Bio diesel , Etanol etc ekoloska goriva

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • BOOST
    Founder - Admin od Začetka
    • 29.09.2004
    • 8726
    • Gislaved//Sweden
    • SAAB 9000 AERO R; SA

Bio diesel , Etanol etc ekoloska goriva

Da cujemo misljenja
    3
    DA
    0%
    2
    NE
    0%
    1
    Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
    move your mind
  • Wiz
    CBC Senator XXL
    • 30.09.2004
    • 3104
    • Nish

Pitanje je koliko se zagadi okoline i koliko se energije upotrebi za produkciju istih,kad se sve stavi na papir ko zna,mislim da je rezultat tu negde egal

Comment

• BRABUS
      CBC Senator XXL
      • 15.10.2004
      • 2399
      • London

Licno mislim da su trenutna eko goriva tu da bi povecala svest ljudi o potrebnosti alternativnog goriva, tj. da utabaju put drugoj generaciji bio-goriva, kao sto su GTL (Gas to Liquid), BTL (Biomass to Liquid), CTL (Coal to Liquid)....jer u njima lezi buducnost auto industrije.

Dosta istrazivanja pokazuje da danasnja generacija bio goriva ima vrlo upitan, a cesto i negativan uticaj na zivotnu sredinu, narocito C02 emisije, ako se uzme ceo value chain, znaci od oranja njive do transporta do mesta prodaje (kamionima i vozovima, posto ne mogu kroz nafto/gasovod).

Danasnja generacija bio goriva nema buducnost, jer bi povecanje proizvodnje izazvalo dalekosezne posledice na ekonomiju, najvise kao rezultat povecanja troskova zivotnih namernica koje bi nastalo usled hiperprodukcije sirovina za bio goriva (kukuruz, uljana repica....)

Neznam sta da odaberem, posto ce sve biti jasnije kroz par godina, kada ce sigurno eko goriva biti stvarno ekoloska, danas bas najjasnije koliko su...

Comment

• BOOST
        • 29.09.2004
        • 8726
        • Gislaved//Sweden
        • SAAB 9000 AERO R; SA

Nije ekonomski faktor u pitanju.

Efekat staklenika je povecan za chak 90% kad je u pitanju totalna slika gasova sa biodieselom.
        Vestacko djubrivo koje je u procesu ispusta gasove takodje te je slika istog goriva kao BIO goriva opravdana dok je kao ECO totalni promasaj.

Takodje je slika sa Etanolom dobijenim na isti nacin vrlo slicna naime do 60% totalni efekat staklenika pogorsan sa Etanolom.

Jedino je Etanol dobijen iz secerne trske u klasi ECO gde je totalni efekat na nivou 60-90% u odnosu na Benzin.

Dakle imamo skrivene faktore na koje se nije razmisljalo previshe kad se kampanja o ECO faktorima zavrtela.

A koliko znam, jedna od zescih zagadjivaca je upravo na putu da pocne da radi u Srbiji, ili je mozda vec krenulo?
        Pricam o fabrici biodiesela koja se pravi (napravljena?) u Srbiji i najveca je na Balkanu?

http://newsfeedresearcher.com/data/arti ... 48.54.html

Bas me zanima , svedska je vec krenula sa propagandom, koje neide na ruku ovoj vrsti bio goriva i smanjice konzumacju istih kroz poresku politiku.
        Interesuje me kako ce nasa vlada da uradi po istim pitanjima racunajuci da su cvrsti po pitanju uvoza automobila najmanje E3 norme

move your mind

Comment

• BRABUS
          CBC Senator XXL
          • 15.10.2004
          • 2399
          • London

Da BOOST, ali slozices se da je samo pitanje vremena kada ce nove tehnologije omoguciti masovnu proizvodnju biogoriva od biomase ili gasa, a ta goriva imaju bolja svojstva, ne zahtevaju mnogo emitovanja CO2 u toku proizvodnje sirovine (biomasa npr.) i sto je vazno za cenovni faktor - mogu se transportovati naftovodima, sto ce doneti masovnost.

Dok sam radio u banci, imali smo konferenciju u Londonu na kojoj su govorili sefovi razvoja motora VW-a i Daimlera, glavni tehnolozi iz Bosch-a i Continental-a, kao i BP-a i svi su se slozili u oceni da je buducnost u toj drugoj generaciji biogoriva i fokusirace se razvoj motora na to. Vremnom ce se povecavati proizvodnja motora koji mogu raditi na veci procenat biogoriva nego do sada...sve to na neki srednji rok 2012 - 2015. Interesantno je da vodonik niko ne vidi pre 2020-2025, a dosta su skepticni hoce li uopste ikada biti moguce omasoviti tehnologiju.

Koliko sam ja citao nije veliki problem i investicija prebaciti fabriku biogoriva na novu generaciju. Vecina njih se prave sada, da bi iskoristili subvencije i napravili infrastrukturu za drugu generaciju. S druge strane, iako su ove brojke tacne sto BOOST kaze, nece imati tako veliki efekat, posto su etanol i biodizel ukupno 2% od svetske potrosnje goriva, a ceo transport cini oko 20% celokupne emisije CO2

Evo kako BP vidi buducnost goriva....

Ovo sam kacio negde - studija na kojoj sam radio, a tice se dizela i alternativnih goriva....

EDIT: Ekonomski faktor jeste ogranicavajuci faktor za razvoj danasnjih biogoriva. Razlog za to je to sto ako bi se povecala proizvodnja biogoriva, vise bi obradive povrsine bilo korisceno za biljke od kojih se ono proizvodi sto vodi do manjka ponude ostalih kultura, sto ponovo utice na njihovu cenu, a samim tim i na dzep obicnog potrosaca....ipak su prirodni resursi na Zemlji ograniceni. Treba dodati i kolicinu subvencija koje bi morale da se daju za danasnja biogoriva, posto je najveci deo njih nekonkurentan fosilnim gorivima po ceni....a to placamo mi.

Comment

• TRENTA TRE
            CBC Veteran
            • 27.05.2007
            • 167
            • Beograd Vozdovac

Biogorivo i drugi obnovljivi energetski izvori koji bi trebalo da zamene naftu i prirodni gas, izazivaju veci efekat staklene baste od fosilnih goriva, pise londonski Tajms, pozivajuci se na najnovija istrazivanja britanskih naucnika. Oni su utvrdili da biogorivo stvara od 50 do 70 odsto vice gasova koji su uzrocnici globalnog zagrevanja od klasicnih goriva.
            Vodece zapadne zemlje su poslednjih godina pokrenule ambiciozne programe za zamenu nafte i prirodnog gasa alternativnim izvorima energije, pre svega biogorivom. Sagorevanje biogoriva pogubnije je po atmosferu od emisija nastalih sagorevanjem iste kolicine nafte i gasa.

Preuzeto sa:
            33 16v & Fiat G.P.

Comment

• Vladd
              CBC Senator XXL
              • 09.07.2006
              • 581
              • NBG

To je jako "mala" cinjenica, istrgnuta iz konteksta, posmatrana samo sa strane hemijskog procesa.
              I naravno cela tekstualna nadogradnja, kao deciji sastav.
              Ako se uzme u obzir potrosnja goriva kod velikih energetskih sistema, aviona, industrije, koliki je udeo korisnika vozila na opstu ekologiju.
              Vec im je takva prica jednom prosla, zamenili su sve sprejcice sa "ozone-free" sastojcima..i... efekat je postignut..

Znaci, malo "jace" tupljenje nego u kafani, ako malo popiju, ispasce da paljenje svece ima uticaja na....

Poz.

Comment

• ale944
                CBC Senator XXL
                • 20.03.2006
                • 1457
                • Beograd

zaboravili ste najbitniju stvar u celoj prici, a to je da te kulture koje se gaje za proizvodnju goriva u toku "zivota" apsorbuju co2 iz atmosfere (fotosinteza), pa se ta kolicina co2 oduzima od one koja je nastala sagorevanjem tih goriva...a to zna da napravi znacajnu razliku u odnosu na fosilna goriva
                http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• BOOST
                  • 29.09.2004
                  • 8726
                  • Gislaved//Sweden
                  • SAAB 9000 AERO R; SA

Ale, ta teorija je pala u vodu dokazom nemackih naucnika jos 2005 godine.

Samo 18% od navedenog ide u "reciklazu".

Ja sam izneo informaciju, lik koji se pobunio i dokazao je ince nobelovac hemije. Zna on gde je topla voda
                  move your mind

Comment

• Vladd
                    CBC Senator XXL
                    • 09.07.2006
                    • 581
                    • NBG

Samo da ne zaboravimo da su naucnici najskuplje prostitutke..uglavnom rade za "gazdu", inace im gazda uzme "igracke"...Imaju oni toliko promasaja, da su za Ginisa. Poslednji je(mislim i najveci), preko 20 god ispitivanja meteora koji je "pobio" dinosauruse, pa je dokazano da nema veze, ceo posao u kantu, ali 20 god, po celom svetu, trosili su pare i zabavljali narod...

Ima ih, svaka cast, ali ima ih kao kusih pasa...od necega mora da se jede..

Poz.

Comment

• prolupator
                      CBC Senator XXL
                      • 02.09.2005
                      • 3968
                      • Zemun

Ma... dinosaurusi su sigurno pomrli jer su se vozali na ekolosko gorivo... Pojeli su svu travu i toliko su prdeli da su uzrokovali efekat staklene baste, zar ne? Zamislite samo koliko metana moze da izbaci te velicine?!
                      OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• BOOST
                        • 29.09.2004
                        • 8726
                        • Gislaved//Sweden
                        • SAAB 9000 AERO R; SA

Vladd

Buva sa ekodieselom je brzo narasla ali se srecom brzo i ubija.

Sve medije sirom sveta pisu o ovome , diskusije itd.
                        Ovde kod mene u Svedskoj , politicari su ovce koje nemaju blage veze, kupuju to sto im konsulti koji su placeni za vladu poture.

Kako je doslo do izmene vlade u medjuvremenu u Svedskoj, tako se ova vlada nestidi da uzme nove podatke na razmatranje posto neosecaju da je "greska" njihova te je ni nezataskavaju.

Sacekajmo malo da vidimo u kojem smeru ce se sve ovo razviti, da nas ruda nezgazi
                        move your mind

Comment

• prolupator
                          CBC Senator XXL
                          • 02.09.2005
                          • 3968
                          • Zemun

Moramo da se pomirimo s cinjenicom da potpuno ekolosko gorivo ne postoji. Svako gorivo remeti ravnozetu u prirodi vise ili manje. Pa i struja dolazi od nekud, baterije moraju da se naprave (ne govorimo o okonomiji, vec o procesu pravljenja, trajanja, reciklaze...)

prolupator.mojblog.rs

Comment

• zola_
                            CBC Senator XXL
                            • 24.06.2006
                            • 319
                            • Novi Beograd

prica o remecenju ravnoteze u prirodi ne stoji, zato sto su najveci zagadjivaci prirodni (stoka), sto se tice buducnosti goriva ja tipujem na vodonik iz razloga sto postoji gotovo neiscrpni izvor tj. okeani, i sto koriscenje istog povecava zemljine zalihe pijace tj. neslane vode sto znaci desalinizacija kroz proces proizvodnje/koriscenja goriva...

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Ali da bi imao vodonik treba ti dovoljno jeftine struje sto nas vraca na.... ?

prolupator.mojblog.rs

Comment

Working...
                              X