Za dva dana "oklevanja" sa snizenjem cena nakupice se tu lepog kesha... Ali zato kad dodje do skoka na globalnom trzhishtu nema im ravnog shto se azhurnosti i brzine u "regulaciji cene" tiche
BTW. Onih 15% je predlog Ministarstva ali po svemu sudeci ce biti odobren manji procenat, tako da nece doci do pada od 12 dinara, nego nekih 7-8. Tako da, akcize za gorivo su do sad iznosile 41 dinar za benzin a na euro-dizel oko 52 dinara po litru. Ovim "manevrom" sa snizhenjem ce akcize dodatno biti uvecane tako da ce zapravo gorivo kod nas "na mala vrata" poskupeti dok su u celom normalnom svetu cene otishle dole za 15+ % u proteklih 10-ak dana. Iskusno, mada malo neukusno...
Negde sam nasao podatak da se u Srbiji dnevno proda u proseku oko 6 miliona litara goriva dnevno, sto znaci da za svaki dan odugovlacenja pojeftinjenja od cca 7 din po litru oni uzimaju 42 milona dinara vise nego sto im pripada tj. oko 500 000evra. Nebi me cudilo da odugovlace bar do srede, a najave su bile na sva vrata da benzin od ponedeljka pojeftinjuje...
Ovde je neko istrcao pred rudu. Verovatno Skundric, ili ga novinari nisu dobro shvatili...
Dakle, prava informacija je da ce danas biti razmatrano koliko bi trebalo da pojeftini. kao sto Beta kaze:
"Ministarstvo rudarstva i energetike u ponedeljak bi trebalo da razmotri koliko će pojeftiniti gorivo u Srbiji. Ministar Petar Škundrić najavio je u petak da se očekuje pojeftinjenje od oko 15 odsto."
Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
...uvek je utorkom gorivo poskupljivalo ili mu je cena išla dole...
Bar koliko se ja sećam...To su one 2 nedelje na koliko vade prosek cene...
Pojeftinjene od 15% i jeste ostvareno, jer vidim da benzin ide dole za skoro 8 dinara, a dizel za malo jače od 9 dinara...
Kao što sam i gore napisao, procenat pojeftinjenja se uvek gleda u odnosu cene goriva na izlasku iz rafinerije, a ne od maloprodajne cene na pumpi...
Lako se upadne u zabludu očekujući 15% jeftinije u odnosu na 97 dinara koliko je sada bezolovni...15% da, ali od rafinerijske cene, pre nego što se udare akcize, porezi i ostalih milion dažbina...
Ministarstvo rudarstva i energetike uputilo je zahtev ministarstvima finansija i trgovine za sniženje cene goriva, prema kojem bi cena motornog benzina trebalo da bude smanjena za 7,73 dinara, a dizel goriva za 9,05 dinara.
U saopštenju ministarstva je navedeno da je cena sirove nafte od poslednje korekcije u proseku smanjena za 15,44 posto, pa su se stekli uslovi za korekciju proizvođačkih cena derivata nafte.
Predloženi Pravilnik o cenama predviđa će cena goriva BMB 92 biti smanjena sa 95,03 na 87,8 dinara, Evro premijum MBM 95 će umesto 104,94 koštati 96,19 dinara, dok će motorni benzin MN 95 i BMB 95 umesto 96,75 koštati 89,27 dinara.
Takođe je predloženo da dizel gorivo D-1 umesto 83,41 sada staje 74,93 dinara, cena dizela D-2 umesto 81,67dinara iznosiće 73,46 dinara, Eko 3 dizel će umesto 85,97 dinara koštati 76,29 dinara, Evro dizel NSD umesto sadašnjih 88,97 dinara prodavaće se za 79,63 dinara, dok će cena ulja za loženje sa 73,63 dinara biti smanjena na 63,17 dinara.
Kada ministarstva finansija i trgovine daju saglasnost na predlog Ministarstva energetike za korekciju cena goriva, novi cenovnik naftnih derivata treba da bude objavljen u "Službenom glasniku".
Posle dobijanja saglasnosti ta dva ministarstva i objavljivanja novog cenovnika u "Službenom glasniku", biće ispunjeni svi uslovi da se gorivo u Srbiji prodaje po novim, sniženim cenama.
Ministarstvo finansija ima zakonski rok od sedam dana da razmotri zahtev Ministarstva energetike za korekciju cena goriva.
Cene goriva u Srbiji, prema Uredbi o formiranju cena naftnih derivata, usklađuju se na 15 dana s kretanjem cena sirove nafte na svetskom tržištu i kursom dolara.
(Tanjug)
Loneliness has followed me my whole life, everywhere. In bars, in cars, sidewalks, stores, everywhere. There's no escape. I'm God's lonely man.
Uzmi lepo papir i olovku, potrudi se malo oko racunice i videces da je voznja jeftinija za oko 35%. Ako ti to nije toliko "isplativije" onda ne znam sta ocekujes, jel' da bude 90% jeftinije???
Primera radi, ako prelazis mesecno 1500km, auto ti trosi 10l benzina po gradu, 12l plina, na godisnjem nivou si ustedeo oko 42500din. Malo, nema sta.
Comment