Dozvoljeno i snimanje u dolasku

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • shadow
    CBC Senator XXL
    • 23.09.2005
    • 555
    • Beograd

Slucajno se bavim telekomunikacijama, slicno kao brick, i to dosta bezicnim...i zbog toga sam upoznat sa domacim zakonom o telekomunikacijama...i u kontaktu sa RATEL-om sam...

Na ono sto ti je brick napisao, nemam sta da dodam, apsolutno je tacno. Koliko god je glupo i debilno, stanje je takvo. Znaci odes lepo kupis recimo onu igracku za decu sa radio kontrolama i kupio si ilegalan uredjaj. Laptop ti ima integrisanu wireless karticu? i to je ilegalno.

Nas zakon NIJE usaglasen sa razvijenim svetom. To je osnovni uzrok zasto maltene svi mi mozemo da zaglavimo robiju zbog nekih nasih svakodnevnih aktivnosti. Ti si izgleda pretpostavio da mi imamo regulisan radio spektar kao sto je svuda u svetu. E pa nemamo ni blizu tome. Ovo ovde je cista kaubojstina, divlji zapad. Ovde prakticno vlada zakon jacheg.
    My crew is all fired up
    Y'all better just wise up

Comment

• Impuls
      CBC Član
      • 28.02.2006
      • 64
      • Vrsac

quote:" ...to sto je takodje propisano da SVAKA kontrola te vrste mora biti, izmedju ostalog, obelezena ZNAKOM, patrola koja stoji i meri brzinu mora cunjevima da oznaci mesto gde su se zaustavili i moraju da budu jasno vidljivi dolazecem saobracaju (umesto da se kriju po zbunju ko partizani...)"

Ima li to negde napismeno? Mislim u formi zakona ili propisa koji se moze
      prezentovati pred sudijom za prekrsaje ili se navesti u pismenoj zalbi?

Sto se IC zracenja tice, nesto sumnjam da spada u radio talase, inaze bi i automobilska svetla, rucne baterijske lampe i sve sijalice koje koje su na ulici ili dvoristu bile zabranjene. A, da i koriscenje upaljaca, sibica, paljenje vatre, zavarivanje, tvrdo lemljenje. A tek otvaranje haube dok je motor jos topao! Pa kad se usijaju diskovi, delovi izduvnog sistema... joooj sta je tu paara za policiju.
      Ali ono "ometanje sluzbenog lica" se tesko moze izbeci ako neko hoce bas da te ganja. Kao i kategorija "neprilagodjena brzina", uvek si kriv.

Comment

• 206
        Admin od ispočetka :)
        • 09.12.2004
        • 9548
        • Beograd
        • 206

Ja upravo zato i pricam, zbog nekog idiotskog zakona koji je pisan boga pitaj kad, i neuskladjen sa bilo kakvim realnim stanjem stvari, mogu da budem optuzen za neko levo neovlasteno koristenje radioemisionog spektra...svasta.

Ima u Americi zakona koji zabranjuju plesanje sa konjem u kafani ili razgovor razlicitih polova posle 18h, i slicne nebuloze...

OK, eto, takav zakon postoji, nikome zivom pa ni onima koji su ih pisali na pamet ne pada da ih postuju, moze tako?

Sto se tice da li negde napismeno postoji kako i na koji nacin se sprovodi kontrola saobracaja i brzine - ima, ali kako se tacno zove nazalost ne mogu da se setim, patrolni prirucnik, kako li vec, ima par clanova koji verovatno znaju tacno kako se to zove, i on lepo od slova do slova propisuje nacin vrsenja kontrole saobracaja, brzine, procedure koja se mora ispostovati kad vas zaustave, itd...
        The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• GT
          CBC Senator XXL
          • 01.12.2006
          • 337
          • Beograd

@brick

Izmedju ostalog, mnogo gluposti je ovde izreceno ali da ne sirim raspravu, jedna stvar je konstantna!
          Ometanje sluzbenog lica u vrsenju duznosti! Znaci nijedan od navedenih uredjaja kao sto su parking senzori i ostalo ne ometa koriscenje radara, samo jammer sto znaci da je to sigurno kao vrbin klin, iliti babin zub!

Zakon je dosta konkretan ali se uvek moze dvojako shvatiti, zato i postoje advokati zar ne...

U vezi onog da ne moze da te snimaj jedan pa da te drugi tamo dalje zaustavi, hmmm pa platih skoro 7500 dinara zbog toga, a zalio sam se, pisao izjave, pozivao se na razne zakone, dopune, mooda i sarme, znaci ne vredi! Pojavili se oni i rekli da sam to bio ja i gotovo!

A ta prica za Jammer je za malu decu, naravno da je ilegalno!!! Neka me ispravi neko, ali vozis preko ogranmicenja brzine, ometas sluzbeno lice da te kontrolise i pritom kazes da to nije ilegalno?!
          Ma daaaaj, dok prolazi koristicemo nisam protiv, ali nemojmo se sad oko toga da li je dozvoljeno ili nije! Cak ne mora postojati ni zakon, moja moralna nacela mi govore da nije u redu!

E sad ima policajaca svakakvih i sve ja to razumem, ali ovo nije legalno i samo se ceka da se taj zakon eksplicitno naglasi i to je to!
          Inace nisam protiv, mnogo sam im placao te kazne, ali sam vise za onaj radar detektor!
          "Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."

Comment

• 206
            • 09.12.2004
            • 9548
            • Beograd
            • 206

Vidi sad ovo...

Voleo bih da vidim kako se, tacno, ovo podvodi pod ometanje lica u vrsenju duznosti? Ako se u vecini americkih drzava, na primer, to NE tretira kao ometanje lica u vrsenju sl. duznosti, bas me interesuje kako ti to podvodis u tu sekciju?

To sto si ti prihvatio da platis kaznu kad te jedan snimi a drugi zaustavi i kaze da si isao toliko i toliko, to je iskljucivo tvoj problem. Bez dokaza, odnosno fotografije, moze da kaze sta hoce, ne moras da platis. Policija racuna da ce uvek biti onih kao ti koji placaju bez pogovora, zato to i rade. Trenutka kada potpises zapisnik, to je to. Bio kod sudije, isao i na suocenje, bez fotografije ne postoji nacin da te kazni, uvek je njihova rec protiv tvoje, s tim sto policija mora da dokaze da si kriv (umesto da ti dokazujes da nisi), sto ne mogu da urade.

Upravo i TVRDIM da nije ilegalno, pa sad mozemo da se preganjamo oko toga do sutra. Dok doslovce ne zabrane jammere, nisu ilegalni i kraj price, toliko o tome...To sta tebi tvoja moralna nacela govore nema nikakve veze sa time da le je dozvoljeno ili nije - dozvoljeno je apsolutno sve sto nije eksplicitno zabranjeno.

Kazes nije legalo, samo se ceka da se taj zakon i naglasi...da, samo toliko Do tada, NIJE zabranjeno, i NIJE ilegalno. Ne postoji zakon protiv toga.

A ti slobodno koristi detektor, samo bih voleo da mi objasnis kako ti on koristi, na koji nacin, cemu ti sluzi? Jer meni nije jasno...A ako cemo mak na konac, i detektori su zabranjeni, i po istom principu onda mogu da se podvedu pod "ometanje u obavljanju sluzbene duznosti".

Uustalom, koji se ja djavo raspravljam...Legalan ili ne, savrseno mi je svejedno - radi, apsolutno nikada nisam imao nikakav problem sa policijom zbog njega cak i kada me zaustave i pitaju zasto ne mogu da mi izmere brzinu.

A za bilo koga ko ima problem s time sto mu moralne vrednosti ne dozvoljavaju da koristi jammer ili ga ne koristi zato sto je "zabranjen, i protiv zakona:"...pa okej, vi ste pametniji i posteniji od mene pa placajte kazne, ja sam neposten i krsim zakon i prolazim bez kazni, sta da vam kazem, ko je tu blesav stvarno ne znam...

Comment

• GT
              CBC Senator XXL
              • 01.12.2006
              • 337
              • Beograd

Onog momenta kad budes iskoristio tu tvoju 'legalnu' metodu i izmakao ocima i usima zakona, pa nekim slucajem se usled neprimerene brzine nadjes u simbiozi sa mojim automobilom, ja cu ti objasniti neke stvari vezane za moral, ali ne verbalno!

Malo se salim, ali sam vrlo ozbiljan u sledecem, a to je da sam pristalica iskljucivo koriscenja radar detektora radi izbegavanja one glupe sive zone zakona gde nikoga ne ugrozavas sa 57 km\h a dozvoljeno je 40, naravno i sa 76km\h a dozvoljeno je 60 i to na mestima gde zaista za tim nema neke preterane potrebe, osim sto je znak koji tu stoji postavljen 1962. godine i nije menjan od onda!

U tim i takvim slucajevima sam mnogo puta platio kaznu i nema tu objasnjavanja, prekrsio sam zakon i to je to, e sad sto to bas i nema nekog preteranog smisla ne koristi ti nicemu!

@206 citajuci tvoje postove po celom forumu uvidjam da poznajes ulavnom materiju o kojoj govoris, ali ovog puta malo ides u krajnost! Nije na meni da te ispravljam i ucim necemu, ali eto malo smo se dotakli teme pa je red i da kazem svoje realno misljenje, zato ovo i sluzi, zar ne?!
              Znaci sve sto si rekao ima smisla, ali pomalo nije u redu i jednostavno se provlacis u toj sivoj zoni i samo zato je tvoj komentar odrziv!

Vrlo je jednostavno, po zakonu sluzbeno lice moze da te iskontrolise a ti mu to ne dozvoljavas, to je ilegalno! E sad kako se na to gleda... To je vec druga prica! O kojoj ti govoris...

Toliko od mene, sada mozes slobodno da navalis!

NHF, pozdrav!
              "Driving an Alfa Romeo is not like driving an ordinary car in an ordinary context. It is pure driving desire turned into a car which is also the expression of one's personality. When you are in the driving seat, your hands on the leather steering wheel, you are at one with your Alfa Romeo: the road before your eyes, the tyres's grip on the road, your heart beating at the same rpm of your engine."

Comment

• 206
                • 09.12.2004
                • 9548
                • Beograd
                • 206

Ma necu da "navalim", ne brini, na svoje misljenje svakako imas pravo Ali nemam nameru da dokazujem ili pokazujem da li je nesto legalno ili nije. Neka svako oceni za sebe, ili odluci na kraju sta mu je ciniti, i da li je vaznije, eto, radi postovanja tamo nekog Zakona pustiti da te dere ista ta Policija koja ni sama ne postuje taj isti Zakon i Pravilnike koji striktno odredjuju kako i na koji nacin se vrsi kontrola brzine, ili ih kroje onako kako to njima odgovara.

Sto se price o legalnosti tice, sa stanovista onemogucavanja i sprecavanja u obavljanju sluzben duznosti, jammer i detektor su POTPUNO isti, samo sto je jammer mnooogo efikasniji. Misli malo o tome. I iskreno, malo je licemerno sto eto mislis da sam ja po bilo cemu gori od tebe zato sto ja koristim jammer, a eto mislis da bi detektor bio prihvatljiviji..zasto? Pa i ti njime pokusavas da "izvrdas" zakon, zasto mislis da je to ikako drugacije od nacina kako to ja radim? Prema tome ne vidim sa kog stanovista meni prigovaras po ovom pitanju kad i jedan i drugi pokusavamo da ne budemo uhvaceni, ali na dva nacina? Nisi nista manje kriv nego ja, ne zavaravaj se.

A argument da ga, eto samo koristis u sivoj zoni gde su ogranicenja glupa, je takodje krajnje licmeran... Onda bi trebalo da je u redu sto ga koristis, je li? I ja jammer koristim da izbegnem placanje "reketa" na mestima gde je ocigledno da je postavljeno ogranicenje sasvim nepotrebno. Gde je logika postavljanja ogranicenja od 80 km/h na sred pravca od 2 km na autoputu? Gde je logika izdvajanja mene kao treceg u koloni, i nabedjivanje da sam vozio brze nego dozvoljeno?

Ne treba mi jammer da bih vozio 150 kroz naseljena mesta ili pored skola, prelaza i slicno, tu slobodno sklonite i policiju jer tuda NE jurcam. Ali iskakanje iz zbunja na sred pravca posle znaka 40 km/h koji je zaboravljen posle proslogodisnje intervencije na popravci tog puta - e za to mi treba. Ako ja ne smem koristiti jammer, ne smeju ni hajduci da mi iskacu pred kola ko zecevi iz zasede niti da me nabedjuju da sam vozio koliko njemu pise na radaru, osim ako nema fotografiju. Pa kome pre dosadi.

Comment

• sri98
                  Admin od Trpeze
                  • 24.10.2004
                  • 7262
                  • Republic of Konjarnik
                  • Toyota Corolla E 210

Poenta ovog topica je da je verovatno gomila ljudi oborila prekrasjne prijave zbog odredbe da se meri samo u odlasku, pa su se lepo setili i napisali i u dolasku i time smanjili % oboren prijava u buducnosti.

Da li ce "sutra" da im padne na pamet da zabrane jammere kao sto je npr. u Francuskoj, videcemo, ali i ne moraju jer ako bi se neko setio da primeni zakon koji su pomenuli brick i shadow mogli bi bez problema da stave van funkcije sve jammere i da pisu i za to neke prijave.

To sto bi onda trebalo da jure i sve nas sa mobilnima, igrackama, laptopima......, opet je druga stvar. Jeste da je zakon zastareo, da ga je pregazilo vreme, ali vazi i ima pravnu snagu, kao i x drugih propisa u Srbiji.

Sve ce to da bude super dok se neki lik u skupstini ne bude setio jammera, one frekvencije koju je 206 naveo i cega vec ne. Dotle, terajte i pokusavajte da izbegavate indijance koji iskacu iz zbunja.
                  Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• shadow
                    CBC Senator XXL
                    • 23.09.2005
                    • 555
                    • Beograd

@sri, tetak, 206...

vi se razumete u materiju...sta pishe u zakonu po pitanju mesta gre vrse kontrolu? Da li to treba da bude kod znaka "radarska kontrola" ili ne?

@206

interesuje me kako "oboriti" prijavu zbog nepostojanja fotografije...tj, ja se pojavim pred sudijom, pojavi se policajac, on kaze ja sam, ja kazem nisam, i sudija presudi u korist policajca...mislim, rech policajca ima vecu tezinu nego moja...a njima je rech izgleda dovoljan dokaz...kako se postaviti?
                    My crew is all fired up
                    Y'all better just wise up

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

E, TO i mene zanima...
                      Nisam dovoljno brz za imanje jammera i detektora a nisam siguran ni u legalnost imanja istih, ali "rech policajca ima vecu tezinu nego moja...a njima je rech izgleda dovoljan dokaz...kako se postaviti?"

TO !!!
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• 206
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Rec nije dokaz, fotografija jeste, pa po pravilu ne mozete biti osudjeni zato sto je bilo ko, bio policajac ili casna sestra, kaze da ste krivi - treba to i da dokaze. Medjutim posto zivimo gde zivimo...Treba imati u vidu da potpisan zapisnik pri sacinjavanju prijave od strane vas, tretira se kao dokaz i priznanje krivice STA GOD da ste napisali u napomeni.

Na sudjenje, recimo, donesite potpisane izjave 3 svedoka koji potvrdjuju da niste krivi za delo koje vam se stavlja na teret, pa nek g. sluzbeno lice dokazuje da oni nisu bili sa vama u kolima. Tacno, nije po zakonu, ali nije ni osudjivanje na osnovu reci policajca, prema tome...

Comment

• Kanarinac
                          CBC Senator XXL
                          • 08.10.2004
                          • 2870
                          • BG,Weedikovac

E vidish to za potpis nije bash tachno.Mislim postoji izuzetak.Pre jedno 2 godine su me zaustavili i napisali kaznu jer sam proshao na crveno.Ja sam ustvari ushao u raskrsnicu i dok su svi krenuli i proshli upalilo se crveno.
                          Potpisao sam zapisnik a u napomenu je dopisano nisam proshao na crveno.Bio sam na sudjenju posle par poziva i pre jedno par meseci mi je doshlo reshenje da se postupak prekinut zbog nedostatka dokaza tj jer se pandur nije odazvao pozivu.

I love my

Comment

• 206
                            • 09.12.2004
                            • 9548
                            • Beograd
                            • 206

Izuzetaka uvek ima.

Comment

• jevtic
                              CBC Senator XXL
                              • 26.11.2006
                              • 729
                              • beograd

brick o kojim ti radio signalima pričaš? laserski signal nije isto što i radio signal a ako se već pozivaš na RATEL lepo uzmi i nazovi i pitaj da li je korišćenje laserskih frekvencija regulisano zakonom. Ne samo što nije kod nas već nije nigde u svetu.

Vrlo je jednostavno, po zakonu sluzbeno lice moze da te iskontrolise a ti mu to ne dozvoljavas, to je ilegalno!
                              Ukoliko mu ti ne dozvoljavaš načinima kojima ne kršiš zakon to nije ilegalno.

A reći da je ok prekoračiti 15 km ne pije vodu jer ne možeš ti sam definisati šta je po tebi ok a šta nije za to postoje zakoni a ti možeš i ne moraš da ih poštuješ.

Što se mene tiče koristio bih laser jammer i sa pravne i sa moralne strane jedino imam finansijske prepreke.
                              ex - fabia 1.9 tdi
                              golf 2.0 tfsi

Comment

• 206
                                • 09.12.2004
                                • 9548
                                • Beograd
                                • 206

Ovde treba reci da ne postoji frekvencija koja se karakterise kao "laserska". Svaki laser je najobicnija elektromagnetna emisija (kao i bilo koji drugi vid radio emisije, vidljivog svetla, mikrotalasa, gama, X-zraka, cega vec, postuno ista stvar) cesto u vidljivom delu spektra, vrlo cesto i u nevidljivom, IC ili UV spektru, zavisi od medijuma koji se koristi za generisanje laserske emisije. Dakle, lasersku emisiju ne treba odvajati od bilo koje druge.

E sad, da li je emisija IC lidara podlozna regulaciji od strane RATEL-a ili bilo cega drugog, odnosno da li je to zakonska prepreka koristenju lidara ili slicnih drugih uredjaja koji koriste JAVNI deo radioemisionog (preciznije elektromagnetnog) spektra, je drugo pitanje.

Comment

Working...
                                X