Ode Jugo u istoriju

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Bane_Saabijach
    CBC Veteran
    • 08.08.2007
    • 108
    • Veliki Popovich

Ode Jugo u istoriju

Kraj za "jugo","skalu" i "floridu"

Proizvodnja "juga" se ukida 20. novembra, a poslednji automobil te marke koji će sići sa montažnih traka u Zastavi biće 794.428 po redu, kažu u Zastavi.
    Direktor proizvodnje u "Montaži" kragujevačke fabrike automobila Slobodan Glišović je podsetio da se, pored "juga", ukida i proizvodnja "skale 101" i "floride", na osnovu ugovora potpisanog između italijanskog Fijata i države Srbije.

Do 20. novembra, biće proizvedena i poslednja "skala", koja će biti pod brojem 1.273.532 , dok je pre nekoliko dana završena proizvodnja "floride" i poslednja je 29.950 po redu, rekao je Glišović.

Poslednja "zastava 10" biće 4.224 i proizvodnja tog automobila u Kragujevcu se takođe ukida, ali će se ubuduće proizvoditi pod starim nazivom "punto".

Zajedničko privredno društvo "Fijat automobili Srbija", osnovano ugovorom Fijata i države Srbije, početkom 2010. u Kragujevcu će, kako se najavljuje, proizvoditi potpuno nov model automobila.

U pogonima kragujevačke fabrike proizvodio se i "uno" i ukupno je sa traka sišlo 2.620 jedinica, a fabrika je imala i "dopunski program" pa je tako prodavala automobile poznatije kao "pezejac", "peglica"...

Kragujevačka Zastava je od početka proizvodnje automobila, 1953. godine, do sada proizvela više od 4,1 milion vozila, od kojih je oko 650 hiljada vozila plasirano na tržišta 76 zemalja širom sveta.

U pogonima kragujevačke Zastave proizvedeno je i 923.487 "fića", dok je "zastava 1300" i "zastava 1500" proizvedeno 202.160 i njihova proizvodnja je davno ukinuta.

Kao rekordna godina upisana je 1989. kada je proizvedeno 220.000 vozila. Najveći izvoz u istoriji ove fabrike ostvaren je polovinom 80-ih godina minulog veka, kada je na tržište SAD plasirano 147 hiljada automobila marke "jugo" .

Ovog meseca ukida se i proizvodnja specijalnih automobila, odnosno "pik-apova" u Somboru, tako da će poslednji takav model tog vozila biti pod rednim brojem 108.548.

Izvor:www.b92.net

Dočekasmo i taj dan.
  • AlNik
    CBC Veteran
    • 18.07.2008
    • 144
    • Beograd

Re: Ode Jugo u istoriju

Originally posted by Bane_Saabijach

Dočekasmo i taj dan.
    Eh, da ga samo nisu obnavljali posle 99e, davnih dana bi se desio taj dan i imali bismo uvoz bez carina uveliko.

Comment

• Pekar
      CBC Član
      • 15.11.2007
      • 95
      • Beograd

odeee...mada mi sad neko zao ...valjda sam vec navikao na sve ovo,na prepirke,na kritikovanje istog,na pluvanje carine...

Comment

• MOSLER
        CBC Senator XXL
        • 27.05.2005
        • 1064
        • Niš

Kako stvari stoje pljuvacemo mi carinu jos dugo, u ovom ili onom obliku.Nece se nijedna drzava a narocito ova, odreci velike sume novca koja se uliva u budzet

Comment

• Pro_Touring_Mopar
          CBC Senator XXL
          • 13.11.2007
          • 684
          • Sabac

Re: Ode Jugo u istoriju

Originally posted by Bane_Saabijach
          Kraj za "jugo","skalu" i "floridu"
          Nek im je laka crna zemlja...
          Orthodoxy is not the religion, it is the meaning of life!

Comment

• nidza
            CBC Senator XXL
            • 16.04.2008
            • 496
            • nbgd

I bilo je vreme.

Ja sam mnogo mnogo kilometara prešao u svom jugiću, istina onaj stari, američki, sa tablom u miljama. Nikad nije stao.

Mene su u poslednje vreme počeli da nerviraju svi stari automobili, posebno što ih po gradu ima sve manje, a tako se primeti kad zasmrde...
            Ne brže od života. Vodite računa sa kim sedate u kola kao suvozač.

Comment

• Eon
              Moderator
              • 10.03.2005
              • 4225
              • Beograd-NBG-44
              • Superb 2.0 4x4 DSG

Koliko im je trebalo da se smisle, neverovatno... I da nije došao FIAT, ja bih to davno ugasio. Standardi vozila su na nivou 70tih godina i tu nema bezbednosti ni po jednog učesnika u saobraćaju.

A sada bih uveo takse za sva starija i neekološka vozila, a povećao im i osiguranje.

Juče, jedan retard u Yugu, samo što me nije pokupio na Gazeli. Svi na kočnicu, kolona staje naglo, a on odpozadi škripi neverovatno... Ja sva sreća u desnu traku... Gledam ga i ne mogu da verujem. Ali nije samo vozač kriv, već i samo vozilo... Više ne može da bude u koloni na auto putu, a da ne izaziva potencijalnu opasnost!
              Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
              Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• Alekre
                CBC Senator XXL
                • 12.09.2005
                • 780
                • Smederevo

Hvala Bogu da ugasise taj ''Zastavin'' program!
                Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.

Comment

• r1cer
                  CBC Senator XXL
                  • 22.01.2006
                  • 363
                  • Beograd

A u emisiji SAT neverovatan propagandno-šlihtarski prilog(kao i uvek) o zastavi sa sve radnicima alkoholičarima koji sklapaju jugoe kako plaču što ga više neće biti. Zastava NIKAD nije poslovala pozitivno(možda pre 50e god. a možda ni tad) te ju je trebalo ugasiti ODAVNO ili preorijentisati na poljoprivrednju proizvodnju(rakija?). To što će doći fiat jeste bolje ali ja bih bio srećniji da je došla recimo neka(nemačka, japanska, američka) marka koja nema takvu reputaciju kao fiat i po kvalitetu i po poslovanju.

Comment

• bojanTI
                    CBC Senator XXL
                    • 04.01.2006
                    • 870
                    • Pancevo

Al ga odvali...
                    In essence, then, Alfa has always understood what makes driving a thrill. But it has never been able to make a car. Well, not a car that a rational, normal human being might want to buy.

Comment

• Viper
                      CBC Senator XXL
                      • 25.11.2004
                      • 700
                      • Kać

Mogu da kazem da me je jugo dok sam ga imao odlicno sluzio, trebalo je da zastava odavno krene da proizvodi nesto bolje od juga ali nije postojala volja da se to uradi.
                      Neka su ukinuli njegovu proizvodnju ali nadam se da ce zastava ipak dobiti da proizvodi nesto bolje od juga ili ce to sad jednostavno biti fiat koji ce da diktira proizvodnju automobila u nasoj zemlji.
                      I DONT NEED SEX
                      goverment fucks me every day!

Comment

• -Miloš-
                        CBC Senator
                        • 16.12.2007
                        • 269
                        • Beograd, Karaburma
                        • yugo tempo 1.1

'Fala bogu.

A radnici verovatno plachu zato shto ce vishe da rade

Comment

• Eon
                          Moderator
                          • 10.03.2005
                          • 4225
                          • Beograd-NBG-44
                          • Superb 2.0 4x4 DSG

I to bez rakije...

Comment

• Superbird
                            CBC Senator XXL
                            • 06.02.2006
                            • 384
                            • Sabac ---> Novi Sad
                            • Audi 100 Typ 43

Originally posted by Eon
                            A sada bih uveo takse za sva starija i neekološka vozila, a povećao im i osiguranje.
                            I sta bi time postigao? Onaj ko vozi mator auto sigurno to ne radi eto onako, vec zato sto nema za nov.

Comment

• Eon
                              Moderator
                              • 10.03.2005
                              • 4225
                              • Beograd-NBG-44
                              • Superb 2.0 4x4 DSG

Ne izvlači iz konteksta. Tekst je napisan kao rezultat prestanka proivodnje tehnološki zastarelog i nebezbednog vozila. Do sada takse takvog tipa nisu mogli da usvoje, a sada jednostavno mogu...

Comment

Working...
                              X