Deep Space 9

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • Vladd
    CBC Senator XXL
    • 09.07.2006
    • 581
    • NBG

Re: Deep Space 9

Nisam se bas upustao u razmatranje kombinacije MoS+grafit.

Iako imaju slicnu strukturu, molibden disulfid mi je prihvatljiviji od grafita, kojeg, licno, izbegavam, zbog loseg uticaja na povrsinu celika, reaguje sa aluminijumom(izbacen iz upotrebe USAF iz doticnog razloga), da li sakupljajuci vlagu ili menjajuci strukturu, nije me zanimalo.

Verovatno ce MoS napraviti silikatno staklo na povrsini kliznih spojeva(gde moze, naravno), a tamo gde ga ima(pa i fosfatnog) zasigurno nece.

Mislim da to nisu najbitnije cinjenice, ako se istrgnu iz konteksta konkretnog motora. Poznato je da je kod nekih starijih masina nadjena fosfatna obloga, ali sa organskim primesama ispod, odnosno u medjusloju sa celikom. U takvom slucaju, ulje sa jakim detergentom moze da spere ili oslabi povrsinski sloj, pa je daljnje ponasanje nepredvidivo. Moguce je nastajanje novog staklastog sloja, a moguce je i povecanje brazgotine.

Prosto, samo preko ulja se ne moze unapred proreci sudbina i desavanja.

Ako neko menja ulja, treba da bar u glavi isprati moguce procese, pa da predpostavi sta da ocekuje, ako ispostuje kompletan tretman.

Pod uslovom da je motor iznutra u solidnom stanju, da nema naslaga ili neispravnosti. I da je uljna pumpa u tolerancijama, regulacioni ventili u perfektnom stanju, lezajevi takodje a kanali da u prohodni.

U svakom slucaju, nije za preporuku silaziti sa kvalitetom ulja, ako se planira dugotrajnost motora, a unapredjenja sa boljim ce biti, mozda ne bas u maksimalnoj meri.

Comment

• legenda
      CBC Senator XXL
      • 28.03.2009
      • 1345
      • Beograd

Hvala puno na odgovorima...valjda nema nista u menjacu sto je aluminijumsko ,pa cu Mos2 +grafit u menjac,a cist Mos2 u motor(u kadju)...u focusu je vec Mos2+ grafit(Marly)...sipao sam fordovo ulje 5w30 u focusaju i dodao mu ovaj Marly-jev aditiv,racunajuci da nije neko ulje,a cena povoljna...mirnije radi i cini mi se lakse se vrti(koliko se to moze osetiti na dizelu)...verovatno sam trebao kupiti kvalitetno ulje i zavrsiti gadjanje

Comment

• Vladd
        CBC Senator XXL
        • 09.07.2006
        • 581
        • NBG

Ja bih ti preporucio tekst sa Wikipedije, neka bude i ostane kao uputstvo...da se okanes grafita i slicnih urbanih legendi, koje se ocigledno dobro prodaju.

Graphite and graphite powder are valued in industrial applications for its self-lubricating and dry lubricating properties. There is a common belief that graphite's lubricating properties are solely due to the loose interlamellar coupling between sheets in the structure.[10] However, it has been shown that in a vacuum environment (such as in technologies for use in space), graphite is a very poor lubricant. This observation led to the discovery that the lubrication is due to the presence of fluids between the layers, such as air and water, which are naturally adsorbed from the environment. This molecular property is unlike other layered, dry lubricants such as molybdenum disulfide. Recent studies suggest that an effect called superlubricity can also account for graphite's lubricating properties. The use of graphite is limited by its tendency to facilitate pitting corrosion in some stainless steel,[11][12] and to promote galvanic corrosion between dissimilar metals (due to its electrical conductivity). It is also corrosive to aluminium in the presence of moisture. For this reason, the US Air Force banned its use as a lubricant in aluminium aircraft,[13] and discouraged its use in aluminium-containing automatic weapons.[14] Even graphite pencil marks on aluminium parts may facilitate corrosion.[15] Another high-temperature lubricant, hexagonal boron nitride, has the same molecular structure as graphite. It is sometimes called white graphite, due to its similar properties.
        MoS2 u menjacu, a u motoru neka odmerena sintetika..i sve sto pripada uz to, posmatranje, provera, pregled i racionalno pritiskanje pedale gasa

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Dakle legendo kad nagaziš 7000rpm i odletiš u orbitu ne gine ti zaribavanje motora
          (izvini Vladd nije na tvoj račun, samo nisam mogao da odolim , jaooo umreću od smeha, neka me neko zaustavi ... znaš već su bili avioni i helikopteri (legenda) pa mu ostao još samo spece shuttle (kad ono ne valja grafit, e to je baksuz )).

E sad ozbiljno.
          Malo je tekst više zastrašujuć od realnog stanja stvari (no i ja sam se time služio baš u ovoj temi pa bolje da ne budem prestrog).
          Izbegavao sam da iznesem razne kontroverze oko grafita (stigao bih do penzije posle u diskusiji) ali zaista ima ih (po)prilično.
          Od specijalnih slučajeva (retkih) piting-a do njegove provodljivosti i mogućnosti da stvori galvanski spoj (iako više teorijske kad je dispergovan u ulju). Ima još za i protiv ali ne bih da širim diskusiju. Neka ostane grafit za čvrsta maziva u industriji tamo se tačno zna gde ide, koliko i zašto.
          MoS2 i (naročito, mada je skup) hBN su O.K. za menjač, pa čak i donekle za motor. Ipak, u Fordu ti to svakako ne treba, kupi samo bolje ulje.
          U Kadetu bi možda mogao da probaš oba uz 10W-40 sint. a možda i uz onaj Elf na zimu (inertni su pa možda budu i blaži za zaptivke, mada sa onim novim ne verujem da će se ponoviti slučaj).
          Otprilike bi u svim motorima koji imaju default lakotečljivo ulje (sintetiku ili ne), 5W30 ili manju viskoznost trebalo (naročito) izbegavati bilo koji post-aditiv. Mnogi su "zaginuli" od sasvim "legalnog" ZDDP-a jer čak i on preko 2% više nije O.K. (između ostalog dovodi i do korozije ležajeva).
          Trebalo bi sa svim aditivima za ulje biti krajnje oprezan. Možda i do nivoa da se i ne proba. Zvanični stav industrije (i institucija) je da se ovo NE RADI.
          Rekao sam par puta ali da ponovim: ovo je nešto kao tjunovanje, abartovanje (frziziranje) i slično. Iako može biti O.K. kada se pretera sigurno nije a za normalnu upotrebu vam ne treba (osim blagog tuning-a). Proizvođač nikada ne bi zadržao garanciju za bilo koji od ovih postupaka, pa ni za utvrđeni dodatak post-aditiva.
          Jedino što bi morao da prizna drugo ulje koje ima iste standarde (ispunjava ih) kao "default" ali ni to kod nas neće da važi ... znate već i za dolivanje par dl ulja morate u zvanični servis pa vlasnici KIA i Hyndai verovatno posle par godina shvate šta ih je snašlo i da je duža garancija ušla u cenu (ali servisa).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Priča o grafitu i MoS2, banalizovano glasi: smanjićemo trenje 20, 30 ili 50% a komponenta je inertna, stvar gotova!
            Nije baš tako.
            Ipak, i ruku na srce, Marly proizvodi "grafitno" ulje već 30 godina (otprilike) te se već pokazalo u stotinama hiljada motora i bar milijardu km. Nije tako prosto ni na strani dobrog ni lošeg ("pređi na tamnu stranu, sve je lakše" ... reče Dart Vejder ili tako nešto ) ima tu i inhibitora korozije i "još svašta", tako da neće biti "a ono međutim".
            Zato, ne paniči i ne menjaj ulje (mnogo) pre vremena. Posle u Kadeta sipaj šta god hoćeš a u Ford-a neko pošteno (nekorumpirano) PS ili full sintetičko ulje sa odgovarajućim standardom
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• legenda
              CBC Senator XXL
              • 28.03.2009
              • 1345
              • Beograd

Heksagonalni bor nitrid ima istu molekularnu strukturu kao i grafit,zovu ga beli grafit...valja li ceratec by liqui moly ili ne,opet mi nije jasno...Vladd,hvala za wikipediju...MoS2 znaci proverena stvar...samo jos ovo(dosadio sam samom sebi)...u.modifikator(ruski,staro pakovanje)tek kad se naspe, pobeli ulje i posle pola sata dobije normalnu boju...nista bolje od toga nisam sipao u motor...novi pljus je teska njesra,klasican visco stabilizator...od kog aditiva pobeli ulje,da li je to "beli grafit"...Stevke,smej se opet, ali mi jos ovo reci

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Ma hBN je O.K. i ako odletiš u orbitu Baš se tamo (ponajviše) i koristi. Ne smeta mu ni vakuum.
                Šalu na stranu, pa ajd' ozbiljno.
                Heksagonalni BN (Bor-nitrid) nije tako nova stvar (više od 50 god.) mada se više koristio u kozmetici (!) kao što se i danas koristi (dekorativna kozmetika). No nije baš bezopasna stvar ako se udahne (u kozmetičkim proizvodima je vezan punilima i ostalim koještarijama pa nije praškast).
                Ipak, u široj je upotrebi tek od 90-tih a kao aditiv za motorna ulja je ipak nedovoljno ispitan (ne baš površno, LM je prilično ozbiljno to ispitivao čak i eksterno, ali nije u toliko širokoj upotrebi da bi se, kao za MoS2, moglo 99,99% tvrditi da nema nijednu negativnu osobinu a da se sve pozitivne ispoljavaju).
                LM Ceratec je sigurno O.K. nema šta da brineš. Iako ga zovu "beli grafit" nema nijednu od pominjanih kontroverznih osobina grafita.
                MoS2 je samo malo duže u upotrebi i jeftiniji je inače oba su jako pouzdani.
                Teško je reći od kog aditiva pobeli ulje (jer Rusi ni nagoveštaj sastava nisu dali, a za stari si možda u pravu a za novi si sigurno u pravu, makar nisam nijedan probao, ali iz iskustva drugih).
                To bi moglo da bude od hBN-a ali ne mora da je samo on u pitanju. Relativno je skupa stvar pa aditivi koji ga sadrže ne mogu biti jeftini. No vredi. Inertan je i u visoko oksidacionoj atmosferi do 900 cel. inače do 1600cel. a u inertnoj atmosferi i blizu 2000cel.
                On je kao prah beo. Kada se disperguje u ulju ono treba da bude prozirno. Moguće je da veće konc. ili krupnije frakcije (mikron ili više) daju i belu (beličastu) boju ulju. Za Marly me je neko na blogu pitao da li je to ulje (Zenox) belo što nisam znao (niti sada znam) a da li je samo zbog ovog što sam naveo ili je zbog kombinacije sa estrima, teško je reći (bez dodatnih informacija).
                Uglavnom nije nemoguće da je i originalni modifikator imao hBN u sebi. Uglavnom ako sadrži hBN aditiv za 4-5 lit. ulja ne bi smeo da košta manje od 10€ (inače liči na fake).
                hBN se može naći i relativno jeftino ali zavisi i od kvaliteta. Nije isto 99% ili 99,5% ili 99,9%. Osim toga maksimna prosečna veličina čestica treba da bude 0,5 mikometara a idealne su 300 (LM) ili 150nm.
                Iako bi 1.5mikronski (1 do 3) i dalje išao kroz filter kao (vruć) nož kroz buter (na sobonoj temp.) ovo su već previše krupne frakcije, naročito za nove motore i novije tipove motora.

NIŠTA SE NE SEKIRAJ, sa hbN možeš mirno da spavaš (u svemiru ili na zemlji, svejedno )
                Da li ti je neophodo - sigurno ne. Da li ti je potrebno - možda.
                Dakle MoS2 ili hBN u menjač* a za motor ... može ali ... ne isplati se ako ništa drugo (MoS2 se više isplati, bar je jeftin).
                * za 10 god. čak ni razlika u ceni nije mnogo značajna.

Možda idealna kombinacija: hBN u menjač, MoS2 u motor (Kadeta).
                Još "idealnija" kombinacija: sipaj što kvalitetnije ulje pa ti ne treba ni jedno ni drugo

Comment

• legenda
                  CBC Senator XXL
                  • 28.03.2009
                  • 1345
                  • Beograd

Hvala profesore po milioniti put...kad Steva objasni,objasnio je(samo lud moze da ne razume)...i na kraju sve se svodi na originalno i visoko-kvalitetno ulje...p.s.Neka Steva bira za Vas,Vase je samo da sipate i da se vozite... respect

Comment

Working...
                  X