Tecnost za pranje vetrobrana iz Tempa

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nikaragva
    CBC Senator XXL
    • 03.06.2008
    • 521
    • B. Palanka
    • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Re: Tecnost za pranje vetrobrana iz Tempa

Uh, pa nece valjda tako malo biti?
    Do sad je bila relativno mrsava zima, sto se tice snega i temperature, a mozda je to zbog toga sto nije jos ni pocela

Comment

• ada
      CBC Senator XXL
      • 04.06.2005
      • 2375
      • Novi Sad
      • Svasta nesto

Stručnjak. nema nikakvoga zamrzivača ili komore. Boca je bila napolju na -5 i to je to! I braniš tu tečnost kao da je ti proizvodiš! Ja sam samo argumentovao šta sam zatekao i to je sve!!!
      Samo par miliona ljudi imaju tu sreću da žive u Srbiji!!!.....Ostali nemaju tu sreću, ali imaju sve drugo!!!
      Mišljenja su kao ekseri: što više udaramo po njima, to dublje prodiru.
      Lopovi će biti krivično gonjeni, država ne voli konkurenciju.
      Žene su zakon a, muškarci vole rupu u zakonu!

Comment

• espace2beograd
        CBC Veteran
        • 06.10.2010
        • 149
        • Pančevo
        • Golf 7 81kw

hm, takodje na -4 kao da imam vodu umesto doticne tecnosti

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Realno, ako vetar bije po boci 100km/h pri nekih -5 ona moze da se ohladi i preko mere od -21
          Ovo treba u one rečenice
          P.S. Ada ne lupaj, nisi bio u Japanu i nemaš pojma kakav je njihov vetar na 100km...
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• zvrle
            CBC Senator XXL
            • 01.11.2005
            • 961
            • Beograd, Batajnica
            • Golf 4

Nije baš najbolje objasnio ali je hteo da kaže da je koeficijent prelaza toplote veći usled strujanja vazduha
            “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• Dora
              Nadzornik!!!
              • 24.10.2004
              • 17451
              • Novi Sad
              • FIAT

Štagod, ali automobili su razni, boce se nalaze u blatobranu, pod maskom, unutra na požarnom zidu i svagde. proizvodjač auta treba da napiše za dotični auto nemojte voziti na -4 ako kupite tečnost tamo jer će se smrznuti...

Nije baš najbolje objasnio ali je hteo da kaže da je koeficijent prelaza toplote veći usled strujanja vazduha
              Ovo razumem ako je nešto +20 pa će na +15 da se brže ohladi ako vazduh struji nego kad stoji oko boce ali ne razumem kako će da se ohladi na -21 ako je -4 ?

https.autogas.rs

Comment

• alexa05
                CBC Senator XXL
                • 23.07.2006
                • 1769
                • Smederevo
                • Opel Vectra B 2.0DI 16v

Izjava za mythbusterse, tj pitanje za njih!?

MYTHBUSTERS
                EX OPEL KADETT E C14NZ TUNED WITH LPG EQUIPMENT BY IVAN T

NOW OPEL VECTRA B 2.0DI 16V (X20DTL)

SVE PROLAZI PA CAK I DOZIVOTNA ROBIJA

Comment

• JAPANX
                  CBC Senator XXL
                  • 10.08.2006
                  • 2159
                  • Beograd

Mislio sam druže Damidžiću više figurativno, više figurativno

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by ada
                    Stručnjak. nema nikakvoga zamrzivača ili komore. Boca je bila napolju na -5 i to je to! I braniš tu tečnost kao da je ti proizvodiš! Ja sam samo argumentovao šta sam zatekao i to je sve!!!
                    Poštovani,
                    Ovo je double trouble, ili bolje rečeno "gluvi telefoni". Niti sam ja vas razumeo a niste ni vi mene.
                    Prvo: Tek sam sad ukapirao sliku - vama se tečnost zaledila (nije led samo na površini). E sad, da nije letnja tečnost? Ova ima mnogo bleđu boju od one koju sam pazario u Tempu. Piše -20cel.? Možda, ne kažem.
                    Drugo: Branim? Zaboravili ste ili niste čitali tekstove od prošle godine. Veoma sam kritikovao ovakve "buškuriše" ali sam morao da priznam da su izdržavali bar -15 ili -18cel. Čak je Aro (Metro) bio "tu negde" oko -20. Ove tečnosti su jeftine i ne mogu biti ništa posebno. Ako i izdržavaju -20 onda ne peru i uopšte su loše. Ipak, mogu da posluže (Aro čak i više od toga) i pomognu da vam šoferka bude koliko-toliko čistija zimi.
                    Dakle, ako sam ih (možda i preoštro) kritikovao prošle godine, a koncept (robne marke) organski ne podnosim IPAK moram da priznam da veliki trgovački sistemi imaju sistem kontrole i makar traže (u početku za svaku isporuku a posle po ugovoru, obično kvartalno) ateste ovlašćenih laboratorija. Prošle godine je to držalo vodu.
                    Da li ste baksuz ili je situacija da je ove godine popustila i kontrola i proizvođač (pa pomešao letnju i zimsku kada je punio, slučajno ili namerno, svejedno) teško je reći. Rezultat je upečatljiv ali i dalje (statistički) ništa ne dokazuje. Eno ona moja Tempo tečnost (što je pola iscurela iz balona; pri kraju mi je, zadnji litar sam sipao a pre toga sam letnje sa malo alkohola korisitio, bilo je toplije) drži i na jutarnjih -8 do -10cel.

I naravno:
                    mnogo više preporučujem zimske tečnosti proizvođača koji proizvode i motorna (i druga) ulja i uopšte su iz sveta automobilizma.
                    FAM, Optima, NIS, Viskol, Bell i drugi spominjani za 60 do 100 din. za litar su već solidne tečnosti i itekako mogu da posluže.
                    Možda i više nego kod maziva ovde važi pravilo: koliko para, toliko i muzike!
                    Za veliki minus zaista samo koncentrati (za -25, -30 ili više) ili tečnosti deklarisane za -25cel. dolaze u obzir dok za grad i oblasti koje nisu planinske -20 je više nego dovoljne.
                    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

JAPANX
                      Znam šta si otprilike hteo da kažeš ali si sebi zakucao Autogol. Pravi biser.
                      Figurativno ili ne, rečenica je tako ispala da je za antologiju.
                      Inače zapravo si (delom) u pravu.
                      Već smo prošle godine (koliko se sećam) apsolvirali situaciju da tečnost koja izdržava -20 (u zamrzivaču) mrzne na šoferki već na nekih -16 ili -17cel. Radi se o tome da se temeratura (meteorološka) meri na određenoj visini od tla i u zaštićenom ormariću tačno propisanih osobina (veličina, materijal i boja). Termometri u kolima nisu tako rigorozni ali je sonda obično malo zaklonjenija. Osim toga, ako su do -10 solidno precizni na manjim temperaturama već greše stepen ili dva.
                      Dakle 2 tu i 2 "na vetar" i dobijemo 4 stepena razlike (16 umesto 20 u minusu). Ali od -4 da dođemo do -20, teško da ćemo.
                      U svakom slučaju prošle godine je zaista bilo dosta situacija da tečnosti "-20" nisu držale (ledile su se na šoferki).
                      Dakle ako najave na TV da će biti -15 može se desiti da vam standardna zimska tečnost neće odraditi posao.
                      Onda ili neku jaču ("-25" ili "-30" što se kod nas teže nalazi, pre se dobija razblaženjem koncentrata) ili da dodate malo alkohola u tečnost (makar 5-6%).
                      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• banekg
                        CBC Senator XXL
                        • 06.09.2010
                        • 1274
                        • Nis
                        • Toyota Carina e 2.0

Ovaj CBC je teska zaraza. Sve mi je lakse u zivotu bilo dok nisam nista znao. Citajuci CBC covek mnogo nauci i pocinje da obraca paznju na detalje koji mu otezavaju zivot.

Nikada mi nije u zivotu zaledila tecnost za vetrobrane, a kupovao sam ono na sta naletim, valjda sam imao srecu.
                        Jutros vozim auto, temperatura je -8, kamion ispred me usvinji onako propisno, ja pustim brisace sa spricanjem tecnosti i sve super, sve u redu. E sad, sta me buni. Oni ostaci tecnosti na vetrobranu, po zaustavljanju brisaca pocinju da se lede. Znaci, mala kolicina tecnosti se ledi, a u kantici je sve u redu. Tecnost je ona iz Metroa u flasi od 5l, ne znam naziv proizvodjaca.
                        Long Live CBC!!!

Comment

• 206
                          Admin od ispočetka :)
                          • 09.12.2004
                          • 9548
                          • Beograd
                          • 206

Malo je pogresno objasnjen i primenjen termin tzv. Wind chill - ako je temperatura napolju 5c a tecnost je na 10c, brze ce se ohladiti ako se krecete nego kada stojite, ali samo do 5c, ne nize od toga.

Drugim recima, efektom kretanja mozete ubrzati proces gubitka toplote i hladjenja tecnosti do ambijentalne temperature, ali se tecnost nikad nece ohladiti na nizu temperaturu od ambijentalne, isto kao sto je nemoguce zalediti supu koliko god brzo duvali u nju
                          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by banekg
                            Ovaj CBC je teska zaraza. Sve mi je lakse u zivotu bilo dok nisam nista znao. Citajuci CBC covek mnogo nauci i pocinje da obraca paznju na detalje koji mu otezavaju zivot. (baš tako!)

Nikada mi nije u zivotu zaledila tecnost za vetrobrane, a kupovao sam ono na sta naletim, valjda sam imao srecu.
                            Jutros vozim auto, temperatura je -8, kamion ispred me usvinji onako propisno, ja pustim brisace sa spricanjem tecnosti i sve super, sve u redu. E sad, sta me buni. Oni ostaci tecnosti na vetrobranu, po zaustavljanju brisaca pocinju da se lede. Znaci, mala kolicina tecnosti se ledi, a u kantici je sve u redu. Tecnost je ona iz Metroa u flasi od 5l, ne znam naziv proizvodjaca.
                            Ovde fizika ne pomaže!
                            Primenjena fizička hemija (nenormalno) visoki kurs. (Tek sledi).
                            Iako bi ovo trebalo da mi je struka (i to baš u centar mete) za sada - have not clear
                            Očigledno je da se radi o površinskim pojavama a tu je svašta moguće. Kao što i vodu (na atmosferskom pritisku) možete doterati i na -20 a da se ne zaledi (manje veze sa površinskim pojavama) tako možete i zalediti na -8 nešto što inače mrzne na -18.
                            Očigledno da ima veze sa sastavom tečnosti, te manje kvalitetne lakše mrznu a kvalitetnije teže.
                            Radi se o specifičnoj promeni SASTAVA tečnosti što svemu daje naučno objašnjenje (baš za "razbijače mitova" ali da dovedu nekoga sa MIT-ja da da i objašnjenje).
                            Kako imam neposrednih iskustava da je tečnost koja (po teoriji) ne bi trebala da mrzne ni do -30 a mrzla je na nekih -18 po jakom vetru, nečega tu ima. Više su podložne tečnosti koje imaju metil alkohol (još nije zabranjen) kao i one prostijih sastava (čisto voda-alkohol sa malo površinski aktivnih materija). Vrsta P.A.M. je takođe jako bitna u celoj priči.
                            Supu zaista ne možete ohladiti više od temperature kojom duvate ali je možda i možete zamrznuti, zavisno da li je goveđa, pileća, posna, sa knedlama, ...

Još ćemo da se SVI zajedno izvinjavamo JAPANX-u. Stanite u red. Prvi sam se javio!

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Aha!
                              Zbunio sam vas!!
                              Taman koliko da se dopunim i ne "popijem patos".
                              Pojava o kojoj govorim ne može da zaledi tečnost baš na -4 ili -8 već pre na nekih (kao što sam spominjao) -15 pa bliže -20.
                              Kod slučaja 'banekg' je prilično jasno: zapljusnut - znači sa puno nanete vode na šoferku. Čak i kad brisači odrade ostane te vode u tragovima (u obliku filma) na šoferki a i na metlicama (makar grafitnim ili silikonskim) te se time RAZREĐUJE TEČNOST.
                              Vodite računa o ovome jer vam tečnost najviše treba u takvim trenucima. Znači nismo dovoljno bogati da kupujemo jeftino. Sonax ne bi zamrzao ni do -15 u ovakvoj situaciji.
                              Pričao sam o "suvim" uslovima. Doduše često se zaboravlja da sitne pahulje padaju na 'šajbnu' te da procenat alkohola opada.
                              Osim toga vazduh ima neku vlažnost, a još više: VETAR NOSI KRISTALE VODE (sneg i led) koji su slabo vidljivi i baca ih na šoferku.
                              Više od 50% objašnjenja je upravo u ovome. Možda i preskočim fizičku hemiju i dodatna objašnjenja (već imam nešto polaznih premisa za objašnjenje ali za tek par stepeni).
                              Dakle, JAPANX se ipak upisao na "zid šampiona" svojim biserom iako bi uz pomoć (malo) VODE ostao živ!

Comment

• Dora
                                Nadzornik!!!
                                • 24.10.2004
                                • 17451
                                • Novi Sad
                                • FIAT

Ja sam uvek u pravu čak i kad jesam

https.autogas.rs

Comment

Working...
                                X