Auto putevi po Evropi

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • X9
    CBC Senator XXL
    • 28.06.2005
    • 3179
    • Wien-Sabac
    • RX-8 i X-9

sada procitaj te sve delove sto si napisao i pogledaj sta sam ja naveo u svom postu da su to vecinom delovi puta gde su tuneli i sto je i normalno da ce drzava uzeti sebi danak na to.ostali putevi koje si naveo jedan obican covek ne posecuje tako cesto u austriji kao jedan obican covek u srbiji koji se vozi putem novi sad subotica ili beograd nis.shvatas sada moju poentu?te obicne puteve koje ti nazivas su ovde tzv.brze ulice,koje su daleko od naseg i wanna be autobahn subotica novi sad!i to opet rekoh samo delovi -reci mi koji je to procentualno deo od cele saobracajne mreze?ako si negde naisao na deo auto puta gde je jedna traka samo u prometu verovatno zato sto se nesto renovira,tako da ne moras da budes sarkastican.niko ne prica o autobusima i kamionima vec o autima.ne brick nisam ni madjionicar ni papa,samo jedan normalan gardjanin ove drzave kao i ostali i ako austrijanci uvedu na primer vignjetu na pr.Großglockner-Hochalpen-Straßeu ceni od 100€,koliko procenat populacije je time pogodjen?veoma mali.da li ti konacno ovo donosi svetlo u na ono na sta ja pokazujem?.pominjes da ce biti posebna vignjeta za tih nekih 23km,reci koliko ce to da kosta?u chemu je poenta?imas dobre puteve,imas vignjetu koja pokriva placenih 95%puteva i auto puteva u drzavi i sve to za 72 eura godisnje gde kompletan novac od prodaje istih ide samo i samo za odrzavanje tih istih puteva(naspram nam zemlje dembelije ).
    opet poredis i za nemacku kamione i autobuse.pisemo o autima.
    uf koliko si me pogresno procenuo sto se tiche kakav sam.nije bitno,tastatura je uvek kriva,tako da ne uzimam za ozbiljno tvoje pisanje.
    niko nije protiv toga da srbija uzme danak zbog svog geografskog polozaja,ali brate daj da imamo put.a ne uzimati danak a nista za to ne dati.to se ovde zove prevara,pa makar ona i bila na drzavnom nivou,sto je tako cesto kod nas slucaj.daj nam uslove da od subotice do bg stignemo za sat i nesto,udobno,i brzo,pa pa onda naplati svoju uslugu.
    slaba vajda od toga,zivi bili pa videli.koliko se ja secam ove skorije istorije Austrija nije nista rusila po srbiji.dok recimo neke nam drage drzave jesu.austriji vise odgovara od svih drzava u okruzenju dobra ekonomska saradnja sa srbijom.opet procitah na kraju tvog posta za ta dva dela autoputa gde se masovno naplacuje strancima...u pravu si-STRANCIMA!!!
    @dranix
    ne vredi objasnjavati.ne vredi pokusavati pokazati nekom ako taj neko ne zeli da vidi.sa takvim razmislajnjem cemo uvek biti tu gde jesmo,a oni koji budu pokazivali na nesto drugachije bice razapinjani na krst kao i uvek.sat reci osim-nasa srpska posla.
    ajd zivili vi meni
    pozzz
    miki
    p.s.u postu ima krs gresaka ali jednostavno sada nemam ni vremena ni volje da to ispravljam.sta ces kada za tastaturom sedi jedan nepismeni gastarbajter
    "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• sw.brick
      CBC Senator XXL
      • 09.10.2004
      • 8141
      • Beograd, barajevo-zemun
      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

sada procitaj te sve delove sto si napisao i pogledaj sta sam ja naveo u svom postu da su to vecinom delovi puta gde su tuneli i sto je i normalno da ce drzava uzeti sebi danak na to
      naveo si da se nijedan autoput ne naplacuje dodatno, i to vrlo tvrdo.
      a potpuno je netacno.

naplacuje se voznja autoputem a to sto se rampa nalazi bas tu gde je tunel ne menja ni malo cinjenicu da se naplacuje dodatni prolazak autoputem.

ako ti je lakse za razumevanje, moze naplatna rampa od Bg- NS da ne bude u Staroj Pazovi vec bas na mostu Beska.

ako je sto je i normalno da ce drzava uzeti sebi danak na to vazi za Austriju normalno je da vazi i za Srbiju i ne vidim zasto se bunis sto identicna pravila primenjuje i Srbija kao drzava.

dupli standardi nisu korektna osnova za dijalog.

ostali putevi koje si naveo jedan obican covek ne posecuje tako cesto u austriji kao jedan obican covek u srbiji koji se vozi putem novi sad subotica ili beograd nis.shvatas sada moju poentu
      jedan obican covek stranac koji poseti AUstriju najvise posecuje upravo navedene autoputeve koji se dodatno placaju.

Brener autoput je isto sto i Boegrad Nis, a Tauern autoput je isto sto i Subotica- Beograd po znacaju i obimu saobracaja.

ako ti nisi nikada vozio glavnim autoputevima Austrije to je nesto sasvim drugo, veoma retka situacija kretanja po lokalnim putevima.

ako si negde naisao na deo auto puta gde je jedna traka samo u prometu verovatno zato sto se nesto renovira,tako da ne moras da budes sarkastican
      GLAVNI autoput Austrije ima samo JEDNU kolovoznu traku i nista se ne renovira vec je tako godinama, skoro 25 godina.

usko grlo gde se decenijama stvaraju tokom leta skoro svakog vikenda kolone i zakrcenja vozila.

tek se gradi autoput koji je normalne sirine a naplacuje se vec decenijama.

konkretno Tauern autobahn na 2 mesta ima sirinu za vozila od samo 3.5metra u jednom smeru.

i imam puno pravo da budem sarkastican jer je tako nesto sramota naplacivati, a pogotovu sto to Austrija nije u stanju da resi decenijama.

pominjes da ce biti posebna vignjeta za tih nekih 23km,reci koliko ce to da kosta?u
      kako ja da znam koliko ce nesto da kosta ?
      sasvim je realno pretpostaviti da ce kostati 5-10 puta skuplje nego sto kosta u Srbiji.

poenta je da kada se to naplati u Austriji onda je to po tebi super, odlicno, fantasticno a kada se naplati u Srbiji onda su to "brankovici" i verovatno jos neki nenapisani izrazi nipodastavanja koji nisu za javnost.

ocigledno nedostaje objektivnosti.

imas dobre puteve,imas vignjetu koja pokriva placenih 95%puteva i auto puteva u drzavi i sve to za 72 eura godisnje
      kao prvo imas obicne puteve, nista posebno dobre da bi se isticalo i cak stavise vrlo uzane i malog propusnog kapaciteta za dati saobracaj.
      naplacuje se celih 72 eura za guzve, kolone, zakrcenja i generalno LOSE organizovane puteve i saobracaj na najvecem delu autoputeva Austrije.

mozda je tebi Austrija vrhunac saobracajne infrastrukture, i ja to mogu da postujem ali sam vozio i video daleko bolje i daleko sire autoputeve.
      takve kakve cela Austrija jos nema, i jos dugo vremena nece imati.

vinjeta pokriva neke leve sporedne puteve lokalnog karaktera koje gotovo niko ne koristi od stranaca u tranzitu, i to kosta celih 72 evra a sto je inace potpuno besplatno u Srbiji.

ti u Srbiji prodjes u tranzitu sa 20 evra u svakom smeru. u Austriji za kraci i uzi autoput sa vecom guzvom i zakrcenjima placas 72+ 50 evra za jedan prolaz u jednom smeru ili 120 evra.

cak 6 puta vise placas za jednokratan prolaza autoputem od nekih 250-300km duzine.

shvatas poentu da je putarina u Srbiji veoma jeftina za strance u poredjenju sa putarinom u Austriji za strance.

ko se zali na cenu putarine ovde ocito ili je totalno neinformisan ili zlonameran, blago receno jer placa putarinu i u drugim zemljama i ne pada mu na pamet da se buni ili pljuje po toj drzavi.

opet poredis i za nemacku kamione i autobuse.pisemo o autima
      pisemo o putarini, a ona je za pocetak uvedena CAK i u Nemackoj za LKW.
      u Austriji placas se opsta putarina za obicne puteve i placa se dodatna putarina za glavne autoputeve.

nedvosmisleno sam naveo podatke koji demantuju tvoju pricu kako EU to zabranjuje, kako u Austriji nema doplate na vinjetu...

niko nije protiv toga da srbija uzme danak zbog svog geografskog polozaja,ali brate daj da imamo put.a ne uzimati danak a nista za to ne dati.to se ovde zove prevara,pa makar ona i bila na drzavnom nivou,sto je tako cesto kod nas slucaj
      pa ja se sa tobom slazem.
      prevara je u Austriji normalna i svakodnevna stvar na drzavnom nivou.
      i to traje godinama.

kazi mi da li se bunis ma prevaru u Austriji isto tako zustro kao sto ti smeta identicno ponasanje u Srbiji, ako uopste imas volje da se bavis tom "sitnicom" ?

i pored najbolje volje ne razumem, kada se nesto uradi u Austriji onda je to normalno i dobro a kada se isto to uradi u Srbiji onda je sve najcrnje i najgore moguce.

to sto ti zoves prevarom je osnova ponasanja drzava, nacin funkcionisanja koji je patentiran u zapadnoj Evropi pre mnogo decenija i masovno primenjivan sve do danasnjih dana a ponegde je jos i ostao kao sto je slucaj konerktno sa Austrijom.

koliko se ja secam ove skorije istorije Austrija nije nista rusila po srbiji
      ja se drugacije secam, no to je vec tema politike i to ostavljam po strani na savest Austrijancima kao gradjanima i njihovoj drzavi. svako nosi svoj puter na glavi kako misli da treba - secanjem ili zaboravom pa ponavlja kroz istoriju.

daj nam uslove da od subotice do bg stignemo za sat i nesto,udobno,i brzo,pa pa onda naplati svoju uslugu
      ocekivati to kao neku obavezu drzave ovde a uz cinjenicu da Austrija to nije uspela da za 30 godina razvoja saobracajne infrastrukture obezbedi mi se cini utopijom.

prosto tako ne funkcionise realnost skoro nigde, pocevsi od EU pa sirom sveta i nema nijednog osnova da Srbija bude neki uzviseni izuzetak na planeti.

opet procitah na kraju tvog posta za ta dva dela autoputa gde se masovno naplacuje strancima...u pravu si-STRANCIMA
      pa da, Austrija je napravila cenovnik putarine na takav nacin da prevashodno opali po dzepu strance koji ne mogu da zaobidju geografski Austriju i njene puteve.

mozes to da zoves i tranzitni monopol i tranzitni harac no kako god da nazoves do drzava Austrija sasvim javno i bez imalo grize savesti ili morala svakodnevno i decenijama radi.

2 glavna po saobracajnom znacaju i obimu saobracaja autoputa u Austriji se bezocno naplacuju.

ja kada hocu da prodjem tim autoputem moram da platim najmanje 100 evra.
      i ne pada mi na pamet da se bunim, svaki put platim kada procenim i odlucim da mi bas tako nedostaje austrijski autoput.

austrijski put, austrijsko pravo da naplacuju harac strancima, i ja to postujem.
      isto tako ocekujem i da svaki stranac postuje i ovdasnje pravo da naplacuje srpski put i srpski harac, na isti nacin.

niti gram vise niti gram manje.

Austrija nije nista drugacija od Srbije uredjena, samo je harac izrazen u vise novca koji se ostavlja za tranzitni prolaz putevima.

ko to ne zeli da vidi, ne vrede cinjenice, ne vredi realan zivot, ne vredi fakticko stanje na terenu.

ziv ti meni bio, i stigao i do tog udaljenog Tirola i tamosnjih naplatnih rampi i puteva, i fantasticne prirode a skupog svakog predjenog km najbocinijim putnickim vozilom.

ovde se ne smese vestackim kezom od uveta do uveta kada otimaju pare kao tamo, ovde se direktno otima bez mnogo glume
      volvo
      945 SE turbo lpg
      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141

Ako se vec u Austriji i naplacuje dodatak za neke vaznije pravce u Srbiji nemas ni alternativu jer su regionalni putevi sve samo ne putevi
        Austrija je bas dobar primer. naplacuju se glavni autoputevi tako sto se placa pausalna vinjeta + place se svaki prolaz vozilom jos jednom posebno na naplatnoj rampi.

i to se placa po zestokim cenama, tesko dranje.

u Austriji prakticno nemas alternativu, regionalni putevi su ocaj zivi. uzani sa serpentinama, loseg kvaliteta, bez ikakvih sadrzaja, prava avantura ako ti je cilj da se -brzo- prevezes kao tranzit kroz zemlju.

evo na primer, probaj da se prevezes ne koristeci autoput od Filaha do Salcburga. koliko sati, tj dana ce trebati za takav poduhvat...

za taj nazovi put je potrebna samo vinjeta, ta od 72 evra.

ako hoces u razgledanje pejsaza i prelepe prirode sa 20-30 km/h onda su austrijski alternativni putevi odlicna opcija.

u ovom pogledu Srbija je sto se tice alternativa gotovo ista kao i Austrija za glavne tranzitne pravce samo sto ima bolje puteve uglavnom.

Nisam za to da se putarina ne naplacuje ali je PRESKUPA u Srbiji
        mozda je preskupa, mozda nije.

koji su argumenti da je preskupa.

cena po km puta je manja nego u Austriji, manje nego u Hrvatskoj na primer.

u Grckoj je slicna ili nesto veca cena nego u Srbiji za puteve u severnom delu.

za jednog stranca koji krene iz npr Francuske do Grcke putarina kroz Srbiju je medju najmanjim troskom tog tipa.

ima i jeftinijih putarina, kao sto je danas Madjarska.

ne tako davno, pre samo 10tak godina Madjarska je imala jednu od najskupljih putarina u Evropi i zestoko drala strance u tranzitu (dok je autoput bio privatan).

kada su poceli da je zaobilaze, jer geografski mogu, tek su onda smanjili na mozda realnu vrednost za dati saobracajni polozaj.

Zasto se Srbiji ne bi isplatilo da prodaje mesecne ili ostale vinjete
        verovatno iz istih razloga zbog kojih se Italiji, Austriji, Francuskoj, Grckoj ne isplati da prodaju mesecne i ostale vinjete.

neko je o tome pravio proracune, a ocito je da Srbija nije nikakav izuzetak i da se taj sistem naplate putarine koristi na hiljadama kilometara autoputeva u Evropi vec decenijama.

mozda putevi i ne treba da se uopste placaju kao javno dobro, ali to je stvar dobre volje svake zemlje pojedinacno.

Smeta pre svega osecaj da te neko dere
        smeta ili ne smeta, takva su pravila i realnost u EU. mnogo sto sta je surovo i smeta i stvara los osecaj pa se praktikuje.

sto nas ovde niko nikada ne pomisli da upita kakav je osecaj da te neko dere iz obesti samo zato sto mu se eto moze da te maltretira.

batina uvek ima dva kraja, tako i taj osecaj nije rezervisan samo za jednu stranu.

daleko je mogucnost da uredjenje odnosa u svetu postane ugodno, lepo, fino, i ne predstavlja osecaj smetnje.
        surova realnost je snaga, sila i moc i to se masovno primenjuje u manje ili vise sarenije upakovanim oblandama....i umilnim recima/ laganjima.

Treba naplatiti, ali pametno. Mislim da se na kraju tako najvise isplati.
        svako vreme i svake okolnosti imaju svoje metode i procene kako i koliko. slazem se tom teznjom, nije nemoguce da se i ovde uvede pametna naplata.

na granici vinjeta kao opste placanje. onda prelazak Save 20 evra.
        prelazak Dunava 30 evra.

ulazak u Beograd eto uz popust samo 10 evra.

vinjeta za jeftine puteve, a tek deonica (koju ne mozes da zaobidjes) kao samo naplacuje.

kada to moze u drugim zemljama i malo ko se buni sto ne bi moglo i ovde.

Crna Gora nema autoput ali ima metod kako da naplati.
        naplacuje se vinjeta koja se zove ekoloska.
        sto da ne, vazno je da se naplati.

Nemas osecaj da placanjem cinis ista dobro sto se po stanju puta jasno vidi.
        o tome bi se moglo nadugacko i nasiroko.
        pravo cudo je uopste da su putevi preziveli obesno i zlonamerno rusenje i razaranje.

most za obilaznicu oko Beograda je kao zavrsen zlonamerno urusen sa ciljem da se unisti put. apsolutno svi mostovi u Novom Sadu su obesno unisteni. veoma nedavno, tek pre koju godinu iza nas.

stanje autoputa kroz Srbiju je izvanredno s obzirom na pokusaje da se taj isti autoput unisti.
        osecaj da se namerno unistava opste dobro koje i tim strancima takodje predstavlja dobru osnovu za tranzit daje pomesane sumnje u motive.

maksimalno uprosceno, placanje autoputa u tranzitu jeste normalna pojava koju primenjuju zemlje sa takvim polozajem (pomenuta Austrija konkretno to veoma iskoriscava) pa se toj realnosti treba prilagoditi.

kao sto mi placamo razne izmisljene takse za najobicnije kretanje i ulazak u neku zemlju, realnost koja je takva kakva jeste u primeni.

plemeniti ciljevi su odavno napustena bajka na koju se niko ne obazire u Evropi a i sire.

mi nismo jos dobro istrenirani da se smesimo kada naplacujemo kartu, taj deo obuke Balkancima tek predstoji i mogu da razumem da bez osmeha osecaj placanja putarine nije tako ugodan kao sto bi mogao biti.

Cak i u preskupoj Svajcarskoj je godisnja putarina bila koliko? 27 SFr
        Svajcarska je sused Austrije, a opet je tako daleko, toliko drugacija i sredjenija drzava.

porediti Austriju i Svajcarsku je tesko, a kamoli Svajcarsku i Srbiju (Madjarsku, Hrvatsku,Grcku, Bugarsku uopste region ).

u Hrvatskoj su skuplje putarine nego u Srbiji i opet stranci ih masovno koriste. i ne pada na pamet Hrvatskoj drzavi da smanjuje putarinu.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• ada
          CBC Senator XXL
          • 04.06.2005
          • 2375
          • Novi Sad
          • Svasta nesto

idi bre brik. pa ko ce ovo da cita kome se nesvidja cene putarina neka idu avionom!
          Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
          Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
          Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
          Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• X9
            CBC Senator XXL
            • 28.06.2005
            • 3179
            • Wien-Sabac
            • RX-8 i X-9

brick...ne mogu vise...GLAVNI auto put u austriji?austrija ih ima vise,ako mislis na A1 ja ne znam ko je od nas dvojice slep kod ociju ali neka tako bude...inache stranci ne placaju 72eura +50 koliko kostaju te putarine,jer je tih 72 eura vignjeta na godisnjem nivou..ocigledno je da ja i ti imamo veoma razlicito misljenje o ovoj temi i ne bih dalje da zalazim u diskusiju samo onih par insinuacija na moj racun ti necu zaboraviti,mozda si pomislio da ih nisam razumeo ali na tvoju zalost jesam.
            sto se tiche da li se zalim na neke austrijske zakone koji me pogadjaju,sasvim normalno na one na koje mogu ja kao pojedinac da uticem.na one na koje ne mogu ,mogu samo da pokusam da sa istim imam sto manje kontakta.ocigledno je tvoj problem i mnogih koji dele tvoje misljenje da mi preko nismo drzavljani srbije,e jesmo i isto tako imamo bar to pravo misljenja kada su nam ostala prava uskracena.a moje misljenje je gospodine Brick da je autoput kroz srbiju jadan za ono sta se od nas gradjana Srbije naplacuje.ovde ne navodim ni austriju ni madjarsku vec navodim Srbiju.da li me sada razumes ili ces opet poceti Frojdovsko izvrtanje uma na samo tebi svojstven nachin?
            kao sto napisah imamo razlicito misljenje ,samim tim verovatno imas predstavu ko zna kakvu o meni.
            samo mali podsetnik sta sam par postova nize napisao:
            "brick .....vignjeta za auto put vazi na celoj teritoriji austrije.i tacka.austrija ima 3+1 auto put bar na nekim delovima.deo autoputa prema grazu od becha.poprilichno dugo vozim po autoputevima austrije,i do sada nisam naleteo da pored vignjete moram jos negde da doplatim.ali i da je slucaj verovatno se radi o nekom tunelu ili necem posebnom,"
            onda dalje,"skorijom istorijom"smatram onom koju sam ja doziveo..ne secam se da su nas austrijanci bombardovali,verovatno nisu imali chime,ali ipak nisu.za razliku od Engleza,amera,nemaca,francuza,italijana,spanaca,ho landjana itd..na to sam mislio..
            takodje insinuacija"über alles" je veoma niska sa tvoje strane jer se ista koristila od nekih drugih ljudi,a sam sebe ne mogu da svrstam u fashiste.
            i da skratim pricu ja cu i dalje onako gastarbajterski voziti po ovim linjavim austrijskim putevima ,jednom ili dva puta godisnje platiti danak srpskoj vlasti na taj deo "autoputa" do svog rodnog kraja,i biti miran...
            najveci uspeh djavola je da je ubedio svet da nepostoji,tako i ti da su nasi putevi odlichni i spram onoga sto nam naplacuju chak smo u dobroj poziciji.da na zalost nije sve tako,videce i sam pojedinac prvom prilikom kada izadje iz zacaranog kruga.na ovaj post iako napises odgovor ja necu trositi svoje vreme citajuci ga,tako da sa ovim je moje postovanje ovde zavrseno.
            O&O
            miki
            "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141

GLAVNI auto put u austriji?austrija ih ima vise
              i slovima Austrija ima dva glavna auto puta za tranzit stranaca. tradicionalno, decenijama, takva je geografija susednih zemalja i prvaca kretanja robe i ljudi.

ostalo od puteva je manje vise lokalnog karaktera koji nemaju veliki medjunarodni znacaj niti pogadjaju strance u ma kakvom stanju da se nalaze.

...inache stranci ne placaju 72eura +50 koliko kostaju te putarine,jer je tih 72 eura vignjeta na godisnjem nivou
              za jedan prolaz autoputem stranci placaju koliko sam naveo.
              izvoli imas zvanicne podatke, izvore sam ti naveo pa izracunaj koliko kosta jedan prolazak u tranzitu stranca sto je tipicna i najcesca situacija.

ocigledno je da ja i ti imamo veoma razlicito misljenje o ovoj temi i ne bih dalje da zalazim u diskusiju samo onih par insinuacija na moj racun ti necu zaboraviti,mozda si pomislio da ih nisam razumeo ali na tvoju zalost jesam.
              odgovaram istom merom.
              ne radi se ovde o razlicitom misljenju nego sto ti izvrces cinjenice i to pokusavas da opravdavas nekom cudnom logikom.
              ja ti samo skrecem paznju da primenjujes uvek isti kriterijum, uvek iste arsine i videces da su nam misljenja vrlo bliska.

ocigledno je tvoj problem i mnogih koji dele tvoje misljenje da mi preko nismo drzavljani srbije,e jesmo i isto tako imamo bar to pravo misljenja kada su nam ostala prava uskracena
              ja problema nemam, kao ni drugi a ti si taj koji se buni sto se ocekuje da izrazis postovanje propisa i pravila koja vaze u Srbiji na isti nacin kao sto branis svoje postovanje propisa i pravila u Austriji.
              niko ti ne uskracuje niti moze na bilo koji nacin ograniciti misljenje.
              ali ti svako moze ukazatu na nedoslednost i izmisljanje netacnih stvari.

a moje misljenje je gospodine Brick da je autoput kroz srbiju jadan za ono sta se od nas gradjana Srbije naplacuje
              pa ti nisi moj gospodine gradjanin Srbije i tebi Srbija kao gradjaninu Austrije nista ne naplacuje posebno drugacije nego kao i bilo kom drugom gradjaninu Austrije, Francuske, Madjarske.

ti si se kao gospodin covek opredelio da promenis gradjanstvo iz Srbije u Austriju, i shodno tom svom opredljenju red je i da se prilagodis kako pravima tako i obavezama.

i ja kada udjem u Austriju kao stranac prilagodjavam se pravima i obavezama stranaca u Austriji.

to je tako normalno svuda u svetu pa valjda i za gradjane Austrije to isto vazi bez izuzetka kao normalno.

kao sto napisah imamo razlicito misljenje ,samim tim verovatno imas predstavu ko zna kakvu o meni
              nemam predstavu niti uopste razvrstavam ljude, vec iskljucivo razmatram datu temu.
              u ovom slucaju mi imamo razlicite principe, postovanje nekih pravila kao univerzalnih a bez igara sa dvostrukim standardima.

zao mi je ako ti ne uvidjas da dvostruki standardi vise niti ovde ne prolaze, ma odakle dolazili.

..ne secam se da su nas austrijanci bombardovali,verovatno nisu imali chime,ali ipak nisu
              tvoje je pravo na zaborav, i da se ne secas dogadjaja i postupaka agresivne prirode.
              takodje insinuacija"über alles" je veoma niska sa tvoje strane jer se ista koristila od nekih drugih ljudi,a sam sebe ne mogu da svrstam u fashiste
              ne znam zasto si se prepoznao u tom miljeu, ja to nisam pomenuo ali jesam napisao tvoj nastup nipodostavanja svega sto je srpskog porekla kroz sintagmu "brankovici", prevaranti i slicne kvalifikative a u ociglednom pezorativnom smislu.

samo ti skrecem paznju, da sve sto mislis da moze i sme da se radi i pravi u Austriji takodje sme i moze i ovde da se radi u Srbiji.

pa i naplata putarine izmedju ostaloga, sto je i tema.

da skratim pricu ja cu i dalje onako gastarbajterski voziti po ovim linjavim austrijskim putevima ,jednom ili dva puta godisnje platiti danak srpskoj vlasti na taj deo "autoputa" do svog rodnog kraja,i biti miran
              pa sto se onda bunis ko grk u apsu

neces promeniti niti srpski niti austrijski danak niti opsti EU sistema danaka koji se placaju drzavama, to je prosto tako.

iz tvoje price naveo si da jos nisi vozio u Austriji putem gde se dodatno placa putarina, kako je to nekih 70% teritorije Austrije mogu da ti pozelim da upoznas jos neke puteve osim onih koje uobicajeno koristis.

otvorice ti se oci kako je u samoj Austriji kao celini..

tako i ti da su nasi putevi odlichni i spram onoga sto nam naplacuju chak smo u dobroj poziciji.da na zalost nije sve tako,videce i sam pojedinac prvom prilikom kada izadje iz zacaranog kruga
              a da ti ipak prepustis pojedincima da sami uvide sta se dobija za ono koliko se naplacuje, i da ti sami pojedinci pronadju sebi povoljnije rute za tranzit.

nasim putevima ni priblizno ne fali toliko koliko se vestacki potencira, a naveo sam i konkretan jako bitan tranzitni magistralni autoput u Austriji koji je uzi i manjeg saobracajnog kapaciteta od adekvatnog za poredjenje tranzitnog autoputa u Srbiji.

na tu cinjenicu, koja je lako proverljiva, nisi izneo kontra arugment.

vignjeta za auto put vazi na celoj teritoriji austrije.i tacka
              ovo si napisao sto je ocito netacno, i sto je pokazano nesumnjivim linkom na same aktuelen austrijske podatke.

o tome pricamo, ti jedno zelis da verujes bez obzira na stvarnost.

na ovaj post iako napises odgovor ja necu trositi svoje vreme citajuci ga,tako da sa ovim je moje postovanje ovde zavrseno.
              jasno mi je to, ni ranije postove u drugim temama slicne prirode ocito nisi citao, jer kako drugacije objasniti da gradjaninu Austrije nije poznato da se naplacuje putarina dodatno uz vinjetu, a to je vec u nekoliko navrata ranije bilo pisano i jasno prezentovano.

sta da ti kazem, a da se opet ne uvredis, informacije su danas jako sredstvo moci a upotreba vremena da se dodje do informacija je obicno korisna.

pogresno si ti mene procenio, mnogo pogresno ako mislis da temu podvedes pod licne animozitete koje pokusavas da potenciras.

ako zaista mislis da sam te necim uvredio licno, evo ja ti se i ovim putem javno izvinjavam.

da si ti meni ziv i zdrav pa da osim balkanskih krajeva koji ti se ne dopadaju posetis i zapadnije i severnije i steknes siru sliku i iskustvo postojanja i boljih puteva od Tauern autobahn i slicnih.

nije ni ta Austrija bas centar sveta...

PS. onih 23km i specijalne vinjete koja se dodatno placa, se odnosi na nepostojeci autoput koji ce se tek sagraditi.
              isti recept kao nepostojeci autoput Subotica- N Sad koji se naplacuje.

sve drzave su manje vise vrlo inovativne kada treba uzimati pare

Austrija je vrlo inovativna, cekaj da i nasi uvide da se moze legalno duplo naplacivati putarina vinjetom i doplatom
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• 206
                Admin od ispočetka :)
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Samo jedno malo pitanje - gde tacno, na kom autoputu, u kom trenutku, na koji nacin (naplatna rampa ili nesto slicno) - se u Nemackoj naplacuje putarina za kamione?
                The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• zverko
                  CBC Senator XXL
                  • 19.08.2005
                  • 7085
                  • BGD
                  • Audi A4

brick, ****s li ti nesto drugo osim nas?

sto rece moj kolega danas:" tesko brikovoj zeni ako je ima". reko' zasto,

pa kao:"da li mozes da zamislis scenu kada se brik svadja sa zenom i kada pokusava da joj nesto objasni".
                  deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• sw.brick
                    CBC Senator XXL
                    • 09.10.2004
                    • 8141

@206, imas elektronsku "kutiju" u kamionu a naplatne rampe su okacene iznad povrsine autoputeva.
                    prema tezini kamiona i ruti koriscenja autoputeva skida se novac automatski.

sistem je siroko u upotrebi sirom Evrope, kod nas zovu tag sistem (francuskog porekla), u Austriji zovu box sistem, u Nemackoj se zove OBU sistem.

placa se po km, svaka voznja i ne vaze nikakve markice, vinjete i slicno.
                    ceo sistem je elektronski automatizovan i nema zaustavljanja vec funckionise u voznji.

ne treba da zbunjuje nepostojanje fizickih kucica i fizicki ljudi koji naplacuju kes uvek i na svakom mestu gde se naplacuje putarina.

kod nas je takav elektronski sistem uveden Sid-Beograd.

go box detaljnije

sama ugradnja

u Nemackoj cenovnik za izracunavanje putarine
                    Lkw Maut mit wichtigen Infos zum mautpflichtigen Straßennetz. Wissenswertes zur Mautbefreiung, Neuregelung sowie die aktuellen Preise in Deutschland.

u Nemackoj je putarina uvedena 01.01.2005. godine, naplacuje se na 3.400 naplatnih rampi trenutno, a sistem se stalno siri.
                    volvo
                    945 SE turbo lpg
                    344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141

artikel,news,kfz,auto,kfz,motorrad,fahrrad,lkw,straßenverkehr

upravo Savezno Vece (Bundesrat) nemackog parlamenta razmatra poskupljenje putarine u 2009. sa 13.5 euro centi na 16.3 euro centa po predjenom kilometru puta.

trenutna cena nemacke putarine je 13.5 evra za 100km.

tako bi npr deonica duzine BG-Nis od 225km kostala u Nemackoj trenutno 30.38 evra za svaku voznju.

za putnicka vozila najskuplja putarina je u Spaniji, cca 8 eura za 100km puta, Italija i Francuska tarifa je cca 5 eura /100km.

infromacije sa http://www.kfz-auskunft.de/info/mautstrecken.html
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                        CBC Senator XXL
                        • 09.10.2004
                        • 8141

za 7 dana startuje, od 01.10.2008. novi sistem naplate u 9 zemalja, tzv euro vinjeta.
                        firma Ages sa 4.000 naplatnih rampi je razvila taj novi sistem.

vise o svemu http://www.ages.de

vrlo detaljno o nemackom sistemu naplate, sa sve slikama naplatnih stanica http://de.wikipedia.org/wiki/Lkw-Maut_in_Deutschland

a tu je i link za sada predlog zakona kojim se uvodi obavezna putarina u svih 27 zemalja EU od 2012. godine a sto je trenutno u proceduri administrativnog usvajanja.
                        volvo
                        945 SE turbo lpg
                        344 GL lpg

Comment

• sw.brick
                          CBC Senator XXL
                          • 09.10.2004
                          • 8141

Originally posted by 206
                          Samo jedno malo pitanje - gde tacno, na kom autoputu,

posto je spisak poduzi, evo tabela gde tacno koja deonica, od koliko km ili metara se naplacuje.

Alle Tariflängen der mautpflichtigen Bundesautobahnen und Bundesstraßen sind in einer Tabelle zusammengestellt. Diese wird als Mauttabelle bezeichnet. Die Tariflängen sind die Abrechnungsgrundlage für die streckenbezogenen Benutzungsgebühren.

ukratko, prakticno svaki autoput koji postoji u Nemackoj, 12.000+12.000km u oba smera i od 2007. godine dodatno putarina se naplacuje i na odabranim pojedinacnim obicnim putevima.

isti sistem naplate je na cekanju za putnicka vozila, vode se jos uvek rasprave vec par godina i tome bruje mediji, pre svega Der Spiegel je vrlo aktivan u pracenju te teme.

naplata autoputeva na isti nacin je u fazi priprema i razmatranja u Madjarskoj, Slovackoj, Svedskoj, Belgiji, Holandiji i Luksemburgu.

takodje i u SAD se najavljuje slican sistem uvodjenja putarine na puteve.

u Nemackoj ima nezvanicnih naznaka i da drzava intezivno planira uvodjenje "putarina" i za plovne puteve odnosno brodove u tranzitu.

za prelet aviona drzave vec naplacuju "putarine", inace cisto kao info.
                          volvo
                          945 SE turbo lpg
                          344 GL lpg

Comment

• ljubamih
                            CBC Član
                            • 28.12.2007
                            • 49
                            • A'dam

Bas si uzeo los primer Nemacku. Putujem vec 8 godina uzduz i poreko (do 12 puta godisnje) i nisam platio ni centa autoputeva, a kroz Austriju nisam nikada platio nista osim vinjete dok nisam dosao u podrucije Alpa (Jugo Zapadna Austrija)

Srbija je najgora jer za pare (koje nisu uopste male) daje katastrofa kvalitet - do pre neku godinu Subotica - Beograd se nije mogao nazvati ni seoski put (na nekim deonicama) - a kamoli "polu" auto put, a sada je samo podnosljivo... A o zimskom odrzavanju - ciscenju od snega i sl mozemo samo da sanjamo

PS: Francuska, Italija i Hrvatska deru za svoje auto puteve - ali sve je to stvar izbora..

Je samo za teretna vozila preko 12t

Comment

• 206
                              Admin od ispočetka :)
                              • 09.12.2004
                              • 9548
                              • Beograd
                              • 206

Ma Bricka to ne interesuje...
                              The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• djukic
                                CBC Senator XXL
                                • 27.03.2005
                                • 2526
                                • Beograd

Ja sam doduse manje putovao po nemackoj ali nigde nisam platio putarinu?

E sad da mozda mi je i promaklo ali....
                                https://t.me/pump_upp

Comment

Working...
                                X