Metlice brisaca

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • dranix
    CBC Senator XXL
    • 04.10.2004
    • 3079
    • Antwerpen/Belgium
    • Saab 9-3

Pa lepo. Posto ne volim da perem auto a spremao sam se za put oprao sam sa 5 litara vode sva stakla i osusio gumenim raherom. Nanosi se na potpuno cista i suva stakla. Tako sam i ja. Nakapljao sam na parce gaze (originalno malo parce iz seta od oko 5x5 cm) i utrljao svuda lepo. Posto je tada bio suncan dan a stakla ne perfektno cista, kako sam ja mislio da su, bilo je sve musavo. Trudio sam se da mi to ne smeta. Te nazovimo fleke potpuno nestaju kad se prvi put nakvasi staklo (to nisam znao i nigde ne pise) i kad se osusi nema ih vise. E sad jos nesto o trajnosti tretmana. Ranije sam imao namazano na zadnje staklo i bas sam posmatrao koliko to dugo traje. Moj auto je na ulici gde ima smoga, prasine itd. Posle skoro tri meseca je efekat ostao kao da je namazano juce. Ja uopste skoro ne perem auto. Pere ga odn. kvasi samo kisa. Potrebno je paziti da se zaista predje svuda jer nije dobro da ostanu ne tretirana mesta. Sredstvo veoma brzo isparava pa zbog stednje treba koristiti manji tampon i trljati brzo. Nazalost, krpica se isprlja ako nije potpuno cisto (a obicno nije) pa mora da se baci iako ima u sebi natopljeno sredstvo. Video sam da postoje slicna sredstva u flasi sa prskalicom ali ih nisam probao. I ovo je bilo prvi put pre par meseci. Obicno ne verujem u cuda pa zato skrecem paznju jer me je efekat zaista prijatno iznenadio. Posto ovde stalno pada kisa ja vise ne bi mogao da zamislim zivot bez toga. Najzanimljivije je da veoma retko vidjam aute premazane sa slicnim sredstvom. Karakteristicno na prvi pogled je da se skupljaju sitne kaljice na staklima (jasno uocljivo). Kad te kapi postanu dovoljno teske onda samo skliznu jer staklo ne da da se ista za njega zalepi. Kad se vozi po kisi vetar raznosi veoma lako kapljice koje se penju na gore prema krovu i prema prednjim stubicima i tamo nestaju. Sve u svemu vrlo zanimljivo i jednostavno ali me posebno cudi trajnost premaza s obzirom da flasica od 200ml kosta oko 10 evra pa je to isto vazno. Potrosnja nije velika niti sam bas cicija ali kad bi za svaku glupost dali po 10-tak evrica gde bi nam kraj bio. Imam veoma jak utisak da ljudi na osnovu mozda losih iskustava sa kojekakvim sitnicama ne veruju u dzidza-bidze pa zato ne koriste a stvarno je vredno paznje. Poceo sam kao manijak da zagledam automobile ali je malo tretiranih. Valjda znate da ne radim za SHELL ali zasluzuju svaku pohvalu mada nisu jedini koji proizvode slicno sredstvo. Bilo mi je bas pravo uzivanje na putu jer sam bas gledao sta drugi rade. Neverovatno mozda, ali nekome se krecu brisaci brzo nekome sporo a ja bez brisaca samo prodjem pored njih kao pored turskog groblja. Za tolike godine nikada nisam obratio paznju na takve sitnice. Mozda jos jedan dokaz da se covek uci dok je ziv. Ko zna sta jos ima da se vidi sto vecina nas na primecuje a samo zato sto jednostavno ne gleda. Zato i postoje forumi da se podeli iskustvo sa sto vecim brojem ljudi.

Comment

• to je to
      CBC Član
      • 04.04.2005
      • 62

Re: Metlice brisaca

Originally posted by sri98
      Problem je sledeci: metlice brisaca shkripe prilikom brisanja. Brisu bez problema, celom povrsinom, nigde nisu ispale one metalne shine, mekane su, lepo nalezu na staklo, sto bi se reklo - sve po PS.

Sta raditi? Da li soferku premazati nekim od onih anti rain mazalica, da li nesto raditi sa metlicama ili jednostavno staviti nove metlice?

Pricam o normalnim metlicama koje na sebi imaju logo GM, znaci trebalo bi da su kvalitetne.

Jos i ovo: to se desava samo kada je vlazno staklo, znaci kontra od svih normalnih pravila.

Imas u METROU u plavoj kutiji par kosta 138 dinara u svim velicinama nek traju sest meseci nisi bacio pare
      nista meni ovde nije jasno

Comment

• BRABUS
        CBC Senator XXL
        • 15.10.2004
        • 2399
        • London

Originally posted by to je to
        Imas u METROU u plavoj kutiji par kosta 138 dinara u svim velicinama nek traju sest meseci nisi bacio pare
        Hehe....ja upravo te korisitm, doduse iz Bugarskog metroa, al je cena ista. Malo mi je glupo dati za brisace 15-20 evra, pa koristim ovakve....6 meseci posluze i kupis nove

Comment

• sw.brick
          CBC Senator XXL
          • 09.10.2004
          • 8141
          • Beograd, barajevo-zemun
          • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

dranix je li to nesto na temu efekta lotosovog lista, cini mi se da se tako zove taj prirodni fenomen.
          na nekoj televiziji sam gledao kako su ispitivali to cudno ponasanje u prirodi, bas onako kako si ti opisao da voda kada naraste kapljica prosto kslizne a podloga izgleda kao da je suva posle toga jer se nista ne zadrzava na povrsini. ?
          volvo
          945 SE turbo lpg
          344 GL lpg

Comment

• BRABUS
            CBC Senator XXL
            • 15.10.2004
            • 2399
            • London

Originally posted by brick
            dranix je li to nesto na temu efekta lotosovog lista, cini mi se da se tako zove taj prirodni fenomen.
            na nekoj televiziji sam gledao kako su ispitivali to cudno ponasanje u prirodi, bas onako kako si ti opisao da voda kada naraste kapljica prosto kslizne a podloga izgleda kao da je suva posle toga jer se nista ne zadrzava na povrsini. ?

Mislim da RainX ne funkcionise tako. Kolko ja znam, princip je taj da RainX-om ispoliras staklo do te mere, da kapljice vode ne mogu da se zadrze na staklu, potpomognute strujanjem vazduha.
            Medjutim, nista nije savrseno, pa i sa rainx-om imas problem, kad je sitna kisa, kapljice nemaju dovoljnu silu da skliznu, vec se zadrzavaju, sve dok ne postignes vecu brzinu...ili ne ukljucis brisace. Ali sve u svemu, jako dobra stvar, cim jednom budes to koristio, vise nikad neces moci bez njega.

Comment

• TETAK
              CBC Senator XXL
              • 30.09.2004
              • 3034
              • Čačak, Srbija

Ja lično imam odlična iskustva sa Champion metlicama, koje rade savršeno tiho i odlično čiste površinu.Preporuka većine proizvodjača je zamena metlica svake dve godine.Vrlo mi je bitna dobra vidljivost iz vozila tako da na metlicama nikad ne štedim!
              Uz laž uvek ide istina, istina je dovoljna sama!

Comment

• to je to
                CBC Član
                • 04.04.2005
                • 62

Originally posted by BRABUS
                Hehe....ja upravo te korisitm, doduse iz Bugarskog metroa, al je cena ista. Malo mi je glupo dati za brisace 15-20 evra, pa koristim ovakve....6 meseci posluze i kupis nove
                ja sam ih kupio juce i danas isprobao na ovoj kisi sljakaju odlicno za 138 dinara

Comment

• dranix
                  CBC Senator XXL
                  • 04.10.2004
                  • 3079
                  • Antwerpen/Belgium
                  • Saab 9-3

Mali nesporazum. Radi se o istom efektu nego je ta velicina kapljice u vezi za njenom tezinom i sa uglom pod kojim je doticno staklo. I ako su kapljice sitne ipak se prilikom vece brzine od recimo 120km/h krecu veoma brzo pri cemu se spajaju i postaju vece (teze) i odlaze na gore. Vazduh je inace veoma gust u principu. Efekat spontanog klizanja i kod vertikalnih stakala je prilicno spor kad auto stoji ili se krece veoma sporo. Nego ne bi to sve bilo zanimljivo da nema jos jedan trik. Kad recimo stoje sitne kapljice na staklu u tom trenutku se kroz isto BOLJE vidi nego kad staklo nije premazano. Spolja sve izgleda ocajno sa ogromnim brojem kaljica i stakla deluju "prljavo" ali iznutra se vidi super. Veoma je zanimljivo a ko ne veruje neka namaze pola bocnog stakla pa neka proba. Ko nije video efekat tesko je da se poveruje. Kapljice usvari stoje na bocnim staklima stalno i ima se utisak da je staklo gore nego da nije tretirano ali se ipak kroz njega vidi jer je prostor izmedju kapljica prefektno bistar. To sa efektom vazduha je opet nesto drugo. Jednostavno sredstvo sprecava efekat kvasenja (kao teflon) i samim tim smanjuje silu adhezije. Ako ste pratili forum detaljno jednom je Boost pominjao sredstvo koje sipa u hladnjak leti a efekat je poboljsavanje kvasenja sto znaci da je kontakt tecnosti bolji sa metalom hladnjaka i samim tim temperaturni kontakt a sto ima za posledicu brzi transfer toplote i efikasnije hladjenje.

Comment

• sri98
                    Admin od Trpeze
                    • 24.10.2004
                    • 7262
                    • Republic of Konjarnik
                    • Toyota Corolla E 210

[quote=to je to]
                    Originally posted by "to je to":3dm6hu4k
                    ja sam ih kupio juce i danas isprobao na ovoj kisi sljakaju odlicno za 138 dinara[/quote:3dm6hu4k]

Jel ima mozda kompleta sa razlicitim velicinama? Jedna je 55, a druga 50 cm. Ako nema, uzecu onda dva kompleta, nek' se nadje.
                    Kids in the back seat cause accidents, accidents in the back seat cause kids.

Comment

• to je to
                      CBC Član
                      • 04.04.2005
                      • 62

[quote=sri98]
                      Originally posted by "to je to":2ocwca8u
                      ja sam ih kupio juce i danas isprobao na ovoj kisi sljakaju odlicno za 138 dinara
                      Jel ima mozda kompleta sa razlicitim velicinama? Jedna je 55, a druga 50 cm. Ako nema, uzecu onda dva kompleta, nek' se nadje.[/quote:2ocwca8u]

Nema ali za 138 dinara kupis dva para ima da ti traju ko champion sigurno a ustedeces 17 eura

Comment

• BRABUS
                        CBC Senator XXL
                        • 15.10.2004
                        • 2399
                        • London

Ja to i radim, kupim dva kompleta....i miran sam godinu dana

Comment

• sri98
                          Admin od Trpeze
                          • 24.10.2004
                          • 7262
                          • Republic of Konjarnik
                          • Toyota Corolla E 210

Nisam imao vremena za metro, pa sam pazario Champion. Evo ih, klize k'o po ulju (valjda nece niko u skorije vreme da ih ukrade).

Uzecu i te iz metroa, nek' se nadju u rezervi, cena im je "halo Bing"

Comment

• SreckoBG
                            CBC Član
                            • 23.02.2005
                            • 79
                            • Novi Beograd

Odlican izbor-Champion. Vec pet godina koristim samo njih(na vishe auta) i ne da brishu, nego SUSHE

Comment

• dranix
                              CBC Senator XXL
                              • 04.10.2004
                              • 3079
                              • Antwerpen/Belgium
                              • Saab 9-3

http://www.gates.com/europe/news/index. ... ion_id=254

Comment

• sri98
                                Admin od Trpeze
                                • 24.10.2004
                                • 7262
                                • Republic of Konjarnik
                                • Toyota Corolla E 210

U celoj ovoj prici, cini mi se da je brick bio najpriblizniji problemu, a to je sila koja pristiska metlice.

Veceras sam problematicne metlice koje sam skinuo pre par dana namontirao na kadetta i tamo sljakaju kao ove nove na mom autu, znaci kao po ulju, jednostavno ne cuju se.

Ni to nije bilo lose, nagradjen sam sa dve ture piva.

Comment

Working...
                                X