U Srbiji taj film necemo da gledamo skoro a mozda nikad oni su ko beli medvedi sto se tice odgovornosti
kada bi politicari bili ti koji se pitaju mozda bi i bilo tako, ovako taj film ce se sigurno gledati. kako je vec bio prikazan u Tirani, sva je prilika da ce brzo stici i u nase malo misto
to srdjan: naravno da zadovoljava eko norme.
uglavnom benzinci sa ubrizgavanjem proizvedeni posle 1977. godine i dizeli proizvedeni posle 1995. nemaju problema sa ekologijom.
naravno ima tu izuzetaka ali okvirno to je sve odavno reseno na zapadu odakle uglavnom potice uvoz automobila kod nas. pod zapad racunam i japansku produkciju.
jedini uslov je da je auto potpuno ispravan da bi zadovoljio eko standarde, a to vec nije tako jednostavno naci preko interneta i oglasa.
ako gledas vec na mobile.de (ili negde slicno) obrati na datum kada je uradjen eko test motora, ASU ili AU (Abgas untersuchunug), odnosno kada je uradjen HU, glavni tehnicki pregleda (Hauptuntersuchung).
obrati paznju da tehnicki vazi 2 godine od datuma izdavanja, i da cena auta zavisi podosta i od tog datuma.
ako uskoro istice HU i AU onda bi mogao relativno glatko da skines cenu za bar 300 eura, pre odbitka poreza odnosno bruto oko 350 eura.
za neki luskuzniji auto moze da se skine i do 1000 eura zbog te kvake 22.
jos jedno objasnjenje, ako pise FP to oznacava fiksnu cenu bez pregovora, ako pise VB onda je cena samo okvirna i podlozna vestini trgovanja, ako se pominje MwSt to obicno podrauzemva da pri exportu vazi neto cena a koja se umanjuje za 16%. (pri tome umanjenje cene vazi samo za kupovinu auto kod firme/.preduzeca dok za fizicko lice nema povracaja PDVa).
uz svaki oglas pise ko je zvanicni vlasnik auta u pismu, pa prema tome i uraditi kalkulaciju neto cene.
ako ima jos pitanja oko neke bitne skracenice, pitaj(te).
.Isti model u Nemackoj (a da nije slupan) tesko moze da se nadje za ispod 4800 eur(isto 2002 godiste).Mala je verovatnoca da bi takav auto sa dazbinama i transportom bio jeftiniji od 6800 eur,sto znaci ponovo da se vise isplati uzeti ovaj primerak iz halo oglasa.
nije bas adekvatno poredjenje naseg slupanog (pa okrpljenog ko zna kako) i nemackog auta istog godista.
nelupan auto je uvek skuplji, bilo gde u svetu gde funkcionise pravni sistem.
kako kod nas ne mozes da dobijes pimsenu garanciju da auto nije udaran,a ne mozes ni da naplatis od prodavca kasnije odstetu za prevaru ako te je slagao imas situaciju da cena ne zavisi od stanja i istorije vozila niti od fakata potvrdjenih validnom dokumentacijom vec godiste i odokativna procena po sistemu ako prodje prodje.
ni u Nemackoj niti bilo gde nema auta koji vredi a da se prodaje ispod realne trzisne cene bud zasto iz nekoga hira ili ludila.
jefitno je ono sto ne vredi, bilo da je udarano pa je (tamo) preskupa korektna popravka, ili je auto sumnjivog porekla pa uvali ako mozes, ili je auto sa tezim greskama koje se vlasniku cine kao balast pa auto prodaje u takvom stanju jer ne zeli da ulaze vise.
a kod nas generalno, svi auto preko 2000 kubika su potcenjeni, prvo zbog poprilicnih taksi a drugo jer vlada fama u neupucenom narodu da su ekstremno veliki gutaci goriva pa ih vecina zaobilzai u sirokom luku. a cim je manja potraznja zna se -cena opada.
Eto to je neko moje misljenje,da nece biti bas apsolutno sve povoljnije uvesti.Voleo bih da cujem i vase misljenje za ove moje primere.
Prvo, tamo nema laži i prevare kod kupovine pa je ono u izlogu i ono što ćeš platii isto. Ovde svi znamo kako je.
Drugo, kad bude dozvoljen uvoz i ta cena koju su naveo kod računice neće biti ista jer će biti niža. TI si kalkulisao sa svojim troškovima kao pojedinac, diler će imati popust na količinu, transposrt, bolje nalaženje auta i sl. Pa će i nejgova cena franko ovde biti manja, tak oda će već uvezeni ili domaći morati da spuste cenu.
Ili ako baš bude i ista cena sa svim troškovima koej si naveo a jesu tu negde, imaćeš auto za koji sigurno znaš da je to što si platio sa servisnom knjižicom i sl...
U Srbiji taj film necemo da gledamo skoro a mozda nikad oni su ko beli medvedi sto se tice odgovornosti
kada bi politicari bili ti koji se pitaju mozda bi i bilo tako, ovako taj film ce se sigurno gledati. kako je vec bio prikazan u Tirani, sva je prilika da ce brzo stici i u nase malo misto
to srdjan: naravno da zadovoljava eko norme.
uglavnom benzinci sa ubrizgavanjem proizvedeni posle 1977. godine i dizeli proizvedeni posle 1995. nemaju problema sa ekologijom.
naravno ima tu izuzetaka ali okvirno to je sve odavno reseno na zapadu odakle uglavnom potice uvoz automobila kod nas. pod zapad racunam i japansku produkciju.
jedini uslov je da je auto potpuno ispravan da bi zadovoljio eko standarde, a to vec nije tako jednostavno naci preko interneta i oglasa.
ako gledas vec na mobile.de (ili negde slicno) obrati na datum kada je uradjen eko test motora, ASU ili AU (Abgas untersuchunug), odnosno kada je uradjen HU, glavni tehnicki pregleda (Hauptuntersuchung).
obrati paznju da tehnicki vazi 2 godine od datuma izdavanja, i da cena auta zavisi podosta i od tog datuma.
ako uskoro istice HU i AU onda bi mogao relativno glatko da skines cenu za bar 300 eura, pre odbitka poreza odnosno bruto oko 350 eura.
za neki luskuzniji auto moze da se skine i do 1000 eura zbog te kvake 22.
jos jedno objasnjenje, ako pise FP to oznacava fiksnu cenu bez pregovora, ako pise VB onda je cena samo okvirna i podlozna vestini trgovanja, ako se pominje MwSt to obicno podrauzemva da pri exportu vazi neto cena a koja se umanjuje za 16%. (pri tome umanjenje cene vazi samo za kupovinu auto kod firme/.preduzeca dok za fizicko lice nema povracaja PDVa).
uz svaki oglas pise ko je zvanicni vlasnik auta u pismu, pa prema tome i uraditi kalkulaciju neto cene.
ako ima jos pitanja oko neke bitne skracenice, pitaj(te).
Super, dosta stvari mi nije bilo jasno, pokupicu neke skracenice i nedoumice pa cu otvoriti novu temu, a ti objasnjavaj, jebiga nismo svi eksperti sa nemackim.
ako se pominje MwSt to obicno podrauzemva da pri exportu vazi neto cena a koja se umanjuje za 16%. (pri tome umanjenje cene vazi samo za kupovinu auto kod firme/.preduzeca dok za fizicko lice nema povracaja PDVa).
.
MwST ili PDV moze da uzme i fizicko lice nazad, ali posto plati punu cenu, pa kad donese papir koji dokazuje da je auto izvezen iz EU, onda dobija PDV nazad.
I da....nemaju sva vozila mogucnost da uzmes za njih PDV nazad, mislim da ima to veze sa time ko je bio prvi vlasnik, firma ili privatno lice...ali nisam bas siguran, uglavnom, dobar deo auta nema mogucnost povracaja poreza.
MwST ili PDV moze da uzme i fizicko lice nazad, ali posto plati punu cenu, pa kad donese papir koji dokazuje da je auto izvezen iz EU, onda dobija PDV nazad.
jesi li siguran da nemacko fizicko lice moze da izda validan racun za nemacku poresku upravu ?
da....nemaju sva vozila mogucnost da uzmes za njih PDV nazad, mislim da ima to veze sa time ko je bio prvi vlasnik, firma ili privatno lice...ali nisam bas siguran, uglavnom, dobar deo auta nema mogucnost povracaja poreza.
pa ja upravo napisao objasnjenje u vezi sa tim koje si demantovao u gore citiranoj recenici a sada kazes kontra.
kada sam se ja time zanimao PDV je mogao da se vrati iskljucivo ako se auto kupuje od pravnog lica, firme dok za kupovoinu od fizickog lica nije moglo.
kako je sada u Nemackoj na tu temu ne znam detalje.
Nemacki Zakon o PDV-u je vrlo slican nasem. Kada uzmem vozilo od firme u nemackoj bilo da sam pravno ili fizicko lice imam pravo na povracaj poreza sa valjanim dokazom da sam izvezao vozilo izvan nemacke. Jedina olaksavajuca okolnost za firme koje se bave uvozom u SiCG je sto one mogu uplacivati cenu bez PDVa u stratu, a fizicka lica ostvaruju povracaj po izlasku vozila iz nemacke. Na mobile de ima poseban jezicak koji se selektuje za pretragu vozila za koje je moguce dobiti povracaj PDV-a. Inace ako nije naglasena vrednost PDV-a nemozete odbiti svih 16% od cene u oglasu vec se taj procenat umanjuje zbog preracunavanja slicno kao kod nas NPR: PDV 18% u SiCG je ako ga izracunavas iz bruto cene 15.24%....
Zbog povracaja PDV-a vecina nasih dilera uvozi automobile od firmi koji su kupljeni djuture na licitacijama po nemackoj, francuskoj... Tako povremeno imamo poplavu zutih fijesti, poloa, pikapova ili belih opel korsi, pezoa 206 ili citroen saksa. Svi ti automobili su najcesce registrovani preko kao teretni i to s jednim sedistem. Oni se ovde atestiraju, ubacuju im se sedista i prodaju se kao putnicka vozila s malom kilometrazom. U sustini su to jako iyrabljena vozila sa motorima na izdisaju. Vise mojih prijatelja kupila je od dilera malo vozene sa neverovatnih 80.000 km predjenih koji su posle godinu dana dosli na generalne...
Zbog povracaja PDV-a vecina nasih dilera uvozi automobile od firmi koji su kupljeni djuture na licitacijama po nemackoj, francuskoj... Tako povremeno imamo poplavu zutih fijesti, poloa, pikapova ili belih opel korsi, pezoa 206 ili citroen saksa. Svi ti automobili su najcesce registrovani preko kao teretni i to s jednim sedistem. Oni se ovde atestiraju, ubacuju im se sedista i prodaju se kao putnicka vozila s malom kilometrazom. U sustini su to jako iyrabljena vozila sa motorima na izdisaju. Vise mojih prijatelja kupila je od dilera malo vozene sa neverovatnih 80.000 km predjenih koji su posle godinu dana dosli na generalne...
da dodam da su se navedeni auti vozili u posti,ti zuti,imao sam prilike da kupim neke od njih(jedno sediste zute fijeste)
ABS, Stabilitätskontrolle, Klimaanlage, Allradantrieb, Zentralverriegelung, el. Wegfahrsperre, Lederausstattung, Navigationssystem, el. Fensterheber
Navigationssytem, 6-Gangschaltgetriebe, Teilledersitze, Sitzheizung, Klimaautomatik, Alufelgen 17´Zoll, ESP, Multifunktionslenkrad, Tempomat, Bordcomputer, Holzeinlage, Armauflage, 4xel.Fensterheber, el.Spiegel, Fahrer./Beifahrerairbag, Seitenairbag samo bih hteo da mi se ovo prevede???? Ich mag mein Auto:
Lederlenkrad, Nebelscheinwerfer, Abgedunkelte Scheiben Hinten, Dachreling-Chrom, Laderaumabdeckung, Wärmeschutzglas, Zentralverriegelung mit Fernbedienung,1 Hand
Nemacki Zakon o PDV-u je vrlo slican nasem. Kada uzmem vozilo od firme u nemackoj bilo da sam pravno ili fizicko lice imam pravo na povracaj poreza sa valjanim dokazom da sam izvezao vozilo izvan nemacke.
hm, ne bas. kada ti uzmes vozilo u Nemackoj ti nemas nikakvo pravo na povracaj PDV od nemacke drzave jer nisi nemacki PDV obveznik. nisi nikada ni imao to pravo kao nerezident, ni ranije.
i to bez obzira da li si ti pravno ili fizicko strano lice. ( za Nemca si stranac).
pricnip je malo drugaciji. firma koja je prodala auto je poreski obveznik i ona je ta koja izdaje eksportni racun za carinsku sluzbu. kada auto napusti Nemacku carina to potvrdjuje overom posebnog dokumenta.
onda taj dokumenat ti kao kupac-stranac dostavljas firmi prodavcu (postom npr) a onda ta firma taj papir podnosi Poreskoj upravi i ta firma naplacuje nazad od drzave PDV (jer ga je ona prethodno i platila pri kupovini tog auta pre nego sto je tebi prodala).
e tek onda ta firma tebi kao kupcu dostavlja iznos PDVa na neki od pogodnih nacina (licno, postom, transferom, uputnicom itd).
u celoj proceduri postoji odnos nemacka firma i nemacka drzava a ti kao stranac nemas nikakva poreska niti prava niti oslobadjanja osim toga da mozes da kupljenu bilo koju robu izvezes i prijavis izvoz na carini kao nerezidentni kupac.
kakav je status kupca (fizcko ili pravno lice) je totalno nebitno niti zanima nemacku drzavu.
uglavnom je tako i u drugim zemljama sa sistemom PDVa, manje vise.
samo bih hteo da mi se ovo prevede????
Ich mag mein Auto:
Lederlenkrad, Nebelscheinwerfer, Abgedunkelte Scheiben Hinten, Dachreling-Chrom, Laderaumabdeckung, Wärmeschutzglas, Zentralverriegelung mit Fernbedienung,1 Hand
vlasnik je preradjivao/dopunio auto tako sto je:
stavio kozni volan, maglenke, zatamnio stakla pozadi, nosac na krovu (one 2 uzduzne sipek) hromirane, navlaka (zastita od pogleda) u gepeku, termo stakla ugradjena, i centralna brava sa daljinskom komandom.
prodavac je prvi vlasnik vozila ( u pismu o vlasnistvu jedini vlasnik).
Hvala puno.... a za ove 2 sipke, ja sam hteo da promenim na mom passatu 17000 din kostaju!!!!!!!
kako Vam se cini auto \za ovu cenu!?!?!?
I koliko bi porez i carina izasli jos???? oko 5000???
Comment