Prenosa vlasnistva vozila

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • prolupator
    CBC Senator XXL
    • 02.09.2005
    • 3968
    • Zemun

Koji to Punto vredi 10X vise ?!
    Nego, odesu agenciju zajedno s vlasnikom, sastavite kupoprodajni ugovor u koji se stavlja i vrednost automobila, kilometraza, sta god hoces. Te dve stavke su posledicno vezane. Likovi iz agencije znaju koja vrednost treba da se stavi... tj. sta prolazi.
    Mora u dinarima.
    OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• neshaoct
      Banovan
      • 18.08.2007
      • 1754
      • Beograd, Rakovica

..u Agencijama vec imaju formu Ugovora, tako da samo popune imena prodavca i kupca, kao i podatke iz saobracajne o vozilu...
      Kilometrazu obicno ne pisu...Ti je mozes traziti da upisu, narocito ako kupujes auto sa placa, jer npr. u slucaju da kasnije provalis da je kilometraza vracana, imas osnov da se ''obratis'' prodavcu...

Mora u dinarima...

U svakoj Opstitni imas neku kancelariju koja je zaduzena za prenos vlasnistva...Samo pitaj gde je, i to je sve...
      Ne rade od slucaja do slucaja, vec imas namenski odredjeni sektor za te poslove...
      Ne odredjuje vrednost taj lik iz opstine...Njegova volja nije bitna...
      On pogleda u kompu koliko taj auto vredi nov, onda mu umanji za godine, amortizaciju, i od one cene sto ostane na kraju, izracuna ti 2,5%...
      Jedino da ti uzme najnizu osnovicu, a to je neka najslabija verzija tvog auta, sa najmanje opreme...
      Vec sam ti rekao...meni je racunao verziju 3v i sa slabijim motorom, jer je ona bila jeftinija...

Vrednost u Ugovoru NE gledaju !
      On prvo pogleda vrednost po katalogu, umanji sta treba, i pogleda sta na kraju ostane...Ako se slucajno dogodi da ti je u Ugovoru veca cena nego ta vrednost koju on dobije iz kataloga, onda ce ti racunati 2,5% od te cene u Ugovoru...niko te ne tera da napises vecu cenu, ali ako to uradis, racunace ti 2,5% od te vece cene. Zato, da bi izbegao tu mogucnost, napisi 100.000, i gotovo...Isto je kao i da si napisao 200.000...ili 300.000...jer on NECE gledati tu cifru !
      Gledace je samo na kraju, kada vec bude znao vrednost po katalogu...i ako tada vidi da si bio naivan, i napisao u Ugovoru vecu cenu od te u katalogu...onda ce tu vecu cenu iz Ugovora uzeti kao poresku osnovu...

Cene iz kataloga su veoma blizu trzisnih...
      Sve zavisi od modela, nivoa opreme, ali nema vecih razlika...par stotina evra najvise...

Comment

• nikolaf7
        CBC Veteran
        • 23.12.2007
        • 181
        • beograd

Nije Punto nego C4

Pa tako sam i ocekivao nego odakle on zna koji je nivo opreme kad vlasnik nosi samo saobracajnu i licnu?!?
        If God rides a Harley............
        The Devil rides a Duke!

Comment

• neshaoct
          Banovan
          • 18.08.2007
          • 1754
          • Beograd, Rakovica

...evo ti primer :
          Kada je ukucao podatke o Stilu, njemu je komp izbacio sve varijante : Active, Dynamic, 3v...5v...sa svim benzinskim motorima...
          On sad treba da pronadje bas moju varijantu Stila...sa jacinom motora, brojem vrata...
          Ali, on tada rece da ce odmah uzeti najjeftiniju od svih tih verzija koju mu je komp izbacio...
          Tako je osnovica bila najmanja moguca...

Ali, nemoj mnogo da se mislis oko toga...Nista od tebe ne zavisi...
          Ponesi par stotina evra za prevod, i bice ti dovoljno...

Comment

• rakipro
            CBC Početnik
            • 30.12.2007
            • 4
            • beograd

Zdravo
            Da li moze neko da mi kaze kome da se obratim ako vlasnik i ovlasceno lice nece da mi potpisu kupoprodajni ugovor?

Comment

• nijebitno
              CBC Senator XXL
              • 14.03.2006
              • 629
              • Modrica

@neshaoct
              Otkud pravnik da savjetuje da se u ugovor stavi neka jako niska cijena
              Sto se tice prevoda nije bitno kolika je, ali sta da se ispostavi da je auto npr. ukraden ili neki slican problem. Mozete imati problema na sudu jer ce reci da ste morali biti svjesni da nesto nije u redu sa autom ako ste ga dobili tako jeftino. Optimum bi bio bas ta cijena iz kataloga ili sto bliza njoj.
              Ili ja negdje grijesim?
              Difference between man and boys is the price of their toys

Comment

• neshaoct
                Banovan
                • 18.08.2007
                • 1754
                • Beograd, Rakovica

Originally posted by nijebitno
                ...ali sta da se ispostavi da je auto npr. ukraden ili neki slican problem. Mozete imati problema na sudu jer ce reci da ste morali biti svjesni da nesto nije u redu sa autom ako ste ga dobili tako jeftino.
                Ako se ispostavi da je auto ukraden, tebi ga oduzimaju bez obzira po kojoj ceni si ga kupio...

To o cemu ti pricas je krivicno delo iz clana 221. KZ - Prikrivanje
                Maksimalno pojednostavljeno, to izgleda ovako : znas da se do neke npr. pokretnosti doslo izvrsenjem bilo kog krivicnog dela, ali i pored toga pribavis tu stvar, npr. odredjenu pokretnost, ili u ovom slucaju auto...
                Dakle, znas...ili prostije receno - umisljaj
                To je stav 1. clana 221.

Ti si spominjao situaciju kako je ''morao biti svestan''....To je nehat, ali u okviru nehata postoje dva nivoa : svesni, i nesvesni...
                KZ u cl.221. st. 2 predvidja i situaciju kada nisi znao da je stvar pribavljena krivicnim delom...
                Cinjenica da je stvar prodata po nizoj ceni od stvarne, samo upucuje kupca na to da mora biti posebno obazriv, i nastojati da na osnovu ostalih okolnosti sazna da li stvar potice od izvrsenog krivicnog dela.
                Dakle, nije dovoljna samo ta niza cena da bi se odmah reklo kako je odgovoran po stavu 2....Vaznije su te druge okolnosti...ako njih nisi preduzeo...a niza cena od stvarne ti je bila najbolji putokaz da to uradis ...onda si odgovoran po stavu 2.

Drugacije receno...nece te Sud kazniti ako si gramziv...ali te hoce kazniti ako si gramziv, pa si hteo da zazmuris i na druge okolonosti koje si trebao proveriti, cim je tako niska cena odredjene stvari bila u pitanju...

U protivnom, desavalo bi se da npr. kada kupis neku garderobu u butiku...i to je kupis dosta, jer je bilo neko veliko snizenje, a kasnije se ispostavi da je ta roba bila npr. ukradena...bio bi odogovoran po clanu 221. st.2
                Ta situacija se onda ne bi mogla razlikovati od npr. situacije kada opet kupis dosta garderobe, i opet zato sto je bilo povoljno, i opet se ispostavi da je sva ta odeca npr. bila ukradena...ali si je kupio od ulicnog prodavca, a ne u butiku...
                Dakle, ta niska cena ti je smernica da budes obazriv...da na osnovu drugih okolonosti uvidis da tu nesto nije u redu...Gde ces ociglednije nego to sto kupujes na ulici, od ulicnog prodavca, bez racuna, bez icega...
                Ako te provale da si i pored toga kupio svu tu robu, bices odgovoran po st.2...
                Ali u prvom slucaju neces biti odgovoran, jer si kupio u butiku [ na mestu gde se i inace prodaje ta roba...dobio si racun...dakle, nije bilo tih drugih okolnosti... ]
                Ako bi se samo cena gledala, onda bi bio kriv u oba slucaja...
                Zato se pored cene, dodaju [ gledaju ] i te druge okolnosti...
                Te druge okolnosti su presudne pri oceni da li je kod tebe postojao nesvesni nehat...

p.s. Sva sreca pa je ovo maksimalno pojednostavljeno...

p.s.s. Evo, bas pre nekih mesec-dva, covek koji je od mene kupio Bravu za 4.500 evra, ili oko 360.000 dinara, isao je da je prevede...
                U Ugovoru je pisalo 100.000 dinara - skoro 4 puta manje od stvarne cene...
                Naravno, nije bilo nikakvih problema...

Comment

• nijebitno
                  CBC Senator XXL
                  • 14.03.2006
                  • 629
                  • Modrica

OK, nemoj sada kao brick da kuckas.
                  Ali i ako ti oduzmu auto ti bi trebalo da mozes tuziti onog ko ti ga je prodao, a tesko da dobijes vise nego sto si stavio u ugovoru, naravno ako bilo sa dobijes

I mozda neke druge situacije kojih sada ne mogu da se sjetim, ali mi se ne cini bas ispravno staviti suvise nisku cijenu, tipa dva puta manju, ipak je to ugovor.

Comment

• neshaoct
                    Banovan
                    • 18.08.2007
                    • 1754
                    • Beograd, Rakovica

Originally posted by nijebitno
                    ...Ali i ako ti oduzmu auto ti bi trebalo da mozes tuziti onog ko ti ga je prodao...
                    Da, ti ga i mozes tuziti...

A, napisah vec na kraju...cena iz Ugovora putem kog sam prodao svoj bivsi auto, bila je skoro 4 puta manja od stvarne...

Comment

• neshaoct
                      Banovan
                      • 18.08.2007
                      • 1754
                      • Beograd, Rakovica

Originally posted by rakipro
                      Zdravo
                      Da li moze neko da mi kaze kome da se obratim ako vlasnik i ovlasceno lice nece da mi potpisu kupoprodajni ugovor?
                      Nece da potpisu...a ti si dao pare... - idi u Policiju, a oni ce ti reci sta dalje...
                      To kada neko proda stvar, uzme pare...a nece kupcu da prenese vlasnistvo, je klasican kriminal...

Comment

• bakara
                        CBC Senator XXL
                        • 29.01.2005
                        • 977
                        • nBGd

@neshaoct
                        Rekao si gomilu netacnih stvari

Nije pisani Ugovor jedini nacin dokazivanja vlasnistva, ali je ubedljivo najbolji...
                        Bas me zanima koji jos nacin postoji?
                        Dakle, prevod ti moze dati SAMO onaj ko je vlasnik tog Punta...
                        Moze i osoba koja ima ovlascenje od vlasnika, ali to je vec receno.
                        Napravi Ugovor sa vlasnikom Punta, odnesi taj Ugovor u Opstinu na kojoj vlasnik ima prebivaliste. U toj Opstini ce ti reci koliki ti je iznos poreza na ime prenosa apsolutnih prava.
                        Porez se ne placa i ne odredjuje u opstini, vec u upravi prihoda...
                        Ako te bude zezao prvi vlasnik Punta...ako ne bude hteo da ti da prevod, ako te i dalje bude upucivao na tog drugog u lancu, samo mu reci da se informise ko je duzan da placa prevod, da li kupac ili prodavac ? Njegova je OBAVEZA bila da plati prevod....on to nije uradio, a prodao je auto...Cim ga budes podsetio na to, odmah ce pristati...
                        Ne, nije njegova obaveza, njegovo je bilo da proda i uzme pare, a i dao je coveku ovlascenje da prevede auto na sebe, dal` je on to uradio njega i ne mora da zanima. Ti se sad pojavljujes kao neko ko nesto zahteva...ajde bre?!
                        pozdrav

Comment

• Vlada_nbgd
                          CBC Senator XXL
                          • 11.09.2005
                          • 1066
                          • Novi Beograd/Topcider
                          • ford focus sport pack

Bas tako,ako se pojavi kao neko ko nesto zahtevoa vlasnik ce se jos iznervirati i tek onda ima problem...
                          FORD FOCUS 1.6 16V SPORT PACK 2008god. LPG

Comment

• neshaoct
                            Banovan
                            • 18.08.2007
                            • 1754
                            • Beograd, Rakovica

Originally posted by TETAK
                            Sa pravnog aspekta,Nesh., ti si u pravu, ali je kod nas postalo uobičajeno da se to radi naopako, tako da na kraju ostaje da se ljudi oko plaćanja prevoda dogovore.Što se tiče ovlašćenja, lik koji ga ima može da izvrši prevod jer je pored ostalog ovlašćen od strane vlasnika i na to.Svakako, uvek ostaje pretežno pravo vlasnika da sa svojom imovinom, bez obzira na data ovlašćenja, radi po volji, tako da i ja našem drugu savetujem da poseti vlasnika i da sa njim sačini ugovor kako bi izvršio prevod auta.
                            Prijatelja, naravno, izbriši iz adresara!
                            Bakara, evo ti odgovora na najveci deo tvojih pitanja...
                            Pre svega oko toga ko ima obavezu placanja prevoda...a, s'druge strane kako je kod nas uobicajeno, sto sam i ja rekao...i oko toga sa kim je bolje praviti Ugovor...da li sa VLASNIKOM stvari, ili sa IMAOCEM ovlascenja...

NAJBOLJI dokaz oko toga ko ima obavezu placanja prevoda je IME na toj uplatnici...NIJE tvoje, vec ima lika iz saobracajne !!!

Svojina se, osim pisanim Ugovorom, moze dokazivati i npr. svedocima...
                            Svedoci se mogu koristiti kao nacin za dokazivanje mnogih prava koje imas, ne samo prava svojine...
                            Npr. kako dokazujes da je sacinjen usmeni testament ?

Svojinu ces najlakse dokazati pisanim Ugovorom, ali ako njega nema...svedoci su merodavni...
                            Ako Ugovora ima, svedoci nisu merodavni...

A, sto se tice mesta placanja poreza na prenos apsolutnih prava..placas u nekoj Banci...ili u Posti...
                            A, sad ozbiljno...
                            neshaoct @ today 14.20 - ''U svakoj Opstini imas neku kancelariju koja je zaduzena za prenos vlasnistva...Samo pitaj gde je, i to je sve...
                            Ne rade od slucaja do slucaja, vec imas namenski odredjeni sektor za te poslove...''

Gde se obicno nalaze lokalne [ Opstinske ] uprave prihoda ?

I, nema potreba odmah tako ostro Bakara... just be

Comment

• nijebitno
                              CBC Senator XXL
                              • 14.03.2006
                              • 629
                              • Modrica

@neshaoct
                              Da li je toliko tesko tesko priznati gresku ili ukazati gdje sam ja pogrijesio?
                              Ti bi kao pravnik trebao biti u stanju da se sjetis i vise situacija od mene u kojima bi bilo lose po onoga koji kupuje auto da navede mnogo nizu cijenu u ugovoru od one koju je platio. Osim ako taj ugovor sluzi samo u svrhu prevodjenja vlasnistva i nizasta vise.

U prethodno navedenjo hipotezi kupovanja ukradenog auta i eventualne dobijene tuzbe poslije oduzimanja sumnjam da bi mogao dobiti vise novca od navedene sume u ugovoru. Ili bilo kojoj drugoj tuzbi gdje bi kupac zbog necega trazio povrat novca ili neki vid raskida tog ugovora.

Ili ja negdje grijesim?

Comment

• neshaoct
                                Banovan
                                • 18.08.2007
                                • 1754
                                • Beograd, Rakovica

...prvo si rekao : ''...ali sta da se ispostavi da je auto npr. ukraden ili neki slican problem. Mozete imati problema na sudu jer ce reci da ste morali biti svjesni da nesto nije u redu sa autom ako ste ga dobili tako jeftino...''

Zato sam ti objasnio krivicno delo ''Prikrivanje''...
                                Rekao sam ti da nije dovoljno to sto si stvar kupio po nizoj ceni od trzisne, da bi zbog toga imao probleme da dokazes na Sudu kako si ''morao biti svjestan''...Rekao sam ti da pribavljanje stvari po nizoj ceni od trzisne te ne uvodi u problem tog tipa...Nije dovoljna samo niza cena, vec moraju biti i druge okolnosti...itd..itd...

Sada si poceo drugu pricu... : Koji iznos stete ces moci da trazis
                                u parnici ?
                                Da li si sebi ucinio medvedju uslugu ako si u Ugovoru upisao nizu cenu, od one koju si stvarno platio ? Sada to pitas, jel' tako ?

Mozes traziti koji god iznos ti zelis...To je parnica...Tog kriminalca ce drzava goniti za krivicno delo, a ti ces mu traziti naknadu stete...
                                Drzava ti je priznala vrednost tog automobila, tako sto ti je naplatila 2,5% na ime poreza od te vrednosti koju je ona uzela kao poresku osnovu...Dobices bar toliko...Kao sto ti drzava nije priznala tu cenu prilikom odredjivanja visine poreza, tako ta cena u Ugovoru tebi ne vezuje ruke da trazis iznos koji god ti zelis....a Sud ce ti dosuditi trzisnu vrednost...

Evo npr. slucaj kada ti neko unisti stvar...
                                Ti ga tuzis za naknadu stete...
                                Sud utvrdjuje iznos stete na osnovu trzisne vrednosti te unistene stvari...
                                Tu i nema nekog Ugovora...
                                Npr. dao si komsiji auto [ star 5 godina ] da ode do rodbine, a on ga slupa...unisti ti stvar...
                                Koliko tada trazis na ime naknade stete [ naravno, trazis putem Suda ako komsija nece da ti plati ] ? Opet mozes da trazis koliko god ti mislis da treba...ali ce ti Sud dosuditi na osnovu trzisne vrednosti tog automobila...te unistene stvari...Kao sto u tom slucaju Sud utvrdjuje iznos trzisne vrednosti, tako ce i tebi u slucaju tuzbe za naknadu stete protiv prodavca koji ti je prodao ukraden auto...
                                Sistem postoji da bi mogao da zastitis svoje pravo, a ne da bi te negde, taj isti sistem, prevario...

p.s. Ja sam apsolvent na Fax-u...nisam jos pravnik...

Comment

Working...
                                X