Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

exp.

Comment

• banekg
      CBC Senator XXL
      • 06.09.2010
      • 1274
      • Nis
      • Toyota Carina e 2.0

Da li je mit ili legenda, ali Renault 25, motor V6 2800ccm, nije pomerao milimetar na sipki za merenje ulja. Presao sam sa njim 200000km, a ulje menjao redovno na 7500km, uvek isto ulje, neko Elf-ovo, po preporuci iz propratne dokumentacije.
      Long Live CBC!!!

Comment

• bax76
        CBC Senator XXL
        • 07.11.2006
        • 605
        • BG

@expendable

Hvala na komentaru, auto je ustvari Fire 60ks, tj domaci Punto.
        A ulje Esso bih kupovao u Panter servisu/radnji za Peugeota, gde sam nekad servisirao starog Zopea.
        Ali i oni su renomirani servis i ne verujem da uvaljuju neko fush ulje, tim pre sto Peugeot u preporucuje Esso za svoje modele.

Dakle Esso ce da padne, pa da vidimo sta i kako, iskreno znam i ja da je potrosnja mog motora OK i u skladu sa propisima, ali padnem u blagu depresiju, kad vidim da vecina vlasnika ne doliva Seleniu 20k u Puntice...

Mada ja volim da zavrtim motor, pa ima nesto i u tome...

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Poštovani Bax,
          Dileme nema - Esso i teraj!
          Motor ti više troši ulja čim ga malo zavrtiš, te ne beri brigu. Uživaj! Ne može i jare i pare
          Iako sa Selenia možeš biti zadovoljan sa Esso ćeš biti zadovoljniji.

Poštovani banekg,
          Nije nemoguće. Mnogi motori troše jako malo ulja (npr. 0,05lit. na 1000km "prave potrošnje"). Uzevši u obzir i to da se auto često vozi u gradu ili kraće relacije kada se ulje i ne zagreje na radnu temp. (em manje isparava em manje sagoreva jer je normalno na nižim temp. viskoznije, SAE 30 kao SAE 60) pa troši još manje. Opšte je pravilo da motor novo ulje manje troši tako da dolaziš u situaciju da se na šipki i ne primećuje ta minimalna potrošnja. Naročito na 7500km! Možde i na 10k km već na 15k km bi moralo da se primeti ali je moguće da ne treba da se doliva (npr. pola litara na tu kilometražu, pa sa "max." bude na sredini između oznaka).
          Nekada se i ne primeti jer na višim temp. manja je spec. gust. ulja pa je ista masa veće zapremine i tako još ponešto.
          Dakle moguće je da potrošnja bude NEPRIMETNA ali je nemoguće da UOPŠTE NE POSTOJI.
          Nemojmo o distikcijama pogotovu kada nisu praćene preciznim merenjima. Ne znam ima li kod Ginisa motor koji najmanje troši motornog ulja ali bio bi interesantan podatak! Uostalom Vankel baš troši ulje i pored toga što je tehnološki superioran u odnosu na klasični klipni motor sa unutrašnjim sagorevanjem.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
            Banovan
            • 13.04.2009
            • 1066
            • Srbija

Sa povoljnom cenom izdvojio bi tri polusintetike
            1.EKO MEGATRON ULTRA 10W-40
            2.NISOTEC PS 10W-40
            3.LUKOIL LUX 10W40
            Može li jedna komparacija ovih ulja?

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Može. A jer može sutra pre podne? U poslu sam. Do tad da podsetim da ima malo i na blogu u tekstu o Eko uljima. U komparaciji "pumpadžija" nema tako direktnog poređenja konkretnih ulja tako da je manje upotrebljivo.
              Ne zaboravite FAM BM Extra i Fuchs MC polusintetičko (SYN MC 10W-40) koje bi dopunile "veliku" (ako ne i prvu) petorku u smislu odnosa kvalitet/cena na domaćem tržištu (vrlo uslovno i od iole dostupnijih; ipak Elf bi takođe mogao tu da se nađe).
              Da ne bi širio priču dodao bih samo FAM pa sutra ide (polu)kratka komparacija. U svakom slučaju imaju dobru cenu i solidan kvalitet.
              Čak i malo kontroverzi oko Lukoil-a ne može da negira da je (i dalje) dobra kupovina.
              Otprilike ste ih poređali po ceni a tako je negde i po kvalitetu. FAM bi bio negde između NIS-a i Eko-a.
              To su ulja koja su zaista jeftina (na granici a da bude solidnan kvalitet) ali solidnog kvaliteta.

Uzgred, iako se podrazumeva da dodam: u post-u sa "računicom" podrazumeva se da je moguće (i poželjno) da ulja budu i skuplja.
              Koliko skuplja od navedenog? Domaća max. 10% (srećom i nisu više), iz okolnih zemalja (i Rusije) 20% dok sa zapada do 30%. Više od toga je čisto dranje. Nije sad ni samo kupiti skupo ulje. Praktično je sa prethodno navedenom gornjom granicom dat dobar (okvirni) OKVIR koji može biti vodič za kupovinu ulja i koliko para morate dati ali koliko ne treba preplatiti.
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
                Banovan
                • 13.04.2009
                • 1066
                • Srbija

da, tu svakako spada i FAM nego ja sam razmišljao "dizelski"...

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

ima i Shell helix diesel 10w-40 u APsportu za 333dinara po litru , i ostala Shellova ulja su dosta povoljna,kao da je neka rasprodaja ?!
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

šta je da je ,ja ga ne primam ni na poklon...

Comment

• Pele
                      CBC Senator
                      • 01.07.2006
                      • 262
                      • Požarevac

Dobra tema ... poučna ....

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

"kristina990",
                        Naravno pomislio sam i ja da zapravo misliš na ulja sa pogodnošću za D2. Ipak tu bi Elf i Fuchs morali da uđu u petorku.
                        FAM zaista i pored kvaliteta definitivno nije za D2 inače ED, benzin i TNG kao skrojeno za to ulje i 15k km.

"zoranbg",
                        Shell za 333din.? I još 10W-40? Mora da sam negde pogrešio matematiku. Litarsko pakovanje ispod 5,5€ je već sumnjivo.
                        Razmislite malo. Uz svu kritiku Delta je velika trgovinska kuća pa opte je 4lit. bilo 2200din. Metro je uspeo da to (doduše mala varijacija nije bilo HC7 i SM već "običan" Helix Plus) spusti i na 2000din. Za litarsko bi to bilo 560-590 ili (u slučaju Metro) eventualno 549din. Akcija sa pojeftinjenjem 40% ??!
                        Tekst je baš bio opšte usmeren. Mogli bi da pričamo da li može za 499din. (bez zarade) ali 333din. čak i ne izgleda sumnjivo. Sigurno je neka zvrčka.
                        Jedino realno je ukoliko zatvaraju prodavnicu (mada to mogu da pričaju pa da ne bude tako) ili tako nešto (gase celu firmu).
                        U svim drugim kombinacijama (možda još istek roka) je nemoguća stvar. Ovo sa istekom roka bi moglo da se razmotri ali pazite da nije samo finta. Mobil ima oznake na plastici (direktno na ambalaži) za Shell se ne sećam (a nemam trenutno kod sebe) pa bi to bilo merodavnije od pljickavca ili etikete što se može i namestiti.
                        Osim toga ako nije uvezo MultiCompany razmislio bih još jedanput.
                        Ovako iz "zaleta" ne bih ni razmišljao. Zaobišao bih u širokom luku (čak i da je stvarno original). Jednostavno nema šanse. Shell gradi svoj imidž decenijama a jedna od osnovnih postavki je da NE MOŽE da bude jeftin.
                        Cenu koju pominjete imao je "crveni Shell" (API SG/CD) pre 3-4 godine i po kusu od 80din. za evro.

Comment

• kristina990
                          Banovan
                          • 13.04.2009
                          • 1066
                          • Srbija

Imao sam u vidu originalnost ulja koja je ipak viša i od Fuchsa i od Elfa.U tom kontekstu traženje odgovarajućeg ulja iz proizvodnog asortimana pumpadžija ima itekako smisla.
                          Nakon izvanrednog iskustva sa OMV menjačkim uljem(ispunio je sva moja očekivanja)ne bi mnogo razmišljao o extra dieselu samo da nije,barem za mene, preskupo.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

O.K. sada je sve jasno! Komparacija pumpadžija (jutrom pametnijem od večeri).

Comment

• zoranbg
                              CBC Senator XXL
                              • 23.03.2005
                              • 4098
                              • Rooster's Hill , Beog
                              • Grande Punto 1.2

ne zelim da nikom pravim besplatnu reklamu , a ni antireklamu
                              ali pogledajte cinjenice : http://www.ap-sport.rs/prodavnica/in...&variant_id=36

naprimer cena crvenog SHELL HELIX 15-40 je : 190 dinara .

ne znam sta je u pitanju ,neka greska u cenama ili ..
                              Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• kristina990
                                Banovan
                                • 13.04.2009
                                • 1066
                                • Srbija

nije greška,čuli ljudi za kvalitet pa se otimaju...
                                ...možda još malo da se cenkaš i ode cena na 100 dinara

Comment

Working...
                                X