Hrvatska policija se obnovila...

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sw.brick
    CBC Senator XXL
    • 09.10.2004
    • 8141
    • Beograd, barajevo-zemun
    • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

.Naravno da policajci angažovani u ovakvim akcijama mogu da voze bilo kojom brzinom jer su ovakva vozila izuzeta iz režima ograničenja brzine.
    mozda negde, ali kod nas nemaju policajci ni priblizna prava. cak stavise ZOBS jasno kaze da sluzbeni policijski automobili moraju (duzni su po zakonu) da postuju SVE saobracajne propise a to ukljucuje parkiranje, zaustavljanje, ogranicenje brzine, vezivanje pojasa, ispravnost vozila i svetala narocito, itd.

jedina situacija kada moze da dodje do odstupanja od zakona je ako se direktno sprecava gubitak ljudskih zivota (neposredna ugrozenost) ili materijalna steta vecih drustvenih razmera (elementarne nepogode, ratno stanje i slicno).

u izuzetnim situacijama se dozvoljava nepostovanje ponekih odredbi (od svih vazecih) ZOBSa kada je u pitanju kolona vozila pod pratnjom i prevoz vangabaritnog tereta takodje pod pratnjom.

inace, ni policija ne sme (po zakonu, jelte) da prekoracuje ogranicenja brzine kada nema aktivnu rotaciju a za aktivnu rotaciju vaze pravila upotrebe kao sto je spasavanje ljudskih zivota npr.

ono tek onako zaustavljanje vozila na auto putu je zabranjeno policiji, kao i pregledanje vozila u zaustavnoj traci.
    procedura je da se vozilo u prekrsaju isprati od strane policije adekvatnom signalizacijom do prvog parkinga/odmorista/izlaza i tu bezbedno izvrsi administrativna procedura a sve to se dokumentuje foto/video materijalom kao dokaznim elementom.

e sad, tako je recimo u Nemackoj gde je sve pedantno propisano ko, kako i gde dok kod nas ima slucajeva da policija izaziva saobracajke, parkira se gde stigne pa cak i na sred prometne raskrsnice, da vozi zestoko neispravne automobile, da ulece u makazice u nepreglednim krivinama, da vozi u kontra smeru, pricam iz iskustva.

a to je kao i sa svim drugim vozacima, uglavnom losa vozacka kulutra i navike koje tek treba da se koriguju a usadi u svest prednosti i nuznost strogog postovanja saobracajnuh pravila koja omogucavaju bezbednost za sve u saobracaju, pa i same policajce da manje ginu i manje budu izlozeni neprijatnostima.

u HR je dodatna polemika povodom tih auta bila i u tome sto su potrosene gomile para u vreme kada je drzava i budzet u zescem minusu a bice izivljavanja na sirotinji. i kao sto statistika ukazuje autoput uopste nije put sa problemima bezbednosti saobracaja niti je brzina iole relevantan uzrocnik nesreca sveukupno (manje od 1/5 sih udesa na autoputu).

o onih 4/5 razloga nema reci u organizaciji policije..
    volvo
    945 SE turbo lpg
    344 GL lpg

Comment

• OPC
      CBC Član
      • 16.12.2004
      • 82

pa u njemackoj moraju u specijalnu vozacku skolu da bi smijeli ganjat one malo brze.dok one puno brze dakle dosta preko 200 pustaju jer ugrozavaju sebe i druge. boost to se odnosi na tebe
      a ovi nasi neznaju da voze jednu fiestu ili golfa sa 100ks a kud ce sad vozat auto sa po 200 ks?

Comment

ovako: svi nabavljeni passati su V6, a kod nas se oni prodaju s bogatim paketima opreme. uostalom, oprema nije bitna, bitno je ono pod haubom.

dalje: uređaj ne mjeri samo brzinu presretača, već su ovo nešto napredniji uređaji koji su (nekako) u stanju mjeriti i brzinu auta koji se lovi i svoju brzinu, to je bilo objašnjeno u dnevnoj štampi.

o isplativosti bi se dalo razgovarati, ali sve u svemu moije je mišljenje da nije to loše, iako kod nas na autocestama ne gine mnogo ljudi u usporedbi s državnim cestama. uloga ovih presretača bit će u prvom planu sprječavanje vožnje brzinama od 180, 200 ili više. brijem da ak ideš 150 da te neće dirati.

također, m islim da su auti dovoljno snažni nositi se i sa snažnijim mečkama, bmwima & co jer razlike u max brzinama nisu velike, a i većina naših autocesta ima zatvoreni sustav naplate, tako da želi li pobjeći, morat će probit rampu i razbit si šajbu!

Comment

• 156V6
          CBC Senator XXL
          • 04.10.2004
          • 415
          • BEOGRAD

Dajte ljudi budite realni ove masine koje su komsije nabavile su i vise nego dovoljne za ono sto se tamo vozi...ima jedna lepa poslovica PREMA SVECU I TROPAR ja bih razumeo da oni tamo voze Maseratije i Ferarrije pa ajd da murija nabavlja tunirane masine od 400KS ali 90% ljudi tamo vozi kola u opsegu do 150KS tako da su kola adekvatna STANDARDU ostalih auta a za onih 0,5% koji imaju aute 250KS+ mislim da se oni previse ne brinu uzimace lovu svima ostalima

Jedina moja zamerka sto se pri izboru marke kola nisu ugledali na Slovenacke "kolege" mislim da su oni imali mnogo bolji ukus

Comment

• TETAK
            CBC Senator XXL
            • 30.09.2004
            • 3034
            • Čačak, Srbija

Prvo i osnovno je(što se tiče izbora auta) da ovakva vozila ne smeju puno da skreću pažnju na sebe jer se gubi momenat iznenadjenja, drugo niko od vozača ne vozi maksimalnom brzinom tako da ovi auti ako ih vozi pravi vozač mogu da odrade najveći deo onoga što se postavi u zadatak, i treće a najvažnije je da kontrole u pokretu(sa civilnim vozilom) mogu da uoče i naravno procesiraju one najteže oblike saobraćajnih delikata koji direktno ugrožavaju bezbednost učesnika u saobraćaju.Setite se samo kakav bedan efekat ima radarska kontrola koja se postavlja uvek u isto vreme i na istim mestima, pa još vozači i upozoravaju jedni druge....Na ovaj način kada odlučiš da praviš gluposti nikad nećeš znati da li si upravo "obrijao"(na debljinu laka) dva pecaroša u Škodi ili si se upravo u tom momentu sam "upecao"!
            Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

tako je tetak, svrha auta u pokretu je pecanje divljih vozaca koji ugrozavaju kompletan saobracaj nacinom voznje kao primarnim razlogom a ne samom brzinom kao takvom.

i tu ce biti velika efektivnost i jos vaznije saznanje o stalnom nadzoru kod vozaca.

price o brzinama su vise onako bajka da se opravda poreski novac

kada ce kod nas da policija konacno usvoji takav rezim rada a ukine besmislene kampanjske radar kontrole, ima li neki plan ?
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• TETAK
                CBC Senator XXL
                • 30.09.2004
                • 3034
                • Čačak, Srbija

Radi se na tome ali kao i obično, nema sredstava na raspolaganju!Mada postoji rešenje i za tu situaciju, mogu se npr. iskoristiti "sposobna" vozila koja se oduzmu u carinskom postupku....Ali mi ne bi bili Srbija kada bi mogli da to uradimo jednostavno....
                Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• BRABUS
                  CBC Senator XXL
                  • 15.10.2004
                  • 2399
                  • London

Evo, prodjoh u 5 dana dva puta kroz hrvatsku, preko limita i na srecu nisam sreo ove momke Ali sam se par puta iscimao kad sam video Passate ispred mene....naravno, usporim i vidim neki bracni par...pa onda ponovo po gasu

Inace, pred nasu granicu (kad se zavrsi "Bratstva i Jedinstva", pa do granice, nekih 15-ak km se radi novi auto-put, a na tom delu koji je savrseno ravan i sirok je ogranicenje 60......drug kad smo isli za Srbiju tu vozio 123 km/h i prosao sa 10e koje je dao panduru Posle je skakao od srece, jer je kazna oko 100e + zabrana voznje po Hr

Comment

• Wiz
                    CBC Senator XXL
                    • 30.09.2004
                    • 3104
                    • Nish

naravno, usporim i vidim neki bracni par
                    Mozda su se kerovi prerusili

Comment

• coco
                      CBC Senator XXL
                      • 24.10.2004
                      • 476
                      • i`am from the land that is placed nowhere

murija puca na psiholoski moment kod vozaca (sa ovim medijskim bombardiranjem o turbofunkybrzim milicijskim autima). vjerujte mi da mi vise nije svejedno autocestom prijeci magicnu brojku od 130 km/h. jedino sam isprobao dali su bucne toyo proxies t1r gume (200 km/h) i odmah usporio na 120 km/h. naravno da ima qrchevitih vozaca koje ne hebe murija ni 5% i kojima nije bed platiti 90 ojra kaznu. sada se pokrece pitanje zasto placa 90 ojra vozac koji je vozio 70 km/h kod ogranicenja 50 km/h i zlikovac koji vozi 200 km/h a ogranicenje 130 km/h. ugrozavanje sudionika u prometu pri 70 km/h nije ekvivalentno ugrozavanju pri 200 km/h. btw imam jos 1100 kn ili oko 140 orja neplacenih kazni pa mi ne fali jos koji ojro u drzavnim obveznicama
                      "Your eyes look a little red son... have you been hitting VTEC??"

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

eh tetak, da su pare problem nesto ne verujem s obzirom da se iz budzeta pare bukvalno poklanjaju nekakvim kvazi ugrudeznjima gradjana kao nekakav "Svibor" koji kao neguje srednjovekovne ratnicke borbe sa buzdovanima i desetine drugih gluposti koje nikome niti trebaju niti bilo sta korisno doprinose.

ali tako vlast najlakse nadje izgovor za svako pitanje, nema para a kupaju se u parama i pralivaju pare toliko da ih razbacuju :x

no valjda ce i kod nas evolucija ubrzati ritam pa i mi uvesti savremena resenja i normative za laksi zivot, nadu ne gubim =]
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Originally posted by BRABUS
                          Evo, prodjoh u 5 dana dva puta kroz hrvatsku, preko limita i na srecu nisam sreo ove momke Ali sam se par puta iscimao kad sam video Passate ispred mene....naravno, usporim i vidim neki bracni par...pa onda ponovo po gasu
                          Kako bi se lepo iznenadio da su to bili saobracajci "undercover", pa i oni po gasu za tobom. U normalnom svetu je i to moguce.
                          Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• BRABUS
                            CBC Senator XXL
                            • 15.10.2004
                            • 2399
                            • London

Originally posted by sri98
                            Originally posted by BRABUS
                            Kako bi se lepo iznenadio da su to bili saobracajci "undercover", pa i oni po gasu za tobom. U normalnom svetu je i to moguce.
                            .....da znas, bio bih vise nego iznenadjen

Comment

• Wiz
                              CBC Senator XXL
                              • 30.09.2004
                              • 3104
                              • Nish

Rekoh ja mozda su maskirani,u babe,dede,kucice,slonove,cudo su hrvatski kerovi

Comment

• Black Knight
                                CBC Senator XXL
                                • 13.10.2004
                                • 2020
                                • Novi Beograd, kicblo

pa dovoljno samo da skrate dlaku...
                                Injection is good,but I'd rather be blown!

Comment

Working...
                                X