od velikih svetskih kompanija koja proizvodi takvu opremu nece nikom udovoljiti po pitanju ugradnje mogucnosti za kradju.
                      Mislio sam na slucaj da se na stari sistem za tocenje doda elektronika koju ce da napravi neko po narudzbi gazde pumpe (ponavljam sve je hipoteticki).
                      Za konkretan primer mislio sam na sledeci princip: kada se pritisne poluga na crevu gorivo ne ide par sekundi (vremensko kasnjenje) jer je elektronski sprecen protok-kao u slucaju kada prethodni kupac jos nije platio racun, za to vreme brojcanik se vrti jer umesto signala sa senzora protoka posalje mu se signal sa oscilatora (dovoljno je da je frekvencija priblizna samo da se cifre na meracu ne vrte upadljivo sporo ili brzo). Ovaj slucaj moze da koristi ne radnik vec firma.

Comment

• marinac
                        CBC Senator
                        • 13.03.2006
                        • 277
                        • Beograd
                        • Alfa 156 JTS

Ljudi u koje ste vi zavere otisli. Nisu ti delovi automata bas tako lako dostupni, posto su svi interresantni delovi pod drzavnom plombom. Naravno da uvek nesto moze da se mazne, ali vi pricate o veoma organizovanim pljackama, koje bi jos i u apararatu ostavile vidljive tragove, kao na primer oscilatore i neke elektronske uredjaje. Zar mislite da su inspektori iz zavoda za mere i plemenite metale, koji to proveravaju, ovce, pa ne provale kada je nesto budzeno. Probaj da prepravis brojilo za struju, pa pozovi bilo kog inspektora za ta brojila samo da baci pogled, pa vidi koliko ces godina da dobijes. Svi znaju da to moze da se odradi, ali kad te navataju...
                        Zverko, ne moze nikako da se isprazni crevo, jedino da skines pistolj za tocenje. I cim bi podigao pistolj sa praznim crevom, aparat bi otkucao tu kolicinu koja udje do pistolja, ili barem deo koliko da sabije vazduh u crevu. Uradio milion puta.

Comment

• djukic
                          CBC Senator XXL
                          • 27.03.2005
                          • 2526
                          • Beograd

Ovo za strujomere se i preko oglasa prodavalo. I dok ovo pisemo gomila ljudi krade struju. Imas cak i merne grupe i pojam resetovanja strujomera (vrsne potrosnje)....

Brick smatra da bi onaj ko hoce da krade trebao uredjaje za kradju da kupi redovnim putem preko racuna. Verovatno bi to trebao da stavi stvarno na osnovna sredstva i da lepo iskoristi i PDV?

Cinjenica je da posao tocioca nije tako unosan kao nekad.

Vlasnik jedne male gasne pumpe vozi Porse kajen turbo???

P.S. Lakse mi je da mislim da me kradu nego da mi auto stvarno trosi 12l plina ili benzina u gradu
                          https://t.me/pump_upp

Comment

• Zeljko
                            CBC Veteran
                            • 22.05.2006
                            • 115
                            • Kać
                            • Fiat Bravo

Ovo je prica da tehnicki moze da se izvede, a i inspektori su ljudi pa ne moraju sve da vide ili mogu negde da zaborave plombu, pa je neko zloupotrebi (nije ovo truli zapad)
                            Sto se struje tice pitaj nekog iz elektro distribucije koliko se nagledao raznih prepravki, i kada ga nahvataju ide novcana kazna (mislim da je oko 200 000 dinara). Nekom se i isplati.

P.S. Ja licno mislim da mene ne kradu (auto trosi oko 9l LPG-a u mesovitoj voznji grad-otvoreno)

Comment

• Dora
                              Nadzornik!!!
                              • 24.10.2004
                              • 17451
                              • Novi Sad
                              • FIAT

Originally posted by JAPANX
                              mozda misli i da postavi potenciomer na pistolj
                              Svašta, ja sam stavljao prigušivač ali potenciometar nikad???
                              Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• driverGT
                                CBC Veteran
                                • 29.09.2004
                                • 154
                                • Zemun

Ljudi ,ma nije bitno....Recimo da mi je stalo tih 60 litara...Potrosnja na kompu je bila oko 10 a presao sam nesto oko 500...Nije ni vazno..
                                Da ne odemo mnogo u raspravu o kradji.Samo sad nesto razmisljam kako ta fabija trosi 10-11 litara...Puno je to....Ipak je to 1.2 motor..
                                Evo sad sam dosao sa puta .... oko 2000 km presao...Otvoreni put bukvalno sve...Auto Toyota Avensis 2.0 D4D...ima 116 ks...dizel...Godiste 2006...
                                Voznja je bila konstantno oko 150 km/h.Prosecna brzina sa svim zaustavljanjima na granicama i naplatnim rampama je bila oko 130 km/h.Sto je dosta dobar prosek.To mi je bia prilika da isprobam potrosnju dizela na otvorenom,kao i ponasanje takvog auta na putu....Na dosta dobrom seoskom putu gde se vozi oko 80-100 na sat cetvrtom brzinom potrosnja je bila po kompu koji je vrlo precizan od 7.8-8.6 litara...Sto nije ni malo....Ni benzinac ne bi trosio vise sa takvom voznjom...Prosek na kraju puta od 2000 km je bio 7.6 litara.Napominjem da je sve otvoreni put i da semafor nigde nisam video ....
                                Iz kola sam stvarno izasao odmoran kao da nisam ni putovao.Sedista su odlicna..prostora ima dosta...Auto je dosta tih do nekih 150 na sat...a onda pocinje neko zujanje vetra koje podseca na propali lezaj tocka...A desava se da se cuje i buka koju stvaraju brisaci i to ume da nervira dosta.Klima je takva da nikako nisam mogao da je podesim a da mi mozak ne ispada.Kada je okrenem da duva u soferku tuce direktno u glavu i pocne da ledi staklo i da se zamagljuje...Ko sedi nazad njemu je vruce a da bi ga ohladio ovaj koji sedi napred mora da umre od hladnoce i da se razboli...To je verzija sa full opremom ali glupo je sto nema izduv za klimu pozadi...
                                E sad da vas ne smorim...Interesuje me kako se kola slicne klase i velicine ponasaju u takvoj voznji..Znaci koliko trosi recimo Audi A6 kada se vozi 150 na sat...Ili oktavija recimo ....Kolika je buka na vecim brzinama...Jer nisam imao iskustva puno sa dizelima..Jer ova toyota stvarno ne oseca 150 na sat i steta je sto nema jaci motor pa da moze da se vozi 200 na sat konstantno Naravno ne na nasim putevima...

Comment

Working...
                                X