Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Baki, al’ ti skupo ovo ulje! Žemo loma ženi?

E pa, prijane – ne može!! Cenkaj se ti kol’ko o’š.

Sigurno ste se bar sto puta zapitali: šta bre (uz eventualno koji k...) stavljaju ovi iz Castrola u njihova ulja a nema u jednom Elf-u?
    Nema naime ništa posebno!! Pa u čemu je vic?! Baš u tome!!
    Kako? Zašto?
    Udruže se recimo: Pera, Mika i Laza. Imaju par milja evra pa ne znaju šta će sa njima pa ajd’ da prave motorna ulja (a što ne bi, to je bar prosto!).
    Biznis mora da ceveta pa da ne ulože mnogo, kupe neku polovnu ili novu ali ne baš adekvatnu opremu. Zaposle manje ljudi od potrebnog plaćaju ih bedno. Posao ne ide, motori zaribavaju. Auuuuu!!! Šta je sad? Ajde da zaposlimo nekog ko zna nije dovoljno što smo kupili one recepte. Zaposle jednog ili dva čoveka koji nešto znaju pa čak i plate malo više. Posao počinje ali oni stalno nešto zanovetaju, ma naučnici brate!
    Da skratim priču: nije dovoljno ni ako bazna ulja (zapravo base stock) kupujete od Total-a. Morate da imate ulaznu kontrolu, procesnu, i svu opremu, kako laboratorijsku tako i proizvodnu.
    Ma jasno je to meni, ne može neki anonimus da bude ni na pola cene Fuchs-a a kamoli Castrola. Galax, FAM i Prista su bar jasni: jefina radna snaga. Nije, bar nije samo to.
    Cena ulja je jednim delom (30 do 50%) pod uticajem kvaliteta. Zapravo polovina toga je sama klasa kojoj ulje pripada. Da, dobro ste čuli – klasa! Sintetičko ulje ili Sintetsko pa i polusintetsko su više (ne visoke, već u smislu pretežno) klase (i to manje kvaliteta a više cenovne) jer su ionako samo dodatno obrađena ulja iz nafte, uglavnom parafinska te su strogo gledavši (opet) mineralna ili bar mineralnog porekla.
    Većim delom (50 do 70%) cena ulja je posledica brenda ali ne u pežorativnom (modernom) smislu te reči već u najboljem i jedino ispravnom smislu.
    Pokušaću najkraće to da objasnim kroz primere:
    FAM i Galax su zauzeli svoje cenovne kategorije kroz poreklo (državne kompanije) i nisu imale kud jer jednom zauzet razred teško se menja. Sada im kvalitet preteže cenu ali šta da se radi nema naglih pomaka napred, već dugotrajna (rovovska) borba, mic po mic.
    Optima. Slučaj rafinerije Modriča je možda ponajbolji bar u Evropi. Više puta sam ih kritikovao ali ih zapravo podržavam do mera da vam ne mogu kasti. Činjenica je da bi ih 10 do 20% niže cene „vinule u orbitu“ ali toga nema osim na akcijama. Šta su zapravo ljudi iz ove kompanije smislili. Najbolje za njih dugoročno gledano. Povećavajući rizik da čak i srednjoročno imaju manju prodaju od moguće i čak povećavajući dugoročno šanse za opstanak a još više za samostalnost, istupili su hrabro (hrabrije nego malopre pomenute) i „povukli crtu“: imamo kvalitet, imamo razvoj, imamo ime, sa cenom ne popuštamo. Nećemo biti jeftiniji čak ni od Selenia, Agip ili Elf brendova, jer zapravo ista smo klasa. Imamo svoje kupce a ko oće oće a ko neće ni niža cena ga neće privući! Alal vera majstori! Ovako imaju manju proizvodnju od kapaciteta (a svakako bi je imali) ali mogu da ulože i u opremu i u razvoj i na kraju (bolje rečeno početku) da ulože u zaposlene a to je dugoročno najbolja investicija. Potrebu za ratosiljanjem zaliha ili za „lakim kešom“ realizovaće kroz akcije pri čemu imaju zalihu u ceni da ne rade sa gubitkom čak ni onda.
    Slično njima postupa npr. Liqui Moly ali sve to na višem nivou i globalno.
    Još bolji primer (ali sa umerenijim cenama) je Fuchs gde kao samostalni moraju (suprotno Optima brendu) ići sa nešto nižim cenama (od Mobil-a, Texaco-a, pa i Shell-a) ali zato njihovi zaposleni uz komparativne zarade (nemam podatke ali nagađam čak i više u proseku od pomenutih giganata) imaju i pogodnosti (što javno iznose) kao što su: dodatna penzija, dodatno zdravstveno osiguranje (uključivši i zubara a to je na zapadu bolje od povišice) i još neke pogodnosti koje „bez para“ bitno podižu standard.
    Pa šta ja imam od toga što tamo neki Hans ima standard i oslobođen je briga svakodnevnice? Baš to! Kompanije koje to postignu prave najbolje proizvode. Čovek koji se koncentriše puno radno vreme (i prekovremeno čak i dobrovoljno) na svoj posao uz dobru organizaciju postiže kao 3 ili 5 radnika-ce. Produktivnost koju ne možete potući čak ni „afričkim“ platama.
    Osim toga kreativnost ne možete dobiti (samo) parama.
    I nije samo to. I kod drugih (velikih) sama činjenica da ste deo nečeg velikog i važnog deluje da date sve od sebe. Uz to i sigurna budućnost i relativno sigurno radno mesto (makar i na drugoj lokaciji) nije za potcenjivanje.
    Naravno i zemlja gde je pogon i tehnička kultura i tradicija kao i obrazovanje kao i standardi koji tamo važe dobar su deo objašnjenja zašto je francuski Mobil bolji od Turkog iako se rade po istom principu.
    I zaista, zadovoljni, koncentrisani i disciplinovani radnici doprinose visokom kvalitetu i vašem mirnom snu koji vredi platiti i 50% skuplje makar takvo ulje bilo iste klase kao neko iz firme gde radi „lignjoslav“ kod „keba krabe“ i to bez „sunđer Boba“ (ko je gledao crtać zna o čemu pričam).
    Gde je onda tu Lukoil? Ne samo relativno niže zarade (uz dovoljno zadovoljstva) nego pre svega činjenica da su relativno novi, jedva adolescenti, više tinejdžeri na sceni (kao i Prista) što ima značaj. Još se tržišta osvajaju, još se dokazuju. U svetu motornih ulja tradicija i vreme provedeno na tržištu ima značaj (Havoline na primer). I naravno tu je i (loš) predznak porekla (Rusija) bar za neka tržišta. I na kraju ali ne i po značaju: značajni resursi centrale koja ima jako profitabilan posao (vađenje nafte).
    Poslednja dva su vezana za još jedan jak i pouzdan brend a to je Tamoil. Ovo je zapravo (pan)evropska kompanija ali je početni (i dobar deo sadašnjeg negde većinski a negde čak i ne) kapital libijski i što bi zluradi rekli „Gadafijev“. Što manje politike više ekonomije te ukoliko ste svesni da prethodno nema mnogo veze i da zapravo zapošljava Italijane i Holanđane pre svega iskoristićete zapravo činjenicu da je deo niže cene (10 do 20%) od onoga što je prava tržišna vrednost vezano upravo za tu malu političku priču i naravno kupiti ulje jeftinije od svoje prave vrednosti.
    U blažem obliku Addinol prati slična priča i istočno nemački (veći) deo istorije.
    Naravno Mobil kao lider i neko ko postavlja trendove i no. 1 je bar u ciframa (proizvodnja, prodaja, broj zaposlenih) mora baš zbog toga biti skuplji 10 do 20% od realne vrednosti. Nije tako? A zašto je isti bar toliko (otprilike još jedan PDV) skuplji od Esso ulja iste kategorije? Male (distinktivne) razlike postoje i verovatno (sigurno) je Mobil u nijansama bolji ali u osnovi se radi o jako sličnim uljima (iz iste zapravo kompanije) ali jači brend (i posvećeniji motornim uljima doduše) u svetu motornih ulja ima cenu višu i od tih razlika.
    I opet sve ovo ne objašnjava fenomen Castrol-a.
    Castrol je imao tu sreću (ili nesreću) da bude vodeći brend u zemlji kakva je Nemačka i posebno Zapadna Nemačka (dok je takva postojala). Zemlja najrazvijenije automobilske industrije uz to i najbogatija od iole većih država pogotovu u vremenu pre ujedinjenja ali i uopšte, rađa posebne kategorije. Tako je i u svetu motornih ulja. Ukoliko ste dugo vremena vodeći brend u zemlji gde se kaže da „na motornom ulju ne treba štedeti“ i fabričko ste punjenje (sada već ređe) svoje (vodeće) auto industrije, stvari dolaze na svoje mesto. Kao što je Mac skuplji u Danskoj nego u Beogradu tako je i vodeći brend Nemačke skuplji od vodećeg Italije ili Grčke pa makar velike razlike među njima (i suštinske) zapravo i nema već više u nijansama.
    I prilagođenost nemačkoj industriji automobila je nešto što povećava cenu.
    Ima toga još ali to je uglavnom ono što je glavno.
    Uostalom ukoliko vozite Audi, BMW ili Mercedes a Castrol vam je skup, imate još nekoliko nemačkih proizvođača i na kraju krajeva (relativno) jeftin Fuchs a posle toga vam ostaje još samo čikica u belom mantilu.
    Oćete jeftinije?
    Znate ono: juče je kurs bio niži!
    – Baki, dodži juče!
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
  • ragazzoni
    CBC Senator XXL
    • 24.02.2009
    • 774
    • Obrenovac i okolina
    • Opel Omega 2.0i-16v

Re: Baki, al’ ti skupo ovo ulje!

Kod nas se ne štedi kad se kupuje auto, OPEL ASTRA stara 3 godine- u to vreme, i čovek na moje oči traži ulje na točenje u flašama SINALKA(sa komentarom:što k'o da su ova druga nešto bolja) i osmehom MARKA JARIĆA na istoj ambalaži od 2 litre. Osmeh mu dođe kao garancija kvaliteta, protrljavanje istog kroz prste, kao nepogrešiva ocena vis-KOZI-teta, a pitanje vlasnika JEL MOŽE U OVAJ AUTO, i odgovor trgovca-KAKO DA NE,(jer će mu prodati baš ono što ovom treba), beše kao komplet paket aranžman sa SREĆNIM KRAJEM, DA TU BEŠE KRAJ??. Izlupano bure ispod oraha u dvorištu gde se toči zajedno sa kišnicom-beše kišno to leto, ostavi takav pečat u mom sećanju i dilemu da li je bolje ovo ulje ili možda banane, koje ONAJ motociklista ugura u svoje vozilo negde u AFRICI, i dođe tako podmazan do odredišta. Otpali filter istog motora - jer je umesto navoja 18x1.5, stavljen skoro isti 3/4''-16koraka(ali malo veći, 19.05mm) beše uzrok zaribavanja LEPOTANA. Dakle, NIJE ULJE!!!!! Jer ne bi ni smelo da bude kad je prošlo rigoroznu i zajedničku kontrolu dotičnih persona, MIRISALI SU GA, TRLJALI KROZ PRSTE, GLEDALI BOJU, doneli zaključak-MA KAKVO GA SIPAŠ, TAKVO GA ISPUSTAŠ, i tu je kraj!! A ti beli svete koji si izmislio svašta pa i SUS motor, ti ŠVABO g.OTTO NIKOLAUSE , prevrći se kolko 'oćeš u grobu i ti i komšija ti ADAM OPEL, mi smo kompetentniji. Svetske tamo neke oznake API, SAE, MIL....... ne važe na ovim prostorima, a i zašto bi, kad ni naš pasoš do skora-da je do skora, nije i neće važiti tamo i kvit. Umalo postadoh bezobrazan pre par dana i htedoh da obrišem jedan post ( neobrisah ga valjda zato što u tom momentu poprimih osobine ženskog polnog organa, mada sam još valjda muško ili ..) u kome čovek pita šta da radi upalila mu se lampica od ulja?? Krete tema malo pravo, pa skrete, pa se okrete i čovek dobi odgovore tipa: SAMO VOZI, NIJE TO NIŠTA, PROMENI ULJE A I NE MORAŠ, STEGNI GLAVU PA VIDI POSLE, IZVOZAJ GA ŽESTOKO, JA SAM KOD MENE ODSEKAO KABAL OD DAVAČA DA ME NE NERVIRA......i sl., otprilike. E SRBIJO MEĐU ŠLJIVAMA, ili kako se stvari odvijaju, ŠLJIVO MEĐU SRBIMA?????!!!!! U ekonomskoj krizi, ako ona nešto znači kod nas, jer smo stalno u krizi, u situacijama kad zatvaramo fabriku autoinstalacija u RAČI, da bi posle par meseci otvorili drugu stranu, bolju lepšu, stariju i tom prilikom o kablovima i automobilima ne reći ništa, ali o koridoru 10, putu u ......, dokazivanju naših uspeha, tehnološkoj revoluciji u Srbiji ovih dana, skoro istoj kao u ENGLESKOJ pre oko 200 god., hvalisanju da je i TESLA SRBIN, kao da nam to daje za pravo da možemo smatrati da je svaki SRBIN-TESLA, o nekim čudnim menadžerima iz oblasti izgradnje, komunikacije i koordinacije, o TRANSPARENTNOSTI svega, gde je sve javno i može se videti i u svemu se može na neki način i učestvovati, OSIM novca koji je misterija, o iseljenju VINČE, jer nuklearna energija je zlo (čije istinske blagodeti, kao i pretnju mogu koristiti SAMO razvijeni, i koja predstavlja zaista realan izvor energije u budućnosti), o znakovima pored puta-al' ne ANDRIĆEVIM, na kojima piše 60, a treba da vidiš 50, o paketu novih 4000 zakona, o objektivnom suđenju gde sud lako izriče presudu- NA SMRT VEŠANJEM uslovno na dva minuta, o integracijama, asocijacijama, abortusima, o zamenicima direktora sa ili bez škole, ali sa platama o 3-4000 eura, o stručnosti, blagostanju, koje nas čeka tu odmah na prvoj krivini, samo dok ispunimo ovaj ili onaj uslov........ Svakodnevno mlevenje mesa u mašinici, nećemo videti jer postade nekako nedostupno, zato će mo u tim istim mašinicama mleti razum, logiku zajedno sa inteligencijom. Šta reći a (ne)slagati?? Htedoh i ja nešto pametno, 'al sam zeznuo stvar, doručkovao sam pa sam išao u školu. Da sam večerao pa išao u........., možda bih danas bio neko ko se pita i sluša!!! Usput ne poštujem pravila krokodilske podele plena, ne vidim sve kroz RSD ili EUR, kako vam volja, i ne poštujem lažne veličine. Sve u cilju jedinstvene a ne izvrnute istine, tačnog i poštenog tehničko tehnološkog saznanja i napretka, i mizerne a ne izvrnute i samožive ekonomske računice.

ps-Teme su Vam(TI) izvanredne, na PREDIVNOM tehničkom i POETSKOM nivou. Ako su i jednom čitaocu (meni jesu) od koristi, misija je uspešna, a autorovo zadovoljstvo bi trebalo biti veliko. Pozdrav za autora od RAGAZZONIJA
    ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
    Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• civi
      CBC Senator XXL
      • 26.07.2005
      • 1492
      • Pozarevac

Skoro se nisam ovoliko smejao ali bi verovatno trebao d aplacem, ali ovo samo potvrdjuje cuvenu izjavu iz mog kraja , kada neko kaze ma ovako je sigurno... a ja pitam otkud znas , a on odgovara "Rekao mi je jedan covek" ja pitam koji ? a on odgovara " ma neznas ga al nije bitno on mi je rekao.....
      Jackie Stewart jednom je pitao Davida Purleya (legendarno hrabrog vozača koji je, smatra se, preživio najveću G-silu u povijesti čovječanstva) gdje točno koči prije određenog S zavoja. Purley ga je začuđeno pogledao:
      - Kako to misliš, kočim?

Comment

• zverko
        CBC Senator XXL
        • 19.08.2005
        • 7085
        • BGD
        • Audi A4

taj covek je u 90% slucajeva taxista posto je isti mnogima reper za kvalitet katastrofa...
        deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Originally posted by ragazzoni

ps-Teme su Vam(TI) izvanredne, na PREDIVNOM tehničkom i POETSKOM nivou. Ako su i jednom čitaocu (meni jesu) od koristi, misija je uspešna, a autorovo zadovoljstvo bi trebalo biti veliko. Pozdrav za autora od RAGAZZONIJA
          Nisam citirao ceo tekst zbog dužine inače zaslužuje jer je nešto najbolje što sam pročitao u skorije vreme (računajući i Orhana Pamuka koji je samo na momente ovako zanimljiv i inteligentan ).
          Elem, prevazišli ste me, svaka čast. Najozbiljnije.
          ... Sledi li mi neko vešanje na brzinu? ... Mislim kad god Perica ili Đokica zabrljaju nikad nisu krivi i uvek su pametniji od šefa, profesora, pandura koji im život spašava kaznom (ma ovo se samo zezam), bilo kog pismenijeg. I naravno nikad neće priznati da je neko nešto bolje od njih napravio. Evo ja priznajem!

Boldirani deo teksta je nešto što sam već pomenuo na blogu (slično). Ovo je zaista nešto što mi mnogo znači, više od šake rsd-a, dolara ili evra (za kuvajtske dinare bi već razmislio ). Autorovo zadovoljstvo je baš veeeliiiikoooo!
          Znam da niste jedini koji tako misle ali sve i da jeste vredelo bi. Osim toga prvi ste to na izuzetan način to izrazili.
          Eh, vidi se da ste išli u školu posle doručka. Možda smo tu i najviše pogrešili?
          Lepo kažu: isuviše smo voleli zvezde (direktorske stolice) da bi se plašili mraka (da uprljamo ruke).
          Ogroman pozdrav,
          Expendable
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Nisam znao pre pisanja ovog teksta, video sam tek danas na Lukoil pumpi:
            Ulja (bar neka; ili samo nova isporuka, možda i rast dolara u odnosu na evro pa plus ovog na dinar) su im malo poskupela.
            Sa sigurnošću sam zapamtio samo Lux 5W-40 sintetiku koja je sada 608 din. a bila je 546 (564) ili tako nešto.
            Polusitetički luks 10W-40 je sa 313(?) sada oko 340 (e a nekad bi pamtio brojeve ko od šale; godina proizvodnje - krečana).
            Sve u svemu radi se o oko (ili nešto manje od) 10%.
            Lukoil ulja su i dalje jako povoljna kupovina. Ovo samo pokazuje da nisu na tržištu da bi pomagali sirotinju već da bi (naravno) ostvarili profit.
            Ovo pokazuje nekoliko stvari a ja ću navesti samo dve:
            1) margine profita su postavljene na niskom procentu radi osvajanja tržišta (ali ne po svaku cenu, tj. cenu gubitka).
            2) Aman, taman ste bili sa dobrim cenama jer može one od pre? Nema šanse jarane!
            ... Ili možda ima? ... Kod komšije ... idi pod oraj, imaju neko u Sinalku od 2 lit. ima i Jarić na ambalaži, nije baš k'o naše ali ako ne promašiš i filter neće odma' da zariba ... ima da pređeš i "petaka" (5000km) do generalke, pod garancijom !!

Comment

• ragazzoni
              CBC Senator XXL
              • 24.02.2009
              • 774
              • Obrenovac i okolina
              • Opel Omega 2.0i-16v

Ja sam iz inata kućnom budžetu, i na uštrb dečijih cipela i patika, godinama na MODRIČI I TO ORGINALNOJ, krkao sam u LADU, (htedoh da ne pričam o intimnosti), trošio sam MODRIČINA ulja prvo u LADI, pa sad u OMEGI. U oba slučaja HC POWER. U prvom slučaju, i do 25000km bez zamene sa 1 litrom za dolivanje. Tako mi se moglo, voleo sam da radim generalne U drugom slučaju manje, da mi ADAM ne zameri. Šta reći? Nisam stipsa ali pomalo počinjem da ličim na gore pomenute likove. Razmišljam da obradujem OMEGICU MAGNUMOM, 5/40 ili 0/40. Ne znam šta bi mi JAVNOST preporučila, ali znam za neke, koji bi mi preporučili isto MAGNUM, ali 357!!!!

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Vrlo poštovani ragazzoni,
                Ccccc! Nema vas još na blogu (nije registracija kao za kola, ne košta ništa ) a ja jednog nobelovca podredih vama (mislim ko mu kriv, pametniji je na distanci od 500 strana ali onakvu kratku priču, e tu mora još da uči).
                Nisam baš ukapirao oko generalnih, ima li u tome malo ironije (ili malo više?).
                Optima su odlična ulja. Relativno je lako naći original. Malo više koštaju za kvalitet ali ni to nije nešto što bi trebalo da odvrati previše kupaca. HC Power je vrlo dobro ulje. Za Ladu nije ni moralo ništa bolje, za omegu, koju omegu? Male razlike postoje.
                No pre toga, 25k sa HC Power u Ladi (Samari-?) još samo 1 lit. za dolivanje?!
                Moram da vas upoznam da drugom Gavrom koji se zainatio da mi dokaže da sintetika (Mobil, Tamoil i poslednje po jako povoljnoj ceni - Chevron 5W-40) može i mora da izgura 20.000km za nešto više od godinu dana (prelazi 15-18.000km godišnje). Poslednje je da će na 15 hiljada da razmotri da li da gura svih 20 hiljada.
                "Znaš da sam menjao i na 7500km i standardno na 10.000km (najčešće Valvoline još češće Mobil polusintetike 10W-40, ali jedared i optima i to mislim baš HC power) i šta? ništa!! Ma neću da bacam pare ima da ide nema šanse da neće!"
                (malo sam parafrazirao ali suština je da se ono baš ali BAŠ zainatio).
                Mislim, zavisi i od načina vožnje, on mnogo vozi duže relacije pa nekako i ide. Opet pa 25 je nakako mnogo.
                J... ga, drugi su pa 5 hiljadarki pa makar i Mobil 1 neki i u keca (evo 160.000 u kecu 2002. bez toga nikad ne bi!).
                Naći optimum i zlatnu sredinu, nije lako. Pogotovu nama "slovenskim dušama" nekako iz krajnosti u krajnost.
                Ja sam bilo bliži ovim drugima (da češće menjam ulje) ali sam se "izlečio". Par puta je malo nedostajalo da skliznem u drugu kategoriju (em ekologija, em novac, ali nisam).

Šta reći? Da ste stipsa? Ne bih rekao, mogli ste i "sinalko" da gurate bar 15 hiljada

Omegicu obradujte Magnumom! Ovo mi se već sviđa! Na uštrb kućnog budžeta ali ne može i jare i pare.
                Ne znam šta bi vam JAVNOST preporučila (magnum može i 44-rka, još je jača od 357 i Prljavi Hari je to voleo! Znaš već ono “Make my day, Punk!”)
                Ne bih da vas posebno odvraćam od (naročito zimi) i bolje 0W-40 verzije ali osim što je 5W-40 jednako dobro (ili za vaš motor čak i bolje ili bar preporučljivije) uz to je i nešto jeftinije. Prvo navedeno je oko 1000 din./lit. (1018) dok je drugo negde oko 800 (jednom sam video 800 i nešto a na istom mestu skorije 765). Cene su sa NIS-ove pumpe na auto-putu (čuveni “koridor 10”) za litarsko pakovanje.
                I pored nesumljivog kvaliteta Magnum-a vodite računa da je preporuka za Omegu 15 hiljada km ili godinu dana (šta prvo istekne) a za “oštre uslove” ista kilometraža ali samo 6 meseci. Ukoliko ne pređete 15 meseci gurajte i nešto preko preporuke: 18 do 20 hiljada km ali ne i preko toga.
                Da li ovde na forumu ili u blogu ispričaću vam šta vam se može desiti kad ulje menjate na 5000km ali na tri (TRI?!) godine. U svakom slučaju teško ćete na ulju uštedeti ma koliko se trudili! Najviše ćete uštedeti tako što kupite malo kvalitetnije ulje i vozite pun preporučeni interval zamene. Sve ostalo je stvar sreće, nekad bude bolje ali uglavnom lošije nego što ste očekivali (malo lošije ulje pa duplo češće menjanje) a eXtreme poput onog što ste spomenuli je “ruski rulet” i to sa Magnumom (.357 ili .44 svejedno, oba probijaju blok motora!!). Let me ask you:
                Do you feel lucky?

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

Što se tiče ulja, ako bi smo zaista hteli da znamo šta ostane posle ulja na 25000km mojih ili gore navedenog druga, morali bi da angažujemo laboratoriju, zar ne, i da jednom za svagda izbegnemo zamku tipa- REK0 MI ČOVEK DA JE EXTRA, na osnovu čega, lepe ambalaže, šarene etikete, male cene.... .Ulje koje je potrebno velikoj većini naroda na ovim prostorima ne može da proizvede ni laboratorija NASA-e, jer mi se recimo skoro pojavio individualni poljoprivredni proizvođač koji je promenio ulje u svom IMT-u 539, motor IMR M-33, kad je orao,baš te zime pre bombardovanja!!!!! I sad mu ide dobro, vuče ko mazga, samo teško pali. Ulje nema nameru da menja jer mu je JEDAN REKAO, da nema potrebe, samo se razredi ČISTOM NAFTOM kad se zgusne. IMA LI KOMENTARA DALJE. - naravno da postoje i korektni, pedantni ljudi, koji su sušta suprotnost ovoj personi, i dobro je da ih ima. Ostaje u budućnosti dalja borba, borba slična borbi DAVIDA I GOLIJATA, DOBRA I ZLA.... To što sam ja silovao tehniku, mogao sam i još 20000km i garantujem da motor ne bi stao, ali šta bi postigao tim? Optima mi ne plaća reklamu(doduše obraduju me po nekom nalepnicom i hemijskom olovčicom), a ja sam nevernim Tomama dokazivao i kako se pakuje motor. To su isti oni tipovi koji se potpišu uljem na trotoaru gde god parkiraju auto, kojima ne padne na pamet da motor treba i oprati, a kamoli ga udihtovati. I postave čuveno pitanje: DA LI DA PROMENE SAMO GUMICE VENTILA??? O plavom dimu koji se iza njih vije kao beli vel iza mlade, i o auspuhu koji nikad ne može da im istruli od masti i ulja da i ne govorim. E to je grupacija koja sipa svaki dan po KILU ulja čim priđe autu, a haubu ne možeš zatvoriti od gomile svećica, krpa i flaša. To čuveno ulje iz dotičnih FLAJKI, ima nešto malo manje masnoće, nego krv dotičnog komentatora!

Što se tiče mojih komentara, zaista se trudim da pišem na 4 jezika-NARODNIM, TEHNIČKIM, ŽARGONSKIM I DONEKLE STRUČNIM-ako je stručan, ali se zaista trudim da ne preteram u humoru koji je najčešće posledica istinitih događaja, kao i da na razumljiv i opravdan način ne preteram sa tehničkim delom koji bi prosečnog poznavaoca ili odbio ili beskorisno zamorio u čitanju.

Comment

• NikiforIII
                    CBC Član
                    • 07.01.2010
                    • 66
                    • Novi Sad

Postovani expendable zeleo bih da cujem vase misljenje. Radi se o motornom ulju Optima Magnum i Selenia K P.E.
                    Na maticnim sajtovima su date sledece specifikacije za ova ulja:

Optima Magnum SAE 5W-40 ACEA A3-02/B3/B4-02 API SL/CF
                    Viskoznost na 100 °C, mm2/s 14,2-14,8
                    Indeks viskoznosti min. 165
                    Tačka paljenja, °C min. 210
                    Tačka tečenja, °C max. - 40

Selenia K P.E. SAE 5W-40, ACEA C3, API SM/CF
                    Density 15c g/cm3 0,850
                    Viscosity @ 100c cSt 14
                    Viscosity Index 175
                    Flash Point >200c
                    T.B.N. mg KOH/g >7
                    Pour Point <-33c

Da napomenem da im je cena u Novom Sadu skoro identicna, Selenia 750din 1 litra, Optima 765din 1 litra.
                    Koje od ova dva ulja je po vasem misljenju kvalitetnije?
                    Sta je po vasem misljenju bolja kupovina?

Hvala unapred.
                    Bolje vrabac u ruci, nego golub na grani...

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Poštovani "Nikifor",
                      Dobro pitanje pogotovu što je cena slična (a to je primarno, jel' te).
                      Ipak teško ih je direktno upoređivati jer i nisu za (baš) ista vozila.
                      Osim navedenih standarda imaju još:
                      1) Selenia: MB 229.51, VW 502.00 - 505.00 i 505.01, BMW LL-04
                      2) Optima: MB 229.3, VW 500 00/502 00/ 505 00, OPEL GM-LL-B-025 i BMW L L-98.

Dakle: Selenia je modernije i za novija vozila (posle 2000.) bolje ulje. Ono je i apsolutno gledano za nijansu bolje i primenjivo za veći broj vozila.
                      ACEA C3 pokazuje da je "Mid SAPS" ulje što je najbolji kompromis ekologije i kvaliteta. I naravno neka nova vozila mogu da koriste ovo ali ne i Optima Magnum ulje. Katalizator će vam sigurno duže trajati. Ipak ovo nije super-moderno ulje i kod nekih novijih vozila i nije primenjivo (čak i benzinaca, tj. ako i jeste nije sa punom preporukom, mada više ima naravno dizel motora a tek poneki i redak benzinac). Ovo ulje zavisno od vozila i regiona može da izdrži i svih 30k km dok Optima može tek 15k km ili eventualno 20k km.
                      Oba su primenjiva i za TNG posebno Selenia.
                      Optima Magnum: osim malog zaostatka ima prednost kod starijih modela i onih sa više pređenih km. Za modele iz devedesetih je bar za "pola" klase bolje od prethodnog. Ispunjava A3 i B4 ACEA što znači da zadovoljava izuzetne zahteve za kvalitetom. Nedostatak istih standarda kod Selenia ulja posredno pokazuje da bi ono kod nekih starijih vozila "ispustilo dušu" tako da iako kvalitetno nije i izuzetno inače bi uz C3 moralo da ispunjava i A3/B4 kao neka Castrol i naročito Shell ulja. Oba zaslužuju svoje cene ali jedva da su preporuka a od "best buy" odrednice su daleko i pored neospornog kvaliteta oba.
                      Inače oba ulja spadaju u kategoriju "sintetičkih tehnologija" i baziraju se na (čak) HC i verovatno ne i SHC baznoj osnovi što je na osnovu skromnih informacija teško tvrditi. Verovatno je bazno ulje sačinjeno od mešavine "base stock"-a II+ grupe i III grupe (SHC) i to sa većim učešćem prvo navedene grupe.
                      Ne treba prevideti i manji indeks viskoznosti Optima ulja što iako ne uvek bolje može u performansnoj analizi dati malu prednost baš njemu (teški uslovi vožnje) jer ima sličnu osnovu pa bi isto značilo i manje modifikatora viskoznosti. I na kraju ali ne i po značaju ima i nižu tačku tečenja te bi (mada su aditivi važniji a tu je u maloj prednosti Selenia) uz prethodno moglo da znači i veći udeo base stock-a III grupe što bi značilo i za nijansu bolju osnovu.
                      Sve u svemu oba ulja bi mogla i u Zastavu 101 ali više u zimskom periodu. Tu prednost ima Optima a strogo gledano oba nisu baš za to vozilo (motor).
                      Mogli bi da imate veću potrošnju ulja čak i u letnjem periodu i pojavu da vam motor pomalo "duva" što zapravo nema veze sa produvavanjem već samo sa osobinama ulja te je privremeno i reverzibilno (posle promene ulja). Ne kažem da će se desiti nego da se MOŽE destiti.
                      Ne mogu da tvrdim zbog nedostatka pre svega podatka o HTHS viskoznosti kao i o smicajnoj otpornosti (gubitku iste) u %.
                      Bolja varijanta za keca je Havoline Synthetic 5W-40 ili čak Mobil 1 0W-40 (ipak iskreno i ono je granični slučaj i to samo kod novih automobila kao celugodišnje dok kao zimsko može dobro da posluži); mnogo bolje je Mobil 1 15W-50 naročito SL ili (teško naći) još starija SJ verzija za razliku od SM. Ovo je idealna "letnja" sintetika mada može poslužiti i kao celugodišnje ulje (tačka mržnjenja oko -30) za do -18 ili -20 cel. Još bolje je (za starije motore i/ili veliki % vožnje u visokim obrtajima) kao celugodišnje (i do -25) neko od 10W-60 ulja, npr. Selenia Racing ali uz max. interval izmene 10k km ili preporučenih 8k km.
                      Ipak čak u ukoliko ste neizlečivi "sintetičar" bolje je da koristite leti 15W-50 a zimi 5W-40 (naravno ukoliko ne prelazite 15k km cena ulja će prevazići svo ostalo održavanje).
                      I najvažnije: SINTETIKA može čak i u keca ali je to previše u vidu troškova i neće mnogo dobrog doneti. Više je za svaku petu zamenu i čišćenje motora (no ne gine vam zamena na 5k km, onda najbolje dvaputa zaredom) ili sporstsku vožnju. Za normalne uslove vožnje dobro 15W-40 mineralno i 10W-40 polusintetičko zimi je idealna kombinacija ili kod novijih vozila 10W-40 polusintetika kao celugodišnje. Šta će vam u "101" bilo šta bolje od Mobil Special S ili Liqui Moly Laichtlauf MoS2 (oba polusintetička i 10W-40)?

P.S.
                      Hvala i vama na pohvalama!
                      Ne volim da moja bude zadnja te dopuna u originalnom post-u. Kad sam pomenuo M1 0W-40 samo da se zna da je za "101" Mobil Synt S 5W-40 još bolji te je samo dokaz da i skuplje i apsolutno bolje ulje nije uvek bolje ili da i jeftinije (zavisno od automobila) može biti čak i mnogo bolje.
                      Polusintetičkih ima tušta i tma koja dolazi u obzir a ona dva su samo karakteristična. Za TNG MoS2 nije baš idealno bolja je varijanta istog ulja bez MoS2 koja ima i LPG preporuku (kad smo kod samog LM-a). Za TNG je pogodno bar 90% polusintetika jer obično imaju sadržaj sulf. pepela 1,0% ili 1,1%. Liberalnije postavljeno i pominjano MoS2 nije ni tako loše za TNG a inače je verovatno najbolje od svih za "keca". Ako je benzin u pitanju dileme nema. Mobil bi u svim slučajevima stavio među prva tri među polusintetikama (benzin, TNG, sportska vožnja) po pogodnosti za "keca".
                      Još o jednom vodite računa: Valvoline, Esso i FAM su unutar specifikacija malo ređa ulja tako da su kod "keca" pogodnija kao zimska i tek uslovno za celugodišnja. Ne zaboravite da Zastava pominje samo 15W-40 od multigradnih što iako nije jedino moguće mora da ostane reper od koga ne treba mnogo odstupati. Dakle imate veliku ponudu 10W-40 polusintetičkih ulja te (uz dodatne informacije na blogu) lagano razmotrite mogućnosti i izaberite. Ne zaboravite: bolje prosečan original nego super falsifikat!

Comment

• NikiforIII
                        CBC Član
                        • 07.01.2010
                        • 66
                        • Novi Sad

Znaci stojadin ce se obradovati "polusintetici" na prolece.

Hvala na strucnom i detaljnom odgovoru.

Comment

• NikiforIII
                          CBC Član
                          • 07.01.2010
                          • 66
                          • Novi Sad

Postovani "expendable" izvinjavam se ako vas "gnjavim", bio bih zahvalan ako mozete da date vase misljenje jos jednom.
                          Drugar je u dilemi, ima Fiat Punta 1.2 8v iz 2004g. Presao je 132000km. Vozi na benzin. Dolazi mu vreme za servis i on hoce da sipa Optimu HC power 10W-40 (kosta na NIS pumpama oko 550 din.), a ja mu preporucujem Mobil Super 2000 X1 10W-40 (u AP- Sportu oko 610din. proizvodi se u Turskoj).
                          S' druge strane tu je fabricka preporuka Selenia 20K 10W-40 po ceni od 640 dinara za litar.

Znaci:
                          Optima HC Power 550 dinara
                          Mobil Super 2000 X1 610 dinara
                          Selenia 20K 640 dinara

Sta je po vasem misljenju najbolja kupovina, uzimajuci u obzir odnos cene i kvaliteta?

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Poštovani NikiforIII,
                            Nije da me "gnjaviš" nego već sam se napisao baš o automobilu o kome pričate (Punto Classic, Z10, ...).
                            Skoknite na blog www.motornaulja.blogspot.com pa imate ceo tekst iz oktobra (25.) 2009. (zar je moguće da je već toliko prošlo?).
                            Uzgred mogli bi ste se prijaviti kao čitalac što bi mi bilo drago (pomalo posustaju od registrovanja iz nepoznatih razloga).
                            No ajd' i kratak odgovor:
                            Ulja koja ste naveli uz cene koje ste naveli imaju jako blizak odnos kvalitet/cena za motor (automobil) o kome se radi. Znači nema greške za koje god da se odluči. Izbor se svodi na naklonost pojedinoj kompaniji (brendu).
                            Uopšteno imaju i sličan kvalitet (nevezano za Punta) te je redosled "najviše za pare" kako ste ih naveli (od najjeftinijeg do najskupljeg).
                            Mislim da će sa Optima HC Power vaš prijatelj biti više nego zadovoljan a kad već ima afiniteta prema brendu to ne treba kvariti.
                            Da je Mobil Super S 10W-40 polusintetika u pitanju bili bi ste u pravu da bi se nešto dobilo na kvalitetu. No u tom slučaju cena je i nešto veća. Mobil Super 2000 X1 je zapravo identično ulje samo pravljeno u Turskoj. Da sad ne dužim pa samo reč-dve: Ako iko brani Turski Mobil (osim Plattner-a) onda sam to ja. Formulacija uopšte (bazna ulja i aditivi) su praktično identični, standardi kompanije su strogi te je razlika minimalna. Ipak neke nijanse su na strani Mobil-a iz država sa dužom tehničkom tradicijom. Možda je Plattner-u nametnuto (politika kompanije) a možda su samo procenili da nešto niže cene mogu da imaju bolju prođu (račun da koliko je bolje toliko je i skuplje a narod nema para), no ako je tako (a ne mora da znači) mislim da greše. Mobil se ne kupuje zbog povoljne cene već zbog kvaliteta. Turski vredi svojih para te je teško reći da li 5 do 10% veća cena (i toliko kvaliteta grubo rečeno) nešto znači. Možda sam i ja podlegao predrasudama no ostaje činjenica da je npr.francuski Mobil ili nemački ipak bolji (e sad još naći original a da je 100% jedino tamo da kupite).
                            Znam ko bi sigurno rekao da je HC Power u trojci najbolji a najjeftiniji ipak gore navedeno je bliže istini (pod uslovom da je Selenia original kao i Mobil pa makar turski).
                            U tekstu koji pominjem nije pominjan Lukoil samo jer nisam imao više podataka (u tom trenutku) o njihovim uljima.
                            Ukoliko zaista želite dobar odnos kvalitet/cena onda je Lukoil lux 10W-40 polusintetika praktično nedostižna a originalnost potpuna.
                            Uzgred originalnosti ne ne dostaje a cene su nešto manje do iste koje pominjete u nizu:
                            Eko Megatron Ultra, MOL Essence 10W-40 (sa PAO sintetičkom komponentom) i MOL MAX (možda i najkvalitetnija polusintetika kod nas uz preskupi Motul).
                            Ovo više zbog drugih koji su u sličnoj nedoumici. "Pumpadžije" su se potrudile da u ovoj klasi "zaprže čorbu" čak i većima od sebe. Više o njihovim uljima u zadnja dva teksta na blogu.
                            Pozdrav!!

Comment

• kristina990
                              Banovan
                              • 13.04.2009
                              • 1066
                              • Srbija

vidim na akciji u tempu carlube 10w40 u verzijama za benzince i dizale 1500 din 5litara http://www.kudaukupovinu.rs/akcije/1...2009-1010-2010
                              valja li to ulje?

Comment

Working...
                              X