Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • zverko
    CBC Senator XXL
    • 19.08.2005
    • 7085
    • BGD
    • Audi A4

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

ljudi, ulje se mesa u karteru ne izdvaja se novo od starog tako da bane, to sto kazu ti stariji nema bas mnogo veze sa realnoscu. drugo, pumpa uvek vuce ulje koje je blize dnu kartera jer da je drugacije povukla bi vazduh u trenutku kad nivo padne ispod pola.
    deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• kuntalo
      CBC Senator XXL
      • 02.03.2007
      • 342
      • Predgradje

Mada, kao dokaz da ima ljudi kojima i ovako (ne)održavanje nije strano, evo jedan citat uvaženog člana našeg Panda kluba, slovenački ogranak:

Prije par minuta me je nazvo moj frend, prijašnji vlasnik, kao šalje mi 3. tablicu sa zakašnjenjem od mjesec dana, a trebao sam ih vratiti i odjaviti auto u tjedan dana da bi sve bilo po propisima. Pomalo dobivam informacije. Saznam da je u godinu i pol koliko je imao ovu pandu, s njom napravio 55.000 km, uglavnom po gradilištima.
      Kad si zadnji puta mjenjao ulje, pitam?
      Ja nisam, veli on, samo doljevao..................... i to najjeftinije, kamionsko, veli.
      Epilog - nekim čudom sve je OK, Pandu je rastavio i skockao u šraf, izgleda kao nova, ide super, on super-zadovoljan.
      Save the Panda!

Comment

• banekg
        CBC Senator XXL
        • 06.09.2010
        • 1274
        • Nis
        • Toyota Carina e 2.0

Dakle, misljenja ste, da nema potrebe menjati ulje, ukoliko se dosipa veca kolicina(ukoliko auto vise trosi ulja). Normalno, dok se ne sredi motor da bi se potrosnja ulja svela na dozvoljeni minimum. Ovo pitam zbog prijatelja, koji ima problem potrosnje ulja sa 124-kom, a nije jos uvek u situaciji da sredi masinu, a zamena auta mu ne pada na pamet.

BTW - u vezi gore-napisanog mog posta. Bio sam u nedoumici u vezi ovakvih saveta, iz razloga sto mi je padalo na pamet, da recimo elementi ulja koje motor sagori, su oni da tako kazem kvalitetniji, a da po nekom pravilu, ostaje neko smece u karteru, koje se polako nagomilava. Sve ovo sto napisah mi lici na lupetanje, ali mi je lakse kad to neko ovde decidirano odbaci ili potvrdi.
        Long Live CBC!!!

Comment

• zverko
          CBC Senator XXL
          • 19.08.2005
          • 7085
          • BGD
          • Audi A4

u tom slucaju ulje ne ali filter da.
          deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Hvala svima koji su praktično odgovorili (Zverku ponajviše).
            Istina je, da kada se doliva 0,5 litara na 1000km ili više od toga, interval zamene ulja može biti (znatno) duži.
            To sam i rekao "između redova" a nisam direktno da ljudi ne bi krenuli u drugu krajnjost - da uopšte ne menjaju ulje.
            Nije istina da se "potroši najbolji deo ulja a da đubre ostaje" no istina je da postoji (nekoliko) razloga zbog kojih ulja ipak mora da se menja, s vremena na vreme. Mislim i ne mora baš ali je bolje po motor.
            Uslov za sve ovo je da se REDOVNO menja FILTER ZA ULJE. Možda čak i više od toga!! Umesto na 15k km da se menja na 10k km. Nije obavezno ali je (očigledno) preporučljivo. Ipak obavezno je da se filter menja redovno iako ljudima ide dobro i sa duplim intervalima za zamenu filtera. Iako ima logike u ovome (više svežeg i čistijeg ulja prođe, sa više detergenata i disperzanata), nema ničeg lošeg da bar redovno menjate filter (ionako ne košta preterano, mada zavisi i od automobila).
            ZAPRAVO, UPRAVO NA OVOME OPSTAJE MIT DA SE MOTORNO ULJE NE TREBA MENJATI !!
            Nadam se da ipak uviđate koliko je slučaj specifičan i koliko se razlikuje od situacije kada motor umereno troši ulje!
            Pri svemu ovome je bolje da se koriste ipak malo kvalitetnija ulja (ne moraju da budu skupa).
            (Auu, čega ću sve morati da se setim na ovako "prostom pitanju")
            Možda sam spominjao a možda i ne ali kada se koristi API SH ili veći imate DVE veoma bitne prednosti:
            1) Od SH-a je uveden test mešljivosti ulja, pa ćete lakše mešati različita ulja (pri velikoj potrošnji često možete ostati bez ulja za dolivanje pa morate reagovati "situaciono").
            2) Još bitnije od prethodnog: od SH je uveden i test filtrabilnosti za ulja i to je možda i naveći pomak u odnosu na SG (bolja filtrabilnost) što je kod ovih slučajeva jako bitno!
            Dakle API SJ bi bila razumna granica jer ima dosta ulja koja nisu mnogo skuplja od SG pa čak ni SF.
            Dakle i u tom slučaju je bitan kvalitet ulja (možda manje bitan i svakako ne da se juri max. kvalitet).
            Mali komentar na "slučaj Panda":
            "i to najjeftinije, kamionsko, veli" Kod dizela su kamionska često i bolja (a jeftinija, uostalom može se kupiti kanta od 10lit. ili 20 lit. pa da ima za celu godinu ), naročito za ovakve slučajeve. Obratite pažnju da nisu uvek pogodna za benzince (mora da ima i API S oznaku, bilo kakvu). E sad, kad smo već kod toga: koristite ulja sa što manje sulf. pepela. Ukoliko ste na benzinu ili LPG-u GAS ulja su veoma dobra preporuka, a neka Gas koja imaju i ACEA B i API C (odgovarajuće) oznake su možda i najbolja preporuka za dizele koji troše puno ulja.
            ......
            Nešto je sigurno još moglo da se kaže, ali dovoljno je.

Za kraj samo dve napomene:
            1) Slučaj sa bloga bi bio zasnovan (i komentarisao bi ga) da čovek NIJE NAGLASIO da mu motor NE troši ulje. E da je napisao da troši, bilo bi već moguće i dao bi i kratak komentar. Ovako bez komentara sam očekivao da ga dopunite, što se i desilo.
            2) I pored svega (da ne ulazim u sitne detalje) ulje bi TREBALO PROMENITI makar i sa (ekstra) produženim intervalima izmene. Otprilike na 2-3 redovna intervala ili makar na 50-60k km. Uviđalite bespredmetnost? Promeniti (pa makar i 5-6 litara) celo ulje iz sistema kada vam toliko motor potroši na 10 ili 15 hiljada km, na 3-4 puta toliko i NIJE NEKI TROŠAK.

I na kraju ali ne i po značaju: ukoliko ste rešili da ne menjate ulje ne koristite viskoznija ulja nego kao i do tad. Ukoliko želite da se zadržite na max. DUPLOM intervalu zamene (20-30k km) i želite da smanjite potrošnju ulja - pređite na više visk. gradacije, npr. sa 10W-40 na 15W-40, 15W-50 ili 20W-50 zavisno od motora i sezone.
            Možete i samo dolivati viskoznije. Iako nema mnogo značaja (i ne mora) dobro je dosipavati ulja sa istom "osnovom" npr. 5W-40 ili 5W-50 u 5W-30 ili 15W-50 u 15W-40 mada i 20W-50 može u 15W-40 i 10W-40 u 5W-40. Ipak kako se ovde radi o VELIKIM količinama gledajte da ulja budu približno iste viskoznosti: 5W-40 u 5W-30 ili 15W-50 u 15W-40 kao najbolji primeri. Takođe gledajte da imaju iste ili slične specifikacije (isti API ili plus-minus jedna kategorija).
            Samo dosipavanje ulja osim praktičnosti čak (kod takvih motora) ima i neke prednosti ali otišli bi predaleko.
            Osim što košta ("bacanje para") i promena na standardnom intervalu ili tek duplom (svakako) nije loša po motor.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Ko o čemu, k.rve o poštenju, vojska o skraćenju (konačno je oba rešeno u zemlji šljiva, k.rve su poštene, vojske više nema).
              Ostade nam još samo kako da kupimo DOBRO a JEFTINO motorno ulje.
              E, izgleda da i ovo može u zemlji šljiva. Kako? Pa kupite: Mobil, Valvoline, Shell ili Havoline pa i Castrol na akciji a i ovako nisu baš preskupa.
              A jer može malo manje DOBRO a još jeftinije? Ma može, ako može prve dve navedene dileme, može i ovo!!
              Zahvaljujući prijatelju sa bloga (Dimitrija) konačno smo došli do, zapazi ovo 'kristina990', "apokifnog jevanđelja" u pustinji.
              Konačno tehnički detalji o Lukoil uljima:

Imaju čak 16 stavki mada je pola informacija dato okvirno. Ipak kao i u drugim naukama (arheologija i slične) i nepotpune informacije mogu da doprinesu da se "kockice slože". Nešto o čemu sam već odavno razmišljao ali nisam imao 'materijalne dokaze' izronilo je "jasno kao dan"! Pravo otkrovenje
              Dakle što su više krili i kamuflisali rezultate to je jasnije bilo:
              Lukoil, NIS, FAM i donekle Prista (kod bar jednog 10W-40 i bar kod jednog ne) kao renomirani proizvođači koji su se pozicionirali na nižim cenama, bar kod 10W-40 i 5W-40 (FAM i Prista u ovoj klasi već sigurno - NE, sasvim su u rangu zapadnjaka), moraju na nečemu da uštede. Dakle na čemu? Očigledno je pre svega na V.I.I. (Viscosity Index Improver) aditivima, kao jednim od (naj)skupljih. Setite se Omega 909 aditiva. Iako je on više od V.I.I. i iako su tu najkvalitetniji te vrste (od ukupno 22 aditiva), ipak se najviše "subjektivnog utiska" vezivalo upravo na ovom tipu aditiva. Naravno taj paket aditiva nije bio baš jeftin, a NIJE NI MOGAO BITI. Mislim nije ni sad ali mislim da Boost više to (na žalost) ne isporučuje jer mu je veliki posao bez vajde.
              To nije bilo teško pogoditi ali ipak lakše je na datim podacima (šatro minimalno ali jako malo pa da se ograde, jelte).
              Drugi aditivi kojih sigurno ima manje su detergentske komponente.
              I šta sad? Pa ništa. To je to. Ne može i jare i pare.
              Ne gubite baš mnogo, naročito ukoliko imate stariji automobil. Možda čak i dobijate jer će 5W-40 i 10W-40 biti prilagođeniji vašem motoru i mogu i da se pokažu i boljim.
              Detergenata pak ima sasvim dovoljno a sama priroda baznih ulja pomaže da ne bude lošije od vrhunskih mineralnih ulja (makar za 5W-40). Sve u svemu, ovo je čak preporuka za starije motore da mogu da kupe jeftinije a možda i bolje.
              Ovo naravno malo manje važi za Lukoil 10W-40 a malo više za 5W-40 koje košta koliko i vredi, ni manje ni više.

Čudo je ova "zemlja šljiva" (i šljivke):
              K.rve su poštene, vojska ne čeka skraćenje, pevaljke su najbolji pisci (makar kolumna), uveden zakon protiv duvana a sve se više puši, jeftinije ulje je bolje, imaš LPG (TNG) instalaciju a voziš na benzin ...
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• espace2beograd
                CBC Veteran
                • 06.10.2010
                • 149
                • Pančevo
                • Golf 7 81kw

Jutros - dosta na toplomeru, otprilike -10 do 15
                Ja na buvljaku u Pancevu, prodaje neki tip nesto u flasi od dve litre onako kao med useceren,
                . Pridjem ja i procitam na flasi SAE 30, pogledam ono kao smrznuta kok a kol a
                2 litre 200 dinara, pa nije ni skupo

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Ako ima Marka Jarića (na etiketi), onda je O.K. bez toga - JOK!

Comment

• ragazzoni
                    CBC Senator XXL
                    • 24.02.2009
                    • 774
                    • Obrenovac i okolina
                    • Opel Omega 2.0i-16v

A ha, tu smo dakle. MARKO JARIĆ kao brend za motorna ulja!!! Poštovani gospodine EXPENDABLE, nema mene ni na blogu a bogami ni na forumu. Nepojavih se ni u stručnom timu , ali ne mogu da ne prokomentarišem nekoliko postova iznad. Ljudi koji siluju tehniku, pa prelaze bez menjanja ulja na desetine i stotine hiljada kilometara....???? Šta reći, SVOĐENJE SISTEMA NA PROSTIJI OBLIK SA OPASNIM RIZIKOM DA SE ZAMERE NAFTNOJ INDUSTRIJI KOJA ŽIVI OD NJIH-NAS!!! Isuviše stručno do isuviše neozbiljno da ne kažem nestručno. Generalno, trebalo bi napraviti novu temu sa rekordima tipa VEROVALI ILI NE, REČE MI JEDAN ČOVEK DA JE PODMAZAN BANANAMA PREŠAO........... Nadam se da se razumemo kao što smo i dosad. Pozdrav
                    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Nema te nema, pa se izgubiš!
                      E, znao sam da će Marko Jarić da te privede ka forumu.
                      Razumemo se u potpunosti.
                      U žurbi je ispalo da popularišem vižnju od 100k km bez promene ulja. Zaista tako izgleda. Šta da kažem nego da sam pomalo zeznuo stvari. Više sam hteo da objasnim kako je uopšte moguće toliko voziti i da ako je neko rešio da vozi bez izmene, eventualno i može. Naravno ako automobil već troši ulja 1% ili više od goriva, najbolje je što pre intervenisati i popraviti motor.
                      I naravno (stari majstori imaju loše objašnjenje ali nisu skroz u krivu): gore navedenih 50-60k km je baš neka krajnja granica (3-4 servisna intervala) za motore koji troše ulje (uz zamenu filtera). Šta da kažem? Živeo kapitalizam!! Pa da niko više ne čita šta pišem?
                      Dakle moguće je ali nije preporučljivo više nego duplirati zamenu! Maestro Ragazzoni bi mogao da kaže više šta to čini motoru (ali nema potrebe) a od nekoliko "uljarskih" razloga možda je najupečatljiviji onaj da promenom ulja izbacujete prljavštinu, čađ i ostale pošasti iz motora, makar i trošio puno ulja (a većina toga sagoreva, a to dotatno kontaminira ulje).
                      Čemu uopšte rasprava, pitam se? na 20 do 30k km motor potroši 10 do 15 litara ulja, filter mora da menjate a cicijašite za 5 litara ulja! Neverovatno!
                      Znači ako nešto i može (motor ste već otpisali) ne znači da mora ili je dobro.
                      I da tu završimo.

Uzgred, "rag" ako imaš iole vremena oko nove godine pljusni malo o podmazivanju poljoprivrednih mašina. Javi kad ćeš biti slobodan pa da otvorim temu. Uvod bi bili zahtevi,standardi i praktični primeri a ja ću malo "zauljiti" konkretnim preporukama, koje ćeš ti dopuniti iskustvom i stručnošću iz oblasti maštinstva.

Comment

• ragazzoni
                        CBC Senator XXL
                        • 24.02.2009
                        • 774
                        • Obrenovac i okolina
                        • Opel Omega 2.0i-16v

Važi, nije problem. Moj fah su ipak motori, ali zla kob i zemlja Srbija me odguraše na drugu stranu. Šalim se naravno, možemo o uljima i poljo mehanizaciji, ali opet nekako sa akcentom na motore, što je i najzanimljivije. Imam tu nekih interesantnih predstavnika KRONE, SAME, FENDT. DEUTZ-FAHR i td. Mogu i o motorima, u ekstremnim situacijama koji troše od 4l/h do 3l/min eurodizela. Ima dosta interesantnih priča ali da napravimo koncepciju. Možda bi bilo interesantno i o nekim ekstremima.....Što se tiče tvog razmatranja o zameni i nezameni ulja, to je za dobrobit svih nas, i tvoji komentari ili testovi su u službi nauke. Reč je o nekim drugim vozačima. (ja znam tipa koji tvrdi da se nikada ulje u traktoru ne menja, već kad se zgusne, samo se doda malo NAFTE da razredi, ili tipa koji guščijim perom ovlaš sa po nekoliko kapi PREGORELOG ulja podmazuje ležajeve, ili pak tipa koji BERE drva u šumi......i td. Možda je to više za KUSTU, a podzemlje je ovde odavno)!!!
                        ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                        Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Ragazzoni,
                          Stvarno si nedostajao CBC-u a posebno meni lično.
                          I da znaš šta si propustio, bolje da ne znaš.
                          Naftu smo primenjivali i za druge namene: ispiranje geliranog menjačkog ulja, ispiranje motora, itd.
                          Dakle nije samo da se razredi zgusnuto ulje
                          Ma nafta je čudo (a tek "nafta na kvadrat" - D2).
                          Niko se nije setio (a ja nisam hteo da se zezam; uostalom ozbiljno sam radio da se teme uozbilji i čak teorijski zasnuje) da bi umesto HHO generatora mogli da se koriste DDO i da tema DDO tek može da reši pitanje potrošnje goriva. Umesto H2 koristiš D2 i fuzijom (možda čak i mlakom) pretvaraš D2 gorivo u neiscrpne izvore energije (šta sve ima u njemu nauka ionako i ne sanja te je sve moguće).
                          Šalu na stranu.
                          Prvo da kontaktiram Doru i par "odgovornih" mada mislim da neće biti problema. Gorans bi mogao (npr. ovde) da da smernice št bi bilo interesantno kao i drugi čitaoci pa da otvorim temu unutar 'horiznonta'.
                          Prvo, jer svi mi imamo ili smo imali nekoga na selu ko se bavio poljoprivredom. Ako ne samim članovima bilo bi zanimljivo za njihove rođake ili prijatelje.
                          Drugo jer znamo koliko je to težak posao a i koliko važan, jer ako i hranu budemo uvozili više nismo ni ZEMLJA MEĐ' ŠLJIVAMA, onda NISMO VIŠE NIŠTA. U situaciji kada se Vlada i Imlek (Salford) prepucavaju ko je kriv (pa se ovi drugi naljutili i odlaze, pa doviđenja što se mene tiče; a može i zbogom, iako sam se navadio na mikrofiltrirano mleko kao i na ono bez laktoze što bi čekali još 20 god. bez njih) JEDNO JE IZVESNO, niti je država niti je Imlek izgubio ni dinar (kao ni banke) na poslu sa mlekom nego proizvođači i potrošači (narod pokoran).
                          I možda i najvažnije:
                          Kao što bez priče o industrijskim mazivima ne može da se zaokruži i potpuno shvati i priča o automobilskim (naročito transmisionim) mazivima, tako ne postoji ni bolji UVOD u industrijska maziva od AGRARA i mašina koje se tamo koriste.

Ideja je (za sada):
                          Dao bi uvod u 2-3 hiljade reči (par kucanih strana, mada bi se trudio da budem i kraći) o uopšte mazivima za poljoprivredne mašine sa posebnim naglaskom (ali ne i isključio) na motore i njihove potrebe. Onda bi me dopunio svojim iskustvima i zašto je teorija dobra i zašto ponekad i nije (izuzeci koji potvrđuju pravila).
                          Naravno finiš je diskusija koje na forumu uvek ima u izobilju (i gde uvek nadmašuje blog ili sajt).
                          Čujemo se!

Comment

• NikiforIII
                            CBC Član
                            • 07.01.2010
                            • 66
                            • Novi Sad

Danas citam na sajtu Raf. Modrica http://www.modricaoil.com/latn/?page=56 da su odredjeni proizvodi na novogodisnjem snizenju.
                            Pod tackom 6 se nalazi dokument, sa spiskom proizvoda na snizenju.
                            Da li neko ima informaciju gde mogu da se kupe ovi proizvodi (konkretno Magnum i HC Power) po ovim cenama?
                            Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Cene su u KM (konvertibilnim markama) pa je očigledno gde se može kupiti (BiH, naročito Rep.Srpska).
                              Da li i ovde ima makar i 10% preko max. MP, zaista ne znam.
                              RNM ima kvalitet koji je zaista uporediv sa svetskim i evropskim brendovima (manje-više) ali i njihovu cenu (a često i više).
                              Optima jeste poznat i priznat brend na prostorima bivše Juge ali što je mnogo mnogo je.
                              Ovakve akcije su prava poslastica. Naročito ljubiteljima brenda mada bi i drugi koji menjaju ulje zimi (kao moja malenkost) ili koji to planiraju s proleća, trebali da obrate pažnju. Magnum je tipično evropsko sintetsko 5W-40 ulje a HC Power odlično polu-sintetičko. Preporučujem.
                              Verovatno su ograničene količine ali vredi pokušati naći.
                              Ako neko ima konkretnu informaciju neka javi.

Comment

• Boki Ar
                                CBC Senator XXL
                                • 11.11.2004
                                • 2827
                                • Aranđelovac
                                • Vektra

Čini mi se da pripada uz naslov, a ne videh da li je bilo osvrta na "Marly" motorna ulja?

Poz
                                BP

Comment

Working...
                                X