Šta ste se smrzli?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Da, pošto je Glacelf Autosupra, a on se predviđa za do oko 5 godina.

Pomenuo sam da bi bilo zgodno izmeriti hidrometrom na korektnoj temperaturi, jer se oni mogu sasvim jeftino nabaviti. Ja ga ne koristim da bih znao da li bih trebao da menjam antifriz (jer to znam na osnovu vremena koje protekne od početka njegove promene) već da bih znao kolika je koncentracija napravljena prilikom servisne izmene rashladne tečnosti - sa obzirom da deo stare može da zaostane, odnosno zaostane vode (destil./demi. mada nije nužna) kojom se stari antifriz ispira iz više sukcesivnih isticanja (u cilju da tragovi starog antifriza zaostanu što manje).

Pa u vezi tih hidrometara imam jednu smešnu stvar da prikažem. Pošto je prijatelj koji mi održava auto prilikom poslednje izmene antifriza upotrebio svoj hidrometar koji je prilično veći pa ima veću i precizniju skalu, zanimalo me je da recimo to uporedim sa hdrometrom koji nađoh da se prodaje na pumpi za 220 din.
    Suština je da su pokazali isto - tj oko -40 C što će reći da smo korektno pomešali koncentrovali antifriz sa vodom u odnosu 1+1, tj dobili 50%.

E sad, ovaj koji sam kupio bi mogao nekog da zbuni ako ne zna kako se hidrometri koriste tj. na koji način funkcionišu. Suština je da oni mere gustinu tečnosti, a ta gustina uglavnom opada sa porastom temperature (pa će se u toplom antifrizu hidrometar više potopiti nego u hladnijem). I bitno je da hidrometar bude pravilno orjentisan.

Na poleđini ambalaže ove jeftine sprave se nalazi slika pravilno orjentisanog hidrometra, kao i što piše na papairiću uputstva koje je napisano na srpskom jeziku.

Međutim, na reklamnoj slici sa druge strane ambalaže (slika dole) se prikazuje pogrešno orjentisan hidrometar pri merenju. Metalne kuglice koje potapaju hidrometar, naravno da trebaju da budu na dole (a ne kao na ovoj slici), jer u suprotnom nema šanse da se izmeri pravilno. Verovatno je i to razlog zašto je ova sprava završila na našem tržištu za jeftine pare, ali se uvoznik potrudio da doda papir na kome se tačno objašnjava kako pravino treba da bude.

Na engleskom i drugim stranim jezicima stoji napomena (na gornjoj slici) da se za topao motor upotrebi žuta skla koja inače ne postoji na ovom hidrometru, pa treba imati u vidu da neke slične sprave imaju dve skalu koja pokazuju vrednosti za različite temperature.

Na ovom hidrometru piše da je baždaren za temperaturu tečnosti od 21 C, i može se videti da ima zelenu i belu skalu. Zelena skala je bitna za automativne antifrize (bela služi za druge tečnosti) i na gornjem kraju pokazuje -2 C, dok na donjem kraju pokazuje -40 C. Usput, idealno merenje je kada hidrometar ne dodiruje ivice suda u kojoj se tečnost nalazi, ali je ovde to teško izvesti jer se radi o uskoj epruveti. Ipak sasvim je za ovu namenu upotrebljivo.

Pa sam sve ovo pisao jer je cena ovakve priručne sprave toliko niska, a prilično je upotrebljiva da onda gotovo svako neće imati dileme šta treba da čini ako bar zna kada je antifriz promenjen.

Oni koji to ne znaju bi trebalo da što pre odu u servis.
    Last edited by DS9; 16.11.2014, 17:41.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Lepo objašnjeno. I korisno.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• vulkan
        CBC Veteran
        • 03.09.2011
        • 151
        • sabac
        • mazda nisan

Ovo sam sinoć ispustio iz rashladnog sistema skoro kupljenog Nisana 93 godište sa dizel motorom
        Usled (tačne) pretpostavke da u autu nema termostata 8 ili 9 puta sam sipao do vrha hladnjaka zagrejanu vodu sa vodovoda i svaki treći put palio motor na par minuta da procirkuliše i opet je voda ovakva
        Jutros sam kupio i neko sredstvo za ispiranje rashladnog sistema (i termostat naravno) pa ću pre nego stavim termostat ponovo nasuti to sredstvo i česmovaču i da po uputstvu motor radi 10 do 20 minuta i onda tek da ispustim i naspem antifriz. Kupio sam običan plavi. Šta li je ovo bilo u rashladnom sistemu? I po drugim fluidima i filterima jasno mi je da prethodni vlasnik nije dobro održavao auto. Inače sam izmerio ovo zatečeno u autu sa istim innstrumentom ka što ima Ds9 (prethodni post) i na temperaturi oko 15C pokazuje tačku mržnjenja veću od -40C.
        Last edited by vulkan; 04.02.2016, 13:23.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ne vidi se jasno sa slika ALI je sigurno posledica KOROZIJE!!
          Jedna od najvećih grešaka (uopšte) u održavanju automobila je da se rashladna tečnost (RT) ispituje (samo) na tačku mržnjenja!!
          Ako niste dolivali vodu, potupno je beskorisno (razlika može biti tek 1-2 stepena usled razgradnje aditiva, glavna zaštita od mržnjenja je sam EG (etilen glikol).
          Dakle, može biti tačka mržnjenja "ona prava" (-35 ... pa i -40, što je greška merenja, to može samo ako je više od 50%) a da NIŠTA ne valja.
          Kada se aditivi "istroše" na scenu stupa koroziona priroda (samog) EG-a. I onda ostaje samo "pomoz' bože" (da ne procuri, a posledice sigurno ostavlja).
          Zato antifriz treba redovno menjati.
          Ja isperem vodom (česmušom, jedared), pa sipam destilovnu, zagrejem motor dok ne postignem 60-tak stepeni, ispustim i nakon par minuta sipam nov.
          Voda (i prva i druga) su bistre ("bez išta"), prva tek malo mutnjikava, verovatno od gumenih creva. Postupak radim tek pri svakoj drugoj zameni RT.
          Menjam redovno na 2,5 god. (čak je više od "propisanog").

Naravno, dobro ste uradili što ste prvo dobro isprali rashladni sistem. Održavanje je gore nego u "crnoj Africi". Zato je dobro da ulje prvi put zamenite ranije (5000km pri normalnoj upotrebi vozila ili čak i manje, npr. 3000km).
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• vulkan
            CBC Veteran
            • 03.09.2011
            • 151
            • sabac
            • mazda nisan

Ko zna kad je zadnji put menjan. Nije još dobro ispran, i dalje izlazi tako obojena voda. Nego se nešto razmišljam da li u toliko korodiran sistem smem sipati sredstvo za ispiranje, dal ga ne "dogrize" i ono još malo pa da negde procuri? Možda je bolje da samo naspem nov rastvor antifriza, valjda sam posle 8 ispiranja isprao stari antifriz pa neće biti posledica u slučaju da je bio neki koji se ne sme mešati sa drugima.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Ne bi trebalo da ga "dogrize" (lepo ste to rekli), ali mislim da su od male koristi (kad se o koroziji radi). Najviše deluju kao odmašćivači (većina njih) da očiste sistem od ulja (veoma su bazni, mada npr. LM i nije nešto posebno, kao "prolomka" (voda), što znači blago bazan, inače ima ih i sa pH od 11 ili 12).
              Za kalcijum karbonat ("kacevitne naslage" e moja hemijo, i srpska jeziko) je već pomoć manja (slabo je to) a za rđu tek (skoro nikako, samo na reklami).
              Možda i bolje da ne dodajete (naročito jako bazne) aditive, već koliko ste isprali, isprali ste, prvi put zamenite antifriz malo ranije (na 1,5 god.) pa posle po protokolu (2-3 god. za "običan").

Comment

• DS9
                CBC Senator
                • 27.10.2011
                • 280
                • Beograd

Pošto je reč o mržnjenju, a nešto nisam našao temu o vetrobranskim tečnostima - sledi malo igrarije (inače je ovo urađeno pre dve nedelje a kasnije mi je rečeno da su nekakve testove radili i u emisiji SAT) Ovo je primarno opisano za srpski nezavisni forum ljubitelja citroena i odvijalo se u dva dana, pa će samo biti prekopirano odatle

sticajem okolnosti naleteo u prodavnici na par jeftinijih vetrobranskih tečnosti (Maxi), desilo se da u jednom trenutku imam pet pakovanja raznih tečnosti, a onda sam kupio još dve na koje sam naleteo u kitkomercu koji je takođe poznat po (uglavnom) nižim cenama fluida za vozila
                Dakle, kako imam sedam raznih zimskih vetrobranskih tečnosti - odlučio sam da uradim jednostavan (kao) test i da ih ostavim dva dana u zamrzivaču
                Kao što će se videti na slikama radi se o sledećim tečnostima (specifikacije su date ukoliko postoje, eventualno će biti dopunjene informacijama sa etiketa)

1. FAM Autoglas
                http://www.fam.co.rs/images/files/TI...TOGLAS%20L.pdf
                2. NISOTEC AUTO GLASS -20 ZIMSKI http://www.nisotec.eu/sr-lat/nisotec...lass-20-zimski
                3. Zimska tečnost za vetrobranska stakla - Maxi (najjeftinija) https://shop.maxi.rs/online-market/t...l/2290123.html
                4. Bell Glazer Super Sjaj http://www.bellchemicals.com/fr.html
                5 Shiny http://www.lavauto.rs/elektronski-ka...category_id=78
                6. Exol Super Sjaj http://exol.rs/?products=super-sjaj
                7. Headline Super Sjaj

Trenutno su ova pakovanja u zamrzivaču već više od 24 časa, a da bi test donekle bio validniji i interesantniji, osim litarskih (i dvolitarskih pakovanja - svaka tečnost je uvučena u mali špric. To su inače špricevi koji se koriste po bolnicama u cilju ubrizgavanja insulina, a ovim je prošao rok pa su u praktično otpad. Suština je da su relativno uski (doduše ne kao prskalice) i pošto sam u svakom ostavio po malo vazduha - ukoliko tečnost nije smrzla onda će se mehurić kretati kroz tečnost.

Špriceve sam ostavio u ambalaži jer mi je bilo lakše da ih obeležim brojevima na papiru (i odgovaraju gornjem spisku). Test će pokazati dakle samo da li je neka tečnost smrzla u ambalaži i/ili špricu, a kakva je efikasnost pranja - možda se neko drugi potrudi da se zeza sa metodologijom.
                Nekome je sigurno bitan i miris tečnosti - i to ću pokušati sutra/prekosutra da opišem (nisam stigao detaljnije da njušim), ali mi se čini da je najintenzivniji kod ove koja nosi naziv Shiny. Ona je inače jedina koja (jasno je istaknuto) sadrži otrovni metanol (tj. metil-alkohol) - ali joj je miris približan nekom omekšivaču rublja. Btw, sa obzirom da sadrži metanol moglo bi se očekivati da je odlična za pranje stakla - ali ostali proizvođači ga zbog otrovnosti izbegavaju (pa koriste klasičan etanol, tj etil-alkohol).
                Videćemo za dan-dva šta će se smrznuti - a nisam mogao da izdržim da ne gvirnem u zamrzivač i mogu da kažem da se većina dobro drži ali da će biti i onih koje mrznu na višoj temperaturi.
                Neposredno nakon što sam ih stavio u zamrzivač napravio sam slike. Ambalaža je u donjem delu zamrzivača gde mislim da je nešto viša temperatura (zamrzivač je vertikalni) , a špricevi su u gornjem delu

Čekamo...do sutra/prekosutra

Rezultati (nakon 48 sati u zamrzivaču)
                Sve što mogu da kažem je da nijedna tečnost nije sasvim/dibidus smrzla (da kada se okrene flaša nema tečnosti nego bude samo led). Inače je kod svih, osim kod jedne - većinom led u flaši. Ona koja uopšte nije smrzla je ova za koju je istaknuto da sadrži metanol tj. Shiny. Prodavac na Avia pumpi mi je rekao da ljudi najviše nju uzimaju, a ja pretpostavljam da je to najpre zbog intenzivnijeg prijatnog mirisa. Očekivao sam da famova tečnost uopšte ne smrzne, ali se to nije desilo. Nisotecova je takođe poprilično smrzla tj. ima uglavnom led, a i sa većinom ostalih je slično. Tečnost iz maxija možda ima i manje leda pa u tom smislu rekao bih da nije uopšte lošija od ostalih.

Kada stignem, biće opisano i šta se desilo u špricevima.

Heh, u svim špricevima, koje sam inače morao brzo da gledam kako se ne bi otopila tečnost - ima većinom kristala leda.
                Ako se pritisne špric, izlaziće i tečnost (dakle nijedan nije sasvim zapušen). Pogrešio sam što nisam stavio termometar, ali to mogu i naknadno da uradim. Kako god, ovo je bilo sasvim jednostavno, a sledeći put (recimo nakon što budem odledio zamrzivač) bih mogao stvar da postavim mnogo bolje i informativnije (i sa detaljnijim slikama).

Verovatno ću sutra dati opise i mirisa ovih tečnosti pa će ovo biti kompletnije. Što se tiče najnižih temperatura - otrovni Shiny je najzgodniji izbor, a ne bi me začudilo i da najbolje pere jer sadrži metanol.

Sad, toksičnost koja bi mogla da smeta nekom - je prilično induvidualna jer se radi o vrlo malim količinama (isparenjima) pošto mislim da smo generalno izloženi mnogo problematičnijim supstancama. Lično bih to zanemario, ali drugima bih rekao da budu oprezni.

Inače, zanima me kako pere tečnost iz maxija jer ima ubedljivo najbolju cenu, pa bih nju vrlo uzeo u obzir.

Što se omiljenog mi FAM-a tiče, mislim da ću imati zanimljive razgovore sa njihovim stručnjacima (ne samo o motornim uljima) kada budem bio u prilici. alica:

Opis mirisa -

1. FAM Autoglas - blaga lavanda, relativno neutralno, gotovo bez nekog bitnog mirisa
                2. NISOTEC AUTO GLASS -20 ZIMSKI - intenzivniji miris citrusa/limuna
                3. Zimska tečnost za vetrobranska stakla - Maxi/Delhaize - ako nisam blesav ima miris mentola (donekle i kamfora). Možda nekog podseti i na zubarsku ordinaciju.
                4. Bell Glazer Super Sjaj - citrus, nešto slabijeg intenziteta od nisoteca
                5 Shiny - nisam siguran koji je miris, najverovatnije citrus ali sasvim podseća na omekšivač rublja
                6. Exol Super Sjaj - nema miris/parfem osim što se jasno oseća etil aklohol
                7. Headline Super Sjaj - miris isto kao Bell Glazer jer je proizvođač isti

Shiny, Glazer i Headline proizvodi ista kompanija - http://www.bellchemicals.com/fr.html

Tečnost iz maxija tj. za Delhaize proizvodi Viskolgroup - http://www.viskolgroup.com

Comment

• YUgisa
                  CBC Senator XXL
                  • 05.06.2008
                  • 793
                  • Subotica
                  • Yugo 1.1 EFI

Odlican test i tekst
                  Legenda kaže: "Postojali su ljudi koji su se javljali i kad im ne treba ništa..."

Comment

• Keketarac
                    CBC Senator XXL
                    • 01.09.2007
                    • 588
                    • Novi Sad
                    • Seat Ibiza 1.2 TSI

Interesantan test. Za pohvalu sto je neko izdvojio vremena i resursa da se pozabavi ovim.

Ono sto je najvaznije kod ovakvih tecnosti jeste upravo kvalitet pranja, ali i uticaj na boju i gumene delove. Ove karakteristike treba ipitati na objektivan i uporediv nacin, sto moze biti problematicno u kucnim uslovima.

Moje iskustvo sa vecinom budzetskih zimskih tecnosti je sledece: ni jedna nije smrzla, ali sve do jedne imaju probleme sa pranjem stakla koji se manifestuje u tome da vrlo brzo nakon prskanja na staklo i ukljucivanja brisaca nastaje tanak film koji zaledi, verovatno zbog isparavanja nesmrzavajuce komponente (etanol, metanol).

Nije pomenuta zelena tecnost sa Eko pumpi koju su delili gratis za kupovinu 20+ litara goriva, a koju sam dobio od komsije, i koja je uzasna.

Mala digresija, industrijski etanol je takodje denaturisan metanolom, samo je pitanje da li se to navodi u deklaraciji.

Neki drugi testovi zimskih tecnosti:

Das Internetportal zum Thema Auto. Hier finden Sie Testberichte, Kaufberatung und mehr als 700.000 Autos im Automarkt.

Last edited by Keketarac; 14.03.2016, 12:10.

Comment

• Williams
                      CBC Senator XXL
                      • 07.02.2006
                      • 556
                      • Beograd- Cerak

Tacno, ne vredi prskati dok ne krene grejanje ka soferci. Meni se najbolje pokazao onaj OMV-ov Caristal, i neki Sonax koncentrat koji vise nisam uspeo da nadjem...

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

"Meni se najbolje pokazao onaj OMV-ov Caristal, i neki Sonax koncentrat koji vise nisam uspeo da nadjem..."
                        Ma ne znaš ti šta je dobro

Dobar tekst. Sličan (do kraja verovatno i informativniji od SAT-ovog, koga sam čitao (davno već)). Tamo (ako se dobro sećam) svi su prošli na -20 cel.
                        Zbog toga proveri temp. u zamrzivaču (nije manje od -18 verovatno ali može biti i ispod -20, naročito u gornjoj pregradi).
                        Tamo je bilo nešto više uzoraka (tipova), mislim 12. Pri tome bilo je i dosta onih sa metanolom (5 ili tako nešto).
                        Metanol inače slabije "štiti" od zamrzavanja pri istoj konc. i isparenja su mu otrovnija, mislim da je u EU zabranjen za upotrebu u ove svrhe.
                        Međutim zbog niže cene se više isplati pa je "nelojalna konkurencija" (to je i naglašeno u SAT-u, što je o.k. primedba).
                        Industrijski etil-akohol NE mora da sadrži metil-alkohol, iz najmanje TRI razloga (koristi se uglavnom sintetički a ne dobijen iz šećera (skroba) plus kao sirovina NE mora biti denaturisan; na kraju krajeva mislim da smo usvojili EU pravila gde se ne koristi više metanol za denaturaciju već kombinacija izopropil alkohola i metil--etil ketona (možda još nešto dodaju ali ne metanol)).
                        Tako da može biti na bazi etil-alkohola bez metanola.
                        Iskerno, ne mislim da se korišćenjem metanola (ili etanola) za pranje postiže dobar efekat (dobro mi je poznata ta priča, izuzetno); razlika u kvalitetu mogućnosti "pranja" stakla se postiže površinski aktivnim materijama ("nonil-fenoli" tj. njihove ekološke zamene, koje kod nas možda još nisu obavezne (mada bi trebalo) pa se i tu može ušparati na ceni). Izopropil alkohol i (naročito) neki drugi rastvarači (još ređe korišćeni) su mnogo kvalitetniji ali i skuplji.

Super je test, samo bi trebalo da se (precizno) izmeri temperatura.
                        (uzgred u SAT-ovom testu nisu merili pH što bar nije nedostupno da se izvede a nešto bi značilo ... detaljnije analize bi već bile skuplje).

"Moje iskustvo sa vecinom budzetskih zimskih tecnosti je sledece: ni jedna nije smrzla, ali sve do jedne imaju probleme sa pranjem stakla koji se manifestuje u tome da vrlo brzo nakon prskanja na staklo i ukljucivanja brisaca nastaje tanak film koji zaledi, verovatno zbog isparavanja nesmrzavajuce komponente (etanol, metanol).

Nije pomenuta zelena tecnost sa Eko pumpi koju su delili gratis za kupovinu 20+ litara goriva, a koju sam dobio od komsije, i koja je uzasna."

Sa ovim se slažem (svim). Kao i da bi prava stvar bilo ispitati uticaj na lak, gumene delove (no za to treba ili mnogo vremena ili mnoooogooo skupa oprema).

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Da se vratimo na antifrize u motoriu i to sa gotovo čistom hemijom pa će taman expendable tj. Stalker imati dobar šlagvort.

Uvod u priču je insistiranje Tojote da u svom motoru koji dakle ugrađuju i evropski proizvođači (1.0 kod modela Aygo tj Citroen C1, i Pgt 107) nikako ne trebe da ide preporučeni antifriz za ostale PSA motore tj Glysantine G33. To inače navodi Citroenova tehnička dokumentacija tj. servisno uputstvo.

Ako čovek pogleda malo detaljnije po internetu, naići če na uopštene podatke - tipa da su japanski proizvođači najranije počeli da koriste aluminijum i shodno tome određenu formulaciju antifriza, dok su evropljani činili to nešto kasnije (ali ranije od američkih proizvođača).

Kada se pogleda razlika u sastavu antifriza između japanskih i evropskih Long Life tj. dugotrajnih antifriza - uglavnom se može zapaziti da ovi evropski sadrže za inhibitor korozije supstancu 2-etilheksanoičnu kiselinu (ili 2-etilheksanoat, pretpostavljam) tj skraćeno 2-EH.

Poznato je da je prvi takav antifriz bio Dex-Cool koji je optuživan za probleme na američkim vozilima, a poznato je da pomenuta supstanca razjeda silikon, tj dihtunge koji ga sadrže. Odnosno, da ukoliko dihtung (ili crevo) sadrži silikon - onda bi moglo da dođe do njihovog propadanja (laganog)

Ipak, ako se pogledaju bezbednosni listovi tj msds većine OAT dugotrajnih antifriza sa evropskog tržišta - videće se da gotovo po pravilu sadrže EH-2, i pri tome imaju sertifikate tj odobrenja od najvećeg broja evropskih prizvođača motora. To je recimo slučaj sa totalovim GlacElf tj. Coolelf Autosupra, koji je inače prvo punjenje za većinu novijh Renault vozila - s tim što je poznat pod nazivom Type D, a proizvodi ga belgijski Arteco koji za Total takođe proizvodi pomenuti Glacelf/CoolElf

Glysantini koji su obeleženi sa brojem 3, dakle G30,G33, G34 za koje BASF u ponekim dokumentima http://www.btc-europe.com/fileadmin/...ant_101_EN.pdf navodi da su praktično identični, uz odgovarajuća odobrenja, najverovatnije takođe svi sadrže 2-EH, ali sam ja našao da je to istaknuto samo za G34, dok u msds od G30 i G33 to nije navedeno (već se samo kaže "inhibitor")

Ljudi koji voze PSA vozila teško mogu da dođu do G33 jer je on rezervisan samo za servise, sa obzirom da se nabavlja jedino uvećim količinama. Zbog toga se koriste drugi dugotrajni antifrizi, a pošto PSA preporučuje Total - po pravilu se koristi GlacElf/CoolElf AutoSupra kao najkvalitetnija varijanta (koja dakle sadrži 2-EH).

Znam da će Stalker imati vrlo poučan komentar oko ovog, ali je ovo pitanje i za one koji poznaju materijale dihtunga i creva. Na internetu se mogu naći slike recimo Cummins motora čiiji su neki dihtunzi sadržali silikon pa ih je antifriz koji sadrži 2EH lagano razjeo i shodno tome izazvao sled katastrofičnih događaja.

Dakle, prvo pitanje je trivijalno - da li neko ima podatke da Gysantine G30 i/ili G33 decidirano (ne)sadrže 2-EH

Drugo pitanje je - da li je neko sa sigurnošću može da potvrdi da npr. dihtunzi glave evropskih proizvođača (ne)sadrže silikon (dakle ne bi trebalo, tj najverovatnije ga ne sadrže)

Znam da ovo sve što sam naveo otvara mnogo više pitanja nego što se može dati odgovora - i u tom smislu imam npr. zapažanje i ne samo moje, da se npr. u nekim PSA vozilima redovno gubi rashladna tečnost (u mom 1.4 hdi se to dešava oko 0.25 L za 8000 km tj oko 300 radnih sati) pri čemu se za period oko pet godina može konstatovati specifična gumenasta skrama po obodu posude gde je nivo rashladne tečnosti najviši prilikom eksploatacije (dakle on je oko par santimetra iznad oznake MAX). Tako nešto (na donjoj slici) sam zatekao kada sam kupio svoj C3 iz francuske star pet godina (dakle verovatno se koristio G33), a isto se nahvatalo i sa GlacElf i FAM antifriyom koji oba sadr\e 2 -EH, za pet godina. Osim navedenog, ne postoje ikakvi problemi u radu motora tj. sasvim se korektno i ekonomi;no ponaša za ovo vreme.

Dakle, ova skrama, pogotovo imajući u vidu nekakvu agresivnost 2EH - liči da bi mogla poticati od recimo silikona iz dihtunga ili nekog creva koje se lagana raspada.

Btw, Stalker je vec bio nagovestio da bi pomenuta skrama mogla da se očisti/rastvori polarnim rastvaračima i to npr. heksanoičnom kiselinom kada smo ovo pominjali pre nekog vremena.

Last edited by DS9; 11.04.2016, 16:15.

Comment

• Keketarac
                            CBC Senator XXL
                            • 01.09.2007
                            • 588
                            • Novi Sad
                            • Seat Ibiza 1.2 TSI

+1

Fabricki zeleni Glaceol je na prvom velikom servisu zamenjen sa Total Glacelfom (narandzasti). Od tada je isti pri zameni sipan, i po potrebi dosipan. Nedavno mi se iskrivilo plasticno kuciste termostata pa je izgubio dosta antifriza, sto nisam video i zamalo napravio belaj, jer je na posudi u nivou tecnosti na zidu ostala tamna skrama (nije ulje), od koje sam mislio da je nivo tecnosti, a posuda je bila potpuno prazna.

Posuda skinuta i oprana cetkom, skrama je relativno lako sisla, ali ostaje otvoreno pitanje odakle potice.

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

+1

Samo mala napomena - za GlacElf Classic teško možemo da tvrdimo da je nečije fabričko punjenje jer mu nisu istaknuta proizvođačka odobrenja, ali naravno da nije isključeno (odnosno da je vrlo verovatno) da može imati isti sastav kao fabričko punjenje (ili i jeste sasvim isti pod drugim nazivom, a od istog belgijskog Arteco) - sa obzirom da umesto 2-EH sadrži dinatrijum tetraborat pentahidrat

Ko nije shvatio da pokušam da pojedostavim.
                              Ako Tojota ne dozvoljava G33 - verovatno to čini jer G33 sadrži 2-EH, a inače je G33 prvo punjenje tj preporuka za sve PSA motore u poslednjih dvadesetak godina

Antifriz koji takođe sadrži 2 EH je fabričko punjenje i preporuka takođe za Renault vozila, a on sadrži i odobrenja od gomile proizvođača.
                              Last edited by DS9; 11.04.2016, 15:38.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

++

Vrlo dobar tekst. Eh, nekada bi mi (zaista bio samo slagvort ali sada je "new age" te moram biti veoma koncizan i precizan).

1) "Dakle, prvo pitanje je trivijalno - da li neko ima podatke da Gysantine G30 i/ili G33 decidirano (ne)sadrže 2-EH"

Kao što si sam rekao (izrazio sumnju) najverovatnije da i G30 i G33 sadrže 2-EH ... praktično svi evropski OAT-i.

2) "Drugo pitanje je - da li je neko sa sigurnošću može da potvrdi da npr. dihtunzi glave evropskih proizvođača (ne)sadrže silikon (dakle ne bi trebalo, tj najverovatnije ga ne sadrže)"

Zavisi od proizvođača i zavisi od tipa vozila a naročito godišta. Novija godišta (2008, 2009 ... i novija, verovatno) verovatno nemaju ... teško je reći (zaista ne znam)
                                Drugi problem je što silikon nije baš nešto posebno definisano (grupa jedinjenja, plus smeša grupe sa raznim dodacima).

"Na internetu se mogu naći slike recimo Cummins motora čiiji su neki dihtunzi sadržali silikon pa ih je antifriz koji sadrži 2EH lagano razjeo i shodno tome izazvao sled katastrofičnih događaja."

Moguće. Objašnjenje zašto Cummins ima svoj OAT bez 2-EH sa velikim brojem odobrenja za razna teretna vozila (motore za njih).

"Dakle, ova skrama, pogotovo imajući u vidu nekakvu agresivnost 2EH - liči da bi mogla poticati od recimo silikona iz dihtunga ili nekog creva koje se lagana raspada."

Vrlo moguće.

Pretpostavljam da kod VW motora nije problem ... za MB i BMW treba pratiti precizno data odobrenja ova dva proizvođača i ne bi trebalo da bude problema.
                                PSA grupa takođe ima svoje motore i odobrenja (standarde) tako da je G33 najverovatnije idealan za sve njihove motore (ali ne i sve automobile).

Dakle, izgleda da su ugroženi pre svega motori japanskih proizvođača (neki više neki pak manje).
                                Predlog da se pređe na Glysantin G48 takođe nije dobar jer i on ima 2-EH (iako nije OAT, doduše vode ga kao "hibrid") možda nešto manji procenat.
                                Osim toga sadrži silikate što Japanci odbijaju jedanko kao i 2-EH ... čini mi se da je i sa boratima isti slučaj.

Što se tiče zaštite metalnih delova sve to dobro radi posao a uticaj na zaptivke i creva je zaist posebna priča (za koju nemamo dovoljno elemenata da je razrešimo do kraja).
                                2-EH je očigledno proizvod koji forsiraju BASF i Dow Chemicals (sa raznih strana okeana, iako Dow i u UK ima jak ogranak) ... legenda kaže da je glavni faktor manje osetljivosti na običnu vodu pri razblaženju (jedan sam i naučni rad video na tu temu iako nije odvojen uticaj pojedinih komponenti u gotovom proizvodu) ali to zaista ne bi bio dovoljan razlog, koliko je (verovatno) cena i veliki kapaciteti pomenutih kompanija.

Kao što reče jedan hemičar (pre desetak godina) sipaj običan (najobičniji) BS 6580 i menjaj na dve godine i ništa se ne sekiraj.
                                "Al" specijalizovani (zapravo su sve više Al-Mg legure) antifrizi imaju nešto bolju zaštitu ali to je jako diskutabilno, više se radi o DUGOTRAJNIJOJ zaštiti.
                                I "obični" AF štite dobro sve metalne delove, malo su manje efikasni na visokim temp. koje su radne kod nove generacije motora (pa je 2 god. apsolutni maksimum zamene, možda je i za godišnju zamenu). Česte zamene su skuplje i oduzimaju vreme pa je apsolutno nepraktično.

Najverovatnije problem NIJE kritičan (što se i vidi iz teksta) a u međuvremenu (novijim godištima) je rešen (naročito kod pSA motora kakav je HDi)
                                tako da se uklapa u priču za ulja mejdžorsa:
                                "Univerzalni proizvod u više pakovanja i više nivoa cena, pa ko voli nek izvoli"
                                (skrama se skida, ne ometa rad motora, malo dolivanja - nije strašno ... za Mejdžorse - problema nema (napraviće da je teorija zavere ako se insistira ... ni "najtvrđi" dokazi (merenja) ne bi pomogli, medijski (i preko servisera) bi zataškali i veći problem (kao i stotinama puta do sada i od sada)).

Comment

Working...
                                X