ne bi ni bio problem sa ovolikim akcizama / porezima da drzava objavljuje u sta se to trosi, i da ima vidljivih poseldica- rezultata od korisno upotrebljenog novca.
Kao sto rece prolupator,ajde da pokusam da shvatim da poskupljuje cena nafte na svetskom trzistu ali da li ima logike da nafta koja je osnova za proizvodnju bezolovnog benzina poskupi,u zadnjih nekoliko puta,vise nego sam benzin. E to je cist znak da cena u svetu nevarira bas toliko-koliko je kod nas obrcu.Da bi se dobio bezolovni benzin treba duplo vise primesa i cimanja nego da bi se dobila cista nafta,a nafta poskupi uvek 2-3% vise u odnosu na benzin.
Sad nesto razmisljam,od 2005god.nafta na svetskom trzistu nije poskupela 50-60%,a cene kod nas jesu(mozda i vise od 50% su poskupeli u odnosu na pretproslu godinu )
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
...nemam nista protiv da od takse na benzin prave puteve, ali je problem sto ih NE PRAVE !!! Pre neki dan uzeli kredit od neke Evropske banke u iznosu od 80 mil. evra, od cega ce 25 miliona potrositi za Gazelu, a 55 miliona za nekih 9,7 km-a obilaznice oko BGD-a...Pa da ga prave kroz kanjon Morace ne bi kostao preko 5 miliona evra po kilometru !? A, ustvari ga prave kroz Srem...u tu cifru ne ulazi zavrsetak mosta preko Save kod Ostruznice...
Za prosle izbore za gradonacelnika BGD-a, glavna je tema bila most preko Ade...i...sta bi od toga ??? Nista, evo i na sledecim izborima za gradonacelnika ce most biti jedna od najvaznijih tema...
Prihodi od putarine...plus takse na benzin...plus famozni NIP....i sta je rezultat ???
Zar nije u interesu drzave : odrekne se jednog dela akcize [ sipace se benzin za isti iznos novca koji su ljudi i do sada izdvajali mesecno, ali ce se od tih istih para vise vozati ]...Vise kilometara prelazis, vise putarine placas...Vise kilometara prelazis, servisi su cesci [ veci prihod drzavi od servisera ]...Vise km-a prelazis, cesce dolazi na red npr. zamena guma... [ opet veci prihod drzavi ]...itd..itd...
I to sto bi se odrekla na akcizi na benzin, vise novca od toga bi drzava vratila kroz druge povezane stvari...
Plus lopovluk u NIS-u...Oni imaju Zakonski monopol na preradu nafte zadnjih 6 godina...i gde su pare od tog ekstra profita koji im je drzava omogucila ??? Za bilo koju investiciju, oni opet traze od drzave...Koliko god para da im das, oni potrose za plate...- kao da bacas pare u bunar !
Prosecna neto plata u SRB je malo manje od 350 evra . A, u NIS-u ???
Cenu benzina ne zida cena nafte na svetskom trzistu !!! 1L benzina [ da nadjes naftu, da napravis busotinu, da transportujes tu naftu do rafinerije, da je preradis, dodas zaradu rafinerije, transportujes je do pumpi, dodas zaradu pumpadzija, dodas porez drzavi [ onaj standardni koji postoji na svakoj robi, od hleba pa na dalje...]...sve to zajedno daje cenu duplo manju od ove koja je sada na pumpi !
Ma, 1L Coca Cole [ 44,5 din ] je skuplji od 1L benzina...Ali, onda na scenu stupaju akcize [ kao za puteve i sl... ]....a kad trebaju da se prave ti isti putevi, onda - Idi uzmi kredit !
p.s. I, bar sa ove teme treba skinuti onaj baner na vrhu - ''NIS Petrol ...''
Uh, opet. Ja pomislio da sam sipao pogresno gorivo u rezervorar, al kapiram nema skupjeg od ovog, sem ako nije... poskupljenje.
Sada prvi put ozbiljno razmisljam o tome da se dogovorim sa ekipom iz Vince da udomimo onaj reaktor sto im stoji nezaposlen, meni u gepek, pa da trajno resim problem . Ili bar vidim da uradim plinsku instalaciju, uh...
Eh, lako je kada se zivi u socijalizmu zar ne BOOST .
Zasto diesel uvek vise poskupi to mi nikad nece biti jasno
jeftinije ga je napraviti od benzina.
trosi se u vecim kolicinama od benzina (kod nas, posto ga trosi kompletni privredni transport) pa i po tom osnovu je ekonomicnija proizvodnja.
problem i jeste sto ovako nagla poskupljenja dizela kao osnovnog energenta za rad privrede pritiskaju na ionako enormni udeo transporta u ceni robe. skoro sve robe, a samim tim cena dizela gura inflaciju i posledicno sve sto sledi.
samo to glodur i ekipa koja upravlja drzavom jos se ne smatra obavestenim
No, da ne offtopikujem mnogo.Pre dva dana je opet doslo do poskupljenja od 5%...Ali blize se izbori, pa ce verovatno opet biti pojeftinjenja i dinar ce verovatno biti najjaca valuta u svetu...
Kad sam kupio auto eurodizel je na pumpama bio oko 67-68 dinara.Sada je oko 83...
Pa ljudi, problem saobracajnih guzvi mora NEKAKO da se resi...Nece valjda Vlada nove puteve i obilaznice da pravi? Jeftinije je, a i korisnije zabiberiti cenu benzina, pa se vozi samo onaj ko o ceni ne misli, i nema vise guzve
Ne znam sta vam tu nije jasno
The difference between men and boys is the price of their toys
putevi i guzve su najmanji problem, pa jel mislite da oni hoce kvalitetan put da naprave, nece nego sto gori vise se popravlja vise se krade, a za to treba para a pare se slivaju od akciza za gorivo.
Prle,nemoj tako
Ja koji god auto kupim njemu pise u prospektu bezolovni benzin,nigde plin ne spominju
Nepodnosljivo,u potpunosti slazem sa Boostom,sve je vec poskupelo abnormalno mada sam skoro siguran da "ovi" vide sebi uskoro kraj pa sto vele da se nagrabe i naotimaju dok jos imaju fore,realno benzin nije bas toliko skup koliko ga ovi nasi samaraju.
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment