Registracija za invalida

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • pablo55
    CBC Početnik
    • 03.05.2010
    • 3
    • SM

Re: Registracija za invalida

Vidis druze ja imam jako veliki problem trenutno.

Kupio sam registrovan auto kojem registracija vazi do maja i koji je odjavljen i vracene tablice.

I ja sada moram da platim 130.000 poreza na luksuz da bi dobio tablice i novu saobracajnu.

I ta registracija mi vazi do maja meseca i onda moram opet da platim porez na luksuz i registraciju 150.000+++++++dinara

E sada mi ti kazes da je pre 10 dana ukinuto placanje tog poreza na upotrebu vozila u toku vazenja registracije i za slucajeve kada se menjaju tablice

Dali je to to sto meni treba ili ne

Comment

• kuzmar
      Moderator
      • 18.12.2009
      • 783
      • Lazarevac
      • Pezo 207 1.6 HDI

To bi trebalo da je to po onome sto sam procitao u samom zakonu.

DO SADA JE BILO:

„Član 5a
      Plaćeni porez na upotrebu motornih vozila, za motorno vozilo koje je uništeno, odnosno odjavljeno, odnosno otuđeno, pre isteka važenja registracije, ne smatra se više ili pogrešno plaćenim porezom, u skladu sa zakonom kojim se uređuju poreski postupak i poreska administracija.
      Lice koje je u toku godine steklo pravo svojine na registrovanom motornom vozilu, kod čije registracije je porez na upotrebu motornih vozila plaćen u propisanom iznosu, nije u obavezi da zbog te promene plati propisani porez, osim ako se zbog toga mora izvršiti nova registracija, odnosno produženje registracije, odnosno zamena registarskih tablica motornih vozila, u skladu sa propisima kojima se uređuje registracija motornih i priključnih vozila.

SADA JE:

Члан 6.
      У члану 5а став 1. речи: „у складу са законом” замењују се речима: „у смислу закона”.
      У ставу 2. после речи: „прописани порез” запета и речи: „осим ако се због тога мора извршити нова регистрација, односно продужење регистрације, односно замена регистарских таблица моторних возила, у складу са прописима којима се уређује регистрација моторних и прикључних возила” замењују се речима: „до истека периода за који је моторно возило регистровано”.
      Додаје се став 3, који гласи:
      „Када лице које нема право на пореско ослобођење, односно на умањење пореза, у складу са чланом 5. ст. 1. и 3. овог закона, стекне у току периода важења регистрације право својине на регистрованом моторном возилу, код чије регистрације је остварено право на пореско ослобођење, односно на умањење пореза, порез на употребу моторних возила за то возило плаћа у припадајућем износу који одговара периоду од стицања права својине на возилу до истека регистрације.”

Iz toga se dolazi do zakljucka da sada ne moras taj porez platiti ali kod naredne registracije placas redovno.
      www.paluba.info

Comment

• letac
        CBC Početnik
        • 15.03.2008
        • 8
        • Niš
        • Xsara Picaso 2.0 HDI, Jugo Florida 1.4

2009 godine sam mogao da registrujem kola sa popustom na ime sina koji je invalid 100% po osnovu bolesti, a 2010 sam morao da platim pun iznos registracije, kod uvoza auta morao sam da platim pun iznos carine i pdv-a iako sam imao potvrdu Ministarstva rada o oslobadjnju jer su Xsaru Pcaso 2.0 HDI proglasili za transportni auto za prevoz putnika i robe pa na kraju da je karavan, sada su promenili i to pa invalidi mogu svaki auto do 2500 kubika da uvezu. Problem je što se kod nas zakoni menjaju i prilagodjavaju za popunjavanje rupa u budžetu, a ne prema potrebama gradjana ili invalida . Sve ovo da sam znao nebi uvezao ovaj auto za koji sada po novom registracija biće oko 30000 din.

Comment

• Stefan Zailac
          CBC Član
          • 06.02.2008
          • 73
          • Pančevo

To je tipična diskriminacija jednog broja invalida. Bilo je reči u SAT-u o ovom što si naveo. Naime u novom zakonu postoji "propust" gde je rečenica koja se odnosi na slepa lica, multiplex sklerozu, decu invalide... drugim rečima grupu invalida usled bolesti koji su do sada imali povlastice greškom (slučajno ili namerno) izostavljena. Neophodno je da skupština odobri ovu ispravku pa bi stvari bile po starom. Kada će doći i to na dnevni red nemam pojma ali je u proceduri. Ta rečenica gde se spominju i druge kategorije invalida je ostala u delu zakona koji se odnosi na povlašten uvoz vozila. Moguće je povlašteno uvesti ali ne i registrovati (a moglo je sve).

Ipak je ovo Srbija! Sve gore navedeno mož` da bude, a i nemora.

Što se tiče vozila koje navodiš to je poznata stvar da nema povlastica pri uvozu (još od davno). Jasno stoji samo vozila koja se mogu koristiti isključivo kao putničaka, dakle LIMUZINA. Karavani, mini-venovi, kombi... nema povlastica.
          Potpis nije po pravilima foruma.

Comment

• kuzmar
            Moderator
            • 18.12.2009
            • 783
            • Lazarevac
            • Pezo 207 1.6 HDI

Clan 5 aktuelnog zakona (ovog koji je stupio na snagu 01.01.2011.) glasi:

У члану 5. став 1. тачка 1) речи: „војни инвалиди, односно цивилни инвалиди рата, односно инвалиди рада,” замењују се речима: „особа са инвалидитетом”, а после речи: „оштећења” додају се запета и речи: „на једно возило из члана 4. став 1. тачка 1. овог закона, које се на њено име прво региструје у једној години”.
            У тачки 2) речи: „војни инвалиди, односно цивилни инвалиди рата, односно инвалиди рада,” замењују се речима: „особа са инвалидитетом”, а после речи: „процената” додају се запета и речи: „на једно возило из члана 4. став 1. тачка 1. овог закона, које се на њено име прво региструје у једној години”.
            После тачке 2) додаје се тачка 2а), која гласи:
            „2а) родитељи вишеструко ометене деце која су у отвореној заштити, односно о којима родитељи непосредно брину – на једно возило из члана 4. став 1. тачка 1. овог закона, које се на њихово име, односно на име једног од њих, прво региструје у једној години;”.

Iz ovoga proizilazi da sve invalidne osobe imaju pravo ukoliko su invalidi najmanje 80% odnosno 60% u slucaju invalidnosti donjih ekstremiteta.

Sto se tice povlastica na uvoz automobila ona se odnosi na sve vrste putnickih vozila ukljucujuci o pikap, kombi vozila, karavane. Ova poblastica se ne moze iskoristiti za uvoz teretnog vozila, motocikla, autobusa.

Sa sajta uprave carine:

Carinska povlastica za uvoz vozila za osobe sa invaliditetom u skladu sa novim Carinskim zakonom

Odredbe novog Carinskog zakona, u delu u kome se predviđa carinska povlastica za osobe sa invaliditetom, razlikuju se od odredbi starog zakona, pa je navedenom povlasticom u, članu 216. stav 1. tačka 13. novog Carinskog zakona propisano da su oslobođeni od plaćanja uvoznih dažbina osobe sa invaliditetom sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, vojni invalidi od prve do pete grupe,civilni invalidi rata od prve do pete grupe, slepa lica, lica obolela od distrofije ili srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, cerebralne i dečije paralize i od multipleks skleroze, roditelji višestruko ometene dece, koja su u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojima roditelji neposredno brinu - na putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica (osim onih iz tar.broja 8702 Carinske tarife), uključujući „karavan“ i „kombi“ vozila, osim terenskih, koja unesu ili prime iz inostranstva za ličnu upotrebu.
            U prelaznim i završnim odredbama novog Carinskog zakona propisano je da će se do stupanja na snagu novih podzakonskih propisa, primenjivati propisi doneti na osnovu Carinskog zakona (Sl. glasnik RS br. 73/03...62/06) ako nisu u suprotnosti sa novim zakonom. Polazeći od ove odredbe, kao i činjenice da je postojeća Uredba o carinski dozvoljenom postupanju sa carinskom robom, puštanju carinske robe i napalti carinskog duga (Sl.glasnik RS br.127/03...96/09), u delu kojim se reguliše ova povlastica u suprotnosti sa novim zakonom, Ministarstvo finansija, Sektor za carinski sistem i politiku je je aktom od 29.3.2010.godine, obavestilo ovu Upravu da se primena navedene povlastice ostvaruje u smislu novog zakona, uz ispunjenje uslova predviđenih u članu 255a stav 1. ove Uredbe.
            Naime, od početka primene novog Carinskog zakona, kategorije invalidnih lica, navedene u članu 216. stav 1. tačka 13., oslobođene su od plaćanja uvoznih dažbina na putničke automobile i druga motorna vozila konstruisana prvenstveno za prevoz lica (osim onih iz tar. broja 8702 carinske tarife.), uključujući ''karavan'' i ''kombi'' vozila, osim terenskih, koja unesu ili prime iz inostrnstva za ličnu upotrebu, a koja imaju zapreminu cilindra do 2500 cm³.
            Radi korišćenja ove povlastice korisink carinskom organu podnosi potvrdu Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike:
            1) o stepenu telesnog oštećenja – za osiguranike sa telesnim oštećenjem od najmanje 70%, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, od cerebralne i dečije paralize, kao i multipleks skleroze;
            2) o stepenu telesnog oštećenja - za lica sa oštećenjem najmanje 70%, slepa lica, lica obolela od distrofije i srodnih mišićnih i neuromišićnih oboljenja, od paraplegije i kvadriplegije, od cerebralne i dečije paralize;
            3) o priznavanju svojstva ratnog vojnog invalida, odnosno civilnog invalida rata (vojni invalidi od prve do pete grupe i civilni invalidi rata od prve do pete grupe);
            4) da se radi o višestruko ometenom detetu koje je u otvorenoj zaštiti, odnosno o kojem roditelji neposredno brinu.
            Ovu priliku koristimo da podsetimo carinarnice da su svi akti Uprave carina, u kojima su razjašnjeni pojedini slučajevi vezani za predmetnu materiju (a koji nisu u suprotnosti sa novim Carinskim zakonom) i dalje na snazi.

(Akt Uprave carina broj 148-03-030-01-79/2/2010 od 06. 04. 2010. godine)
            www.paluba.info

Comment

• Stefan Zailac
              CBC Član
              • 06.02.2008
              • 73
              • Pančevo

Hajde i nešto pozitivno u ovoj zemlji da dočekamo.
              Znači još samo da vrate pare onima koji su platili prekomerno porez zbog njihove greške.
              Potpis nije po pravilima foruma.

Comment

• kuzmar
                Moderator
                • 18.12.2009
                • 783
                • Lazarevac
                • Pezo 207 1.6 HDI

Tako pise, e sad kako to nadlezni tumace to ne bih znao, posto ima dosta slucajeva po nekim drugim pitanjima gde jedno pise a drugo rade.
                www.paluba.info

Comment

• Dora
                  Nadzornik!!!
                  • 24.10.2004
                  • 17451
                  • Novi Sad
                  • FIAT

Nije mi jasno zašto je karavan izuzet, valjda je lakše nekom invalidu da udje u "kabastije" vozilo nego u neku "limuzinu" ...
                  Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kuzmar
                    Moderator
                    • 18.12.2009
                    • 783
                    • Lazarevac
                    • Pezo 207 1.6 HDI

Izvini Dora ali procitaj onaj boldirani deo u mom postu.
                    www.paluba.info

Comment

• Dora
                      Nadzornik!!!
                      • 24.10.2004
                      • 17451
                      • Novi Sad
                      • FIAT

To sam i pročitao ali nisam dobro Grešak
                      Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• camdzija123
                        CBC Početnik
                        • 30.05.2011
                        • 2
                        • vrsacanother.

Odg: Registracija za invalida

Vidim da su sve teme od ranijih godina, pa neznam da li ima nekih novosti. Supruga mi je dobila Rešenje o 50% invalidnosti. Ima li nekih olakšica oko registracije vozila i da li bismo, eventualno, mogli pod povoljnijim uslovima da uvezemo neki auto?

Comment

• Franjo
                          Banovan
                          • 14.08.2009
                          • 2831
                          • Inđija - Beograd
                          • Renault megan II res

Originally posted by camdzija123 View Post
                          ... Supruga mi je dobila Rešenje o 50% invalidnosti.
                          Razlozi - dijagnoza? Ja sam, na primer, 100% nesposoban za vojnu službu i tako ostvario invalidsku (prevremenu) penziju, ali nemam osnova za takvu povlasticu. Informacije, iz prve ruke, možeš dobiti u filijali PIO u tvom gradu, gde ćeš biti upućen u postupak ostvarenja ovog prava, ako supruga ispunjava uslove za to.

Comment

• camdzija123
                            CBC Početnik
                            • 30.05.2011
                            • 2
                            • vrsacanother.

Ako misliš šta je razlog invalidnosti je-povreda na radu, prelom desne butne kosti, merenjem konstatovano da joj je noga kraća za oko 7 cm, kao i smanjena motorika. Od Pokrajinskog PIO fonda dobila je, na osnovu dostavljenim ih dokumenata o lečenju Rešenje o proceni telesnog oštećenja na 50%. Hteo sam da upitam vas sa Foruma kakva su vaša iskustva u tome, jer kako vidim dobro ste informisani o tome, a i pribojavam se da ne naletim na "neku plavušu" u fondu, koja može svakojako da tumači Zakon.

Comment

• Franjo
                              Banovan
                              • 14.08.2009
                              • 2831
                              • Inđija - Beograd
                              • Renault megan II res

Uredbom o povlasticama prilikom uvoza motornih vozila, regulisano je, da invalidna lica sa najmanje 70% invaliditeta, ne plaćaju carinske dažbine.

Comment

• kuzmar
                                Moderator
                                • 18.12.2009
                                • 783
                                • Lazarevac
                                • Pezo 207 1.6 HDI

Isti procenat (70%) vazi kao startni procenat i za vecinu ostalih prava kao sto su olaksice pri registraciji (Franjo je pomenuo carinu), invalidske nalepnice za parkiranje (zavisno od opstine do opstine posto one same odredjuju kriterijume) kao i za neke druge olaksice nevezano za saobracaj (imam negde spisak tih olaksica od pre 3-4 godine ali ih nikada nisam koristio pa ne bih da lupam koje su to tacno).

Dakle invalidi sa 60% invalidnosti i manje tesko, odnosno gotovo nikako ne mogu da ostvare bilo koju olaksicu. Mozda nesto sitno.

P.S.
                                Samo da pomenem da amputacija potkolenice nosi 70% invalidnosti. Srecom te ne zivimo u nekoj zemlji gde coveku bez obe noge (potkolenice) priznaju 80% invalidnosti a u jednoj drugoj zemlji coveku bez noge(nadkolena amputacija) kazu da mu ne mogu priznati invalidnost posto se radi o parnom organu (kao npr da je izgubio jedno uvo) i da on ima ici na posao i raditi do penzije. Valjda na poslu treba da glumi flamingosa.
                                www.paluba.info

Comment

Working...
                                X