Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kristina990
    Banovan
    • 13.04.2009
    • 1066
    • Srbija

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Hvala ,staviću neko GAS 15w40,najverovatnije Selenia,mislim da sam negde pročitao za selenia ulja da nemaju baš mnogo detergenata,što bi u slučaju pomenutog centrifugalnog filtera bilo odgovarajuće...Hvala još jednom što si mi suzio,odnosno precizirao izbor,toliko toga mi se nametalo kao mogući izbor,iako taj auto imam od 1991 god o ovom centrifugalnom filteru nisam razmišljao...Pa da i ja probam SELENIA GAS

Comment

• kristina990
      Banovan
      • 13.04.2009
      • 1066
      • Srbija

evo kupih pre par minuta selenia vs gas ali je API SH,valjda više nema SG,350 din/l...

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Kris..
        Drago mi je da si mi potvrdio (ne mogu više da tražim ulja po prodavnicama već me gledaju i tretiraju kao lujku, "evo onoga nema pojma, ne zna šta hoće ali pogleda deset ulja i ništa ne kupi", verovatno pričaju) da je Selenia Gas zapravo API SH što sam pomenuo na blogu još pre više od godinu dana. Koliko se sećam baš sam jednu konzervu zagledavao (pre godinu ipo) i na njoj je pisalo SH.
        Ništa zato, još i bolje!
        U svakom slučaju kao i SF i SG ovaj standard više nije aktuelan. Inače je jedan od mojih omiljenijih (iako nije ništa posebno u tehničkom smislu, osim unapređenog SG) zbog "organizacionih" uslova i zahteva da se licencira svaki pogon proizvođača ponaosob.
        API SH ima sasvim dovoljno anti-wear aditiva na bazi cinka. Više i ne treba. Selenia zaista ima malo manje (uslovno i u odnosu na konkurenciju) detergenata i disperzanata u NEKIM uljima (naročito mineralnim) što je jako pogodno u nekim slučajevima kao što je ovaj. Inače nije da ne znaju nego je zbog velike Fiat nastrojenosti što im je ipak glavna klijentela a tu su takvi "zahtevi" češći nego drugde.
        Pozz...

P.S.
        I cena je O.K. toliko bilo u selo još kad je evro bio 95.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
          Banovan
          • 13.04.2009
          • 1066
          • Srbija

...nisam daleko što se tiče gledanja ulja u prodavnicama,zato ih izbegavam,više volim markete tipa tempo,roda...

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

I ja ali nema u moje selo ...
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• kristina990
              Banovan
              • 13.04.2009
              • 1066
              • Srbija

malo sam zagledao ovu moju seleni vs gas što kupih,nigde nema datum proizvodnje,ima samo neke brojeve kod otvarača konzerve 168 01N,na donjoj strani ništa?malo mi čudno.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Ovo bi bilo zapravo jako čudno da nije u pitanju Italija.
                Kod njih se "predmeti opšte upotrebe" (u šta spadaju i motorna ulja) koji imaju rok trajanja duži od 30 meseci ne obeležavaju datumom proizvodnje već samo oznakom šarže (lot broj).
                Nemo' se sekiraš zbog toga!

Comment

• kristina990
                  Banovan
                  • 13.04.2009
                  • 1066
                  • Srbija

zna li neko gde da nađem Lithium soap based grease, density NLGI=000, with Molybdenumdisulfid za letvu volana,manje pakovanje ispod i od 1kg?koliko viđam ima samo litijumova mast bez molibden disulfida...

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

i još jedno pitanje... za menjač peglice uzeo najeftinije SAE 90 API GL4 Slovenoil sa EP aditivima,nigde nisam našao GL3 ali to je već provereno da je zapravo GL4 bolji za zastavine menjače atu možemo ubrojiti i peglicu BIS...evo linka za gde pokazuju koji fluidi...valjda nisam pogrešio?http://www.126bis.de/en/126bis.html#betr

Comment

• kuntalo
                      CBC Senator XXL
                      • 02.03.2007
                      • 342
                      • Predgradje

Code:
                      http://www.fam.co.rs/index.php/products/view/serbian/189
                      [url]http://www.fam.co.rs/index.php/products/view/serbian/190[/url]
                      E sad, gde kupiti?
                      Save the Panda!

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

znam druže, ali nema ni u radnjama ni na pumpama za koje ja znam

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Što se tiče masti navedene FAM liče no imaju znatno čvršću konzistenciju (NGLI 2). Uzgred, da li si siguran da je NGLI 000 to je već tečno. Takvih sa MoS2 nema u standardnim programima jedino kao servisni "deo" (za ugradnju). Inače šteta 0,8kg i nije veliko pakovanje (taman da ostane za bickl, trotinet, kolica itd.).
                          J.b. g. kad FAM ne može da pokrije ovolicku državu, čemu li se nadaju.
                          Za ulje za peglicu: na nisi pogrešio, jedino si trebao bar 80W-90. Ipak sigurno je bolje da se upotrebi GL-3 a imao ih je Galax (koji tek ne možete naći) a imaju ih još uvek: Optima ... i ne mogu više da se setim (neko od manjih domaćih proizvođača). Imaju CZ oznaku i 80W-90 API GL-3. E kad ne možeš da nađeš može i GL-4. I opet nemoj da se sekiraš. Na primer šta bi radio da si Amerikanac i imaš bubu kojoj treba GL-3 a ti ni GL-4 ne možeš da nađeš lako (pokidao sam se od smeha kad sam čitao forum, eto izvoznog posla "GL-3 ulja Amerika" kao za Yugo ).
                          Samo teraj, sve je O.K.

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

promenio menjačko ulje,ovo slovenoil sae 90 nije loše,dobro se šalta,Selenia VS gas izgleda baš prija 126 BIS,za nijansu lepše radi nego sa prethodnim luk standardom...

Comment

• kuntalo
                              CBC Senator XXL
                              • 02.03.2007
                              • 342
                              • Predgradje

Gde nađe to "slovenačko"?
                              BTW, iako uopšte ne mora značiti da je loše, nema tu "P" od "proizvođača". Na staroj web-stranici se lepo videlo - magacin i ništa više.

Nešto kao čuveni i respektabilni nemački "proizvođač" I.G.A.T. Opet, ne bi mi smetalo ako se pokaže da je u onim bednim pakovanjima LiquiMoly ili makar Meguin (he, he, he...).
                              Save the Panda!

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Kuntalo
                                Zaista jedan kolega je mogao bar Addinol (makar ga pakovali u Belgiji, mislim ... bolje Bel nego Slo).
                                Jao, meni. Mirdza ima da se najljuti na mene. (Post iz ulja o menjačima) A baš gotivim čoveka. J.b. g. nije trebao da mi "iducka na živac" (kao da mi nije dosta GM, Ford, Mazda, Honda i BMW 'tekućina' sad još i Mercedes, e stvarno sam "pukao ko guma").
                                Ajd' sad nešto nekonvencionalno. Mogao si (u peglicu) da sipaš i Hipoidol (Chemol) API GL-4 (80W-90).
                                Nije baš renomirano ali nisu ni ti Slovenci. Odradilo bi posao ipak je to pegla. Iskreno sipao bih i u keca i menjao na propisanih 30k km (nisu to neki zahtevni menjači), jedino što sam se navukao na 75W (zimi mi 80W ide na živce, da ne mogu da vam javim koliko). Gde da nađeš? Večno pitanje. I onda kupi domaće, cvrc Milojko!
                                Možda NIS? Iako nema baš svuda možda može negde da se nađe i CZ SAE 80W-90 (API GL-3)
                                Ajd' dok sam još u vinkli!

Comment

Working...
                                X