Šta ste se smrzli?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Uprošćeno rečeno:
    G11 (Glysantin G48) ili "običan" antifriz (BS 6580) mogu da se koriste i kada je blok motora od aluminijuma.
    Ipak, "Al protec" (iliti Gly G30 alias G12/G12+) tu ima prednost a kako se može koristiti dvostruko duže i jeftiniji je.
    Važi (donekle) i obratno, jer G30(Basf) tj. G12(VW), dobro štiti i motore starije generacije.
    Kako je zverko naveo problem može biti do creva i zaptivki (pa i lemova, mada ne bi smelo po standardu) tako da nije baš dobro hrliti ka "crvenom" antifrizu u starijim modelima (iako gde može, onda je odlično. a može tamo gde proizvođač kaže ili gde su probali a nisu se usr... - ).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Lepo rečeno (i na blogu malko dopunjeno), pa prosto nemam volju da kvarim, ali kako "ide zima", ionako ćemo ponovo načeti temu (nadam se ... bez preterivanja, mnogo toga je već rečeno, prelistati prvo temu).
      Elem, šta sam video pre par dana ... počelo je sa ragazzoni-jevom konstatacijom (tačnom) da mešavina (benzin) ne treba držati u PET ambalaži. Onda sam (tažeći nešto sasvim drugo ... sprej za felne) malo zagledavao RT (rashladne tečnosti, antifrize) u PET ambalaži. Pošto, osim minornih promena (manje promene boje, posebna priča), zaista nisam primetio da to ne ide (a stalno pričam da nije dobro) skoro sam zaključio da možda i preterujem (a i ono o benzinu bih onda trebalo preispitati, zar ne? NE!).
      Kako god, zapazih sledeće:
      Osim izbledele boje i mutnoće (dakle izvesnog taloženja) i GROMULJICE u jednoj od flaša (PET). E sad, nije do ambalaže ali JESTE da se izbegava! Radi se o privatnoj firmi, ne tako novoj na tržištu (i po nekim proizvodima hvaljenoj na forumu, ne u ovim temama, doduše, mada se bave i mazivima). Nije čak ni "mala privreda", više se "srednja". KATASTROFA.
      Ovo nisam video još od 90-tih, a sasvim je sigurno da je ili dodata pogrešna komponenta ili loš paket aditiva ... prvo što vam padne na pamet je loš kvalitet vode ali nije to (koncentrat), tako da može da bude samo loš PEG. Pošto sam se zainatio "da ispitam slučaj" videh i da 50% isto tako ima (grozne) pahuljice (pahuljast talog, mada više pliva, kao akvarijum iz preistorije).
      Dakle voda verovatno nije ni omekšana a kamoli demineralizovana ali čak ni to ne bi smelo da dovede do ovoga (pogotovu što se javlja i kod koncentrata). O čemu se radi rekla bi samo laboratorija (prosto mi žao što nisam kupio flašu) ali za motor sigurno NIJE. Još gore je što se radi o G12-ici. Možda su "samo" stare sirovine (5-6 god. šta zna dete šta je to ni u školu nije pošlo) ali sigurno nije do skladištenja (stoji to i na suncu i na mesecu, i na velikom minusu, za to je i pravljeno).
      Možda je i "samo" ambalaža koja NE dihtuje (pa ušla kišnica, ili pivo iz susedne radnje, a toga ima samo u Šljivropi, prodavnica prehrane između farbare i prodavnice auto delova). Šta god, od njih više ne kupujem ni ... (izdao bi se o kome se radi, a koristio sam neke periferne proizvode od njih). Dakle, ovo je bar lako (vidi se), šta je sa motornim uljima (u neprovidnoj ambalaži) pitaj boga.
      Za kraj samo: nije Viskol (oni su već klasa za njih, iako ih svrstavaju (nepošteno) u isti koš).

Nisam mislio da ću ikada reći (ali sve je moguće u Šljivropi): NE KUPUJTE MUTAN ANTIFRIZ (ili sa talogom, ne daj bože, ili sa plutajućim gromuljicama, ne daj bože ni neprijatelju).
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

Iskustvo sa domaćim antifrizima je takvo da je agresivan u toj meri da pojede gume (membrane) na isparivaču a kad se izvadi iz uredjaja membrana se zgužva u lopticu veličine pingpong loptice za par minuta. Ne bih sipao ništa od toga u moj auto...

Ne znači da svi nisu kako treba ali ja ne bih sipao ništa za šta nisam znao od ranije da prave.
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• stevak
          CBC Senator XXL
          • 31.05.2009
          • 1215
          • Zemun
          • Saab 9000 cs 2.0T

Imenjače, šta misliš o ovome?

http://www.evanscoolant.co.uk/

Gledao sam neku emisiju na diskaveriju u kojoj se spominje ova(kva) tečnost umesto klasičnih antifriza.

http://www.youtube.com/watch?v=s-NfA17q0MQ
          Last edited by stevak; 06.01.2014, 18:19.
          ex SAABotražitelj

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Antifrizi (a zapravo rashladne tečnosti) Izgleda komplikovano ali je samo zbog raznih oznaka i standarda inače "hemijski" je zaista...

1) Možda je za izuzetne slučajeve i dobra stvar (trkački automobili, antikviteti, pravi oldtajmeri i slično) inače - NE STAVLJAJ U MOTOR ako ti je mio! (i sama firma to spominje; npr. ako nemaš ekspanzionu posudu, možeš dobiti na nečemu (korozija) u šta lično NE verujem (čak ni u tom slučaju, mada neke logike ima, u svakom slučaju nije dokazano) bar za koroziju me ne mogu vozati ... time se najviše bavim).
            ITD.

Comment

• Franjo
              Banovan
              • 14.08.2009
              • 2831
              • Inđija - Beograd
              • Renault megan II res

Profo, nisi komentarisao drugi link, koji mi nije jasan, iako sam pažljivo slušao! Kako to radi bez vode? I, koji antifriz je sipao?

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

O tome celo vreme i pričam!

Uzgred ono je (čista) reklama za Evans "waterless coolant" gde je ispričano toliko nebuloza da je to za medalju (olimpijsku).
                Doduše ne zameram (kako se ono beše zvaše, gledah i ja par epizoda) jer ako je plaćeno pričaj šta odgovora.
                Tako da u okviru konteksta nije (zapravo) mnogo slagano, ali je kao opšta stvar potpuno neprihvatljivo.
                Korisno je u smislu:
                eto šta će vam biti u sistemu za hlađenje ako ne menjate antifriz redovo, i još vam auto bude nekorišćen par godina.
                Što se samog "snake oil"-a tiče, već sam komentarisao te samo par naznaka:
                1) Evans ćuti kao zaliven (tipično za SO) o čemu se radi; može se podozreti da je tu ničeg magičnog nema osim EG (i/ili PG) bez vode i sa nešto drugačijim aditivima (donekle).
                2) Shodno tome, nećete "od polarnog kruga" se ovajditi jer će vam se coolant smrznuti na -15 ili -20 (zavisno od količine i vrste aditiva koji su "poslovna tajna")
                3) Neće vam motor korodirati zbog upotrebe 50% AF (čemu onda aditivi protiv korozije, inhibitori iste), ali skreće pažnju da ne koristite čistu vodu ili manje od 30%.
                4) Prenos toplote će sa "čarobnom vodicom" biti lošiji (vidi ranije post-ove). shodno tome, leti se ventilator neće isključivati a ako premostite temostat ili ga podesite na preko 100, 110 ili 120 ... zna se već šta ("kuvanje motora" je ipak i sigurnosna mera, jer možda samo morate intervenisati na glavi motora (ili uz malo sreće i ne) a ako temp. bude 150 (kad vent. i ne pomaže) onda ćete raditi generalnu po definiciji).
                5) Ne preporučujem. Još manje preporučujem da ne razblažujete klasične AF. Maksimalno preporučeno je 70% ali uzmite to kao 65% (preko 60% nema smisla osim u polarnim oblastima za koje je cca. 65% baš idealno).
                ITD.
                Sistem za hlađenje jeste pod pritiskom te voda ključa na oko 115°C±X°C a AF (50%) na nekih 128°C±2-3. (da ne pričam dalje)
                ITD.

Kod starijih ili trkačkih automobila ima malo smisla ali za obične - nikako!
                ENDE

Comment

• nikaragva
                  CBC Senator XXL
                  • 03.06.2008
                  • 521
                  • B. Palanka
                  • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

Da li je ova tabela tacna?

Uopste nisam primetio da proizvodjaci pisu na proizvodima koji G12 je u pitanju.
                  Kupio sam pred zimu motul antifriz Inugel Optimal Ultra, i stoji samo G12.

Da li ako je proizvod 2013to godiste, treba da ocekujemo da je unutra G12++? (pretpostavka je da se G12 i G12+ vec sad vise ne proizvode, nego samo G12++ posto je kompatibilan unazad po onoj gore tabeli)

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Tabela nije 100% tačna!
                    Jedno crveno polje treba da je zeleno (red sa G12 a kolona G12+).
                    Danas je svaka RT (pa i spomenuta ili spomenuti ako ćemo RT zvati antifriz) koja je G12 i G12+ (što do pojave G12++ i nije bilo baš uvek).
                    Dakle, Inguel Optimal Ultra je G12/G12+.
                    Ne treba očekivati da je proizvod iz 2012. isključivo G12++ jer se G12 i G12+ ITEKAKO proizvode (i još će se proizvoditi ... makar do kraja decenije ako im "ekolozi" ne doakaju, ali onda ni G12++ nećemo viđati već samo G13).
                    G12++ je HOAT (ima i silikate u sebi) pa je kompatibilan i sa G11 i sa G12. Još uvek se kotrlja na milione vozila gde u uputstvu stoji: NE (nikako) koristite RT koja sadrži silikate! (misli se na G11). U principu je u (najmanje) 80% slučajeva totalna glupost (zastarela napomena) ali od pameti su vajdu videli samo Bili, Stiv i još desetak njih u celom veku (XX).
                    O tome da BS 6580 nije za aluminijum ili da G12 nije za sivi liv i bakar neću da pričam inače mi loodara ne gine (ili penzija bez dovoljno radnog staža jer bi samo o tome morao još 20 godina da pričam/pišem).

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Još da "dosolim":
                      Godine u tabeli se (verovatno) odnose na modele VW-a, dok za druga vozila NE moraju da važe.
                      I uostalom, G12 sigurno može i u vozila do 2005. G12+ i do 2008. a G12++ i u najnovije motore. Jedino što se ide napred pa po svaku cenu.
                      G13 jeste donekle "ekološka" RT ... manje je toksična - sigurno, ali i dalje to nije baš idealno. Što se biorazgradljivosti tiče tu su i starije verzije sasvim O.K.
                      G12++ je HOAT mada je preciznije reći SOAT ili (još bolje) Si-OAT.
                      O G13 ima (sasvim dovoljno) na:
                      Moved Temporarily
                      pa da ne dužim ovde.

Comment

• nikaragva
                        CBC Senator XXL
                        • 03.06.2008
                        • 521
                        • B. Palanka
                        • Opel Astra h 1.9CDTI 16V

U kratkim crtama sipaj G13 i (skoro) ne razmisljaj

Comment

• J21
                          CBC Član
                          • 26.03.2012
                          • 55
                          • BGD

Menjao gume prošli vikend i servisu imaju bometar za merenje jačine antifriza, pokazalo na toplom motoru do -19'C, šta činiti, dal da dodajem antifriz ili da ne diram ništa, inače na proleće negde u martu mi sleduje veliki servis i mnejanje antifriza između ostalog, ovaj je sipan 2011 godine, ali sam u par navrata dolivao destilovanu vodu, možda ukupno 0,5l, inače totalov g12 mislim da je sipan, bela kantica ?!

Comment

• rados
                            CBC Senator XXL
                            • 02.03.2011
                            • 539
                            • G.Milanovac SRBIJA
                            • OPEL ASTRA G Z16XE

pa ako treba na prolece da menjas antifriz ti zameni sad,netreba ti na prolece jaci od te temperature nego sad.

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Na tim jeftinim spravama tj hidrometrima (koje koriste i servisi) - obično u uputstvu stoji da je merenje zavisno od temperature. Mogu da se kupe po benzinskim pumpama i za oko 200 din, i uglavnom su sasvim upotrebljivi da bi se odredila koncentracija antifriza (jer i nije potrebna prevelika preciznost). Doduše većina ljudi smatra da im je najbitniji podatak o tački mržnjenja, ali on naravno ne govori o tome koliko još ima antikorozivnih supstanci.

Dakle, trebalo bi izmeriti na temperaturi koja stoji u uputstvu (obično je 15-20 C), tako da je verovatno još niže od -19 C pošto je motor bio topao.

Total nudi tri varijante antifriza (i sve su u belim pakovanjima). Ukoliko je korišćena ona koja je fluorescentno narandžasto-crvenkasta (Glacelf Autosupra) onda bi taj antifriz u autu mogao da se vozi i sledeće zime. Ukoliko su korišćeni plavi ili zeleni, bolje da se promeni sada, mada najverovatnije nije kritično

Ipak, pošto sledi veliki servis, a on uglavnom podrazumeva i promenu pumpe za vodu, što će reći i zgodniju promenu antifriza - možda eventualno da se sa pogodnog mesta (tipa posude u koju se uliva antifriz) izvuče špricem ili crevom istakne nešto rastvora pa nadomesti koncentratom čisto da se osveže inhibitori korozije. Mislim, da ne bi morao da se menja ceo rastvor antifriza. Naravno, upotrebiti isti antifriz (a i svuda može da se kupi)

Ipak, vrlo verovatno da za time nema potrebe jer je koncentracija antifriza korektna (jer bi merenje na 20 C pokazalo i nižu tačku mržnjenja), a pri čemu nije proteklo previše vremena.
                              Last edited by DS9; 16.11.2014, 02:58.

Comment

• J21
                                CBC Član
                                • 26.03.2012
                                • 55
                                • BGD

Hvala DS9, bio je ovaj narandžasto crvenkasti i sipan je na prethodnom velikom servisu, znači da ne diram ništa, osim ako zima ne bude brrrrr....

Comment

Working...
                                X