Voznja po katastrofalnoj magli...

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Marcus
    CBC Senator XXL
    • 19.10.2007
    • 631
    • Novi Beograd - B62

Re: Voznja po katastrofalnoj magli...

Imao sam i ja malko nezgodnu situaciju, al sam se izvukao na malo rizican nacin...

Prosle godine u ovo vreme, oko 2 ujutru, vozim druga za Zeleznik iz pravca grada.. Prolazimo pored ade, nastavljamo dalje na obrenovacki i magla ubija... problem je sto se stvorila odjednom pri mojoj brzini od oko 80-90kmh... Tad smo taman prosli ono skretanje za desno, kad se penjes valjda za banovo brdo, bele vode, sta vec... I stanem ja, sva 4, i tih 200-300 metara u rikverc skroz desnom trakom 2kmh... Srecom pa stvarno nije bilo prometno, al ne znam dal bih to opet radio Ali magla na obrenovackom je bas ta o kojoj se ovde prica, 2 do 3 metra vidljivost...

E dok sam ja isao u rikverc, prosao me je neki kamioncic sa ukljucenim pozicijama... Tad nam je to izgledalo retardirano, a sad kad procitam da je bolje to nego oborena, onda i ima nekog smisla

Comment

• starac vujadin
      CBC Senator XXL
      • 27.08.2005
      • 2617
      • Stari grad

Uz ove recepte za voznju po teskoj magli da dodam jos koji...iz iskustva. Mislim na maglu koja vam ne dopusta da vozite preko 30-40km/h, onu najzescu.

Ukljucite 4 migavca i tako vozite - zuto svetlo bolje probija maglu, vidi se bolje od strane drugih, a 4 migavca upozoravaju dodatno druge vozace jer misle da stojite, pa ce odlucnije reagovati

Ako vozite sami u maglustini, kad vidite da ste usli u krivinu zatrubite koji put da bi vas culi oni koji eventualno dolaze s druge strane krivine.

Poziciju ukljucite da vidite put jer su oborena nedelotvorna, ali vracajte na oboreno da bi vas drugi videli (ipak ce vas pre videti sa oborenim neko sa ckiljavom pozicijom). U tim uslovima svaki metar je bitan.

I naravno uvek otvoren prozor bez obzira na temperaturu...

Comment

• Kanarinac
        CBC Senator XXL
        • 08.10.2004
        • 2870
        • BG,Weedikovac

Shto se xenona tiche mislim da nisu neshto spec upotrebljivi po magli,zhute maglenke su najbolja varijanta.I naravno ako ima linija po sred puta pratish nju i nema greshke

I love my

Comment

• vujke
          Admin
          • 29.09.2004
          • 1673
          • Mladenovac
          • Daewoo Lanos 1.5SX

Citam ovo sad... pre 4 godine dok sam jos vozio z128 ruta od 10km neoznacenog puta, bez maglenki, nemas pojma kojom stranom vozis dok ne stignes do bankine, čak sam i skretanje jedva uočio na 9-om km. Ostra leva krivina i golf 1 iz suprotnog smera a ja u njegovoj traci, obojica sa šklj svetlima, srećom obojica smo išli ~20kmh inače...
          while(!asleep()) {sheep++;}

Comment

• StudentBGD
            CBC Senator XXL
            • 18.12.2007
            • 1027
            • Beograd

Sretao sam se sa maglom, uvek upalim sva 4 i polako... Moj subjektivan osecaj je da xenoni bolje probijaju maglu, ali mozda je to ipak u mojoj glavi samo...
            Ne znam da pisem kako treba pa ne bih da se potpisujem

Comment

• DovlaK
              CBC Senator XXL
              • 24.07.2008
              • 560
              • Beograd

Vožnja samo sa pozicijama? Ček to mislite na one najslabije sijaličice koje jedva osvetljuju far? Kada sam prvi put pročitao kontam šala neka i potpuno mi je jasno da to nema šanse voziti tako... međutim ne da mi đavo mira reko' 'ajde možda ljudi znaju nešto što ja ne znam i probam večeras... ljudi ne šalite se s tim brišite to dok neko nije to shvatio ozbiljno
              Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• ciklon
                CBC Senator XXL
                • 11.08.2008
                • 362
                • Beograd

Takodje u magli palim sva cetiri i prebacujem na maglenke. Sva cetiri palim i za vreme olujnih pljuskova kada je isto smanjena vidljivost.
                Jedan savet - kada morate da vozite po magli, gledajte da vozite iza nekog kamiona jer gde on prodje i vi prolazite!
                ponika marke ROG :-)

Comment

• subicd
                  CBC Senator XXL
                  • 20.06.2008
                  • 463
                  • Novi Sad

Pa prica se svasta, a ova glupost sa pozicijama stvarno treba biti obrisana da neko ne shvati ozbiljno jer clanovi koji su to napisali imaju dosta postova. A to je koliko sam primetio na ovom forumu veoma bitno.
                  A sa mojim vozackim iskustvom od 10 godina i preko 300.000km, ima sam prilike da vozim po katastrofalnim vremenskim uslovima, pa i po gustoj magli, tako da znam sta pricam.

Sva cetiri zmigavca da budete bolje vidjeni, maglenke ako ih imate i naravno oborena svetla i polako, i kao sto je neko vec spomenuo nadjite drugo vozilo da vam bude ''vodic''.

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

Originally posted by subicd
                    Pa prica se svasta, a ova glupost sa pozicijama stvarno treba biti obrisana da neko ne shvati ozbiljno jer clanovi koji su to napisali imaju dosta postova. A to je koliko sam primetio na ovom forumu veoma bitno.
                    A sa mojim vozackim iskustvom od 10 godina i preko 300.000km, ima sam prilike da vozim po katastrofalnim vremenskim uslovima, pa i po gustoj magli, tako da znam sta pricam.
                    broj postova je nebitan, a za tebi za informaciju imam preko 25 god vozackog iskustva sa vozackom dozvolom i preko milion predjenih km i isto tako, kao i ti sam imao prilike da vozim po katastorfalnim vremenskim uslovima, pa i po gustoj magli, pogotovu na lokaciji koja je pomenuta u prvom postu teme i znam sta pricam.

Realno, tvoje vozacko iskustvo je jedno 2,5 do 3 puta manje od mog, a moje preporuke su preporucili i drugi clanovi foruma. Mozes ti slobodno misliti da je glupost to sta sam napisao, ali sam sve napiaso iz iskustva. Magla je vrlo zaj... stvar, nisam slicajno napisao da se i prozor otvori, a gomilu puta sam se nasao u situaciji da je bilo brze ici peske nego kolima.

Za sve ostale - verujte kome hocete, znam sta sam probao i znam da nijednom nisam imao nezgodu primenjujuci opisani nacin voznje.
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• gille
                      CBC Senator XXL
                      • 24.09.2006
                      • 593
                      • Belgrado

Pozicija + svetla za maglu je mnogo bolja kombinacija od oborenih svetala + svetla za maglu, kada je gusta magla. Ispobano u utorak uveče, na autoputu BG-NS. I otvoren prozor obavezno, bez radija i sl.

Xenoni su bolji po magli od halogenih sijalica (za oborena svetla), ali samo oni sa temperaturom svetlosti do 4600K. 5000K su otprilike isti kao i halogene, a sve preko toga je neupotrebljivo. Podrazumeva se da snop svetlosti bude maksimalno oboren.

Comment

• Viper
                        CBC Senator XXL
                        • 25.11.2004
                        • 700
                        • Kać

Ja veceras po gustoj magli isprobao ovo sto je sri98 napisao i verujete mi da sam mnogo bolje video sa upaljenim pozicijama i maglenkama nego i sa ukljucenim oborenim svetlima e sad koliko su drugi mogli mene da vide to neznam.
                        I DONT NEED SEX
                        goverment fucks me every day!

Comment

• starac vujadin
                          CBC Senator XXL
                          • 27.08.2005
                          • 2617
                          • Stari grad

Naravno...stvar je u tome sto se oborena svetla reflektuju od magle i ne vidi se ni put i linije. Jos gore je sa dugim svetlima.

Sa pozicionim svetlima (najmanjim) se vidi put i linije i ne moze da se desi da predjete u suprotnu traku.

Medjutim, nezgodno je to sto vas drugi nimalo ne vide sa pozicijom. Zato ja kombinujem i jedno i drugo.

Comment

• subicd
                            CBC Senator XXL
                            • 20.06.2008
                            • 463
                            • Novi Sad

Ne zelim da se raspravljam. Ti imas neko tvoje misljenje, ja svoje i to je to sto se tice samih pozicija(parkirnih svetala) i kraj, sto se mene tice.
                            A ako mislis da treba voziti sa pozicijama i da je samo bitno da ti vidis a ne da budes vidjen, ja ti zelim da i dalje imas srece, tj. da drugi imaju srece kad naidju na tebe u magli.

Comment

• DovlaK
                              CBC Senator XXL
                              • 24.07.2008
                              • 560
                              • Beograd

Varijanta pozicija+maglenke mi već deluje pomalo logična, i to ću probati prvom prilikom, ali samo pozicija mi je i dalje nejasna iako sam je probao u praksi večeras.

A što se tiče otvorenog prozora bez muzike za to bih želeo da čujem u čemu je poenta?
                              Будале се не рађају. Праве их лепе девојке у слободно време.

Comment

• subicd
                                CBC Senator XXL
                                • 20.06.2008
                                • 463
                                • Novi Sad

Maglenke+pozicije su OK kombinacija i preporucljiva za gustu maglu.
                                Originally posted by DovlaK
                                A što se tiče otvorenog prozora bez muzike za to bih želeo da čujem u čemu je poenta?
                                Nisam probao tu kombinaciju, ali predpostavljam da je fora bas u tome ''cujem'', ali ni ja ne znam sta se moze cuti.

Comment

Working...
                                X