Automobili koji su izgubili indetitet

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Alekre
    CBC Senator XXL
    • 12.09.2005
    • 780
    • Smederevo

Automobili koji su izgubili indetitet

Prateci nove modele na trzistu, primetio sam da su neki brendovi poprilicno izgubili karakter koji su imali u proslosti. Pre svih u toj prici istice se '''BMW''. Pogledajte novu '''peticu gran turismo'' koja vise nije ona ''petica'' koju smo prizeljkivali. Isto mislim i za ''X6icu'', SUV koji je ujedno i coupe, kosta mnogo za auto koji nema smisao. Najgore je sto ce uskoro nositi ''///M'' znacku. Slicno misljenje imam i za novi Golf VI. Istina, nikada nije bio nesto posebno ali su raniji modeli imali karakter i time su se izdvajali. Pored njih, pomenuo bih i ''Panameru'' pa cak a sa njima u paketu ''Murcielaga'' i ''Gallarda''. Ne osporavam, masincine su, ali su se sa trkackih staza preselili ispred restorana i kafica, tj. kod vlasnice koja vozi civavu u njemu Konkretno, mislim da su danas masine vise statusni simbol, samo jos jedan proizvod.

Sloboda i divljina, nesputanost i zivot van formalnih drustvenih okvira.
  • mrki
    CBC Senator XXL
    • 08.11.2006
    • 550
    • nis, serbia

Re: Automobili koji su izgubili indetitet

mislim da si delimicno u pravu.
    i ranije su automobili bili statusni simbol i jos manje pristupacni siroj populaciji nego danas.
    a i ljudi su se razmazili, pa sve oce vece, bolje, udobnije, luxuznije.
    a verovatno su to isto zeleli i pre 50 ili 60 godina.

medjutim, sada automobili jesu malo postali bezlicni, jer imas ogromnu ponudu, pa je cesto nemoguce izmisliti toplu vodu.
    sve je maltene vec vidjeno.

Comment

• Probisvet
      CBC Senator XXL
      • 07.06.2005
      • 423
      • FRANCUSKA

Prvo automobilska industrija je pocela da posustaje iako su silne pare uzeli uvodjenjem robotike jer bato vlasnik se navadio da trosi bez obzira dali je kriza ili ne. Drugo od kako je automobilska industrija podelia proces proizvodnje gde mali privrednici proizvode skoro 95% delova i fabrike motora koje nude na trziste vise vrsta motora za jedan isti model. Po meni dizajneri su verovatno malo placeni a i nema onih koji su na daleko poznati. Predpostavljam da i sistem industrijskog dizajniranja nije isti kao pre. Najveci problem je navika i to ona losa da se vlasnici automobilskih industrija zbog monopola udruzuju da bi opstali ali i da diriguju trzistem. Za mene najveci problem je taj sto drzave koje su sve siromasnije sa budzetom pribegavaju raznim mahinacijama da bi se domogle novca. Recimo pod izgovorom "za sigurnost gradjana" smanjimo zagadjenje smanjenjem brzine u gradu pa na nacionalnim putevima pa na autoputevima, uvodjenjem automatskih radara, taxe na satre automobile koji veci zagadjivaci od novih i da ne nabrajam. Ni jedna drzava nije recimo zabranila proizvodnju glomaznih i automobila koji imaju motore od 200 do 1000 Konja. Nema vise logike u industrijskom svetu koji je poceo da ulazi u kolaps.
      Niko ne financira proizvodnju malih potrosaca ili hibridnih ili elektricnih automobila kao da smo u povoju a zna se da su do sada izmisljeni takvi elektricni i hibridni automobili da bi im cena bila daleko konkurentnija od benzinskih i dizel automobila.Naftasi su monopolisti i sve ce da ucine da se sto kasnije na trziste probije elektricni automobil.

Comment

• stefanves
        CBC Senator XXL
        • 10.12.2006
        • 1351
        • BG

Golf 6 treba da lici na Golf 1?
        Napredak mora postojati...Da nije bilo napretka ( evolucije ) danas bi mnoge stvarti bile druagcije.
        Sada, da li je to dobro ili lose, to ce vreme pokazati. Ako se ne vrti nesto, ako se ne menja, onda to gubi svaki smisao postojanja.
        Poenta svega je da menja svoje oblike i forme, pocev od energije pa do automobila.
        Fiat Punto MK1, 1.2 16v @85hp, '99
        Konacno i ja imam auto :-)

Comment

• Car
          CBC Senator XXL
          • 07.07.2005
          • 900
          • Beograd

Potpuno pogrešno.
          To što ti nazivaš evolucijom nije ništa drugo do bombardovanje novim proizvodima koji su vrlo često slični starom, a još češće i lošiji. Nevolja je u tome što je to opšti trend, ljudi su izgubili prave interese za život i potrebni su im jednostavni stimulusi poput novog automobila, nove garderobe, kratke promene mesta boravka, i slično. Automobil koji je 6 meseci bio zanimljiv, usled nedostatka dubljih životnih interesa to više nije, i potreban je novi - tad nastupa auto industrija sa novim proizvodom, da zadovolji priglupog kupca kome je život dosadan.
          Novi automobil, nove felne, novo parče kompjuterskog hardvera, bespotrebna kupovina gomile garderobe, besmislena putovanja po svetu, i tako dalje... sve je to, u suštini, pokazatelj hronične dosade u modernom dobru.
          Dobro je dokle god su dovoljni takvi plitki stimulusi za kompenzaciju dosade, problem nastaje kad se pređe na drogu, alkohol, malignu agresiju...

Veoma je diskutabilno ko je tu izgubio identitet, automobili ili robovi konzumerizma.

Comment

• mrki
            CBC Senator XXL
            • 08.11.2006
            • 550
            • nis, serbia

@car:
            u potpunosti se slazem!

Comment

• maxx79
              CBC Veteran
              • 21.02.2009
              • 106
              • Pancevo

ko se slaze sa postom kolege "car"-a(kao ja) trebalo bi da pocne da cita dela Svetislava Basare koji o tim stvarima pise vec skoro 2 decenije

(mali off,mada mozda i nije,to se sve odnosi ina automobile)

Comment

• stefanves
                CBC Senator XXL
                • 10.12.2006
                • 1351
                • BG

@ Care, daleko od toga da zelim da osporim tvoje tvrdjnje, jer sam i sam pobornik doticnih stavova, doduse malo izmenjenih, ali manje vise su isti. Medjutim, to je vec druga prica... Ja sam aludirao na to da nije moguce uciniti nesto bolje/gore ako se sve ne vrti, iz tog razloga ja nemam nista protiv toga sto BMW gubi svoja obelezja, jer jednostavno stvari se moraju menjati.
                Vrlo je moguce da ce ovo doneti samo zlo ( to sto ti pricas, ljudi = robovi konzumacije )....
                U svakom slucaju, suvise duboka tema da bi mogli da je raspravljamo na forumu

Comment

• -Miloš-
                  CBC Senator
                  • 16.12.2007
                  • 269
                  • Beograd, Karaburma
                  • yugo tempo 1.1

Evo zastava je pobornik takve tvrdnje pa proivodi tehnološki zastarelog punta, po receptu predhodnih modela stojadina i yuga

Comment

• stefanves
                    CBC Senator XXL
                    • 10.12.2006
                    • 1351
                    • BG

Otisao si u losu krajnost, i plitko sagledas nase recenice!

Comment

• kuntalo
                      CBC Senator XXL
                      • 02.03.2007
                      • 342
                      • Predgradje

Stari Twingo - novi Twingo.

Unapred se ogradivši od sportskih izvedbi, pitam- gde je tu napredak?
                      Save the Panda!

Comment

• dekideki
                        CBC Senator XXL
                        • 26.07.2005
                        • 1914
                        • Beograd

evo izuzetka!

"PREMA navodima raznih izvora Porsche bi tržištu uskoro mogao predstaviti Supersport izvedbu modela 911 Carrera 4S, koju će pored vrhunskih performansi karakterizirati i retro look.
                        Naime, ova bi Supersport izvedba trebala predstavljati svojevrsni hommage Porscheu 911 Carrera RS 2.7 iz 1973. Tako će ovaj model imati prošireni trag kotača, tzv. double bubble krov, duck-tail stražnji spojler i sl. Branici će navodno biti preuzeti s izvedbe GT3, a od ostatka ponude će ga razlikovati posebni kotači, boje, izbor presvlaka, ukrasi interijera i sl.
                        Nadalje očekuju se poboljšanja ovjesa i kočničkog sustava. Također, novi bi Supersport trebao pokretati 3,8-litreni 6-cilindrični motor snage oko 390 KS te maksimalnog okretnog momenta od 420 Nm. To bi, uz dodatno smanjivanje mase, trebalo biti dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za oko 4,5 sekundi i najveću brzinu od oko 300 km/h.
                        Posebnost ovog modela će se očitovati i u njegovoj cijeni, o kojoj je za sada prerano konkretno govoriti."

(indeh.hr)
                        .

Comment

• Probisvet
                          CBC Senator XXL
                          • 07.06.2005
                          • 423
                          • FRANCUSKA

Originally posted by Miloš
                          Evo zastava je pobornik takve tvrdnje pa proivodi tehnološki zastarelog punta, po receptu predhodnih modela stojadina i yuga
                          Da se Zastava bavi samo proizvodnjom oruzija i nicega drugog mi bi vizili dobra auta a imali bi i pride u pretincu za rukavice po jednu pucu.

Comment

• skijash
                            CBC Senator XXL
                            • 07.09.2007
                            • 1354
                            • Beograd
                            • wrx

Originally posted by Car
                            Novi automobil, nove felne, novo parče kompjuterskog hardvera, bespotrebna kupovina gomile garderobe, besmislena putovanja po svetu, i tako dalje... sve je to, u suštini, pokazatelj hronične dosade u modernom dobru.
                            Aj sve, al gde nađe besmislena putovanja po svetu?

Comment

• BGILLEGAL
                              CBC Senator XXL
                              • 22.05.2006
                              • 653
                              • Beograd

Originally posted by Probisvet
                              Originally posted by Miloš
                              Da se Zastava bavi samo proizvodnjom oruzija i nicega drugog mi bi vizili dobra auta a imali bi i pride u pretincu za rukavice po jednu pucu.
                              Da znas ti decko kakve licence za oruzja i kakva oruzja pravi zastava oruzje, ne bi tako pricao. 90% se izvozi za Irak i to su ozbiljne kolicine i cifre....

Comment

Working...
                              X