Uticaj svetske krize na prodaju automobila

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Eon
    Moderator
    • 10.03.2005
    • 4225
    • Beograd-NBG-44
    • Superb 2.0 4x4 DSG

Pa cekaj bre, polako... U kom sektoru ja radim, cime se bavim?!?! Pa sta sam ucio...?

Ne moze da se trosi vise nego sto se proizvede, ako se to ne finansira necim (krediti, pomoc, SDI, CB krediti). I AMerika je finansirala svoj dug beskamatnim kreditima, jer je poslednjih 60 rezervna valuta!
    Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
    Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

• AlNik
      CBC Veteran
      • 18.07.2008
      • 144
      • Beograd

Originally posted by neshaoct
      ...nije problem postojanje trgovinskog deficita...
      Retke su države koje taj deficit nemaju. I Amerika ima trgovinski deficit koji se meri ciframa koje su za nas neuporedive...
      Znaci u zivotu se nisam ovoliko smejao.. Razmisli malo - to je zero sum game - znaci ako jedan deo sveta ima deficit od 3 milijarde (bilo cega), onda drugi deo sveta ima isti toliki suficit (istog toga), zar ne? Deficit ne postoji bez suficita - cista matematika.

Recimo u Evropi od velikih drzava Nemacka ima suficit jer su manje vise jedina zemlja koja je zadrzala jaku industriju.

I to je i poenta cela kako treba posmatrati danasnju ekonomiju - ko izvozi, a ko trosi? Zemlje koje su unistile svoje industrije outsourcingom i zbog visoke cene rade su odjednom istripovale da se krpe uslugama, pa tako nastade veliki finansijski sektor u USA i UK. TO su zemlje koje su se odrekle svoje industrije i istripovale da mogu da zive dobar zivot finansijskim sektorom. I to su i dobili - gube srednju klasu, imaju jako bogate bankare i sje*anu privredu.

NEMA LEBA BEZ PROIZVODNJE (ili ako si mala drzava, pa kao cepas turizam i usluge, ali opet to je nestabilan prihod - danas tu, sutra ode)! Zato skidam kapu Nemcima jer imaju autoindustriju u Evropi i izvoze k'o nenormalni. Svako oce mercedes

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by Eon
        I AMerika je finansirala svoj dug beskamatnim kreditima, jer je poslednjih 60 rezervna valuta!
        sa svime se slazem a pogotovu ovo.

tog scenarija vise nema, i to vreme je proslo.
        neki novi temelji finansiranja SAD treba da osmisle tamosnji poreski obveznici.
        i da im neko to objasni.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• AlNik
          CBC Veteran
          • 18.07.2008
          • 144
          • Beograd

Ne brinem se ja za Amere, njihov know-how je izgradio industrije zemalja koje sada profitiraju svojom jeftinom radnom snagom. Lako ce Ameri svojom preduzetnickom ekonomijom da budu konkurentni. Po meni ce u vecem problemu biti socijalisticka Evropa. To se vidi i na ovom forumu gde jos malo pa ce poceti korejski da se prica od raznih Kia, Hyundaia i slicno.

Comment

• deki-ascona
            Bio nam je drug! RIP
            • 10.04.2007
            • 2118
            • NI , Trosharina

Snaga ekonomije USA se ne bazira samo na finansijskom sektoru. Proizvodnja energeneta i rezerve istih ih stavljaju daleko ispred svih. Jedino je bivsi SSSR mogao da parira, a sad su ubedljivo na 1. mestu.
            A odnos proizvodnje i potrosnje energenata (osim prir.gasa, koji trose vise nego sto proizvedu) ih cini aplosutno nezavisnim u energetskom pogledu.

Price tipa -USA na kolenima, krah ekonomije, nemaju sta da jedu, u dugovima do gushe i slicne prosto ne drze vodu. Podseca me na ono kako bi mali Perica hteo, a kako je u stvari...

Koga ne mrzi moze i da procita deo o energentima ovde.

http://www.geocities.com/CollegePark/La ... r/ser.html
            Originally posted by Valent Vudriga
            ovde je dnevnica 20e a ne satnica...
            Kako netko vozi auto s takvom dnevnicom, to fizicki nije moguce.

Comment

• 206
              Admin od ispočetka :)
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

Ja ne znam odakle ti podaci da je US energetski nezavisna? Da su energetski nezavisni, mislis da bi sami sebe ukopavali nabijanjem cene nafte na nivo od pre mesec-dva, sto je jedan od direktnih uzroka problema u njihovoj auto industriji?

Itekako su energetski zavisni od uvozne nafte. US sopstvenom proizvodnjom podmiruju tek oko 1/3 potreba sirove nafte, ostalo uvoze. Ne da nisu energetski nezavisni, nego ce ih neuskladjenost domace proizvodnje i potrosnje dovoditi u sve vece probleme, ovo sto se sada desava je indikator problema koji ih cekaju u buducnosti, a koje NE MOGU izbeci. Ove ostale tvrdnje da USA nije na kolenima, i slicno - ne bih puno komentarisao, nema to veze sa onim sto bi i kako bi Perica hteo ili ne nego sa realnim cinjenicama, jer se SVE na kraju svodi na energente, obrni-okreni pre ili kasnije bice u zestokom maleru.

I rekao bih da je ovaj link malo relevantiji i ilustrativniji, da ne kazem tacniji, sto se tice energetskog problema u US nego dati tekst:

The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• AlNik
                CBC Veteran
                • 18.07.2008
                • 144
                • Beograd

Originally posted by deki-ascona
                Snaga ekonomije USA se ne bazira samo na finansijskom sektoru. Proizvodnja energeneta i rezerve istih ih stavljaju daleko ispred svih. Jedino je bivsi SSSR mogao da parira, a sad su ubedljivo na 1. mestu.
                A odnos proizvodnje i potrosnje energenata (osim prir.gasa, koji trose vise nego sto proizvedu) ih cini aplosutno nezavisnim u energetskom pogledu.

Price tipa -USA na kolenima, krah ekonomije, nemaju sta da jedu, u dugovima do gushe i slicne prosto ne drze vodu. Podseca me na ono kako bi mali Perica hteo, a kako je u stvari...

Koga ne mrzi moze i da procita deo o energentima ovde.

http://www.geocities.com/CollegePark/La ... r/ser.html
                Ja sam prvi koji mrzi da slusa ljude kako seire cim se nesto lose desi Americi (secam se mamlaza koji su slavili 11. septembar).

Iskreno, smatram da ce oni iz ovoga da se izvuku. Nisu slucajno postali najveca sila - imali su slobodno trziste koje stimulise preduzetnistvo i to je kljuc uspeha i uvek ce biti. Rusija, Emirati i slicne drzave koje imaju naftu nikada u svojoj istoriji nisu jedan jedini brend napravili i prodali ga svetu. Ekonomije im se svode na prodaji resursa i izgradnji nekretnina. Sa druge strane, Ameri su nam dali internet, auto-industriju i milion brendova. To se ceni - kada je jedna nacija u stanju da stvori kompleksan proizvod i proda ga svetu - i takve drzave ce uvek biti u prednosti nad oligarhijama.

Medjutim, Ameri su posl godina zapali u zamke neracionalne deregulacije i drzavne potrosnje umesto da se drze onoga sto ih je i izgradilo - mala drzava, podrska razvoju industrije. A i zavukli su sebi noz u ledja kad su dali pirincarima da im preuzmu industriju. Vreme je da nauce lekcije i krenu napred.

Comment

• X9
                  CBC Senator XXL
                  • 28.06.2005
                  • 3179
                  • Wien-Sabac
                  • RX-8 i X-9

Ameri nam dali internet ,autoindustriju,milion brendova?
                  sa ovim ne da se ne slazem,nego smem i da ti kazem da nije istina...
                  ispade da su oni jezgro i koren civilizacije i danasnjeg napretka...
                  Amerika radi ono sto bi se nekada u doba Rimljana zvalo tiranija,ili pustosenje drugih,ali na nasu zalost samo malo pametnije i zavijeno u prichu o demokratiji...sve sto je Amerika od prvog svetskog rata radila je sledece.stampala dolar,i sa njim kupovala energente,sirovine i tehnologiju po belom svetu..znachi oni nama papir mi njim zlato,naftu,tehnologiju.postavivli su celom svetu uslove koji njima odgovaraju i celu igru okrenuli na svoj nachin.sada polako dolazi sve na svoje mesto,jer se nemoze vise presipati iz supljeg u prazno.neko mora da plati veliku prazninu.a to su trenutno obichni ljudi amerikanci i trennutno evropljani preko svojih vlada i banaka koje su bile pohlepne i htele deo kolacha americhkog sna,tj. magle ...
                  sramota je rechi da jedna zemlja sila sa najkracom istorijom ,kulturu ne pominjem jer je nemaju kao drzava,vlada i drma celom planetom..
                  napisah vam pre par postova da traze ponovo lovu od kine,samo sto ovaj put imaju uslove koje moraju da ispune da bi taj novac dobili.kina im nudi lovu za Ford,ali ne deo nego ceo ...pa ko je sada tu sila,ekonomija i slichno.jos samo jedna stvar,da se podsetimo,Japan ima vojnu i ekonomsku blokadu prema USA,sto znachi svaku tehnologiju koju osvoje moraju da podele sa amerima,ili da im je prodaju za smesne pare.mislite o tome
                  "I am a rotorhead stuck with pistons for the moment. Its killin me."

No ROTOR no MOTOR...

Comment

• AlNik
                    CBC Veteran
                    • 18.07.2008
                    • 144
                    • Beograd

Ne interesuju me tvoji politicki stavovi i rusofilija. Samo iznosim cinjenice. Modernizacija i ono na cemu kucas i preko cega komuniciras sa mnom je americki izum, kao verovatno i operativni sistem koji koristis. Americka silikonska dolina je od 50ih do danas izvela najveci tehnolosku revoluciju u istoriji covecanstva. Broj americkih brendova i proizvoda koji je preplavio svet u drugoj polovini proslog veka je nevidjen.

Sa druge strane, Rusi su napravili Ladu, Arapi nikad nista, a Kinezi iskopirali sta god su stigli, pa i BMW X5. Dakle, priznaj cinjenice, a bas me briga sto si ti ljut na Ameriku.

Comment

• 206
                      Admin od ispočetka :)
                      • 09.12.2004
                      • 9548
                      • Beograd
                      • 206

Da, bez Amerike svi bismo bili u jadu, bedi i mraku, ispade sve sto je iole dobro, inovativno, napredno i kljucno za danasnju civilizaciju doslo odatle...mislim...bolje da ne kazem nista, nema veze.

'Ajde da ovo ne preraste u USA vs. Rusija diskusija, bolje da se drzimo osnovne teme.
                      The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• AlNik
                        CBC Veteran
                        • 18.07.2008
                        • 144
                        • Beograd

EDIT by 206: NE CITIRAJ POST IZNAD TVOG!

Samo iznosim cinjenice, ne tvrdim sta bi bilo kad bi bilo, ali sam prilicno siguran da nam komunisti i prodavaci nafte ne bi napravili internete, PCe, Apple-ove, itd. Njihove zivotne motivacije se svode na to da prodaju naftu, pa kupe fudbalski klub.

Comment

• bax76
                          CBC Senator XXL
                          • 07.11.2006
                          • 605
                          • BG

Da se malo vratimo na temu, citam da je u Srbiji zadnji mesec drasticno pala prodaja malih automobila, klasa gde je Spark... Kako ovo objasnjavate? Da li nam tone "srednja" klasa?

Comment

• AlNik
                            CBC Veteran
                            • 18.07.2008
                            • 144
                            • Beograd

EDIT by 206: NE CITIRAJ POST IZNAD TVOG!

Pad carina krajem godine, frka za posao i otezano kreditiranje.

Comment

• bax76
                              CBC Senator XXL
                              • 07.11.2006
                              • 605
                              • BG

Citao sam clanak u Novostima, da je MMf sugerisao da se carine ne menjaju, ne znam da li ste informisani o tome?

Comment

• Eon
                                Moderator
                                • 10.03.2005
                                • 4225
                                • Beograd-NBG-44
                                • Superb 2.0 4x4 DSG

Ameri su kupovali i mozgove, i to je jedna vrsta nasilja, koja se ne objašnjava tako. Definitivno tamo nije centar moderne industrije i privrede, zato što su pametni.

Izvlačenja im nema u onom obimu!!!! Biće sporo, ali više neće biti prvi!!!!
                                Škoda Superb 2.0 TDI 190 bhp DSG 4x4 2020
                                Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 150 bhp Carat 2017

Comment

Working...
                                X