Svima koji kecevima, jugicima i moskvicima vuku prikolicu i camac od tonu, pa jos 3-4 ljudi i prtljag, ne znam sta bih rekao osim da pronadju uzbrdicu i pokusaju da to izvuku uzbrdo. Moze to i konjska zaprega da izvuce, pa je konj posle dobar jedino za klanicu, pa vi izvucite analogiju.
Sta reci...
Fiat UNO 45 EI 1989 god
Max släpvagnsvikt: 820 = max kg kocena prikolica
Max släpvagnsvikt B-behörighet: 800 = max kg kocena prikolica sa B kategorijom
Za Yugo ili zastavu , nema podataka
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Sa tvojom omegom bez problema mozes da vuces camac dimenzija koje si naumio. Naravno kao sto sam i gore rekao, auto mora biti ispravan, mora imati ispravne i kvalitetne kocnice (plocice), lamelu i u tvom slucaju visko ventilator (rece da imas Omegu sa BMW-ovim dizelom pa mislim da imas i visko). To sto ima zadnji pogon je dodatni plus prilikom vuce. Ako nelomis auto i shvatis da postoje limiti to jest da je to sasvim drugi auto kada nesto vuce neces imati problema. Sto se tice Grcke sve je ravno nema nekih uspona, krivina i slicno. Sto se tice Crne Gore pakao i sa 206 BMW-om a kamoli sa necim slabijim.
Te male prikolice imaju naletnu kocnicu, ruda se oslanja prilikom kocenja auta na kuku>>>i prenosi to na dobose na prikolici.
E sad ako si zainteresovan stvarno za camce pogledaj sledece:
Neku od Zodiak varijanti. Mislim na one koji imaju plasticnu kobilicu i sedni deo a ostatak je naduvan - gumeni. Mogu da vuku skijasa vec od 30ks (sad ce neki da me pojedu posto nisam rekao da imaju xxxx konja). Manje trose nego klasicni glisercici i naravno laganiji su za vucu i transport.
Pa tih 2700kg i 800kg max za B mu dodje ukupno 3500kg, sto i jeste neka granica
Medjutim, uvek se zbune kad vide onu kategoriju BE na vozackoj, a na slici auto i prikolica sa 2 osovine iza.
Mada, nisam se do sada usudjivao da idem van granice sa dvoosovinkom bez E, ali nikad niko nije trazio nista drugo osim mojih dokumenata i saobracajne prikolice.
The difference between men and boys is the price of their toys
Nij to rekao, zna on i sam da mu je max limit na 5000kg totalne tizine za BE
Nego poenta je da nema E za B kako sam razumeo, da na lokalnoj teritoriji vozi sa B i preko 3500Kg.
Mada ima i razlika, naprimer u Svedskoj je max brzina cim je prikolica tu 80km/h kao i za ostatak EU.
Ali nemici imaju za svoju teritoriju dodatak za 4WD max 120km/h
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Si u tvom slucaju visko ventilator (rece da imas Omegu sa BMW-ovim dizelom pa mislim da imas i visko)
ne, ja imam ovu iz potpisa 2.0 benziner, 136 KS, a samo sam spomenuo bmw dizel od 2500 ccm koji se ugradjivao u omegu kad je neko predlozio da uzmem isto omegu ali sa nekim jacim motorom...
Originally posted by BOOST
Mada ima i razlika, naprimer u Svedskoj je max brzina cim je prikolica tu 80km/h kao i za ostatak EU.
ovo nisam znao... znaci u Grckoj mi je 80 limit...
a zna li neko sta je sa Srbijom i Makedonijom, kao i sa CG i HR? da li isto vazi to ogranicenje?
mislim, posto sve kao uskladjuju propise sa EU...
Originally posted by djukic
pogledaj sledece:
Neku od Zodiak varijanti. Mislim na one koji imaju plasticnu kobilicu i sedni deo a ostatak je naduvan - gumeni. Mogu da vuku skijasa vec od 30ks (sad ce neki da me pojedu posto nisam rekao da imaju xxxx konja). Manje trose nego klasicni glisercici i naravno laganiji su za vucu i transport.
Hvala na konstruktivnom predlogu
Gledao sam na tvu kad su vozili te camce po Dunavu cini mi se i stvarno mnogo dobro glisiraju sa relativno slabim motorima... takodje su ih i maksimalno nahvalili...
ali meni se jednostavno vizuelno ne svidjaju ti na naduvavanje,iako je to jako prakticno verovatno, no ipak planiram da uzmem neki klasicniji glisercic od stakloplastike (ili kako se vec kaze) kao sto su ona 2 na slikama na prvoj strani...
@marko,
iz iskustva sa vu?om prikolice od 30,000+km, doduše duže, šire, više i teže od one koju planiraš, zaboravi na papirnate Nm i sli?ne brojke.
broj Nm ti apsolutno ništa ne zna?i ako se to?kovi vrte u prazno, ili na prvoj nizbrdici se spale ko?nice, a kva?ilo ne preživi jedno prvo off orad šlajfovanje.
Omega je odli?an vu?ni auto, i 136 KS za tako laganu prikolicu je više nego dovoljno (potrebno ti je oko 120-130Nm iliti 1600 kubika benzinac za ok, ali bez komfora) za normalnu vožnju u okviru zakonskog limita brzine vožnje.
i dosta ti je za do 10-12% uspona.
toga nemaš nigde na pominjanim rutama- Istra (ravnica), Gr?ka (isto ravnica), Budva (sada imaš tunel, isto skoro pa ravnica).
na auto sa prednjim pogonom, ma koji zaboravi. sa svima ?eš imati problem ljuljanja i prelaganog upravlja?a.
na travi ili šljunku polazak uzbrdo iz mesta je lutrija...
evenutalno AUdi A6 može da se izbori sa lakšim uslovima vu?e.
osim toga, jako je važno vešanje auta da je dovoljno "snažno", to jest da ne?e potonuti pri ko?enju, pri davanju gasa i da glatko otrpi 70-80kg vertikalno na kuku (krak tih 80kg nije mali, i jako se oseti, mnogo ja?e nego što li?i iz brojke).
750kg bruto je granica zakonska za laku prikolicu, koja se ne registruje godišnje kao zasebno vozilo, sa svim taksama, naknadama, tablicama i ostalo kao i putni?ki.
takodje jako su važne ko?nice, vrlo lako se dovedu do zasi?enja na iole toplijem vremenu, a neki auti znaju i da jako brzo potroše plo?ice.
takodje, iako nije obavezno još 2 detalja preporu?ujem. izuzetno dobra spoljna dodatna ogledala na teleskop štapu u 3 ta?ke oslanjanja- zbog vibracija.
i sistem stabilizacije, da spre?i ljuljanje prikolice/ zanošenje pri obilaženju, pri bo?nom vetru, pri ubrzavanju kada obilaziš, i za daleko komforniju vožnju.
ja dugo koristim (trenutno ne) na raznim autima Tunesi (Roger Tunesi je firma) model Stab 230, koji ima podešavaju?e disk prigušiva?e.
sa tim, otprilike se potpuno isto bezbedno može voziti oko 25-30km/h brže nego sa obi?nom šapom.
ja sam prikolicu od 5,70m/ 2,1/2,5 visine radi testa vozio najviše 115 km/h bez stabilizatora i tada je po?injala igranka.
sa stabilizatorima na 120+ se ništa još ne ose?a, potpuno drži pravac i rikolica i vozilo.
neko pravilo je da 4% mase prikolice bude na kuku optere?enje.
ako auto može da podnese, ja bih ti preporu?io da se pove?a na 6%, daleko je bolje ko?enje na pravcu, i prili?no se manje ose?a uzdužno njihanje.
najbolje vu?no vozilo je 4x4 pogon.
zatim radi udobnosti na volanu, i uopšte stabilnosti što ve?e medjuosovinsko rastojanje.
koji god da je auto, za vu?u mora biti u bukvalno perfektnom stanju. i najmanja sitnica neispravnosti ina?e marginalne i nebitne za obi?nu vožnju, ?e se pokazati kada ti najmanje bude zgodno.
uklju?uju?i i gumi defekti na prikolici.
auto kojim vu?eš treba da ima prazan gepek, ako ve? moraju neke stvari onda strogo rasporediti direktno iznad osovine, odnosno što bliže naslonu sedišta.
onih 80kg sa krakom V vu?ne šape, daje par stotina kila dinami?ki optere?enja.
koju god prikolicu, obavezno uzmi sa inercionom ko?nicoma kao minimum.
a tu ko?nicu podmaži (inercioni klip) i testiraj da zaista radi.
jako pomaže u kriti?nim situacijama.
kada voziš, ne zaboravi na svoju dužinu od preko 10metara kada se vra?aš u desnu traku pri obilaženju, i ne zaboravi na efekat "u****vanja" i posel toga "odgurivanja" od strane visokih autobusa i šlepera koji prolaze pored tebe, bilo u tvom smeru da te obilaze ili u kontra smeru.
to može da pomeri prikolicu i do 1 metra bo?no tokom vožnje.
i da, ako se ikada stvori kolona iza tebe, pogotovu na nekom jakom usponu kada ne možeš da isteraš 50+ km/h (nema snage motor, ili se pregrejava) stani na prvom zgodnom mestu u kraj na trenutak da propustiš kolonu.
nije obavezno zakonom ali je jako lep obi?aj, koji se poštuje širom Evrope, gde god sam vozio po inostranstvu sa prikolicom (a i kod nas u sre?nija vremena kada su prikolice bile masovne na putevima ka moru) to se jako ceni od kolega voza?a.
kako se povezuju na kocioni sistem automobila koji ih vuce
po sili zakona ?im je prikolica sa 751kg m tj više nije laka prikolica mora da ima ko?ioni sistem, ina?e ne može da se registruje.
za laku prikolicu važi da je limit bruto mase prikolice 50% neto mase vozila, i tada bez ko?nica.
ina?e ne povezuje se ko?ioni sistem priklju?nog i ko?ioni sistem vu?pnog vozila. barem ne kod klasi?nih prikolica.
koristi se inercioni klip, koji pokre?e mehanizam preko poluga ili sajli a onda se time aktiviraju paknovi u doboš sistemu i ko?e.
postoji mala vremenska razlika dok klip ne udari inercijom promene kretanja, u predvidjenu "metu" u mehanizmu i to se dosta oseti na samom autu.
neiskusnima može da izgleda kao mali sudar odpozadi, kao da je udario neki mali auto ...sli?no.
zavisi od inteziteta ko?enja, sa balgim ko?enjem ništa se gotovo ne oseti.
ali ako se ko?i sa 80 km/h i legne na ko?nicu (tzv panik ko?enje, nešto recimo izletelo neposredno pre auto) onda to dobro prodrma.
interesantno je da auto sa prikolicom i inercionom ko?nicom ima kra?i zaustavni put (i pored povelike zbirne mase) od solo auta koji je potpuno natovaren stvarima i punicima.
tako da ta inerciona ko?nica iako izgledom deluje prosto i jadno, jako dobro odradjuje posao.
samo mora da se redovno podmazuje, da ne zariba klip u cilindru, i manžetna mora da bude potpuno ispravna/ vodozaptivena.
ko?nica, pa i doboši jako drugo traju, prakti?no ve?no.
korozija usled stajanja prikolice je glavni neprijatelj...
a ima i posebna dopunska ko?nica, ta?nije osigura?- sajla sa omo?om koja se zaka?i na kuku ili fiksni deo vozila i služe da aktivira ko?nicu na prikolici ako kojim slu?ajem pukne kuka (desilo mi se to na autu sa atestiranom, firmiranom kukom), ili nije dobro prikop?ana šapa prikolice pa spadne sa kuke.
uglavnom, ako se sve ispoštuje vožnja prikolice nije poseban problem.
vožnja unapred.
vožnja unazad, e to je ve? iskustvo na kvadrat , da ne kažem žeš?a komplikacija dok se dobro ne izvežba i redovno obnavlja vežba
a sto se tice voznje u nazad i recimo parkiranja te prikolice sa gliserom, e tu ocekujem da cu imati dosta problema jer stvarno osim one najmanje prikolicice nista u zivotu nisam vukao , a i nju nisam nesto mnogo.
inace imam jednog taksistu u komsiluku koji vuce ogromnu prikolicu za slepovanje automobila... ali kako je cove vesto gura u rikverc i manevrise sa njom to je za ne verovati... godine iskustva cine svoje... kad ide u rikverc nikad mu se ne desi da prikolica pocne da mu skrece u stranu, nego uvek ravno unazad ide... isto tako kad treba da je parkira, udene je izmedju 2 auta bez problema, otkaci i onda parkira auto...
nemam pojma kako cu se ja snaci sa tim operacijama, vec vidim sebe kakos e preznojavam
svuda u Evropi je bar zadnjih 40godina apsolutni limit 80km/h.
ako je prikolica 1200kg ili teža, limit je 70 km/h generalno.
ali, ima izuzetaka.
sa pojavom ABS postoji mogu?nost atestiranja vozila i prikolice dodatno za brzinu do 100km/h ali isklju?ivo na auto putu, ina?e je i dalje 80.
i zahtevaju se posebni uslovi za gume na prikolici, pre svega starost.
brzina od 80 je vrlo velika za ve?inu naših i gr?kih puteva, nisi rekao gde bi išao a tamo su prili?no uzani putevi.
ja sam imao problema sa bruto širinom prikolice od 2,20m da na puno mesto prodjem, tj mimoidjem se na dvosmernom putu sa autobusom, kamionom, traktorom po Halkidikiju, i uoopšte po celoj severnoj, zapadnoj i isto?noj Gr?koj van puta prvog reda.
za prikolicu treba da je vozna trak široka standardno 3,5metara, kao na autoputu za iole ve?e brzine.
sama prikolica se tokom vožnje šeta levo desno po 0,5 -1m najnormalnije, zavisno od brzine i samog puta (kvaliteta podloge).
ina?e, vidim da te buni težina.
za vu?u po ravnom svejedno je koji je auto, može i Jugo bez ve?ih problema da vu?e tvoju zamišljenu kombinaciju.
problemi eventualno nastaju kada sidješ sa asfalta, kada je osetniji uspon (to je recimo 18%, ili kao što sam ja imao u Gr?koj 19% uspona usred turisti?kog mesta) pa još na klizavoj vreloj podlozi ili kada padne kiša pa po mokrom ili kada je duži uspon.
recimo uspon na Velebit nije nimalo naivan, iako nije jako sam po sebi- stari magistralni put.
ili uspon na Kopaonik sa isto?en strane, nagib je samo 13% ali na momente oštre lakat krivine, kolovoz uzan, ako ima snega a vu?eš prikolicu svašta može da iznenadi. itd.
dug uspon je napor za sistem hladjenja, a dug silazak sa prevoja je napor za ko?nice.
do 10km, i do 15% ne ra?unam u pomena vredni uspon/nagib.
Bubanj Potok je ništa, auto ne oseti prakti?no. ne bi trebalo ako je sve ispravno i ok a nije baš neka teška prikolica.
do Crne Gore isto nemaš ništa da brineš, jedino uspone preko Paštrova?ke Gore može da bude nezgodan, mada sada imaš tunel.
u suštini, posle 50tak km navi?i ?eš se i ?ak poželeti da ubrzaš vžnju iznad limita, ?ini?e ti se previše lagano i previše jednostavno.
ipak, limiti nisu bez razloga uvedeni, i poštuj tih 80 kao okvir.
naravno ako povremeno doguraš do 90 ili 95 ništa strašno, ali preko 100km/h nemoj dok sio po?etnik ma kako lako auto potezao, ma kako jednostavno izgledalo.
jedno oštro ko?enje sa 100 km/h i videžeš da ništa nije jednostavno kako izgleda.
i sve, ali baš sve jako dobro u?vrsti, da ništa ne šeta, ne klapara, sve zatvori, ceradu na ?amcu zategni, motor fiksiraj da se ne okre?e.
i dobro napumpaj gume..i u zadovoljstvu odvezeš i uživaš.
takodje, iako nije obavezno još 2 detalja preporu?ujem. izuzetno dobra spoljna dodatna ogledala na teleskop štapu u 3 ta?ke oslanjanja- zbog vibracija.
i sistem stabilizacije, da spre?i ljuljanje prikolice/ zanošenje pri obilaženju, pri bo?nom vetru, pri ubrzavanju kada obilaziš, i za daleko komforniju vožnju.
Ovaj deo mi bas nije najjasniji jer nemam bas iskustva sa vucom prikolica...
ako bi moglo dodatno objasnjenje u vezi ovoga- na kakva dodatna ogledala mislis, gde i kako se ona montiraju? dobro bi dosla neka slika auta sa tim dodatnim ogledalima...
takodje ako bi moglo dodatno objasnjenje kako izgleda, sta ga cini i kako funkcionise taj sistem stabilizacije prikolice... znaci da gledam da kupim prikolicu koja ga vec ima ili to moze naknadno nekako da se ugradi?
takodje bi neka slika/sema dobro dosla...
inace najvise sam se plasio bubanj potoka, kako u odlasku, ali jos vise u dolasku... ona nizbrdica uopste nije bas ni kratka, a ni blaga---> napor za kocnice...
a u povratku, opet uspon bas i nije blag, kad vuces prikolicu od 700-800 kg.
no dobro, ako kazes da nije problem- onda je sve ok, jer nesto mislim da do CG i Grcke nema nezgodnije nizbrdice niti uspona... mozda i gresim, ali ne mogu da ga se setim.
a gde bih isao, pa sto se tice HR, u reon Pule pre svega, a Grcke sta znam, za pocetak ParaJlija, Tasos... a posle kad se osokolim ko zna...
ne znam kakva je situacija sa ukrcavanjem na trajekt za tasos, al valjda nije to nikakva komplikacija, pretpostavljam da se samo vise placa...
takodje ne znam kakva je situacija sa "ukrcavanjem na auto voz za Bar
da li moze da se preveze auto sa prikolicom i gliserom na njemu, nesto se bojim da cak i nije dovoljna visina i sirina u onim vagonima za automobile , tako da mislim da otpada ta varijanta... a i nezgodno bi bilo uterivati i isterivati auto sa prikolicom...
onda tu se otvara jos ceo niz pitanja, kako obezbediti taj gliser i prikolicu od kradje recimo ako usput negde stanemo da prespavamo... cak sam nesto mislio da zapalimo prvo na Ohrid posto nisam tamo nikad bio osim kao dete pa se ne secam... tamod a prenocimo, pa onda da lagano nastavimo dalje za Greciju...
sve u svemu polako uvidjam da je ovo sa vucom prikolice sa gliserom jedno dosta komplexno pitanje no necu zbog toga odustati od planova.
Comment