Pa ljudi moji, tako to felcera, ajd da se ne bavim politikom,nije mjesto tome, ali kako se ne baviti time, kad ona direktno ugorzava ono cime se mi bavimo ovdje....
Evro pao, dinar ojacao,,,zamislite, odmah se ocekuje od nekog tamo da odreaguje i zaustavi jacanje dinara.... o boze moj,,,zamisli jaca dinar a ti reagujes da ga zaustavis,,,,kao zbog izvoznika,,,pa izvoznika ima recimo 1000-5000, a srbija 7 000 000 stanovnika,od cega par miliona podstanara, isto toliko nezaposlenih, isto toliko onih koji vracaju devizne kredite, e sad ajde sve njih sjebatii i da se svi povinujemo izvoznicima, kako boze moj njihov budzet ne bi bio "ostecen"
Tako je i sa akcizaama,,,paaaa, moze im se,,,oni komentarisu cijenu evrope, a kad tog lia pitas za plate kaze ne znam ja nista, onaj koji zna, kaze nemogu ja nisam odgovoran, onaj treci kazze ne zna se ko je nadlezan.....ma kao da ih ima par miliona u vladi pa se ne poznaju ko sta i kako radi...
Pa ja u kasarni imam 60 vojnika i moram da znam kad je koji prdnuo, odakle je sta je ikako je, a njih 20-tak ministara ne zna ko je za sta odgovoran....
Sto se tice kuke i motike, ma nema od toga nista,,,mi smo narod kao ovcice, vidimo kriminal koji se desava, i svi smo srecni jer su nam napunili glavu kako je strasno bilo 90 tih,i kazemo, da, bolje je sad sto nemam pare da nesto kupim(ili mi daju pre na kredit da bi me poslije na sitno krckali),nego da se vratimo u 90-te... ,,pa gospodo draga, rat je bio, sta se moglo ocekivati,,,pa da su ovi bili na vlasti, mi bi se sada zvali ispostava amerike, bili neka kolonija ili vec nesto, naravno bez prebijene pare....
da pogledamo samo rast cijena otkad su ovi na vlasti,,,,nafta poskupi 2%, gorivo poskupi 5%, nafta pojeftini 5% gorivo pojeftini 2%,,,,naravno akciza po njihovom zakonu posjeduje samo jednu racunsku operaciju,,,,rast,,,znaci +, o smanjenju,,,,to nije regulisano,,,,,, pa ko to regulise,,,,kokalo ibrahim,,,todor lakrdijash....
Plata kolika god ti bila uvek ce ti biti mala jer ce ti paralelno sa rastom prihoda rasti i troskovi zivota, odnosno standard i to tvoj licni! Kriminala ima svuda u svetu pa i u najbogatijim i najuredjenijim drzavama ali jedno je kad je to negde gde se za osnovne zivotne potrebe ima i gde se politikom neko bavi zato sto zeli i ima potencijala za nju, a drugo ovde kod nas gde se odjenom neko pojavi u politickom zivotu i za 5-6godina postane mocan finansijski. bas me zanima kad pre pokupi svo to znanje pa moze da ima i uspesno vodi par privatnih firmi, apritom da obavlja zahtevnu drzavnu funkciju!?
I drugo je kada tamo negde neko izgradi hidroelektranu, fabriku za proizvodnju komponenata za automobilsku industriju i sl. pa tako uposli x ljudi,a ne kao kod nas uvedu parking zone, zaposle one koji kontrolisu i kazu eto tako smanjujemo stopu nezaposlenosti.
I da se vratim na cene benzina ko ima njemu nikad nece biti skupo ali je poenta vecine koji nemaju ili imaju sve manje...to nije nesto sto je neresivo za nasu vlast, nego je samo pitanje volje.
I da jos spomenem kurs, kaze guverner jelasic dinar je jak, a sve poskupelo kad odes u prodavnicu! Ja znam da se inflacija ne ogleda u kursu dinara ali nije u redu da se takve price iznose i serviraju tako olako....ako neko ne razume ima i onih koji razumeju da je sve to lepa rec i mrtvo slovo na papiru.
Pa ja u kasarni imam 60 vojnika i moram da znam kad je koji prdnuo
Morah da citiram post iznad....
A kako znas koji je prdnuo? I sta se desava ako ne znas ? I kako to utice na cenu goriva?
Ili je metod prepoznavnja vojna tajna.... ?!
pa jebiga. uzmes pola recenice i pitas se kakve to veze ima sa cijenom goriva,,,e jebiga,,,,pa pismen si covjek dovrsi recenicu, pa ces vidjeti o cemu se govorilo,,,,
u vlasti se nikad ne zna ko je zasta odgovoran, kao da ih ima 2 miliona, e o tome se radilo, svi prebacuju na ovo ili ono, dobro eto kod goriva kazu poskupilo u svijetu, a eto ovi za struju, nemaju sta da kazu, sve mi proizvodimo sa nasim resursima, e sad kazu da povecaju jer ne kradu dovoljno za "istrazivacki rad" i "unaprijedjenje" infrastrukture,,,,koje crno unaprijedjenje,,,da nece bezicno da nam salju struju....
isto je i sa gorivom, kad u svijetu poskupi 1%,odmah se koriguje ali poskupi jedno 5%....
eto kako to ide, barel je 50 dolara, gorivo 50 dinara, barel skoci na 60, gorivo na 65, barel padne na 50, gorivo padne na 60, i od te cijene se ide dalje....haos....
ali kao sto rekose, moze im se,,,pred izbore ce malo cijene da padnu, i ovi nasi dusebriznici ce da se i dalje odrze, naravno ce da nas ubijede kako samo uz njih se necemo vratiti u mracne 90-te,,,,bez njih propast, ,,,,,i opet isto,,,idemo dalje,,,puni banku
'Ajde, de, ne kukaj, drzavna sluzba je najsladja U drzavnoj sluzbi je gorivo najjeftinije Vi, vojna lica ni prevoz ne placate ako ste u uniformi. Recimo...
Ne kukam, samo konstatujem...
,,pa gospodo draga, rat je bio, sta se moglo ocekivati,,,pa da su ovi bili na vlasti, mi bi se sada zvali ispostava amerike, bili neka kolonija ili vec nesto, naravno bez prebijene pare....
mlad si, neiskusan, moze se oprostiti..
da si posetio neku od zemalja pre i posle nasih ratova sirom Balkana, ne treba visoka skola da se primeti koliko si omasio.
mislim od Poljske, Albanije, Rumunije, da ne pominjem Cesku.
i razvoj koji nije " naravno bez prebijene pare".
da su ovi bili na vlasti, ili slicni bili bi u rangu Austrije, Italije, istocnog dela Nemacke, svakako bolji od Grcke, Portugalije.
iz prostog razloga sto jesmo vec bili tamo (uporedivo u mnogo cemu), pre nekih drugih koji jesu zaista zaseli na vlasti tokom 90tih, i nesto ranije.
plate su ionako kod nas u nejvecem broju slucajeva nerealno visoke, i prevazilaze zaradjeno.
pogotovu tamo gde ima nekakve veze sa budzetom tj drzavnom kasom odakle sa napaja fond zarada.
merilo za vrednost plate nisu cene bilo male bilo velike, vec produktivnost rada.
a to je kod nas jos vrlo mizerna brojka.
ne kod svih, ne u svim firmama, ali u proseku daleko ispod evropskog proseka rada.
u privatnom sektoru oko 3 puta bolja produktivnost od proseka, u drzavnom sektoru ispod svakog minimuma.
kada bi se plate realno postavile, mnogi bi imali i danas ispod 100 evra, jer njihov rad ne donosi realno vise za celih mesec dana rada.
ovako, radi socijale i mira dotiraju se mnogi...prelivanjem para.
ja se licno ne bunim sto postoji akciza vec sto je neproporcionalno mnogo veliko opterecenje za one koji treba da ulazu u investicije, u razvoj, u temelje za buduci razvoj i buduci porasta zarada.
umesto u to, pare (i od akciza) se trose za kupovinu socijalnog mira, za razne moguce i nemoguce gluposti, za dotacije propalim firmama bez perspektive, za otimanje u crne fondove,...razne nepotrebne stvari a stetne po opsti razvoj drustva.
problem nije prikupljanje poreza/ akciza i svega slicnog vec nacin trosenja.
najgore moguce je placati nerad ljudi i navikavati ih na pogresne principe.
nece vecito trajati dotacija...i izgovor na tranziciju.
Pa placamo prevoz bili ne bili u uniformi, uvijek smo i placali, i u posljednjih 4-5 godina placamo i gradski prevoz, bili ne bili u uniformi, tako da to nema veze,,,,
A jesam "mlad" ali znam da sam 2001 prije dolaska ovih imao platu 400 maraka, placao gorivo 45 feninga,stan 100 maraka i hljeb po 6 dinara,putarinu do kuzmina oko 20 dinara,,,ako to prevedemo mislim da je malo nerealno govoriti o boljem, ako matematiku gledamo, sada imam 300e(1,5x vise), gorivo placam 1e/lit(4x vise),stan 150e(3x vise) i hljeb od 35 dinara(6x vise)...i putarinu od 210 dinara(10x vise).....
Eh, da,,,ali ili sam los sa matematikom ili mi optimizam ne ide u zivotu, da sebe ubijedim kako bolje zivim.,......nesto se tu ne slaze......
Dobro, imam bolje puteve,,,ali nemam pade da njima vozim,,,,imam svuda da kupim cuda nebeska, ali cime kupiti....sve je to divno kada se o tome govori, ali sve je to mogucnost danas malog broja odabranih....
Udaljih se do teme, ali morao sam.....
Znaci ako je varijanta da se ovim basnoslovnim poskupljenjima ide unaprijed, ja ne znam gdje je to naprijed, ne vidim kraj puta, kako li izgleda to svjetlo na kraju tunela, da li je svjetlo ili ambis,,,,hmmmm,,,,,matematika kaze jedno, a samo neki suludi optimizam moze da kaze drugo,,,znaci sabiramo babe i zabe,,,,,
Gorivo i dalje skace,,,,a ono za sobom povlaci i sve ostalo, i gdje ce to da stane,,,hmmmm,,,,i dalje se gleda evropa kad odgovara, a cuti o tome kad ne odgovara....
Plata kolika god ti bila uvek ce ti biti mala jer ce ti paralelno sa rastom prihoda rasti i troskovi zivota, odnosno standard
Ovo nije bas najblize chinjenchnom stanju, istina je da ce se prohtevi povecavati sa rastom plate ali to nema nikakve veze sa stanjem plata vs. cena goriva na Balkanu.
Neka prosecna plata na vodecih EU zemlaja daje mgucnost kupovine 1500L benzina.
1L benzina kosta kao 1½L mleka.
1L benzina kosta kao 5 cigareta ( ili ti 4L benzina za 1 kutiju cigareta).
Za jedno pivo u restoranu se placa kao za 3-4L benzina.
U pitanju su poremecena vrednovanja i nista vishe.
Neverujem da ikome na zapadu cena benzina pada tesko ikome ko imzlo zna kako je u zemljama koje su u tranziciji.
Da li je to cena tranzicije neznam i necu da ulazim u to jer je stvar politike a tim se necemo baviti!!!
Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Molim vas obratite pažnju da je tema poskupljenej goriva, utvrdili smo da je poskupilo pa je time više od 99% teme iscrpljeno.
Onaj 1% o uzročno posledičnim vezama sa osvrtom na drevne pretke kad su "oni" bili na vlasti pa onda su došli oni drugi pa treći, ostavite za neki drugi forum.
Jasno mi je da se teško može pričati u vezi toga van konteksta politike i socijale ali to nema veze sa ovim forumom.
Moderator će zaključati temu ako nastavite sa politikom ili se jadate o teškom životu.
To je samo meni uz tešku vezu dozvoljeno u Vestima iz nesvestima.
Pasce i evro-polako vec pada,pojeftinila nafta na svetskom trzistu ali kakve to veze ima sa cenom goriva kod nas?
Ociglednoje da uzimaju koliko im treba
Vozim lagano....bolje pola sata kasnije nego 40god.ranije!!!
Comment