Trajanje svecica na automobilima

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • bax76
    CBC Senator XXL
    • 07.11.2006
    • 605
    • BG

Re: Trajanje svecica na automobilima

Originally posted by Stratos
    I meni se činilo da treba dotegnuti svećice,ali nisam bio siguran. Znači stegnute su fest?
    A ti kablovi što si skidao klještima,jel su možda bili zalepljeni da nebi spali ili je stavljena veća svećica pa se glavi kabel?
    Nije mi djavo dao mira, pa sam pazario neki kljuc za skidanje svecica.
    Posto sad sve skidam ko od sale, iskustvo

Uspeo sam da skinem nove svecice, i vratim stare, cini mi se da manje trese sa starim, gde je zazor oko 1,2 mm, dok su nove 0,8 mm.
    STare i nove imaju potpuno identicne oznake.

Posle sam opet vratio nove, da probam da ih malo pedantnije usrafim, sutra cu da vidim sitaciju, ali na prvi pogled ne obecava.

Usput sam video da su mi navoji na bloku, prosto jadni, svaki je prica za sebe, jedan cak je toliko krivo busen da svecica nazulja blok motora i ne moze da se zasrafi da kraja... Ne moze kljuc da prodje jer se svecica skroz pripije uz rupu. Jedna se jedva usrafi, treca malo lakse.

Samo jedna ide laganeze do kraja, ostale su sve bezveze, sreca da se ne menjaju cesto, inace bi brzo sve zglajznulo...
    Taqkodje tu se prave opiljci od tih losih navoja, sve u svemu zesci smor, valjda nece ti opiljci nesto ostetiti motor...

Comment

• bax76
      CBC Senator XXL
      • 07.11.2006
      • 605
      • BG

Evo nacrtao sam sta se desava.
      Ustvari deo koji se srafi kljuce, se nasloni na rupu umesto da utone u nju, zao je verovatno i navoj na pocetku stradao.
      Onda sam uradio sledecu stvar, turpijom sam sljustio ivice srafa, i tako usrafio sraf malo dublje nego sto je mogao, ali onda je kljuc ostao bez oslonca jer ni on nema prozaz kroz mali procep.

Pretpostavljam da je to i fabricki bilo tako sugavo uradjeno, jer ima tu sta pametno da se uradi ili najbolje da ne diram vise?

Comment

• Stratos
        CBC Senator XXL
        • 10.09.2008
        • 2594
        • Novi Sad

Nebi ja tu ništa više dir'o. Jesi li uspeo ijednu svećicu da uvrneš bez korišćenja sile,ili su sve "na tesno"?

Lepo si ovo rekao...

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Neko ih je pogrešno zavrnuo, ukrivo. Ako nemaš prave alate, ne diraj niša jer ćeš verovatno pokidati navoj. Opravka je za neki servis koji ima alate i iskustvo, danas je to relativno lako rešivo.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

nemoj ništa da diraaš da ne shebeš navoj,svećica se uvrće prstima do kraja i onda samo malo dotegne sa otprilike 2,5-3max kg,moraš imati osećaj
            oni opiljci su znak da si izgleda oštetio navoj,otiđi kod nekog da ti pročisti navoj
            svećica mora lagano da se uvrće prstima,ako od početka moraš da koristiš ključ navoj je verovatno oštećen....

Comment

• bax76
              CBC Senator XXL
              • 07.11.2006
              • 605
              • BG

Dve se usrafe lako, samo se dodtegne na kraju, treca ova sto je najkrivlja i sto ne moze da se zasrafi do kraja, ide isto relativno lako, do pred kraj, i cetvrta se tesko usrafi, to jest jedva se usrafi, nema sanse sa rukom, a jedva i sa gedorom . Probao sam vise puta sa svakom i uvek je ista prica.

Opiljke sam video samo na onoj koja je kriva i ne moze do kraja da se usrafi.

Rukom nema sanse da se srafe na Puntu, jer su nepristupacne.

Samo su jednom menjane pre par nedelja, ne verujem da je mogao da s**** dva navoja, pre ce biti da je to neki shit kvalitet.

Sad je situacija da ja sve to usrafim zategnem i to stoji, samo sto se srafe svaka za sebe, neke lako neke tesko.

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

samo ti idi kod nekoga da ti pročisti navoj i lepo onda pritegne,opiljci ti govore da je navoj oštećen
                ne diraj sam i ne odvrći,zavrći,da ne napraviš štetu

Comment

• bax76
                  CBC Senator XXL
                  • 07.11.2006
                  • 605
                  • BG

Evo rasplet price, zbog sugavih svecice, kud mi i pade napamet da ih menjam, ostetila su se dva navoja.

Na Puntu je to nedostupno i lako krene ukrivo da se srafi, pogotovo sa onim cilindricnim kljucem, a majstor je upravo to uradio...
                  Danas gledam onu sto je ostala na pola zasrafljena i provalim da smrdi na benzin, dok radi auto .

Tu popizdim, skinem je, namazem navoj sa malo WD40. i gurnem je pod pravim uglom, i polako na silu, zasrafim sve do kraja, ovaj put je usla pod pravim uglom. Eto trenutno stanje je da su sve usravljene do kraja, ove dve se jedva usrafe, ali se usrafe.

BTW tu je navoj dug jedno 2 cm, verovatno ima mesa da se te svecice uhvate za nesto iako je osteceno.

Mislio sam da teram u MR da urade one kosuljice, ali se plasim, jer kakve sam ku..te srece, verovatno ce i tad neki opiljci da mi ulete unutra.
                  Plasim se da ne ispadne gore nego sad, pretpostavljam da sad to moze da se tera narednih 40- 50.000km...
                  Valjda ce ovo trunja, ako je sada upalo, da izleti na auspuh, a ne u cilindre

Comment

• Gavra
                    CBC Senator XXL
                    • 06.03.2008
                    • 2031
                    • Beograd

Ja ne mogu vise da citam ovo......Na Puntu to NIJE nedostupno,dobro je uradjeno,lako se menja i ide rukom do kraja. TACKA!

To sto si nestrucno na silu zasrafio sad do kraja znaci da kad krene sledeci put da se skida odvalices dobar deo navoja pa sleduje skidanje glave ako mislis da ne ostane opiljaka u cilindru a i ne znam kako mislis da opiljci izadju kroz auspuh a da promase klipove ,ventile ,sondu i katalizator?!
                    Poslednji nek ugasi svetlo

Comment

• Stratos
                      CBC Senator XXL
                      • 10.09.2008
                      • 2594
                      • Novi Sad

Posto sad sve skidam ko od sale, iskustvo
                      Sad lepo zajebi đavola i baci ključ što dalje od sebe. Očigledno je da niste dobro društvo jedan drugome.

Comment

• bax76
                        CBC Senator XXL
                        • 07.11.2006
                        • 605
                        • BG

Da sam ih ja menjao ovo se verovatno ne bi desilo, jos na pocetku sam rekao da su krive, i da ih je "majstor" tako ostavio...

Gavro druze ove sredisnje kod mene nema sanse da se rukom zavrnu, mislim da nema sanse ni da se pipne kad je usrafljena, kao ni da se izvadi napolje kad je otsafljena, ,a uski su mi prsti i dugi...

Comment

• Gavra
                          CBC Senator XXL
                          • 06.03.2008
                          • 2031
                          • Beograd

Svecice na njemu i treba da stoje \\// samo treba imati malo osecaja

Comment

• bax76
                            CBC Senator XXL
                            • 07.11.2006
                            • 605
                            • BG

Imam jedno pitanje, kad se ubacuju dizne za sequent plin jel to isto ide u glavu, i sta onda rade sa opiljcima?
                            Sad sam zvao MR i oni kaza da se skida glava kad resavaju to za svecice.

Sto bi je sad skidao, ako je ovo jedva usravljeno, nema sanse da izleti svecica, a menjaju se za 50.000km, to mi je 5 godina sa mojom voznjom...

Mada ovo sto sam ja srafio na pocetku ide lako, prvih 5 ak krugova, a onda 5 ide malo teze, pa tek zadnjih 2-3 ide jako tesko, valjda da je navoj propao, sve vreme bi lomio?

Comment

• Gavra
                              CBC Senator XXL
                              • 06.03.2008
                              • 2031
                              • Beograd

Zato sto sad ne dihtuje sajbna na svecici vec taj zguzvan aluminijum od glave. Aluminijum se topi na 560*C malo siromasnije smese i nece ih vise niko izvaditi nego ces kupovati novu glavu.

Da je moj ja bi to uradio,ako nemas para za to sad onda cuti i vozi ali nemoj se nervirati ako otkaze na putu negde .....

Comment

• bax76
                                CBC Senator XXL
                                • 07.11.2006
                                • 605
                                • BG

JA sam ih vec skinuo 4-5 puta i vratio te problematicne, i nista specijalno se tu vise ne kruni, samo tesko idu svaki put, i od te najlosije je ostecen sam vrh navoja, i to se vidi odokativno.
                                I kod koga mogu da odem da procisti taj navoj? Ili stavi helicoiil?
                                A da ne ispadne gore nego sto sad jeste

Comment

Working...
                                X