Prenosa vlasnistva vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • rakipro
    CBC Početnik
    • 30.12.2007
    • 4
    • beograd

Prenosa vlasnistva vozila

Zdravo da li je neko imao slicno iskustvo.

Juna 2007. kupio sam vozilo Fiat Punto od dobrog prijatelja koji mi je garantovao prenos vlasnistva vozila .Vozilo sam u potpunosti isplatio i dobio od njega samo saobracajnu i polisu osiguranja.
    Nakon 2 meseca zvao sam vlasnika vozila da uradimo prenos vlasnistva vozila i on je to odbio. Rekao mi je da postoji jos lica kojima je prodavano vozilo i da je dao ovlascenje za koriscenje vozila jednoj osobi.Kada sam nazvao tu osobu sto poseduje ovlascenje ta osoba mi je rekla da budem strpljiv i da sacekam posto njoj neko duguje novac.Od tog dana do danas nisam uspeo da prenesem vlasnistvo vozila niti da mi se vrati novac zbog niza izgovora i oduglovacenja od strane prijatelja koji mi je prodao vozilo.Razmisljam da podnesem krivicnu prijavu samo ne znam da li ce uci u gradjansku parnicu ili ne.
    Hvala na odgovorima.
  • neshaoct
    Banovan
    • 18.08.2007
    • 1754
    • Beograd, Rakovica

...ti uopste nemas Ugovor o prodaji tog Punta sa njim ?
    Sa tim''dobrim prijateljem'' nisi pravio Ugovor ?

Ako je takva situacija, onda imas komplikovaniji problem...
    Nemas papir kojim bi dokazao vlasnistvo na tom Puntu...
    Nije pisani Ugovor jedini nacin dokazivanja vlasnistva, ali je ubedljivo najbolji...

Nije mi jasno : ''Rekao mi je da postoji jos lica kojima je prodavano vozilo i da je dao ovlascenje za koriscenje vozila jednoj osobi''
    Tog istog Punta je prodao tebi, i uzeo pare....a takodje je isti auto
    prodao [ pre ili posle prodaje tebi ] i drugim ljudima ???
    Ako je takav slucaj, odmah ga prijavi Policiji...a onda ce Policija po sluzbenoj duznosti da ga goni...i utvrdjuje cinjenicno stanje...

I, sve to uradi brzo...

Comment

• rakipro
      CBC Početnik
      • 30.12.2007
      • 4
      • beograd

Hvala neshaoct na javljanju.Od prijatelja sam dobio samo saobracajnu i polisu i imam svedoke da sam dao novac.Vlasnik je prodao punta jednoj osobi i dao je ovlascenje toj osobi, zatim je ta osoba prodala nekom drugom auto i nakraju taj auto je dosao do mog prijatelja i on je prodao meni.Auto sam proverio u jermotovoj i ne postoji nikakva zabrana za auto.Da li sam bio jasniji i da li mozes da mi das neki savet sta da radim.Hvala

Comment

• neshaoct
        Banovan
        • 18.08.2007
        • 1754
        • Beograd, Rakovica

...sto li su svi redom tako brzo prodavali tog Punta...nisu stizali ni da ga prevedu...

Koliko sam razumeo, ti si zvao prvog vlasnika tog Punta, tog cije ime je u saobracajnoj...
        On ti je rekao da nece da ti da prevod ? Ili te je uputio na lika kome je on prodao auto, ali taj koji je od njega kupio ima samo ovlascenje, nije ga preveo ?
        To je isti onaj koji ti je rekao da se strpis...On ti nije bitan !
        On i ne moze da ti da prevod, jer on nije vlasnik...On nije ni preveo auto na sebe...on i dalje ima samo ovlascenje...On ti ne moze preneti pravo koje ni sam nema.

Dakle, prevod ti moze dati SAMO onaj ko je vlasnik tog Punta...Ime vlasnika pise u saobracajnoj koju imas.
        Sa njim napravi Ugovor, i prevedi auto...
        To sto je on, prilikom prodaje Punta, nekome dao ovlascenje, ne znaci nista.

I ja sam bivsi auto kupio od coveka koji je imao ovlascenje, ali Ugovor o prodaji sam pravio sa vlasnikom...Dosao vlasnik, i potpisao...Nista mi nije potpisao covek koji je imao ovlascenje, njemu sam samo pare dao...
        Ponovo kazem, nema on sta da potpisuje...

Zapamti - tebe zanima samo onaj cije ime je u saobracajnoj !
        Bilo bi lose da on nije dobio sve pare, ali koliko shvatam, on je dobio sve pare...ali taj lik koji je od njega kupio ti se zalio kako mu duguju novac...
        Opet kazem... - tebe taj drugi u lancu ne zanima...Nisi ni morao da ga zoves...

Napravi Ugovor sa vlasnikom Punta, odnesi taj Ugovor u Opstinu na kojoj vlasnik ima prebivaliste. U toj Opstini ce ti reci koliki ti je iznos poreza na ime prenosa apsolutnih prava. Odes i uplatis taj iznos. Na uplatnici nece pisati tvoje ime, vec ime tog lika iz saobracajne, zato sto on ima obavezu placanja tog poreza....Druga je stvar sto je kod nas uobicajeno da placa kupac, ali po pravu, obaveza je na strani prodavca, i zato ce njegovo ime i pisati...iako ce pare biti tvoje. Ponovo u istu Opstinu odneses Ugovor i tu uplatnicu...Kada vide da je uplaceno, lupice ti na zadnjoj strani Ugovora pecat...

Sa tako pecatiranim Ugovorom, plus saobracajna, plus polisa, odes u lokalnu stanicu Policije [ tebi najblizu ], i u roku od 10 minuta dobices novu saobracajnu, sa tvojim imenom na njoj...
        Prevod gotov...

p.s. I, sledeci put...kada god kupujes auto, OBAVEZNO pisani Ugovor, i OBAVEZNO samo sa vlasnikom. ZABORAVI ovlascenja i slicne gluposti ! ZABORAVI prijateljske odnose i sl...
        Veoma je neodgovorno da zbog trenutne ustede na ime neplacenog prevoda, ulazis u takve probleme...Ta usteda nije trajna, ti porez moras, pa moras platiti...

Ako te bude zezao prvi vlasnik Punta...ako ne bude hteo da ti da prevod, ako te i dalje bude upucivao na tog drugog u lancu, samo mu reci da se informise ko je duzan da placa prevod, da li kupac ili prodavac ? Njegova je OBAVEZA bila da plati prevod....on to nije uradio, a prodao je auto...Cim ga budes podsetio na to, odmah ce pristati...

Comment

• Vlada_nbgd
          CBC Senator XXL
          • 11.09.2005
          • 1066
          • Novi Beograd/Topcider
          • ford focus sport pack

Ne znam kako je sada,ali pre 2-3 godine je mogao ovlasceni da ti prevede auto,naravno ako je to naglaseno u ovlascenju,a uglavnom jeste.
          Btw moji ti je savet da formalnom flasniku kola ne spominjes nikakve obaveze itd,nego lepo "savi rep" objasni coveku o cemu se radi i pokusaj da se dogovoris sa njim.
          FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• jovan30
            CBC Senator
            • 07.05.2006
            • 322
            • Beograd

pa bas me zivo zanima koliko je taj Punto bio povoljan kada si ga cak i pod ovakvim uslovima kupio.

A za prijatelja bolje da se uzdrzim od komentara.

Comment

• JaMaL
              CBC Senator XXL
              • 14.04.2007
              • 448
              • JaMaL

Realno i lik koji ima ovlascenje moze da ti prenese auto...

dakle overeno ovlascenje je isto kao i da je vlasnik ako to stoji u njemu a u 99.9% slucajeva je tako...

Kupio sam i registrovao 2 automobila tako i znam da moze... dakle ako te bude zezao vlasnik a neko drugi ima overeno ovlascenje i sa njim mozes da se dogovoris i stupis u kontak onda ti je svejedno...

Comment

• neshaoct
                Banovan
                • 18.08.2007
                • 1754
                • Beograd, Rakovica

..ljudi, njemu je problem sto taj koji ima ovlascenje, NECE da mu da prevod, jer mu neko duguje pare...Rekao mu je da se strpi...
                Zato neka ide kod vlasnika...
                Plus sto je to najsigurnije...

Jedno je kada imas SAMO bivseg vlasnika, i lika kome je on prodao auto, ali taj drugi ima ovlascenje...samo kada je 2 u lancu...
                Ovde je situacija da ih ima 4 u lancu, i da je zadnji taj njegov ''dobar prijatelj''...

Comment

• M626
                  CBC Senator
                  • 12.01.2006
                  • 200
                  • Beograd, Konjarnik

Originally posted by neshaoct
                  Ako te bude zezao prvi vlasnik Punta...ako ne bude hteo da ti da prevod, ako te i dalje bude upucivao na tog drugog u lancu, samo mu reci da se informise ko je duzan da placa prevod, da li kupac ili prodavac ? Njegova je OBAVEZA bila da plati prevod....on to nije uradio, a prodao je auto...Cim ga budes podsetio na to, odmah ce pristati...
                  Cekaj, jel postoji po zakonu negde definisano ko mora da plati prenos?
                  Ja kada sam kupovao automobile, ja sam placao prenos, takodje kada sam prodavao, kupac je placao.

Jel' to treba obrnuto da se radi?
                  Optimist and pessimist both end up dying. But they each use their lives in a completely different manner.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

Da, treba obrnuto, tako je pravno definisano, ali niko to ne radi...
                    Seti se...kada si placao prevod, cije ime si pisao na uplatnici...svoje, ili ime lika iz saobracajne ?
                    Zasto si isao u opstinu na kojoj prodavac ima prebivaliste ?

Ime sigurno nije bilo tvoje, ali pare jesu...
                    Ustvari, Zakon se ispostuje...nije ime kupca na uplatnici, vec ime prodavca...ali sustina je da su pare kupceve...

Comment

• TETAK
                      CBC Senator XXL
                      • 30.09.2004
                      • 3034
                      • Čačak, Srbija

Sa pravnog aspekta,Nesh., ti si u pravu, ali je kod nas postalo uobičajeno da se to radi naopako, tako da na kraju ostaje da se ljudi oko plaćanja prevoda dogovore.Što se tiče ovlašćenja, lik koji ga ima može da izvrši prevod jer je pored ostalog ovlašćen od strane vlasnika i na to.Svakako, uvek ostaje pretežno pravo vlasnika da sa svojom imovinom, bez obzira na data ovlašćenja, radi po volji, tako da i ja našem drugu savetujem da poseti vlasnika i da sa njim sačini ugovor kako bi izvršio prevod auta.
                      Prijatelja, naravno, izbriši iz adresara!
                      Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• nikolaf7
                        CBC Veteran
                        • 23.12.2007
                        • 181
                        • beograd

Pih, dogovorih se da ja kao kupac platim prevod, sad nema nazad

Jel bese 2.5%? Ko odredjuje koliko cu da platim? Imam osjecaj da ce da procijeni vecu vrijednost auta nego sto sam platio. Da probam da poguram to nekako na normalu
                        If God rides a Harley............
                        The Devil rides a Duke!

Comment

• neshaoct
                          Banovan
                          • 18.08.2007
                          • 1754
                          • Beograd, Rakovica

...da, 2,5%...ali niko ti nece ni gledati auto...
                          Postoji knjizica [ katalog ], i uzimaju tu cenu...
                          Jedino nece uzeti tu cenu, vec cenu iz Ugovora ako je ona veca nego vrednost iz kataloga...
                          Zato, napisi u Ugovoru nesto reda radi...npr. 100.000 dinara, ako si auto platio 5.000 ili vise hiljada evra...

Jedino mozes da vidis sa likom iz Opstine da ti racuna neku najjeftiniju verziju tvog auta...
                          Npr. meni nije racunao Stila sa 5v, vec Stila sa 3v...i ne sa motorom 1.6, vec slabijim...I, onda je od te cene, odredio 2,5%
                          Nisam to ni trazio od njega, niti ga poznajem...vec sam lik rece da ce tako da uradi...

Comment

• rakipro
                            CBC Početnik
                            • 30.12.2007
                            • 4
                            • beograd

Zdravo,najpre da se zahvalim na odgovorima a posebno neshaoct na objasnjenju i uradicu kako si mi savetovao.Hvala jos jednom.Pozdrav!

Comment

• nikolaf7
                              CBC Veteran
                              • 23.12.2007
                              • 181
                              • beograd

Da nije glupo da stavim 100.000 dinara ako vrijedi 10x vise? I jel mora u dinarima?
                              Ko tacno u opstini gleda to, da probam neku vezu da izbunarim
                              If God rides a Harley............
                              The Devil rides a Duke!

Comment

Working...
                              X