Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u Evropi (u prvom postu)

Collapse
This is a sticky topic.
X
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Kanarinac
    CBC Senator XXL
    • 08.10.2004
    • 2870
    • BG,Weedikovac

Re: Poskupljenje goriva + Aktuelne cene u EU (u prvom postu)

Vidi cene u Moskvi su vrlo visoke, sve je 3 puta skuplje nego u Beogradu. Ali ajde nema veze koliko je cena u Moskvi, uporedi cene u regionu. Niko ne izvozi naftu niti lezi na njoj,a opet je jeftinije nego kod nas.
    Poenta je da ne znaju kako drugacija da napune budzet nego kroz namete, a samim tim sto podizu cene dizela, uticu i na cene ostalih potrepstina.

I love my

Comment

• Viper
      CBC Senator XXL
      • 25.11.2004
      • 700
      • Kać

Sto bi rekao nas narod, upali su u vrzino kolo, sad i da hoce drugacije nemogu jer naravno para nemaju, udri po dzepu i dalje po kome pre pukne film.
      I DONT NEED SEX
      goverment fucks me every day!

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Originally posted by Kanarinac
        Ali ajde nema veze koliko je cena u Moskvi, uporedi cene u regionu. Niko ne izvozi naftu niti lezi na njoj,a opet je jeftinije nego kod nas.
        Još jedna zabluda. Koliko vidim, niko iz Vojvodine ne prelazi u Mađarsku, ili Hrvatsku ili Rumuniju da kupuje gorivo. Prema mojim podacima, samo Bosna ima jeftinije gorivo, ali ne bih se time ponosio. Bosna je država sa najslabijom fiskalnom pozicijom u regionu, a i šire. Makedonija je tu negde sa cenom, a Hrvati i Mađari su još jači od nas.

U svakom slučaju, naša platežna moć je najmanja, i stoga nam ove cene mnogo teško padaju.

Comment

• 206
          Admin od ispočetka :)
          • 09.12.2004
          • 9548
          • Beograd
          • 206

Originally posted by tomamega
          ...samo Bosna ima jeftinije gorivo, ali ne bih se time ponosio. Bosna je država sa najslabijom fiskalnom pozicijom u regionu, a i šire.
          Igrom slucaja malo se i razumem u lokalne prilike u BiH, pa mi malo nije jasno gore navedeno...? Zasto se "ne bi time ponosio", hoces reci da su akcize male "na silu" ili iz nekog drugog razloga osim sto, jednostavno, nema potrebe da budu vece?

Stvar je krajnje prosta - rafinerija u Brodu jos ne radi punim kapacitetom, u planu je postepeno podizanje. Onog trenutka kada bude radila sa 75% kapaciteta, samo od prihoda od akciza na gorivo koje ce se tu proizvoditi moze da se napuni kompletan godisnji budzet Republike Srpske - kazem RS, jer me onaj drugi deo savrseno ne interesuje, niti fiskalna politika . I ne vidim poentu da se bude alav, oni su to i shvatili...

I po cemu je Bosna drzava sa najslabijom fiskalnom pozicijom u regionu, odnosno sta to uopste znaci? Koji deo BiH, posto ih ima dva i nikako ih ne bih mesao, sa dijametralno razlicitom situacijom po pitanju onog sto nazivas "fiskalnom situacijom"? RS ima sasvim solidnu fiskalnu politiku, neuporedivo bolje stoji od FBiH po tom pitanju, koja je pred bankrotom, o stepenu uredjenja kod njih govori i cinjenica da ni maloprodaja nije fiskalizovana, a kamoli i veleprodaja...dakle, ne u isti kos
          The difference between men and boys is the price of their toys

Comment

• Kanarinac
            CBC Senator XXL
            • 08.10.2004
            • 2870
            • BG,Weedikovac

Upravo sam to hteo da napisem. Kolika je plata u Madjarskoj i u Hrvatskoj? Ajde za Rumune stvarno ne znam, ni cenu goriva, a ni plate. Ali mislim da smo ipak najskuplji u okolini

I love my

Comment

• 206
              • 09.12.2004
              • 9548
              • Beograd
              • 206

A koliko vi mislite da je ispravna i odgovarajuca cena goriva? Pola od ovoga?

Izuzimajuci BiH, u kojoj je to zemlji iz okoline gorivo drasticno jeftinije nego kod nas?

Comment

• YUgisa
                CBC Senator XXL
                • 05.06.2008
                • 793
                • Subotica
                • Yugo 1.1 EFI

Originally posted by tomamega
                Originally posted by Kanarinac
                Ali ajde nema veze koliko je cena u Moskvi, uporedi cene u regionu. Niko ne izvozi naftu niti lezi na njoj,a opet je jeftinije nego kod nas.
                Još jedna zabluda. Koliko vidim, niko iz Vojvodine ne prelazi u Mađarsku, ili Hrvatsku ili Rumuniju da kupuje gorivo. Prema mojim podacima, samo Bosna ima jeftinije gorivo, ali ne bih se time ponosio. Bosna je država sa najslabijom fiskalnom pozicijom u regionu, a i šire. Makedonija je tu negde sa cenom, a Hrvati i Mađari su još jači od nas.

U svakom slučaju, naša platežna moć je najmanja, i stoga nam ove cene mnogo teško padaju.
                Preci preko u Madjarsku nije tako lako kao preci u Bosnu... Cene su odprilike iste ili manje nego kod nas ali zato je njihov standard daleko od naseg...

Cena nije odgovarajuce kvalitetu istog... Kada bude kvaliteta ko i u inostranstvu, onda moze da bude ovoliko koliko je, gorivo ko gorivo nije skupo nego su nase plate jad i beda...
                Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Kanarinac
                  CBC Senator XXL
                  • 08.10.2004
                  • 2870
                  • BG,Weedikovac

Sale ti mislis da je ova cena goriva sada ok? Ne mozemo mi da se ravnamo sa cenama u evropi nikako, ako Bosna moze da ima manje cene, sta to nase sprecava da unormale cenu? Sem alavosti i nesposobnosti?

I love my

Comment

• gogi11
                    CBC Senator XXL
                    • 26.10.2009
                    • 790
                    • Sever Srbije - Novi Sad

Pa upravo si i napisao "unormale" eee to treba da urade gospoda iz fotelja : da se upristoje ili kao sto rece "unormale" pa nam mozda i bude malo bolje.

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ne bih da ovde ulazim u ekonomsku diskusiju na ovakav način. Bosna jeste država 2 entiteta, ali kada se uzima kredit od MMf-a recimo, gleda se celovita država. Njihove javne finansije su u još većem haosu, prema oceni navedene institucije i EBRD-a. Hteo sam da naglasim da su vlasti te države jedne od neodgovornijih u regionu. I dalje drže akcize na manjem nivou a nema dovoljno budžetskih prihoda. Naravno da se ovde ciljevi ekonomista i građana razlikuju - jedni imaju za cilj stabilnost a drugi da prođu što jeftinije. Ponekad odgovorna vlast mora načiniti nepopularne korake. Podizanje akciza i poreza su neki od koraka. Pogledajte samo našu diskusiju

Prema opštoj oceni, Bosna je država koja najslabije stoji politički, ekonomski i socijalno. I prilikom poslednjeg proširenja "Belog Šengena", Bosna i Albanija su jedine države koje su preskočene.

A sad natrag na temu

Prema poslednjim podacima, bezolovni u Mađarskoj košta 1,22 E/l. To je više od naše cene.

Comment

• 206
                        • 09.12.2004
                        • 9548
                        • Beograd
                        • 206

Ne postoje vlasti DRZAVE BiH koje funkcionisu, zato je cela ta "drzava" u problemu, odnosno njeme zajednicke institucije i aparati koji su zajednicki za oba entiteta. Hvala Bogu pa je entitetska ekonomska politika skoro potpuno nezavisna, fiskalna kobajagi pola-pola, pa se nesto i moze uraditi.

Elem sto se tice cene - ako je kod nas benzin oko 1.1 EUR, a toliko su ogromne akcize i cena prerade, odakle onda drugima JOS vise cene ako naftu svi nabavljamo na skoro pa istim pestima? Znaci li to da su SVE Vlade bezobrazne i alave i da za tolikim cenama u stvari nema potrebe? KOLIKO je u stvari u redu, i zasto recimo 50 a ne 20 dinara akcize? Zahvatanja Drzave jesu ogromna, ali evo, konkretno, da vidim sta neko misli koliko bi trebalo da je normalna cena?

Comment

• MOSLER
                          CBC Senator XXL
                          • 27.05.2005
                          • 1064
                          • Niš

Da ne ulazim u politiku ali i svi znamo da nam drzava funkcionise po sistemu ''seci usi krpi d....'' i da gleda da maksimalno zaradi na svemu pa tako i na gorivu. Ipak, kada uzmemo u obzir da ovo sto nam prodaju na pumpama najmanje lici na gorivo za razliku od onog sto se toci u susednim zemljama a sto ima istu cenu kao kod nas, mislim da litar ovih splacina sa pumpe shodno kvalitu ne bi smeo da predje cifru od 80-90 dinara.

Comment

• JAPANX
                            CBC Senator XXL
                            • 10.08.2006
                            • 2159
                            • Beograd

nema istu cenu, preko je skuplje gorivo za bar 20 dinara po litri

Comment

• prolupator
                              CBC Senator XXL
                              • 02.09.2005
                              • 3968
                              • Zemun

Ok, jeste skuplje,ali je definitivno i bolje. Svedoci smo da svako ko odenapolje napiše da mu auto manje troši i bolje ide s tim spoljašnjim gorivom.
                              Ne smeta forumskoj polupaciji toliko cena koliko kvalitet goriva. Mi, ipak, nismo, obični korisnici goriva.
                              Cena jeste precelika i biće još veća, platejesu male i biće "relativno" još manje, akcize su ogromne jer je država nesposobna da otpusti višak budžetskih parazita (a to je cca 60% na budžetu), penziona politika je katastrofalna štoo čini akcize oš većim, a o neplaćanju poreza i nesposobnosti države da ga naplati da i ne govorim ... Sve to uzrokuje ogroman akcizni zahvat po onom što ora da se plati, a to je gorivo.
                              Kad se na to doda i "kvalitet" goriva .. situacija je jasna ...
                              OPEL KLUB SRBIJA - http://www.opelclub.rs - dođi, vidi ...

prolupator.mojblog.rs

Comment

• maliomladinac
                                CBC Senator XXL
                                • 21.11.2008
                                • 995
                                • Beograd, Zvezdara, Bulbulder

Ja zameram Srbilendu samo sto kad je cena skakala na trzistu mi smo imali velike cene, kad je cena barela pala na trzistu mi smo opet imali velike cene? Nije problem da litar kosta 200din, ali kad je u skladu sa trzisnom cenom, a ne da oni podizu kad treba a da spuste... Pa nema potrebe... Podignu za 10 dinara i spuste za 2 i mi smo srecni...

I sadasnja cena-kvalitet nije bash realan, kad kvalitet bude bio proporcionalan ceni tad je ok. Uzmimo samo porsek plata i eto odgovora zasto je za nas sve preskupo. U HR su skoro iste cene hrane, goriva i svega ali im je standard visi nego nas, samim tim lakse zive(ne bajno ali bolje od nas) i ne kukaju koliko i mi, ali opet mi samo kukamo i nista nepreduzimamo....

Svaka rec je suvisna o ovoj temi....

If i was awake, i would think it was a dream!

Servis mobilnih telefona i prodaja dodatne opreme "Džoki"
                                061/665-94-23

Comment

Working...
                                X