ja znam samo da se taj "X5" u kini ne vozi. u kini se vozi sve najnaj sto dolazi iz evrope. recimo, sela koja su danas centralne industrijske zone u kini su bila na rubu propasti, gladi i nemastine sve dok zemljiste nije prodato velikim kompanijama a uporedo su kinezi uz te kompanije razvijali i svoju manufakturu delova i tehnicke podrske za iste. eto otuda plagijati. nisu lopovi vec ima je dozvoljeno da to rade, takvi su sulovi bili za sve kompanije koji su zelele da osnuju svoju fabriku u kini. prosto, drzava je nasla nacina kako d a upsli sto vise svojih ljudi. kako sto je turska nekad bila sinonim za plagijat to je danas kina samo u mnoooogo vecem smislu.
Kineski X5 u Srbiji
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
Samo ne shvatam zbog cega neko ima ista protiv kineskih automobila i kineskih proizvoda. A taj stav "necu kupiti patikje zato sto su proizvedene i Kuni" tek ne shvatam! Pa i dobar deo komponenti kompjutera na kojima kucate je isto proizveden u toj istoj Kini!
Hajde da se vratimo u srednji vek zato sto necemo kinesku robu!
Comment
-
-
...ako je istina da je u pitanju 64 km/h, onda svaka cast....
Comment
-
-
Comment
-
-
Uf al smo se raspisali....
Indija je vec uzela poprilicnog zamaha, pogotovo u IT industriji (razvojni centri) a o Kini ne treba ni pricati. Ono sto i jedni drugi imaju a to je demografski potencijal. Ako u Srb ima 10% ljudi koji mogu da kupe novi auto svake 4 godine koliko je to u Kini i koliki je to tek potencijal trzista. Nastup i proboj na evropskom trzistu zavisi od postovanja standarda i potpuno sam siguran da ce iz godine u godinu Kinezi biti sve bolji i bolji.
Da se vratimo na temu, nedostatak za pocetak prodaje ce svakako biti nedostatak dizel motora ali verujem da ce i tu biti promena. Iskreno cena za "original" od lupam 60 000€ je nesto sto u ludilu ne bih dao a mozda se namece pitanje da li onda polovan x5 ili novi CEO ako zadovolji minimum standarda
Comment
-
-
Originally posted by Elwoodjevticu moj stav prema problemu sa Kinom sam stekao najvecim delom posle razgovora sa drugom koji je na postdiplomskim studijama elektrotehnike u Nemackoj.Nije politika u tom smislu da pricamo napamet,ovo je stvarnost koja nam se uvaljuje na svakom koraku.Ja ne znam ko ovde misli da ce imati posao.........
Brick,Evropa je bila kolonijalna sila,ali je bila civilizacijski ispred svojih kolonija i podarila im je železnicu,struju,telefon...
To nije "Kineski X5" to je "kineska kopija nemačkog BMW X5" zbog koje su bili tuženi zato što su LOPOVI!Da se za male pare dobija puno to je zabluda,svi ti njihovi proizvodi su obično smeće i prevara.
Ajd da preformulišem da obiđemo politiku.Da li je stvarno nekome potreban Shuanghuan Sceo?
@ToNcA
Samo ne shvatam zbog cega neko ima ista protiv kineskih automobila i kineskih proizvoda. A taj stav "necu kupiti patikje zato sto su proizvedene i Kuni" tek ne shvatam! Pa i dobar deo komponenti kompjutera na kojima kucate je isto proizveden u toj istoj Kini!
Hajde da se vratimo u srednji vek zato sto necemo kinesku robu!
Ja sam u vreme starki najviše voleo da nosim duboke patike Šangajke. To su bile patike.Nepsujem, nepijem, nepušim. U p.m. pade mi pepeo u pivo.
Comment
-
-
Znachi, meni definitivno nije dobro posle ovog
Samo da pre svega raschchistim jedno - ovo shto cu da iskuckam nije odraz bilo chega shto ima veze SAMO sa bmw-om, znachi chitajuci pojedine postove ovde sam jednostavno puk'o i morao sam da napishem neshta... Kapiram da se pojedini dive ovim nakaradnim "wannabe" automobilima, i ne bi me to chudilo da sam recimo na forumu tipa VG... Ali, hvalospeve o kineskoj fotokopir-auto-industriji i to na Cannonball forumu dozhivaljvam kao vrlo porazhavajuce.
Dakle, nije ovde u pitanju BMW, mislim "rade" oni i Mercedes, Audi, Smart, shta god skapiraju kao dobar trzhishni mamac, tako da im je svejedno kog ce i kojim redosledom da "odrade"
Pricham dakle generalno, i nemam ama bash nishta protiv kineza i chak ih cenim kao jednu od najstarijih civilizacija, i kad kazhem civilizacija mislim to u pravom smislu te rechi, jer su upravo oni postavili odredjene norme i uveli u praksu odredjene stvari koje se danas smatraju osnovama na kojima pochiva civilizovan svet. Iskreno cenim njihovu kulturu i vishemilenijumsku dokumentovanu istoriju, a chak su mi i simpa kao generalna pojava
Shto se robe za shiroku upotrebu tiche, nemam nishta protiv shto ona iz Kine preplavljuje Evropu, mislim za to ochigledno ne mogu da krivim KinezeTo shto svaki treci par Nike patika sad biva proizveden upravo u Kini isto tako ne vidim kao problem. To je jsh uvek Nike, proizvodi se po tachnoj specifikaciji i po odredjenim normama, i zadovoljava odredjeni kvalitet. Odlichno, sve dok je ta patika udobna, kvalitetna i nije za jednokratnu upotrebu meni nije bitno da li se pravi u Oregonu ili su ameri uklavirili da ce mnogo vishe da zarade ako te patike pravi neki tamo "zhuti" u Shangaju. Sve dok se zna ko shta radi OK, ako su toliko konkurentni Kinezi mogu da naprave i neki svoj brend i da konkurishu Nike-u. Nemam nishta protiv, nama kupcima zdrava konkurencija na trzhishtu mozhe samo da donese dobro. Ako ti Kinezi znaju i umeju da naprave SVOJ auto, da ga LICHNO dizajniraju i proizvedu tako da ce da bude oshtra konkurencija ostalima, da nudi isti ili veci nivo komfora, pouzdanosti, kvaliteta, bezbendosti...za konkurentsku, inache po pravilu poprilichno nisku cenu (pitam se zashto je tako?) onda super, stavite i mene na listu za jedan
Medjutim, ovo shto oni sad rade u auto-industriji je stvarno tragikomichno, i zapravo ja njih i ne krivim za sve ovo. Ja zaista ne kapiram kako im je toliko dozvoljeno upravo od strane ovih koji su im najochiglednije moguce bili "ideje vodilje" u "konstruisanju" (kpiranju) ovih automobila? Naravno da se sa njima mora "na lepo", jer je ipak to trzhihste na kojem zhivi jedna shestina ljudi, i to trzhishte je vec vishe godina u konstantnom ekonomskom razvoju i sve je vishe izuzetno bogatih ljudi koji mogu da priuzhte bez problema i bmw, i merc, i audi, i jahtu... dodaj po zhelji... Kapiram da su zauzvrat proizvodjachi masno naplatili davanje "licence za kopiranje" (jer ovo nije nishta drugo nego upravo to) u smislu pristupa na trzhishte, jeftine radne snage, ili nechega treceg. Niko tu nije ostao "uskracen" ni za cent i svi su tu dobili, to mi je apsolutno jasno. Lopovi ce se teshko nakrasti od lopova.
Niko tu dakle nije ostao "nadigran" i izigran...
...osim svih onih miliona kupaca bmw-a, mercedesa, audija, smarta, toyote, honde, fiata... koji su se nashli u zabludi jer su sve ovo vreme mislili da su kupili auto koji je neponovljiv i jedinstven, koji je po njima olichenje dobrog dizajna nevidjenog na nekom drugom modelu u svetu, koji ce ih na ovaj ili onaj nachin izdvojiti iz mase i biti dokaz njihove individualnosti i dobrog ukusa... i onda jedan dan na parkingu pored svog "neponovljivog" auta zapaze bukvalno isti takav auto ali mady in PRC (), sa dodushe malko izmenjenim bedzom, i pomisle: WHAT THE F**K ?!?
U eri oshtre i besposhtedne borbe za zashtitu autorskih prava, bar govoreci o tom normalnom svetu, kad se i najmanje slichnosti ili chak i asocijacije po pitanju dizajnerskih reshenja "iz mesta" dovode pred Sud, kad se Apple sudi godinama sa nekom tamo firmom samo da bi je naterao da odustane od jabuke kao zashtitnog znaka (jer je jedna takva, jelte, Apple-ov logo i niko vishe na svetu nema pravo da kao logo koristi bilo shta chak ni slichno jabuci), kad se trecerazredne firme "kolju" po Sudovima zbog zashtite autorskih prava zbog prihoda koji su nemerljivi godishnjim prhodima chak i prosechnih proizvodjacha automobila, o premium klasama i da ne govorim, shta se deshava - upravo te premium klase "zatvaraju ochi" na ovako ochigledno, bezobrazno, drsko, ljigavo, kvarno, trulo i ogavno kopiranje do te mere da se bukvalno treba prici na 20 cm pa da se pogleda amblem i zakljuchi o chemu se radi: o bmw-ovoj ili Hong Qi-ovoj X5-ici! WTF???
Pa dobro bre, jel' samo mi kojima neshta znache ovi fuckin' brendovi vidimo KOLIKO je ovo trulo kopiranje, da se radi o maltene istom dizajnu, nebitno shta ko misli o njemu? Jesu li svi oni koji, uzgred budi recheno, vrlo masno placaju za ove automobile, jedini koji vide shta se radi, a ovi koji su im upravo prodali te automobile shatro "nisu u toku" i ne vide slichnosti, pa njihove advokatske kuce i agencije/odeljenja za zahtitu autorskih prava cute kao zaliveni? Razumem da se veliki biznis vrti u celoj prichi, ali bi trebalo da malo razmisle svi ti premium seratori da li ce sa osvajanjem kineskog zadrzhati i ostala trzhishta, i da li misle da ce ovakvom tolerancijom zadrzhati i dalje "na okupu" sve one koji vole te brendove iz ovog ili onog razloga? Naravno da nece, jer mnogi nece biti spremni da plate 50 ili 100 k veverica za "premium" auto za koji ce ceo komshiluk da kapira da je kineska kopija i zbog chega ce da zbijaju shale sa ovimMnogi definitivno nece hteti da ponovo kupe isti brend, jer je njihova dugogodishnja vernost brendu "nagradjena" licencom kinezima za kopiranje, pa od sve one individualnosti ne ostade ama bash nishta. Hebesh auto koji tek sa 20 cm mozhesh da identifikujesh kao "pravu stvar", jerbo je inache isti kao i onaj "kinez"...
Da, neko ce reci: pa nije bitno to kako izgleda, nego shta je ispod haube, koliko je sve to pouzdano, bezbedno i sl... Slozhicu se odmah da je automobil mnooogo vishe od spoljashnjeg izgleda, ali bih podsetio na josh jednu chinjenicu: nedavno sam na internetu prochitao chlanak koji je napisao neki automobilski novinar, a koji obradjuje rezultate istrazhivanja javnosti na jako velikom uzorku. Pitanje je bilo neshta tipa: "shta je presudno pri tvom izboru automobila?" i onda su bili ponudjeni odgovori tipa pouzdanost, stedljivost motora, boja, dizajn, statusni simbol, emocije... Ubedljivo najvishe glasova kao presudan faktor pri izboru auta je dobio - dizajn. Dakle, onaj prvi utisak koji neki auto ostavi, opshti izgled, ima itekako velikog uticaja na odluku da li ce on biti trazhen na trzhishtu, i itekako mozhe da znachi prevagu u nedoumici potencijalnog kupca da li ce da kupi bash taj, ili neki drugi auto. Znachi kupci se identifikuju sa dizajnom svog "izabranika", u manjoj ili vecoj meri, ali je chinjenica da je dizajn automobila kao prvi utisak itekako bitan u njegovom uspehu na trzhishtu.
Mislim da premium proizvodjachi ovde hodaju po izuzetno tankoj gredi, i da im se lako mozhe desiti da se okliznu... Ako se ovako otvoreno i drsko kopiranje ne sankcionishe, ili bar "pro forme" ne osudi od strane bmw-a, merca, audija, fiata, honde, toyote (sutra ko zna koga sve josh...), onda ce sve manje ljudi biti toliko zaludjeno njima da pristane da im premium auto po izboru lichi na 10 puta jeftiniju kinesku kopiju
A naravno da sve ovo mogu da spreche, bash kao shto je Apple sprechio one da im ne diraju jabuku. Itekako mogu da spreche ovu otvorenu shablon-proizvodnju i fotokopir-dizajn jer je chak i slepcima jasno o chemu je ovde rech.
Shta je sledece, Ferrari made by Hang Qi, i to bash u "crvena zastava" metallic crvenoj?!
Strashno...
Chak i ako se radi o "onolikoj" Kini, chak i ako je svaka shesta osoba na Zemlji iz te zemlje, chak i ako ce zato da dobiju udeo od 0,65 % na trzhishtu ili jeftinu radnu snagu, mnogo je... I o tome bi ovi "premium" lopovi trebalo da razmisle. Trebalo bi da shvate da se kockaju sa reputacijom koju su vishe decenija gradili i stvarali kod kupaca, i da time shto su vernost kupaca prokockali dajuci licencu kinezima za kopiranje mogu mnogo vishe da izgube dugorochno nego shto nameravaju da dobiju kratkorochno.
Na kraju krajeva, ako svesno dozvole da se "utope" u moru bezlichja i kineskih klonova, pitanje je koliko ce josh ljudi biti spremno da debelo placa za njihove "premium" modele. Pitanje je da li ce im zaista uopshte i biti potrebna ta, koliko god jeftina bila, nova radna snaga...
Comment
-
-
taman stigoh kuci, reko da proveri m mail i na spavanje... izvini nisam ti procitao ceo post, preumoran sam, samo par recenica, pa cu na njih i da odgovorim.
NIsam video da je neko velicao made in china automobile, pogotovo ne ovde. Bar ja nemam takav osecaj, licno nemam nikakve simpatije ka bukvalnom kopiranju tudjih prozivoda, pogotovo u smislu estetike. to je ono sto je na prvi pogled jako odbojno.
Ono sto sam rekao je da napreduju, i da mnogim kompanijama tamo novac vise nece biti problem da narave odlican auto, AKO to zele; tj. ako pozele da nesto urade na premium trzistu, zapadna eu, usa, oni ce uraditi... Za sada se zadovoljavaju ogromnim azijskim trzistem, na kome imaju veliku zaradu uz mala ulaganja, i nizi prag zahtevanog kvaliteta. Nemaju preku potrebu da se bave "nashim" trzistem.
A kada vec imate novac, jednostavno se kupi dobar tim inzenjera i dobra dizajnerska resenja npr. iz Evrope, kvalitetan prozivodni pogon i to je kraj price. Jeftinu radnu snagu odavno koriste ti isti evropljani gde god mogu. U Kini se odavno nalaze fabrike koje su pojam kvaliteta u drugim oblastima (veliki deo japanske it industrije), tako da ni to nije problem.
U svetu kao sto je ovaj danas, gde ni jedna tacka na planeti nije daleko, ne postoje vise cisto "nemacki","kineski", "americki" prozivodi. Ono sto je bitno je novac i strategija razvoja kompanije. R&D timovi svake kompanije su sacinjeni od eksperata, tu je nacija nebitna. Same kompanije su multinacionalne. Dakle sa mnogo novca i zeljom, nije tesko napraviti konkurentan auto.
Ne mogu oni nista uraditi Evropi, jer Evropa diktira pravila igre na svom terenu, zato ne vidim razloga za preteranu brigu. Cak sta vise sigurno je da ce pokusati sto duze da ih zadrze da udju na eu trziste. Nije to politika, vec biznis, a biznis uvek moze koristiti politiku u svoju korist.
Na evropskom trzistu nikada nista nece uraditi sa ovakvim kopijama. Uskoro ce to i sami shvatiti.
I kada zadovolje zahtevane norme kvaliteta ostace im da vode dugotrajan marketinski rat za skidanje lose reputacije, ljage i predrasuda. Siguran sam da ce dugorocno vise novca morati da uloze u pozitivan branding, nego u razvoj automobila koji ce ispuniti euro norme.
Comment
-
-
Ne mogu oni nista uraditi Evropi, jer Evropa diktira pravila igre na svom terenu
sa svime što si napisao se mogu složiti ali ovde imam drugačije mišljenje.
upravo Evropa ne može da diktira pravila igre jer je potpisnik ugovora u STO sa definisanim pravilima koja se moraju poštovati.
ne tako davno evropljani su svima nametali taj i takve ugovore o zabrani uredjenja svog lokalnog terena, da bi lakše gurali svoju robu.
sada se točak okrenuo, pa istim pravilima Kinezi tuku evropsku proizvodnju u skoro svim domenima.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
Ako ti Kinezi znaju i umeju da naprave SVOJ auto, da ga LICHNO dizajniraju i proizvedu tako da ce da bude oshtra konkurencija ostalima, da nudi isti ili veci nivo komfora, pouzdanosti, kvaliteta, bezbendosti...za konkurentsku, inache po pravilu poprilichno nisku cenu (pitam se zashto je tako?) onda super, stavite i mene na listu za jedan
to pitanje je moglo biti aktuelno pre 20tak godina kada je pokretana kineska državna auto industrija, danas kada u Kini ima sijaset privatnih fabrika stvari su daleko odmakle.
pitanje danas je koji je cilj kineske produkcije, mas produkcija radi zadovoljenja najvećeg broja kupaca (prevashodno Azija) ili ubacivanje u malu niche proizvodnju za malo lokalno ervropsko tržište koje je uz to vrlo zahtevno.
Evropa je danas periferija sveta što se ekonomije tiče pa u tom smislu i Kinezi još ne grizu da se i tu ubace.
nisku cenu (pitam se zashto je tako?)
- cene razvoja (R&D) proizvoda, tehnologije izrade, dizajna i ostalo
- obima proizvodnje
ovo prvo je trošak inženjera da tako nazovem, i jasno je da u Kini to nije veliki trošak jer imaju mnogo studenata, imaju veoma jaku inženjersku bazu koja se iškolovala zadnjih 30 tak godina a kineski inženjer se zadovoljava sa 3.000 dolara plate što je 2 ili 3 puta manje od evropskog.
ovo drugo mislim da nije potrebno obrazlagati. ekonomija obima drastično obara proizvodnu cenu po jedinici proizvoda.
a Kinezi sve što uzmu da prave rade u milionima komada.
kineska fabrika automobila neće napraviti 300 komada Jugo Florida za godinu dana kao Zastava.
neće napraviti ni 15.000 automobila za godinu dana kao što napravi Lancia ili 20.000 komada automobila za godinu dana koliko je produkcija Pežoa.
pričam o onome što je kvalitetna gornja klasa zahtevnih automobila, gde Evropa ima prednost još uvek.
osim 3, 4 fabrike u Evropi koje su srednje veličine skoro sve ostale su malecke po obimu.
BMW je tipičan primer kvalitetnih proizvoda ali male fabrike po obimu.
danas sve ispod milion komada jednog modela u godinu dve dana proizvodnje je već upitno koliko je isplativo.
za razliku od evropskih fabrika, kinezi naprave svega 2 ili 3 modela u jednoj fabrici i onda to štancuju u 2, 3 ili 5 miliona komada (cifre su proizvoljne, samo kao primer).
kada se to uporedi, to bi značilo da bi bio konkurentan po ceni proizvodnje po komadu BMW (Mercedes, VW; Fiat, bilo ko) koji ima recimo 10 modela bi morao da proizvede najmanje 20-30 miliona vozila za 30tak meseci.
a to kao što znamo evropljani niti umeju, niti imaju kome da prodaju.
i tu se priča završava, evropljani rade kvalitetnije ali manje efikasno u smilsu ekonomije proizvode.
kako vreme odmiče nastaje sve veća provalija u produktivnosti gde kinezi napreduju a evropljani nazaduju.
u tom procesu sada je i Indija gde se ubrzano grade proizvodni kapaciteti pa i Iran kao i Turska.
ako se nešto bitnije ne promeni samo je pitanje vremena kada će Kinezi i Indusi da krenu u kupovinu ostataka evro brendova i fabrika (znanja pre svega) kao što je počelo sa Roverom i Jaguarom.
već sada u Kini radi mnogo stranaca na R&D poslovima za kineske gazde u nekim drugim branšama.
Kinezi jako brzo osvajaju znanje i primenjuju, ciklus razvoja u Kini je daleko brži od onoga u Evropi tj vremenski interval od ideje u glavi do gotovog proizvoda je prespor u Evropi.
na sajtu EU postoji analiza budućeg stanja saobraćaja globalno za narednih 30 godina. na Evropu kao potrošača automobila otpada nekih 9% ako se dobro sećam globalne svetske produkcije.
celu Evropu sa svim brendovima, svim fabrikama u svim klasama vozila, uključivo i zapadnu i istočnu i južnu samo bez Rusije.
mislim da još nije vreme za kupovinu kineskog auta, ali isto tako uz ovaj tempo kretanja stvari mislim da se pre radi o godinama nego o decenijama vremena kada će i kineski automobili biti u svemu tehnički ravnopravni jednom VW, Fiatu, Renou, Opelu itd u econo klasi vozila.
per samo 20 godina Hyndai je bio marginalan igrač, petorazredni takoreći.
danas teško da se može naći puno primedbi, ako i može uopšte, na Hyndai automobile kako na dizajn, na tehnička rešenja, na motore, na kvalitet izrade.
Koreja jeste naprednija industrijski ali i daleko manje od Kine i sa mnogo manjim resursima u svemu.
videćemo za 20 godina gde će biti kineska produkcija automobila, ili možda i brže.
da parafraziram, kineska čaša se ubrzano puni, evropska se polagano prazni. trend je jasan, traje već više godina i samo je pitanje vremena kada će iz kvantiteta i porasta konkurencije nastati novi kvalitet kineskih automobila.
možda će uspeti da preživi neki evropski brend kao samostalan u nekom segmentu a skoro je izvesno da evropske fabrike običnih prosečnih econo modela praktično nemaju nikakve šanse za opstanak ako nastave na dosadašnji način.
tu gde je bitka cenom za kupca evropljani nemaju šta da traže.
naravno, samo jedno mišljenje na bazi dostupnih informacijavolvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
-
nedavno sam na internetu prochitao chlanak koji je napisao neki automobilski novinar, a koji obradjuje rezultate istrazhivanja javnosti na jako velikom uzorku. Pitanje je bilo neshta tipa: "shta je presudno pri tvom izboru automobila?" i onda su bili ponudjeni odgovori tipa pouzdanost, stedljivost motora, boja, dizajn, statusni simbol, emocije... Ubedljivo najvishe glasova kao presudan faktor pri izboru auta je dobio - dizajn. Dakle, onaj prvi utisak koji neki auto ostavi, opshti izgled, ima itekako velikog uticaja na odluku da li ce on biti trazhen na trzhishtu
ta zabluda kupaca u Evropi koju je godinama forsirao jak marketing stalnim izmenama modela po osnovu spoljašnosti a iste osnove (baze, konstrukcije) kao da je auto modni detalj očigledno postoji.
nezgoda je što ta zabluda da je za prodaju auta najvažnija moda i nalepnica ne važi u današnjem globalnom svetu.
šta briga tamo nekoga kupca u Mumbaiju šta piše kao nalepnica, možda nikada nije niti čuo da postoji tamo neki Smart koji se lokalno tamo negde u nekoj maloj Evropi proizvodi i sporadično prodaje u minimalnim količinama.
potpuno si u pravu da će mnogi kupci biti suočeni sa realnošću da se zapitaju zašto su zapravo platili 50,000 ili 100,000 eura za robu koja kod konkurencije košta 30,000 ili 60,000 eura respektivno a gotovo isto izgleda u svemu.
za sada moda se kod prodaje automobila još dobro naplaćuje, a koliko dugo će moći videćemo.
većini kupaca dizajn je sporedna stvar, isto kao i nalepnica.
pri tome, većina kupaca živi u Brazilu, Rusiji, Indiji, Kini, Indoneziji, Iranu, itd.
evropocentričan pristup lako dovede u zabludu šta je zapravo želja prosečnog kupca danas, na globalnom nivou.
VW Buba je bio model za ceo svet, svuda se dobro prodavao.
nije bio niti tehnički, niti u bilo čemu vrh mogućnosti. čak štaviše bio je vrlo prost. ali je bio lako dostupan, jeftin i dovoljno ekonomičan za upotrebu.
ako Evropa ne napravi dobar, veoma jeftin (a to znači manje od 5,000 evra da se proizvede) novi model u narednih nekoliko godina gotovo izvesno je da će se evropski brendovi narodnih (econo) automobila pogasiti.
jednostvano u tom segmentu mas produkcije Kinezi i ostali imaju toliko sistemskih prednosti da je malo verovatno da ih neće iskoristiti.
što bi rekli plastično, veća riba jede manju ribu
nekada je bilo jako važno da na stolu stoji monitor i kućište računara na kome piše velikim slovima IBM.
danas je to istorija. znamo gde je IBM u PC biznisu i gde su Kinezi.
proteklo je oko 20-25 godina od prvog PCa. samo 25 godina je bilo dovoljno da Kinezi i uopšte Azija preuzmu produkcijski primat.
da ne pričamo da je Indija broj 1 u IT softver biznisu već podosta godina a da cela Evropa jedva može na prste jedne ruke da nabroji uspešne IT softver firme. ako i toliko.
faza kada zaštita sudskim tužbama kao metod da se brani model auta da bi opstao na tržištu, obično je posledica prethodnog problema što kupci radije biraju "kopiju" od originala zbog svojih interesa.
svaka zabrana prodaje je privremeno rešenje, i to znaju zapadne firme pa stoga i ne potežu mnogo to pitanje.
za trajno rešenje potrebno je na sto kupcu postaviti ponudu koja je povoljnija.
uprošćeno, kao kod IT ili kućne elektronike svaka nova generacija automobila mora da bude jeftinija od prethodne a povećana proizvodnja po obimu.
Golf koji se bude napravio 2010. godine mora da bude jeftiniji u prodaji od GOlfa 2008. da bi se stekao novi širi krug kupaca od postojećih.
bez novih kupaca nema većeg obima a time nema niti jeftinije proizvodnje.
bez jeftinije proizvodnje nema više profita a time nema ni novca za držanje tempa u razvoju novih modela.
bez razvoja novog, boljeg i jeftinijeg nema niti rasta prodaje.
a kada se ostane bez prodaje zna se šta sledi...
možda deluje previše surovo ali takva su pravila igre (nema zaštite lokalnih proizvodjača od spoljne konkurencije) sami evropljani silom nametnuli čitavom svetu i sada se igra po takvim pravilima.
nekada su evropljani prodavali industrijske proizvode po enormnim cenama trećem svetu a kupovali hranu i sirovine po bagatelnim cenama.
danas se točak malo drugačije zaustavio pri okretanju, pa treći svet sve skuplje naplaćuje svoje sirovine i hranu a pri tome i sve manje kupuje industrijske proizvode jer ima svoju produkciju.
a i pitanje je značenja danas te floskule treći svet koju su izmislile evropske kolonijalne sile.
odnos snaga u svetu se promenio a Evropa nije više centar svetske ekonomije već blaga provincija u mnogo čemu.
Kina se promenila za zadnjih 30 godina drastično iznutra, da bi preživela.
Evropa sada takodje mora da se drastično promeni da bi preživela globalnu utakmicu.
maraton.volvo
945 SE turbo lpg
344 GL lpg
Comment
-
Comment