Kazne za neplacen parking

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • sooloodo
    CBC Član
    • 10.03.2007
    • 16
    • Beograd

@boost eto resenja

verovarno si more than 100% u pravu... onda bi svima morali da vrate pare... i onda bi svi bili a oni bi bili

xexexexexe sto bi to bilo lepooo

Comment

• BOOST
      Founder - Admin od Začetka
      • 29.09.2004
      • 8726
      • Gislaved//Sweden
      • SAAB 9000 AERO R; SA

Ja sam naprimer, stao u Vrbasu jednim tockom na zelenu povrsinu kad sam "parkirao" (sto je bilo zaustavljanje jer sam samo izleteo do menjacnice na 3 metra od auta) .
      Odma su stali posto nisu poznali auto (sad za Novu) jer sam ga promenio, i matori saobracajac, gledam dok sam u redu pred menjachnicom i zove patrolu sa aparatom da slikaju.

Zamenim lovu i krenem prema autu, pitam, jel lep pa vam treba slika

Poceo nervozan da drvi ovo i ono, kazem da sam se zaustavio a ne parkirao, kljuch u autu, motor radi, 4 migavca itd... nece ni da cuje.
      Uzmem mobilni i nazoven pomocnika komandira , istog koji nam je dao dozvolu za trke letos i kazem mu sta i kako.
      Ovaj saobracajac trtja kako sam nekulturan jer pricam na telefon dok me "ispituje".

Pre nego li sam poceo da zovem rekao sam mu : Od ovog trenutka se protiv vas branim cutanjem.

Zamenik komandira mi kaze da oce da prica sa tim saobracajcem, pita ko je , kazem nemam pojma, sve se vreme uvija da nevidim broj na njemu.

Na kraju mu nekako uvalih telefon, i slusam, jer sam stavio na handsfree tako da je i ovaj cuo moj razgovor.

Lepo mu je ocitao, da u opstini Vrbas zaustavljanje auta na zelenoj povrsini NIJE nadleznost policije vec komunalnog preduzeca i da on sa ovim nema nista

Dakle, neke stvari nisu jasne, izgleda dau Srbiji ima razlika od opstine do opstine, to sto sam stajao nekih par minuta nema veze da li sam zakrcivao saobracaj ili ne, u pitanjuje bilo da policija nije bila ovlascena da pise kaznu za prekrsaj koji sam napravio???
      Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
      move your mind

Comment

• sooloodo
        CBC Član
        • 10.03.2007
        • 16
        • Beograd

upravo tako... i to nije samo u Vrbasu... svuda je komunalni inspektor nadlezan da ti da kaznu za zelenu povrsinu a ne panduri i to do 2 tocka samo mandatna kazna... mislim cak ni to prvo ti ostvalja poziv da se javis u njihovu kancelariju pa ti onda po broju tockova daje visinu kazne... za vise od dva tocka (3, 4, 5, 6 samo mi nije jasno sta ako vozim tenk pa imam gusenice umesto tockova ) ima pravo da ih zove da te nose ali prvo ti mora zakaciti ono cudo da u roku od sat vremena pomeris vozilo... i onda opet ide mandatna... tj po dogovoru

isto ti je i ako ometas prolaz pesaka a nisi u zoni zabranjenog parkiranja prema znaku...

ima u Zakonu bre gomila zacklojica koje vecina ljudi ne zna pa onda oni mogu da rade sta im volja... veruj mi da sam samo dobrim poznavanjem Zakona mnoooogo para ustedeo od kad imam ono roze parce papira...

xexexexexexe kod mene uvek bude

Comment

• fantom
          CBC Senator
          • 24.06.2005
          • 218
          • Subotica
          • Fiat 500, StreetKa

Ja sam imao nedavno jedan "zanimljiv" dozivljaj...naime na autobuskom stajalistu sam se zaustavio na nekoliko sekundi sa sva cetiri zmigavca...na to stajaliste stajem tj.zaustavljam se godinama (koleginica sa faksa mi zivi u zgradi kod stajalista i vlasnica je trafike na samom stajalistu) i cim sam izasao iz auta startovao me saobracajac koji je igrom slucaja bio parkiran na istom tom stajalistu (a iza njega parkiran kombi kog nije nista cimao) i poceo sa nekim pricama ovo, ono...misleci da cu mu ponuditi "neke pare"...al naravno nisam, jer nisam nista uradio sto drugi ne rade, natezali se tako desetak minuta, nisam hteo naravno nista da potpisem iako mi je bukvalno hemijsku gurao par u ruke...kasnije sam tek skontao da je papir za kaznu popunio pogresno tj. da je pogresio datum i da je neke stavke izostavio, tako da je moguce da je to bila klasicna navlakusa...al videcemo hoce stici nesto od sudije
          Old school...

Comment

• sri98
            Admin od Trpeze
            • 24.10.2004
            • 7262
            • Republic of Konjarnik
            • Toyota Corolla E 210

OK, utvrdili smo par stvari.

Nije prekrsajni postupak, vec parnica Skupstine grada protiv vlasnika vozila.

Sa druge strane posto Skupstina Grada ima ovalscenje da naplacuje koriscenje svoje teritorije (parkinga), ima i pravo da tuzi onog ko je to koristio, a nije platio.

Druga logicna stvar je da sve ovo onda uopste nema veze sa Zakonom o osnovama bezbednosti u saobracaju - ZOOBS ( ne Zakona o sigurnosti...) i da apsolutno nema svrhe ozivati se na ZOOBS. Ba zbog toga se to i ne zove KAZNA, vec DOPLATNA KARTA - isto kao i kada ne platis kartu u busu, gde je opet vlasnik Skupstina Grada koja donosi Odluku o visini cene karte i koliko kosta kada ne platis kartu, a vozis se.

Nekako mi lici da bi onda mogao da se pozivas na ZOOBS i za neplacanje karte u busu, isti je djavo - nisi platio, doplatna karta, a situacija je vezana za saobracaj.

sooloodo, jos jedna sitnica: kada pises "Zakon" - dodaj na koji mislis, da li o prekrsaima, saobracaju, visokom skolstvu, upravnom postupku.... Mnogo ih ima, a neke oblasti se regulisu sa vise zakona, ne samo sa jednim.
            Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• sooloodo
              CBC Član
              • 10.03.2007
              • 16
              • Beograd

OK nastavljamo pricu... vidi prvo da ti kazem da mi stvarno nije cilj da te lazem niti da te nagovaram da radis nesto sto vec ja licno nisam... nit imam nesto od toga... niti imam nesto od ovoga sto sad sedim ovde i kucam umesto lepo da spavam ali ajde...

Prvo ovako... potpuno si u pravu kod nas se taj zakon zove Zakon o osnovama bezbednosti u saobracaju, a u Bosni je zakon o sigurnosti... tako da otud i moja greska... nadam se da mi neces zameriti...

Kao sto si i sam rekao ima mnogo razlicitih Zakona i ta opaska je na mestu, ali sam ja i spominjao samo jedan pa kad kazem Zakon onda na isti i mislim... stvari iz jedne sfere mogu se definisati jednim Zakonom i pratecim podzakonskim aktima... tj na odredjenu pojavu u zivotu se moze odnositi vise razlicitih Zakona ali se njima definisu razliciti segmenti iste... a svaki segment je definisan samo jednim Zakonom i pratecim podzakonskim aktima...

Kad je rec o podzakonskim aktima koja se primenjuju uz osnovni tekst Zakona (ma koji god bio), ona mogu biti razna ali "Odluka skupstine grada" nije jedna od njih... tako da ni sudija ne moze suditi prema njoj... tako da ni odredbe koje su njom propisane na sudu nemaju pravni znacaj... da se radi o nekoj uredbi ili odluci neke malo vise instance kao sto su skupstina republike ili njeni zakonodavni odbori onda bi sve bilo legale...

Sledeca stvar... protiv tebe spor ne vodi skupstina grada posto bi to onda bilo po sluzbenoj duznosti kao organa vlasti a to nemoze vec JKP Parking Servis kao privredni subjekat pred trgovinskim sudom...

Dalje... ZOOBS je davno napisan (mislim da je zadnji jos iz vremena SFRJ) i on ne poznaje nista sem propisnog i nepropisnog parkiranja (za koje se izdaje kazna i to posle niza verbalnih i pismenih upozorenja itd pa sve do uklanjanja vozila, ali sve to mora izvrsiti sluzbeno lice)...

... vidim kako je na prvi pogled analogija izmedju parkinga i gradskog prevoza ocigledna, mislim oba su JKP u vlasnistvu grada itd... ali zaboravljas bitnu stvar... GSP vrsi uslugu prevoza ka gradjanima... a usluge se placaju ukoliko su izvrsene za i u korist lica... zbog cega pretplatna ili jednokratna karta predstavlja odredjeni vid obligacionog akta... i ona se mora platiti sto se definise nekim drugim zakonima i pratecim pravnim aktima...

sa druge strane JKP PS vrsi uslugu upravljanja javnim povrsinama ka gradu, ali ne vrsi nikakvu uslugu ka gradjanima (bar u ovom segmentu njihove delatnosti) jer ZOOBS predpostavlja da ti mozes ostaviti auto svuda gde ti to nije zabranjeno znakom i opstim propisima (tipa raskrsnice...) a na nivou repubike ne postoji podzakonski akt koji bi rekao da je moguce naplatiti koriscenje javne povrsine (a javne povrsine nisu vlasnistvo grada ili opstine vec Republicke direkcije za gradjevinsko zemljiste ili eventualno R.D. za puteve) za parkiranje i zaustavljanje vozila (sem za napustena vozila)... (bar ja nisam pronasao takav pravni akt, a ni ova odluka se ne poziva na pravno utemeljenje igde u tekstu)... onda je i sama "odluka" i rad JKP PSa u tom smislu nezakonit... da oni tebi npr garantuju bezbednost vozila i prihvataju da snose posledice ukoliko dodje do ostecenja... e to bi vec bila usluga (ali naravno oni nisu loodi da ovo urade) i onda bi tek mogli da ti naplate u skladu sa nekim drugim zakonom... na primer sa garazama je sve OK... usluga postoji mora i da se plati... ali ovako... nema pravnog osnova da ti naplati bilo sta...

Zakon kaze da ti tu mozes da parkiras ako ne stoji suprotno na znaku... i niko za to ne moze da ti naplati... sta god rekli lopovi iz gradske skupstine...

i jos jednom... nije mi cilj da bilo koga nagovaram da pokusa bilo sta sto ja vec nisam... ma u stvari nije mi cilj da bilo koga na bilo sta nagovaram... ako ocete da ustedite neki dinar... ovo je nacin koji radi... i naravno stav poznavanje materije i nacin komunikacije kod sudije je verujem od presudnog znacaja...

a ako neko odradi ovo nek napise ovde cisto da jos neko potvrdi celu pricu...

pozdrav

Comment

• sri98
                Admin od Trpeze
                • 24.10.2004
                • 7262
                • Republic of Konjarnik
                • Toyota Corolla E 210

Nisam ni mislio da lazes, vec samo da vidimo konkretne papire i na koje konkretne canove kod zakona se neko pozivao da bi oborio tuzb u.

Jel imas makar poziv za sud, neki papir, tu bi trebalo da pise nesto, ako si isao na neko rociste, imas zapisnik sa rocista.

Sve to bi svima koristilo, a kada se radi o pravu, tu nema uopstene price, vec samo komkretnih stvari: "pise tu i tu, clan taj i taj.
                Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• prolupator
                  CBC Senator XXL
                  • 02.09.2005
                  • 3968
                  • Zemun

@sooloodo: Ne misli da ti sri98 ne veruje. Samo mu treba jos cinjenica da se efikasno izbori sa mangupima iz Parking Servisa. A i nama bi to odgovaralo. Retko se (na ovom forumu) srece neko pravno potkovan pa imamo zelju da te iskoristimo do krajnjih granica
                  OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• miroslavm
                    CBC Senator
                    • 13.02.2007
                    • 208
                    • Beograd, Zvezdara

Dakle, danas još jedna....

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Ej, narode, idite taxi-jem, jeftinije je, a i ne brinete oko parkinga

Ne idem u centar ako tacno ne znam gde, kad, zasto, koliko dugo, gde se parkiram.... Previse me nervira ta podeljenost oko zona pa sam naucio da se planiram... ili uzmem tadzu pa mi dodje k'o jedna kazna, a poobavljam sve sta sam naumio...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• miroslavm
                        CBC Senator
                        • 13.02.2007
                        • 208
                        • Beograd, Zvezdara

EDIT Ne citarti post iznad
                        Imaš pravo. Ja sam izgleda ovog meseca zbrinuo jednog zaposlenog u Parking.servisu

Comment

• miroslavm
                          CBC Senator
                          • 13.02.2007
                          • 208
                          • Beograd, Zvezdara

i još jedna.

Comment

• prolupator
                            CBC Senator XXL
                            • 02.09.2005
                            • 3968
                            • Zemun

To si lood, tetke mi moje... Jel' ti to namerno ? Aj sad isprobaj neke od saveta iz ove teme, ono borba zakonom, bar nesto ?

prolupator.mojblog.rs

Comment

• miroslavm
                              CBC Senator
                              • 13.02.2007
                              • 208
                              • Beograd, Zvezdara

EDIT Ne citirati post iznad
                              Pazi ,nisu to zbog neplaćenog parkinga već zbog prekoračenja vremena.ova zadnja je zbog dvadeset minuta

Comment

• prolupator
                                CBC Senator XXL
                                • 02.09.2005
                                • 3968
                                • Zemun

Pa imas opisane i kazne i doplatne karte... i nezakonitost i jednih i drugih...

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                                X