Bas tako....
Naplata putarine - jEvropa i mi
Collapse
X
-
-
sasha, bedno su placeni, ne verujem da bi se ti menjao recimo. ili ja.
ja ne pricam o kriminalu i kradjama, koje je bilo sigurno daleko lakse realizovati u doba pre snimanja kamerom 24 sata, u drugacijim okolnostima.
cisto da te podsetim, iako dobro znas, da je u to doba bilo i celih cisterni sa gorivom koje su "nestajale" tek tako. i jos mnogo sto sta, podzemno.
(NIS skandal u Nisu sa dizelom za lokomotive, neke silne tonie bese u pitanju, recimo prvi primer kojeg sam se setio).
ja o tome ne pricam vec normalnim ljudima koji su samo obicni radnici.
i pricam kako je sada organizovana naplata,a to je drugacije od tih olovnih vremena.
back to reality todayvolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
brick radi se to i dalje samo su cifre mnogo manje nego ranije,imaju oni sistem....
Comment
-
-
za 100 dinara se gubi posao tako da bas nije "masovno" da se radi. a veoma lako se moze utvrditi i proveriti ko, kada, koliko, kako i sve detalje. i to bi barem svi trebalo da znaju.
ne bih dalje o tome ovde, proslo je "ono" doba haosa.
kada se uvede uskoro i sistem bezgotovinskog placanja sto je u pripremi tek onda otpadaju i teoretkse mogucnosti.
to pricam jer znam do detalja kako funkcionise naplata a i kako moze da se manipulise petljama brojaca/samim rampama.
ali nije jednostavno bez tragova. a onda koja svrhavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
brick to je ceo lanac od ovih na rampama,njihovih sefova,supervizora, do samih inspektora i ko zna jos koga!!!
Comment
-
-
brick to je ceo lanac od ovih na rampama,njihovih sefova,supervizora, do samih inspektora i ko zna jos koga!!!
a ja znam mnoge u tom lancu, i nekoliko puta sam prisustvovao nenajavljanoj iznenadnoj kontroli. znam i sefove, znam i nadzor sefova.
znam i procedure rada.
mislim da gresis na osnovu predrasuda iz ranijih vremena, kada se drugacije radilo (danas je tu svima na raspolaganju, video zapis u digitalnom obliku sa porkivenih svih 24 sata i bukvalno se sve vidi, od registarske tablice maltene do serijskog broja novcanice eura koje je (recimo) zamenio radnik.
a to onda vidi jedan, dva ili 222 kontrolora kada god pozele i koliko god unazad pozele a sve to nadzire jos i racunar+ softver, plus pisani izvestaji, plus prebrojavanje pazara za svaku smenu i svakog radnika kroz uparivanje sa izdatim magnetnim zapisima i radom megnent petlje ugradjene (nevidljivo) u asfalt, itd...
nije ovo jedini sistem u svetu, i nisu se jedino ovde smisljale fore za lapanje, i nije samo ovde problem nadzora a kako je za sve (i dobro i lose) uvek moguce naci zaobilazno resenje tako da i za naplatu moze.
ja samo kazem da to nije pravilo, vec izuzetak, da se lako otkrije, i da se ekstra lako leti sa posla a da je kontrola obuhvatna i nikada se ne najvaljuje i ne rade je isti ljudi.
previse je tih mogucih "slucajsnosti" u celom lancu da bi se tek tako glatko mogle uzeti pare na crno za kuce i slicno. ili za bilo sta.
posto sam video svojim ocima znam o cemu pricam, kako je danas.
no nebitno, podzemlje je uvek podzemlje i tu nema diskusije- nije poredivo sa radnicima i njihovim zaradama ni u jednom mogucem parametru a to podzemlju ne zelim ni da razmisljam.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Evo jos jednog dranja.....sramota
ОД 1. ЈУЛА НА ПУТЕВИМА СРБИЈЕ
Путарине скупље 63 одсто
Од Београда до Ниша уместо 320 накнада ће износити 520 динара
Од 1. јула путарине у Србији поскупеће за возила са домаћим таблицама у просеку за 63 одсто, док ће за возила са страним таблицама путовање кроз Србију бити скупље за 37 процената. Како ?Политика? сазнаје, одлука о повећању цена донета је јуче на седници Савета Републичке дирекције за путеве, а према провереним најавама, одлуку као и проценте повећања цена подржаће и Министарство финансија Србије.
Управо је ово министарство било ?кочница? поскупљењу које је требало да наступи 1. марта ове године. Сагласности су тада дали Министарство за капиталне инвестиције и Министарство за трговину, као и Привредна комора Србије, док су једини против били у Министарству финансија, остављајући могућност да до ове одлуке дође 1. јула.
Тада је предлагано повећање цена путарина само за домаћа возила и то у просеку од 50 одсто, док се за страна возила није предвиђало повећање цена. Иако нико не жели званично да потврди одлуку о повећању цена, као и најављено повећање путарина за странце, извесно је да су одлуци претходиле калкулације које су у себи садржавале и промене паритета динара према евру.
Како сазнајемо, према предложеном ценовнику за возаче аутомобила и мотоцикала накнада за путовање до Ниша, уместо досадашњих 320 динара, стајаће од 1. јула 520 динара. За аутомобиле са приколицама нова цена на овој релацији биће 780, а за комби возила, аутобусе и камионе путарина ће износити 1.560 динара.
У поређењу са ценама за домаћа возила странци ће и даље плаћати путарине по знатно вишим ценама. Тако ће за аутомобиле на траси до Ниша надокнада уместо 1.060 динара износити 1.450 динара, односно 17,6 евра. За стране туристе који преко Србије путују аутоприколицом до Бугарске и Грчке само такса од Београда до Ниша стајаће 2.180 динара, док ће за аутобусе и камионе са страним таблицама надокнада износити 4.350 динара. За стране шлепере путарина од главног града до Ниша износиће 105,5 евра, односно 8.700 динара.
Уколико возаче пут води од Ниша према Лесковцу платиће за аутомобил 130 динара, аутобусе и камионе 400 динара, а уколико се ради о возилима са страним таблицама, цена на овој деоници износиће 370 динара за аутомобиле и 1.100 динара за аутобусе и камионе.
На деоници од Београда до Новог Сада возачи аутомобила платиће 170, аутомобила са приколицом 250, а комбија, аутобуса и камиона 500 динара. За возаче са страним таблицама путарина износи 470 динара (аутомобили), 700 динара (аутомобили са приколицом) 1.400 динара (аутобуси и камиони).
Нешто више цене су за пут од Новог Сада до Суботице тако да возачи аутомобила плаћају 230 динара (640 странци), док аутомобилисти са приколицом плаћају 340 динара (странци 960) а камионџије и аутобушџије плаћаће ово путовање ка северу Војводине 690 динара (странци 1.910).
За возаче који од Београда путују према граници са Хрватском нова цена до Шида износиће 240 за аутомобилисте, док је за камионе и аутобусе ова надокнада 730 динара. За возила са страним таблицама, а њих је током јула и августа на овој деоници и највећи број, надокнада за аутомобиле ће износити 7,7 евра односно 680 динара. За стране комбије, камионе и аутобусе ова дажбина од Београда до Шида износиће 2.030 динара.
Најављено поскупљење путарина посебно ће погодити домаће и стране туристе који намеравају да користе српске аутопутеве, јер ће одлука почети да важи првог дана туристичке сезоне. Туристи који из Београда путују према Грчкој мораће да плате за домаће путарине укупно 650 динара, а уколико путују према Грчкој из Суботице издвојиће 1.050 динара.
Уколико се нашим туристима учини превисок овај издатак, за утеху треба да погледају колико ће странци платити за пролазак друмовима Србије. Према нашој рачуници, страни туристи који долазе из правца Хрватске и намеравају да оду на одмор у Грчку платиће за наше путарине 2.500 динара. Ако туристи долазе у Србију из Мађарске и намеравају да се одмарају у Грчкој платиће за путарине чак 2.930 динара.
Треба веровати да ће очекивано повећање цена путарина допринети и бољем одржавању путне мреже, јер током два главна месеца туристичке сезоне путевима Србије протутњи чак три милиона возила месечно, што је за петину више него у пролећним месецима.
Дарко Кнежевић
Comment
-
-
Znachi, ja kad treba da idem za Makedoniju treba da platil 3000 din u jednom i 3000 u drugom pravcu.
Znaci 6000 donara. Sad me interesuje koliko je cena litre benzina?
Jes da mi nije jasno u cemu je fazon sa domace/strano auto jer i jedno i drugo jednako deru puteve.
Ostale puteve koji nisu naplacivani na drugi nacin sem kroz porez automobila na godisnjem nivou kroz registraciju, placaju svi domaci dok su stranci oslobodjeni.
Mozda bu bilo bolje da na ulazu u SCG postave naplatu za ulaz, mislim ono tipa kao u diskoteku, jedno 100? pa da nas oslobode davljenja na koja nismo navikli.
Mislim, ono po principu, evo , ajd, sad sjashiAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Jos ne mogu da prestanem da ih psujem.....nisu normalni da za onakvo govn* od puta naplacuju toliko para. Ja sa nasim tablicama treba da platim 10e od Sida do Nisa....ne smem ni da zamisljam sta bi bilo da vozim strane table.
A kako tek deru ove sto uvoze kola u Bugarsku il Makedoniju, to je cudo. Naplate svakom spediciju 120 evra. Stave im speditera u kola i ide s njima do izlaza iz zemlje....i za to mora da plati covek 120e + putarine. Pa za te pare se isplati da zaobidju srbiju u sirokom luku.
Al jebiga....dokle god debili vode zemlju, tako ce bude. A to da ce pare da idu u izgradnju novih puteva, to je prica za malu decu....koju slusamo 10 godina.....sramota stvarno
Comment
-
-
Evo skoro sam isao da Danske i kad se prelazi sa ostrvo na ostrvo gde su pre par godina izgradili most duzine mislim 18km, putarina za jedan prolazak je 350 kruna sto dodje nekih blizu 50 eura kada se placa eurima na rampi, naravno uz debelu proviziju.
Isto tako u Kopenhagenu sam menjao evre za krune u menjacnici i fora je da na ulici na reklami napisu odnos valuta a kada dobijes racun ispod pise da je uracunata provizija menjacnice od tipa 7-12%.
Tako da nase putarine i provizije nisu nista novo, samo se koristi isti sistem kao u evropi.
A sto se tice domacih i stranih automobila, ipak je razlika u primanjima (platama) jos uvek drasticna tako da i to ima smisla.
Comment
-
-
dfast, ta diskriminacija cenama putarina ne postoji nigde u normalnom svetu i to ce kad tad morati da se ukine. Zamisli da svi u svetu sad uvedu putarinu za automobile sa srpskim tablama koja je duplo visa.....na sta bi to licilo ? kako bi tad razmisljao ? Obe putarine su visoke, i za domace i za strance, u odnosu sta se za te pare nudi. Kao stranac trebas sada da platis od Nisa do Bg isto kao sto placas od srpske granice do Zagreba za put koji je neuporedivo bolji od naseg, a nemas na njemu zive duse, a nema ni policije na svakom iskljucenju da te lovi radarom.
Ako pogledas Bugarsku, videces da je jos jeftinije, a auto-putevi su u rangu nasih....Madjarska vinjeta kosta 5e, austrijska 7.5e za 10 dana...
Comment
-
-
Hehe.. pa gde nadje Danski??
Nesto smrdi u drzavi Danskoj!
Je poznata izreka za ceo zapad
Pa sto uvek moramo sa smradovima da se poredimo
Inache 50? i nisu neke pare za Dansku, sa Svedske strane je Mostarina za Malmö-Köpenhagen 28% jeftinija!!
Razlog je poreski sistem Danaca koji je unikatan za EU.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
Comment