Voznja po katastrofalnoj magli...

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Jing_Ko
    CBC Član
    • 27.01.2007
    • 56
    • Novi Beograd Automobil: Alfa Romeo 75 u pokusaju

Voznja po katastrofalnoj magli...

Pre nekih dva sata sam krenuo kuci starim putem iz Stare Pazove kad ono medjutim -10 i katastrofalna magla na putu. posle 500 metara skapiram da je bolje da idem auto putem, vratim se do centra, a usput blago receno katastrofalna magla. Takvu maglu nisam za svojih 25 i kusur godina video...bukvalno sam morao da idem od 30 do 50 kmh po auto putu jer je vidljivost bila par metara od auta. Cak sam jednog trenutka morao da stanem u zaustavnu traku jer se ni tih par metara nije videlo, a soferka se isprljala (pa sam zapalio cigaru, iskulirao i prebrisao stakla). Cini mi se da sam kojim slucajem odsetao 5 metara od kola, da bih imao problema da ih nadjem. U principu pratio sam isprekidane trake po kolovozu i polako, ali sigurno stigao do Bg i tu je magla potpuno nestala tako da sam se opusteno otkotrljao kuci. Kakva su vasa iskustva sa ovakvim situacijama, kako ste se snalazili, jel vrede nesto maglenke (ako ih ima) ili samo strpljenje?
  • sri98
    Admin od Trpeze
    • 24.10.2004
    • 7262
    • Republic of Konjarnik
    • Toyota Corolla E 210

Re: Voznja po katastrofalnoj magli...

Nista neobicno za tu lokaciju, meni je jednom trebalo 20 min od Nove Pazove do Batajnice. Samo lagano, sa otvorenim prozorom, bez muzike i sa gledanjem u linije. Ako auto nema prednje maglenke, bolje i sa pozicijom nego sa oborenim svetlima.
    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• subicd
      CBC Senator XXL
      • 20.06.2008
      • 463
      • Novi Sad

@Jing, malo je opasno zaustavljati se po takvoj magli u zaustavnoj traci na autoputu.

@sri98, pa jel ti ozbiljno mislis da je bolje sa pozicijama da se vozi po magli.
      Pa kako mislis da te uoce iz suprotnog smera, ne razumem.
      A same maglenke vise koriste da budes vidjen, nego sto mogu da obasjaju put i omoguce pristojnu vidljivost.

Comment

• r1cer
        CBC Senator XXL
        • 22.01.2006
        • 363
        • Beograd

Pre jedno 10 godina sam se vozio isto iz Nove Pazove i doživeo to o čemu pričaš. Sećam se da je u jednom trenutku bilo skoro nemoguće videti isprekidanu liniju. Jedva stigosmo živi tad, kamiondžija neki nas upozorio kad smo ušli u suprotan smer. Ne verujem da bi ikakve maglenke pomogle tu.

Comment

• etibor
          CBC Senator
          • 12.05.2008
          • 293
          • Pancevo

Magla je jako opasna stvar, iz razloga sto je na jednom mestu gusta pa za 200m kao da je nema, pa opet gusta da ne vidis 3m ispred sebe. Sinoc isti problem i u Pancevu, oko 22h isao sam kod druga, i u juznoj industrijskoj zoni naletim na takvu maglu da nisam video kada sam na raskrsnici, a kada ne... Nije se videla ni ulicna rasveta, a bele trake su toliko zaprljane od blata da se ne vide, sreca pa je to bilo oko 1km puta, posle toga samo obicna magla sa dosta dobrom vidljivoscu (oko 500m) Stilove maglenke bas nesto i ne pomazu. Mozda kada bih stavio neke sijalice koje vise vuku na zuto, moracu da probam...
          Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• Blackeyed
            CBC Senator XXL
            • 06.07.2005
            • 402
            • Novi Sad

Da, magla je bas za*ebana...

Zima, pre jedno 15-tak godina, nas 4-orica vracamo se iz diskoteke, oko 4 ujutro cekamo prvi bus da odemo kuci. Nailaza 2 poznanika sa kolima i sve nas pokupe. Naguramo se nekako u kola i krenemo. Tip koji je vozio je bio godinu dana stari od nas, mozda je imao dozvolu 6 meseci, neiskusan...
            Posle par kilometara upadamo u maglu koja je onako bila gusta, moglo je jos da se vozi. Zajebancija u kolima, svi raspolozeni...posle minuta magla posta je gusta kao testo i vise se ne vidi nista. Vozac maksimalno usporava jer jedva vidi put i trazi liniju da je prati. Malo je vrludao i konacno: Evo linije... Drzi on tu liniju i polako idemo...
            Posle 5 minuta polako izlazimo iz magle i svi u kolima se momentalno sledimo...Nas vozac vozi u kontra traci...Ona linija koju je pratio je bila puna linija koja postoji na jednom delu puta...Koju smo srecu imali...
            "You are reading this for the wrong reason..."

ENDYMION, Dan Simmons

Comment

• sri98
              Admin od Trpeze
              • 24.10.2004
              • 7262
              • Republic of Konjarnik
              • Toyota Corolla E 210

Originally posted by subicd
              @sri98, pa jel ti ozbiljno mislis da je bolje sa pozicijama da se vozi po magli.
              Pa kako mislis da te uoce iz suprotnog smera, ne razumem.
              Mislio sam na situacije kada se bas nista ne vidi. 4km za 20 min, to mozes i peske, a kada je toliko smanjena vidljivost, auto ces da primetis tek kada udaris u njega, pa makar imao i 14 maglenki.
              Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• banebg81
                CBC Veteran
                • 26.06.2008
                • 195
                • Beograd

Baš je to problem.

Ima magle u ravnici, ali zamislite takvu maglu na putu koji pokriven snegom i na brdu !? E tako smo mi jednom zaglavili na debelom brdu (Bajna bašta - Valjevo) 60 km, oko ponoći... KATASTROFA.

Možeš da imaš maglenke kakve hoćeš, opasno je.

Tada smo mi nekako bili najbrži, pa smo sustizali automobilie (ja dobro poznajem taj put) i kako koga obiđem, tako me prate. Na kraju pri spuštanju bilo je bar 20 automobila u koloni

I ne pisano pravilo u takvim uslovima je da se što je moguće više vozi u koloni, ukoliko se prvi umori, neka ga pretekne neko iza jer je odmoran (pratio je farove onog ispred) i ako neko ne daj Bože produži u livadu da ostali iz kolone pomognu da se izvuče, jer ipak su to ekstremni uslovi a poenta puta je da se stigne na odredište, u nekom doglednom vremenu

pozdrav

Comment

• Jing_Ko
                  CBC Član
                  • 27.01.2007
                  • 56
                  • Novi Beograd Automobil: Alfa Romeo 75 u pokusaju

Bas gadna situacija, samo nije bilo opasnosti da se uleti u traku za drugi smer jer sam isao autoputem, bas namerno iz tog razloga da ne bih upao u drugu traku. Ovako u koju god da udjes ide ka Bg (sem njive)!!!

Comment

• BRABUS
                    CBC Senator XXL
                    • 15.10.2004
                    • 2399
                    • London

Desavalo mi se nekoliko putu na auto-putu Bratstva i Jedinstva da me uhvati takva gusta magla u toku noci/ranog jutra, mnogo neprijatna stvar....gadno je sto traje po 200 km i na nekim mestima je u pramenovima. Najgora stvar je sto u takvim uslovima na auto-putu neznas sta je najbolje da uradis, da vozis 100-120 u levoj traci ili da vozis sporo u desnoj...u jednom slucaju rizikujes da nabodes nekog, u drugom da te nabodu od pozadi. Srecom, broj ljudi na deonici puta posle Zagreba je dosta mali. Uglavnom sam imao kolegijalne ljude u takvoj situaciji, pa smo se smenjivali na 15-ak minuta, jedan ispred drugog. Najgore je kad neko dodje iza tebe, i prati te, a nece da pretekne kad ga pustas da on malo vodi...

Najbolje je ustvari ne voziti po takvoj situaciji, ali ako vec moras, gledaj da nadjes nekog da podelite rizik...

Comment

• mirdza
                      CBC Senator XXL
                      • 14.03.2005
                      • 2437
                      • Katowice (PL) / Banja Luka
                      • AGP / W126

@ subicd
                      Voznja na pozicionim svjetlima po magli je stara i dobro provjerena metoda. Najbolja kombinacija je ako imas prednje maglenke da ih upalis uz poziciona svjetla. Govorim o uslovima veoma guste magle i vidljivosti ispod 10m

BTW Sinoc sam vozio u slicnim uslovima - na magistralnom putu odjednom "zid" magle i tako nekih 500m. A poslije toga ni traga... (Cesta prolazi pokraj kanala i teren je mocvaran.)

@ BRABUS
                      Prosle godine sam se vracao iz Beca (nekih 400km do Chorzowa) po noci i citav put je bila magla... Isao sam Roverom koji nije imao prednje maglenke i voznja je bila katastrofa... A onda me je prestigao Passat sa nenormalno jakim maglenkama i na poljskim tablicama. Nakacio sam mu se na gepek (da ne kazem du_pe) i zadnjih 300km smo prsli u bezobrazno brzom tempu - kod njega prednje a kod mene zadnje maglenke i max. oborena svjetla
                      Zovem se Miroslav i pravim igračke.

Comment

• MarkoJTD
                        CBC Senator
                        • 04.05.2008
                        • 249
                        • Beograd

Ovo juce je bio opsti haos sto se magle tice, mozda je povezano sa onim smrdljivim mazutom s cim nas greju sad
                        - Italian for style

Comment

• DovlaK
                          CBC Senator XXL
                          • 24.07.2008
                          • 560
                          • Beograd

Ja sam se prvog dana vozačkog iskustva susreo sa abnormalnom maglom kada sam vozio bukvalno drugom bez gasa... Nakon toga redovno mi se dešava u zimskom periodu da vozim pomagli, a naročito kada se nađem u okolini Pančeva (i severnije u Vojvodini), tu sam se susreo sa najvećim maglama i najvećim iskušenjima... U principu zadnje maglenke pomažu puno da bi me onaj iza video ranije i to definitivno deluje. Što se prednjih maglenki tiče tu je već stvar diskutabilna... vozio sam neke koje su bile više šminkerske (kupovane na buvljaku) i one su tu bukvalno ukras, zatim one koje su fabrički na kolima (konkretno Fiat i Audi) one su mi pomagale na 2-3m ispred mene da pronađem liniju ili da vidim ivicu puta, dok sam na jednom Nissanu X-trail čini mi se imao neka bolesna krovna svetla koja su osvetljavala Boga Znači to su neka bolesno jaka svetla koja čak na izrazito jakom suncu osvetle objekat na 7-8m od sebe Naravno, vrlo su kobna za one koji dolaze u susret pa sam ih stalno uključivao i isključivao i malo je bilo nezgodno jer je prekidač za njih nekako ispod levog kolena...

Sve u svemu, nikada me magla nije savladala u smislu da stanem i čekam da prođe, par puta mi se dogodilo da naletim na neke indijance koji nemaju osvetljenja uopšte ali to je valjda neka obaveza u Pančevu da svako treće vozilo nema zadnje pozicije
                          Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• etibor
                            CBC Senator
                            • 12.05.2008
                            • 293
                            • Pancevo

Originally posted by DovlaK
                            ali to je valjda neka obaveza u Pančevu da svako treće vozilo nema zadnje pozicije
                            To je tacno... Za ovo bih naplacivao kaznu od min 100e...
                            Jednom sam u magli tako naisao na dve budale koji idu jedan iza drugog, ovaj prvi nema jedan far, a ovaj iza njega nema nazad nista od svetala. I oni se kao prate... Uzas...
                            Stilo 1.9JTD 16v 140KS

Comment

• djlosmi1
                              CBC Član
                              • 03.04.2008
                              • 85
                              • Beograd

Ja sam isto imao neprijatno iskustvo sa maglom na putu BG-ZR.Bilo je pre dve nedelje.Nas petoro u kolima, 3h ujutru, fiat gp - bez prednjih maglenki.Ne vidi se nista, max 5-8m "vidljivosti".A ja 8 meseci vozackog iskustva. Sreca pa sam poznavao put, ali nisam isao brze od 60km/h.Oborena svetla i polako...
                              Sreca pa fiat ima dobre farove pa sam mogao da pratim linije puta.A najvse me iznenadilo efekat kad upalim duga svetla - kao da imas zid ispred sebe.

Evo sad sam se setio da su farovi bili podeseni max visoko(na 0).

1.Da li bi pomoglo da se farovi spuste na max spuste?

2.Kako se ponasaju xenoni po magli?

Comment

Working...
                              X