Šta ste se smrzli?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Šta ste se smrzli?

Tema: Antifrizi

Osim ideje od čitalaca i sam sam razmišljao zašto ne bi (makar samo razbio monotoniju) malo pisao i o drugim tečnostima u automobilima. I sam blog je u podnaslovu imao “ulja za automobile” a još bolje bi bilo reći “fluidi za automobile”.
    Činilo mi se da je antifriz tema o kojoj nema šta da se kaže, “prosto k’o antifriz”, međutim kako se udubite u misli i prisećate se, pa kad uzmete da listate literaturu, odjedanput to nije baš tako.
    Nije baš vreme (jerbo je prošlo) ali ujedno možda baš zato.
    Ipak ne računajući ovaj uvod pokušaću da ne dužim.
    Antifriz u manje od 1000 reči? Ma nema problema!!
    Uvod: do tridesetih godina XX veka su se koristili antifrizi na bazi alkohola i to najviše metil alkohola a manje etil i izopropil alkohola. Skoro kao tečnosti za šoferku u današnja vremena.
    Kada su se na tržištu pojavili “antifrizi” na bazi (mono)etilen glikola brzo su razbucali ostale koncepte i do dana današnjeg nije zaživelo ništa što bi bilo bolje a makar približno po ceni.
    Šta je to toliko izuzetno kod etilen glikola?
    Ništa posebno osim što je jeftin a odlično snižava tačku mržnjenja vodenih rastvora i obratno. Da objasnim ovo obratno: voda takođe jako snižava tačku mržnjenja čistog etilen glikola.
    Da ne crtam zavisnost samo skraćeno:
    20% EG-a ima t.m. (tačku mržnjenja) od -8°C, 30% -16°C dok 40% ima -25°C, zatim 50% -38°C i 60% -55°C. Od 60% t.m. pada da bi za 100% bila tek -17,5°C (oko 0°F).
    Dakle ako vidite koncentrat koji se na -20°C smrzao ne berite brigu sa još pola vode izdržaće još toliki minus preko!
    Idealna kombinacija (voda-etilenglikol) za datu primenu?
    1) Problem je korozivnost obe komponente – rešava se inhibitorima korozije koji su ujedno i glavni aditivi (uz antipenušavce i baze ili bazne soli za tzv. “baznu rezervu” skoro da više i nema šta od aditiva kod klasičnog tipa).
    2) Voda drastično snižava tačku ključanja etilen glikola što nije najpovoljnije ali rezultat od oko 108 do 110 (za 50:50 mešavinu) je zadovoljavajuća vrednost.
    3) Etilenglikol je prilično otrovan.
    Otrovnost zaslužuje malo više mesta (makar prekoračio projektovanu dužinu teksta).
    Da ne ulazim u mehanizam kojim deluje moram da napomenem da je smrtonosna doza nekih 1,2 do 1,5g etilenglikola na kg telesne mase. Ovo znači da je za odraslog čoveka dovoljno nekih 100ml (oko 110 grama) ili nešto manje za tzv. LD50 dozu (gde 50% ili više ljudi umire, praktično max. doza gde još možete uz dosta sreće izvući živu glavu).
    Za decu je nažalost potrebno i manje i specifično a naročito ukupno te i 10 do 20ml je već fatalno i na opštu nesreću već dokazano u praksi.
    Nije preterano toksičan putem kože ali ipak što pre ga isperite jer postoji mogućnost resorpcije putem kože (najbolje koristiti zaštitne rukavice pri radu).
    Zanimljivo je da tek (uslovno) spada u treću grupu otrovnosti (prva grupa najotrovnije supstance) jer kod pacova treba više od 2000mg/kg za smrtni ishod. Ipak kako je kod čoveka ta granica nešto niža ne treba se zezati. ČUVAJTE VAN DOMAŠAJA DECE!!
    Opasnost je u tome što: izgleda slično nekom sirupu zbog viskoznosti, ima lepu boju (čak i lepšu od većine prehrambenih proizvoda) i naročito jer IMA SLADAK UKUS!
    Nije kao što je neko rekao problem u tome da su Amerikanci ti koji su “dovoljno glupi da piju antifriz” već baš obratno, dovoljno su mudri da nametnu i ostatku sveta da je propil glikol dovoljno dobra alternativa (iako ni on nije naivna supstanca ipak je daleko manje otrovan a i nema sladak ukus već više neutralno-gorak i pomalo opor, ako se dobro sećam ili bi trebao ponovo da ga “kusam”).
    Da bi sprečili trovanje u antifrize se dodaju supstance koje ga čine gorkim (kao kod metil alkohola ili za denaturaciju etil alkohola), najverovatnije denatonijum benzoatom (jedna od najgorkijih (najgorčijih) supstanci poznatih).
    VEOMA VAŽNO:
    U slučaju trovanja ne preduzimajte ništa na svoju ruku. Potražite hitnu medicinsku pomoć! Najbitnije je da stignete do medicinske ustanove u 15 do 20 min. ukoliko ne možete (ili oni ne mogu do vas) za manje od 30min. tražite savet lekara.
    Lizuckanje antifriza je loša navika. Iako nećete krepati ukoliko unesete 100 puta po 1ml u sto dana, vodite računa da izvesna akumulativna dejstva postoje i da utiču na jetru i malo manje i na bubrege (hronična upotreba) a i da je sam etilen glikol (najverovatnije) kancerogen te iako nema brže analize nema ni gore!
    Držite antifriz u originalnoj ambalaži, na što nepristupačnijem mestu.
    I da se vratimo tehnikalijama.
    Svi aktuelni antifrizi se baziraju na glikolima. U pitanju su etilen glikol, dietilen glikol i propil(en) glikol. U skorašnje vreme sve je češća upotreba propilen glikola pre svega zbog niže toksičnosti, manje iritantnosti (do 10% pa čak i više se koristi u specijalnim tečnim sapunima (gelovima) za ruke, za radionice) i naravno i ekoloških razloga (manja fito i akva toksičnost itd.).
    Ako ste se zapitali zašto “zvučno ime” u odnosu 50:50 “drži” samo do –35°C a manje poznatni proizvođač do –38°C pa čak i –40°C to je zato što brend sadrži propilen glikol umesto etilen glikola.
    Dakle (konačno):
    Koncetrovani antifriz ima: 90-tak % etilen glikola (propilen glikola, dietilen glikola ili njihovu smešu, najčešće etilen i dietilen), par procenta vode (u svakom slučaju manje od 5% što je i po standardima zahtev) i 5% ili nešto više aditiva (ranije pominjanih).
    Otprilike postoji dva osnovna tipa antifriza i nekoliko podtipova.
    Prvi tip je klasičan antifriz a drugi tip su tzv. OAT bazirani antifrizi. Ovo drugo je skraćnica za Organic Acid Technology a odnosi se zapravo na aditive i pre svega inhibitorske aditive. Bolje je i preciznije reći da su i oni (zapravo) BAZIRANI na GLIKOLIMA. Ovi se još nazivaju i Long Life Coolant-ima.
    Prvi i drugi se ne trebaju mešati. Drugi se ne trebaju mešati ni kad su različitih proizvođača a kod prvih uz malo opreza i mogu (voditi računa da se oni koji sadrže silikate ne idu u one koji ne sadrže i obratno, iako je rashladna tečnost sa silikatima sve veća retkost malo opreza nije na odmet, obratite pažnju na etiketu proizvoda mada nisu sve sa dovoljno informacija).
    Ubedljivo je najbolje ne mešati čak ni različite proizvođače. Ipak u smislu dolivanja isti tipovi su dovoljno kompatibilni a i kod promene nije neophodno ispiranje sistema mada to nije loše uraditi (demineralizovanom vodom ili destilovanom koju je sve teže naći).
    Ukoliko razblažujete koncentrat (jeftinije je) vodite računa da koristite kvalitetnu demineralizovanu vodu (izbegavajte onu iz super i hiper marketa jer može biti dobra ali ne 100%) najbolje renomiranih proizvođača (FAM, NIS) ili manje renomiranih (solidnih) ali iz sveta automobilizma (Viskol) koji su kvalitetniji od “svaštara”. Demineralizovana voda za hladnjak ne samo da ne treba da ima tvrdoću (da ne sadrži jone kalcijuma i magnezijuma) i da je nisko provodna već mora da ima i pH vrednost (koja pokazuje kiselost ili baznost rastvora, 7 je neutralna vrednost) između 6 i 8 (inače može i od 5 do 9 pa i šire a da ima nultu tvrdoću) i još važnije da nema gasova u sebi (ne samo korozivni hlor već ni kiseonik pre svega tj. vazduh).
    Što se OAT rashladnih tečnosti tiče u skorije vreme su se pojavile i one kompatibilne sa svim drugim OAT ali i sa klasičnim ali ipak je bolje “ne čačkati mečku”. Zanimljivo je da je prva generacija OAT-a izazvala velike kontroverze jer su prijavljeni slučajevi oštećenja zaptivki i čak i krupnijih kvarova motora (mešanje ulja i antifriza i sl.) ali da je tehnologije već sazrela.
    Zvanično DexCool (Shell, extended life antifreeze) tip Long Life rashladnih tečnosti je zvanično iako nekompatibilan ipak delimično kompatibilan sa klasičnim antifrizima.
    Izveštaji o talozima u rashladnom sistemu su jako retki te iako nije nemoguća pojava zvanično se u slučaju mešanja ova dva tipa antifriza samo skraćuje interval zamene na onaj koji ima klasični antifriz (100.000km) a druge nuspojave su izuzetno retke i nisu predviđene da se dešavaju i u kontrolisanim uslovima nisu zabeležene.
    BOJA
    Boja ne znači mnogo ali ipak je (nepisano) pravilo:
    Klasični su antifrizi plavi ili zeleni. Ili čak žuti (e ovo je baš katastrofa jer liči na drugu grupu)
    OAT antifrizi su (najčešće) narandžasti, crveni (neki “Al” klasični su isto takvi) ili ljubičasti. Po pravilu bi trebali da budu isključivo NARANDŽASTI ali nije baš 100% ali ako jeste narandžast onda je OAT (pazite ne žut!).
    Da ne zaboravim. Tzv. “Al” ili za Al specijalni antifrizi su podgrupa koja je više makretinška nego tehnološka jer svi antifrizi moraju biti kompatibilni sa aluminijumom (i Al hladnjacima) i često su “obični” manje korozivni prema aluminijumu a ionako svi prolaze iste kriterijume (testove) korozivnosti. Oni su najčešće crvene boje.
    Klasični se antifrizi menjaju na 2 do 3 godine a OAT na 5. Kilometraža je kod prvih 60 do 100 hiljada km a kod drugih 240 hiljada km.
    I kod antifriza je kao kod motornih ulja: menjaju se pre svega jer se istroše aditivi!!
    Najpoznatiji OAT su po VW G12+ standardu (VW TL 774 F) obično i Ford WSS-M97B44-D ali je još impozantniji i impresivniji je GM-ov Opel/GM 19 40 650 nivo kvaliteta. Antifrizi po tom standardu su praktično neograničenog roka trajanja i projektovani su za “singl punjenje” no ipak im je servisni interval identičan kao kod G12+ rashladnih tečnosti (150 hiljada milja, 240 hiljada km ili 5 godina). Izuzetno se ovo može produžiti za godinu ili dve ukoliko se redovno kontroliše nivo i ne pređe više od polovine gore pomenute kilometraže. Često se uzima da se ovi antifrizi menjaju na 200 hiljada milja ili 300 hiljada km a opet na 7do 10 godina da bi se “uparilo” sa promenom ulja u manuelnom menjaču, no prethodni podaci (5god./240k km) su zvanični (servisni intervali za GM vozila i samih proizvođača antifriza) te ih tako i tretirajte.
    Antifrizi se korist u koncentracijama 45 do 55% ili šire od 40 do 60%. Izuzetno se u mediteranskim zemljama ili onim sa još toplijom klimom praktikuje i 33% (1:2) a 30% je apsolutni minimum čak i gde temperatura ne pada ispod 10°C jer rashladna tečnost ima i druge funkcije kao što je zaštita od korozije i drugo.
    I na kraju ali ne i po značaju:
    Prenos toplote je bolji kada se radi o čistoj vodi. I protok je (zbog manje viskoznosti) minimalno veći te to još pojačava prednost vode. I posebno: toplotni kapacitet je manji kod rastvora vode i etilen glikola te kod 50:50 odnosa zavisno od temperature dostiže tek 80 do 85% od onog koji ima čista voda. To ipak ne znači da leti koristite čistu pa makar i pečišćenu (destilovanu) vodu. Kod nekih starijih tipova motora to još i može ali svi moderniji motori su predviđeni za rad sa isključivo mešavinom vode i rashladnog sredstva. Maksimalna koncentracija pogodna za rad motora kod klasičnih antifriza je 65 do 70% a minimalna 25 do 30% jer iznad i ispod se više gubi nego dobija.
    Par stepeni iznad sto celzijusa čini značajnu razliku u uslovima velikih vrućina te se čak i u tropskim predelima koristi odnos od 1:2 ili jedna trećina koncentrovanog rashladnog sredstva gde se postiže idealan kompromis svih potrebnih osobina za jedan tako važan fluid u vozilu.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).
  • legenda
    CBC Senator XXL
    • 28.03.2009
    • 1345
    • Beograd

Re: Šta ste se smrzli?

Profesore-doktore srecna Vam Nova godina i predstojeci praznici ... (deo izbrisan zbog procene da je potencijalno neprimeren) procitao sam negde da kada u rastvoru (konkretno paraflu italijanski)ima vise od 55% antifriza dolazi do kristalizacije...e sad sta to konkretno znaci,molio bih Vas da objasnite

Comment

• Srdjan
      CBC Senator XXL
      • 30.09.2004
      • 2416
      • Bajina Basta/Beograd

Na netu sam ranije nailazio da je kombinacija 70% antifriz i 30% voda daje najnizu tacku mrznjenja i to oko -70stepeni. A ovde u textu navodite da se najniza dobija sa 60% antifriza a tacka mrznjenja je dosta visa.
      Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• kristina990
        Banovan
        • 13.04.2009
        • 1066
        • Srbija

može malo o mešanju antifriza? evo moj primer:stavio sam neki valvolinov mislim da se zove max life ili slično ne mogu sad da se tačno setim,pisalo je na njemu da se može mešati sa drugim na bazi monoetilenglikola,crvene je boje,e sad ja sam držeći se gore pomenutog uputstva dosipao jednom pošto ovog više nije bilo neki adeco plavi,pa onda neki zeleni,pa adeco roze boje. Za sve je pisalo da su na bazi monoetilenglikola. sad na kraju sam otkrio gde mi gubi antifriz (na glavi na plastičnoj račvi i na toj račvi na šelni),taj problem sam rešio,e sad me interesuje dal će škoditi ova mešavina što sam napravio?baza je kod svih ista-monoetilenglikol jedino na onom zelenom nije ništa pisalo.jel može biti problema zbog različitih,odnosno potencijalno nekompatibilnih aditiva?pošto ,verujem mnogima pomalo curka i dolevaju antifriz mislim da će odgovor biti interesantan

Comment

• legenda
          CBC Senator XXL
          • 28.03.2009
          • 1345
          • Beograd

Profesore javi se,canonovci cekaju na tebe

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Originally posted by Srdjan
            Na netu sam ranije nailazio da je kombinacija 70% antifriz i 30% voda daje najnizu tacku mrznjenja i to oko -70stepeni. A ovde u textu navodite da se najniza dobija sa 60% antifriza a tacka mrznjenja je dosta visa.
            Poštovani Srđane,
            Prilično ste u pravu. "thrust no one" što bi (zaboravih već ko) rekao Molderu.
            Zapravo istina je (kao i najčešće) negde na sredini
            Ovo je već više za akademsku ili još bolje profesionalno-stručnu raspravu i "zalaženje u sitna crevca" ali kako sam se "namestio" nema mi spasa.
            Za čiste dvofazne rastvore vode (destilovane, demineralizovane ili makar omekšane) i mono etilenglikola temperatura mržnjenja je kao u sledećoj tabeli:

Maseni udeo EG (%) Tačka Mržnjenja (C)
            0 0
            10 -4
            20 -7 (navodi se i -8)
            30 -15 (navodi se i -16)
            40 -23 (navodi se i -24)
            50 -34
            60 -48
            70 -51
            80 -45
            90 -29
            100 -12 (obično se navodi -13; podatak od -17 ili -18 odnosi se na gotove "100%" antifrize koji imaju nešto vode (manje od 5%) u sebi a sadrže i aditive koji utiču na smanjenje tačke topljenja ili mržnjenja kako više volite).

Naravno kao što vidite razlike između 60% i 70% (pa i 80%) su jako male. Podaci su sa wikipedije ali nisu baš najpouzdaniji. Nisam našao dobar (univerzitetski, stručni članak o tome) fazni dijagram voda-etilen glikol pa nije dobro da sad nagađam. Ipak koliko me sećanje služi eutektikum (tačka gde je minimalna temperatura topljenja čvrstog dvofaznog sistema, ne dam diplomu ako nisam baš potpuno precizan, ovo je čisto iz glave) je negde između 60 i 70% EG-a,65 ili 68% i iznosi -60 cel. (ili blisko tome, tako da onih -48 je pre -55 koliko sam nalazio u literaturi a i za 70% je tu negde).
            No to je manje bitno. Sve između 55% i 85% je "siva zona" jer se čak i u (visoko naučnim) raspravama nije račistilo šta se zapravo događa. Negde oko 77% dolazi do formiranja hidrata EG i to dodatno komplikuje stvari. Sve u svemu ni dan-danas (XXI vek) ne postoji "apsolutno istinit" fazni dijagram za relativno prost sistem EG-voda. Nisam sklon da novije nalaze favorizujem u odnosu na one iz 70-tih jer je oprema (osim sitnog doterivanja) istog principa i zasnova se na "super-brzom" hlađenju. Ipak hidrat nije lako stvoriti (i dokazati) čak ni u laboratoriji i to dobro opremenjenoj.
            Zato bih skratio priču i uprostio: Bez dovoljno znanja na internetu se pojave i ne baš potpuno tačne informacije. Drugo, par stepeni gore-dole nije mnogo ni bitno.
            E sad ako uzmemo u obzir višefazni sistem kakav je antifriz kao gotov proizvod stvari se ekstremno komplikuju.
            Višefazni sistemi su jako slabo teorijski i eksperimentalno obrađeni da je to čudo jedno. Predviđanje termodinamike fišefaznih sistema i teorije u vezi sa tim su baš ljudi iz Srbije unapredili na osnovu postavki Kineskih istraživača (možda su i Japanci ili i jedni i drugi, ko će više da se seti). Većina višefaznih sistema nema urađene fazne dijagrame (eksperimentalno) a teorijski se mogu vrlo grubo i skoro 100% netačno izračunati osobine kao što je tačka mržnjenja.
            To vam je hemija ili bolje reći fizička-hemija. Nema tu stavi u kompjuter pa izračunaj, ili prelistaj literaturu i kasće ti se samo.
            Sve u svemu za praksu je bitnije:
            Rastvori iznad 60% (65) su nepogodni za primenu u SUS motorima a oni od 70% ili 75% sasvim sigurno te ne samo da nisu preporučljivi nego ćete zbog 2 do 3 stepena napraviti čudo u motoru.
            Sami antifrizi zbog aditiva imaju nešto različite (i obično niže) tačke mržnjenja vode/EG ali baš na preko 60% mogu da iskristilišu neke druge komponente. Uglavnom 2/3 ili 68% je maksimum za klasične antifrize.

Dakle ako 60% i ima višu tačku mržnjenja ona sasvim sigurno nije MNOGO viša nego ona kod 70%-nog ali će sasvim SIGURNO biti MNOGO bolja za vaš motor.

Uh! Diši duboko!

Izvinite zaneo sam se ali pitanje je bilo odlično! Pozdrav!

P.S.
            Eutektikum je zapravo negde oko 63,45% masenih EG-a i iznosi (skoro isto toliko) oko -63,7 step. cel.
            Inače je metastabilni eutektikum jer se već prešlo u "meta-stabilnu" oblast. Želite li da vam rashladna tečnost bude samo meta stabilna? Ne bih rekao!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Originally posted by legenda
              Profesore javi se,canonovci cekaju na tebe
              Ma samo sam se malo srrrzzzooooooooooooo !! Evo mene opet

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Originally posted by legenda
                Profesore-doktore srecna Vam Nova godina i predstojeci praznici ... (deo izbrisan zbog procene da je potencijalno neprimeren) procitao sam negde da kada u rastvoru (konkretno paraflu italijanski)ima vise od 55% antifriza dolazi do kristalizacije...e sad sta to konkretno znaci,molio bih Vas da objasnite
                Prvo da se izvinim jer ovo pitanje najduže čeka odgovor. Pogledajte duži tekst na Srdjanovo pitanje.
                Osim EG-a i vode postoje i aditivi koji se različito rastvaraju u vodi, EG-u i njihovoj smeši.
                "običan" paraflu (11-tica) sadrži i Na-nitrit (sve ređe u današnje vreme makar i u malom procentu kako Selenia navodi) i Na-benzoat inače konzervans u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji (a i u auto, jer drugu mu svrhu ovde ne vidim) i to više od 2% što je 20 puta više nego maksimalno u hrani i 150 puta više nego u Coli. Ostatak ne spada u opasne materije pa je teško nagađati šta bi to moglo biti a i šta koje kako a koliko nikako!
                Samo malo dodatnog pojašnjenja. Verovatno vas buni kako to 100% i 40% su bistri i bez kristalizacije a na 60 ili 70% je ima.
                Prvo i to može da se desi jer rastvorljivost u sistemu pa makar i dvofaznom je vrlo neprodvidljiva.
                Drugo (i ovde verovatnije): niste u obzir uzeli temperaturu a rastvorljivost se menja sa istom, po pravilu (ali ne važi 100% a i često se meša sa brzinom rastvaranja koja uvek raste sa temp., skoro uvek) što niža temp. niža i rast.
                E sad do 40% antifriza će se ionako pre smrznuti nego što neka komponenta (ionako je ima u malom procentu) kristališe.
                Na -20 ili -25 će baš na konc. iznad 55% ili 60% kod Paraflu-a doći do toga da neka od komponenti koja kristališe bude nerastvorna u antifrizu i naravno kristlisa će.
                Osim toga zbog specifičnih pojava preko 60% koje sam samo načeo u odgovoru Srdjanu bolje je ne koristiti antifriz pri tim konc. Selenia je samo u obzir uzela i olako zaokruživanje ili "preteranu tačnost" pa je za svaki slučaj navela (bar) 5% manju konc. od one gde će stvari zaista biti nepredvidljive.

Comment

• expendable
                  CBC Senator XXL
                  • 04.11.2009
                  • 3662
                  • Bor

Miodraže ako ne večeras (a biće) najkasnije sutra izjutra stiže odgovor.
                  Pozdrav!!

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Originally posted by kristina990
                    može malo o mešanju antifriza? evo moj primer:stavio sam neki valvolinov mislim da se zove max life ili slično ne mogu sad da se tačno setim,pisalo je na njemu da se može mešati sa drugim na bazi monoetilenglikola,crvene je boje,e sad ja sam držeći se gore pomenutog uputstva dosipao jednom pošto ovog više nije bilo neki adeco plavi,pa onda neki zeleni,pa adeco roze boje. Za sve je pisalo da su na bazi monoetilenglikola. sad na kraju sam otkrio gde mi gubi antifriz (na glavi na plastičnoj račvi i na toj račvi na šelni),taj problem sam rešio,e sad me interesuje dal će škoditi ova mešavina što sam napravio?baza je kod svih ista-monoetilenglikol jedino na onom zelenom nije ništa pisalo.jel može biti problema zbog različitih,odnosno potencijalno nekompatibilnih aditiva?pošto ,verujem mnogima pomalo curka i dolevaju antifriz mislim da će odgovor biti interesantan
                    Antifrizi se u principu mogu mešati ako su iste kategorije. Ukoliko su na bazi EG i klasičnih (ne OAT) aditiva posebno se mogu mešati. Treba voditi računa da li su sa silikatima ili ne. Silikati služe ... ma nije ni bitno za sada. Uglavnom silikati mogu da budu i u "klasičnim" i u "hibridnim" OAT antifrizima. Ako su 2 antifriza, jedan bez a jedan sa silikatima prilikom mešanja doći će do značajnog pada antikorozione zaštite mešavine.
                    Crveni (Al namenjeni) antifrizi su 99% bez silikata ali i dobar deo klasičnih jer se baš zbog izbegavanja problema sa mešanjem sve više izbegava upotreba silikata (dobro, malo karikirano, stvar je malo složenija)-
                    Počeo sam da komplikujem.
                    Ukratko:
                    1) Mešanje više različitih antifriza je jako loša navika.
                    2) Mešajte samo one kod kojih je naglašeno da su mešljivi sa drugim.
                    3) Ne mešajte više od 2 vrste, max. 3. (Setih se vedrog lika koji je držao prodavnicu ulja pa sipao u kola "sve što mu je dopalo ruke" i po 10 odjednom; nije imao problema ali je imao i dosta sreće. Dokazao je da je moguće (ili nije ali nije bio svestan toga) ali ne i da je to preporučljivo). Iako se tek motorna ulja mogu mešati (pod određenim pravilima i uslovima) ipak ne treba preterivati.
                    4) Boja ne znači vrstu antifriza (Crveni je recimo Paraflu Up koji je iz OAT grupe antifriza).
                    5) Plavi antifriz (ili zeleni) je ipak bar 98% klasičan i može se mešati sa drugim tako da kod vas ne očekujem velike probleme.
                    6) Čak i mešanjem antifriza sa i bez silikata nećete na kraći rok uništiti motor niti bitno smanjiti efikasnost na niskim temperaturama, ipak je najbolje što pre (za par meseci maksimalno) zameniti celu tečnost ili konsultovati zvaničan servis
                    7) Već sam naveo u osnovnom tekstu da čak i OAT AF u slučaju mešanja ne stvaraju taloge (malo diskutabilna tema) i samo skraćuju vek trajanja tečnosti.
                    8) Dakle nije strašno ali ukoliko niste sigurni da li je sve 100% kompatibilno ipak ne čekajte ni celu godinu več u par nedelja ili meseci planirajte zamenu kompletne rashladne tečnosti. U svakom slučaju najkasnije pre sledeće zime, ali što pre to bolje.
                    9) U smislu promene, nije neophodno ispiranje hladnjaka ili sistema čak iako menjate tip antifriza. Ovo je dobro iz drugih razloga naročito ukoliko ste sa prethodnim preterali sa intervalom izmene. U smislu dolivanja (do 10% pa čak i 15 ili 20) čak i nekompatibilni antifrizi ne bi trebalo da prave veliki problem jer 3 do 4% konc. je voda, 90 do 95% je EG i do 5% su svi aditivi, a nekompatibilnih je ionako ispod 1% (značajno ispod).
                    10) Cena rashladnih tečnosti nije tolika da bi rizikovali velike probleme i skupe kvarove. Bolje je zameniti sumljivu mešavinu a još bolje je izbeći. Nemojte se zavaravati čak iako pročitate da ćete mešanjem nekompatibilnih tečnosti moći da vozite i do pola intervala zamene (godinu ili čak dve) bolje to uradite ranije. Ukoliko vam se to desi ne paničite.
                    Slučaj Miodraga je baš dobar. Bitno je znati šta ste koristili. Pozovite Adeco za više informacija. Čuvajte dakle praznu ambalažu (ali je isperite zbog toksičnosti) neko vreme naročito ako ste mešali AF-e.
                    Zato nije loše kupiti AF koji se može mešati (ukoliko ne koristite G12+ i slične) pa ako ga nema u prodaji kad vam zatreba kupiti isti takav. Još bolje je kupovati lako raspoložive antifrize (Optima, Galax, FAM, NIS ...) jer ćete ih lako naći (na pumpama ili u prodvnicama; a ionako su među boljim; možete dodati LukOil ovom spisku). Čak i (inače) odličan AF kao što je Valvoline (Coolant Extreme verovatno) može da bude problematičan ako ga ne možete nabaviti u mestu u kome živite ili okoline. Naravno da je bolje da budete na regularnom nivou i mešavini nego ispod min. i jednoj vrsti AF-a.
                    Pregrevanje motora je uvek veća šteta nego mešanje nekompatibilnih tečnosti. Zato u incidentnim situacijama i manjim curenjima ne oklevajte već leti dodajte demineralizovanu vodu a zimi neki gotovi (50:50) antifriz što približniji vašem.
                    Nije loše imati listu mešljivih AF-a negde u kolima. Ili je možda preterivanje?

Comment

• kristina990
                      Banovan
                      • 13.04.2009
                      • 1066
                      • Srbija

tačku mržnjenja sam proveravao bila je oko-30,no pitao sam ,i dobio odgovor(hvala!)baš zbog mogućnosti korozije tako da mi se ta mešavina neće dugo grejati u motoru.menjam čim uhvatim vremena!

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Rezultati malog "private investigation" indirektno u vezi antifriza:
                        "Destilovana voda" a zaprvavo demineralizovana koja se preporučuje za razblaženje 100% koncentrovanih rashladnih tečnosti je značajna komponenta i o njoj treba voditi računa.
                        Rezultati merenja nekoliko ovih voda pokazala su sledeće (ono što sam već tvrdio):
                        - Ako jednu grupu (nazovimo je "I") čine brendovi iz sveta automobilizma (i motornih ulja) a drugu (nazovimo je "II") svaštari iz hipermarketa dolazimo do sledećih rezultata:
                        Prva grupa ima provodljivost od 1,5 do 8 mikro S/cm dok grupa II ima od 2 do 18,00!
                        Prva grupa ima stože zahteve i manje tolerancije dok je grupa II nekako liberalnija te dopušta i vrednosti od preko 15 čime se približava tvrdoći vode od 1 nemačkog stepena što je i dalje "super meka" voda ali svakako jedva da spada u demineralizovanu (uslovno bi do 20 moglo da prođe ali je 10 "nepisana" granica a za USP (farmaceutske zahteve) postoje dva nivoa postavljena na 2,4 i 4,8 i upotrebljivost za injekcije i infuzione rastvore; stroži odgovara "bidestilisanoj vodi", naravno farmaceuti imaju niz zahteva vezanih za mikroorganizme i teške metale i još ponešto).
                        Obzirom da grupu II više koriste domaćice za pegle ili paročistače i proizvođači su tolerantniji. Iako mogu da odrade posao (pogotovu pojedini primerci no varijacije su veće pa nikada ne znate kakva će voda da vam zapadne) ipak je grupa I superiorna i uglavnom se drži granice od 5 uz tek neznatna i retka odstupanja.
                        Grupu II da ne ofiram a grupu I činili su: FAM (tri uzorka), Optima, Nis i Viskol. Grupa I ima i manje (vidljivih) rastvorenih gasova (vazduh pretežno) i uopšte sitnih i jedva vidljivih čestica (od jonoizmenjivača i prateće čestice iz pogona). Ipak prisutnost istih kod svih uzoraka ukazuje na izostanak mikrofiltracije nakon dejonizacije što naravno nije obavezno ali je lepo znati da postoji. Doduše PE ambalaža je onemogućila uvid u neotvorenu ambalažu za razliku od PET kod pojedinih te ne mogu prethodno 100% da tvrdim. Doduše i mali broj uzoraka može da vodi u "baksuzluk" malo lošijih šarži ili tako nešto; u svakom slučaju statističke zasnovanosti nema te rezultate uzmite uslovno. Ostaje malo nezadovoljstvo jer FAM od pre godinu ili dve je bio tako kristalan da bi se kladio da su koristili mikrofiltraciju e sad ili im ne radi ili sam tada imao sreće da naletim na "super" šaržu ili samo sada imam nesreću da sam (uslovno) naleteo na ne toliko lošu koliko NESAVRŠENU. Možda bi zluradi ovo uzeli kao dokaz da domaći proizvođači i kad imaju kvalitet neuspevaju da ga održe 120% no i ovako kako je više je nego dobro. U svakom slučaju, iako cepidlačenje, sada i merenjima mogu da potvrdim preporuku da se "destilovane" vode za rashladnu tečnost koriste pre svega od poznatih firmi iz sveta automobilizma a za peglu na paru je ionako svejedno. Grupa I nije skuplja od II čak je ili jeftinija ili manje-više iste cene.

Comment

• zoranbg
                          CBC Senator XXL
                          • 23.03.2005
                          • 4098
                          • Rooster's Hill , Beog
                          • Grande Punto 1.2

jedno podpitanje ..
                          imam obicaj da leti "nahvatam" u nekoliko balona od po 5 litara vodu koju kondezuje kutjni klima uredjaj ( za potrebe : pegli,akvarijuma pa i kola ako treba )
                          koliko je takva voda destilovana ,to jest da li je bar u kategoriji II ?
                          Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• zvrle
                            CBC Senator XXL
                            • 01.11.2005
                            • 961
                            • Beograd, Batajnica
                            • Golf 4

U koju grupu spada ovaj antifriz?

Izvinjavam se na lošem kvalitetu slike, slikano je telefonom.
                            Proizvođač je febi bilstein
                            “Scientists dream about doing great things. Engineers do them.”

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Originally posted by zoranbg
                              jedno podpitanje ..
                              imam obicaj da leti "nahvatam" u nekoliko balona od po 5 litara vodu koju kondezuje kutjni klima uredjaj ( za potrebe : pegli,akvarijuma pa i kola ako treba )
                              koliko je takva voda destilovana ,to jest da li je bar u kategoriji II ?
                              Imate dobar običaj!
                              Pošto mi je voda uopšte a naročito ona što čistija na mestu br. 2 od "hobija" tj. odmah posle ulja, već sam ranije hteo sebi da odgonetnem isto.
                              Teorijski to je bukavalno destilisana (kondenzovana, zapravo) voda. Uz to sam i vršio destilacije u kazanu za rakiju te evo rezultata:
                              1) Od klime: ide od 15 do 40 kad je "sveža" ne više od 25! Možda nije baš grupa II (mada je dostiže) nego "III" ili "II ipo" ali jeste UPOTREBLJIVA za sve namene pa čak i za razblaživanje rashladne tečnosti!! Vodite računa da koristite svežu vodu jer vremenom mogu da se razmnože mikroorganizmi, da je uhvatite direktno iz creva i sa što manje upliva vazduha što i jeste problem kod ove vode jer obično ima više rastvorenog kiseonika i drugih gasova doduše opet manje od "česmuše" i po tvrdoći je 5 do 10 puta manje tvrda. Vodite računa i o tome da u toj vodi može biti i čestica prašine pa i krupnih "gromuljica" te je procedite ili još boje profiltrirajte (npr. filterom za filter kafu) i onda je O.K. iako ne idealna.
                              2) Destilisana "kazandžijska" je između grupa I i II čak je bliža grupi I. Ako ne dopustite da kondenzat pada sa veće visine (ponajbolje da se sliva niz zidove suda) gotovo 100% dobijate provodljivost ispod 10 mikro S po cm ili 12 do 15 ako "upije" malo više vazduha. Takođe vodite računa da i ovu vodu morate da filtrirate ili bar procedite (dvorište je dvorište te i neki jeseni listić može da upadne u prihvatni sud).

Zar nije svaka destilisana voda ista? Nije jer kod destilatora imate zatvoreniji ili potpuno zatvoren sistem, često su u staklu i isparavanje je prilično kontrolisano; kod kazana morate da držite neki srednji nivo protoka što nije lako za veće količine, plus što ložite a malo dima može i da se rastvori za razliku od strujnih grejača ili plinskih. Dakle destilisana voda je bolja što vam je bolja oprema. Inače demineralizovana voda odgovara (ili bi bar trebala) bidestilisanoj vodi po kvalitetu no često se prodaje tek nešto bolja od jednom destilisane ili čak na tom nivou (možda je zato tako i zovu?).
                              Inače čak i veći industrijski dejonizatori mogu da proizvedu kvalitet ispod 1mikroS/cm.
                              Dakle uz filtraciju slobodno koristite i vodu od kondenzata klime jer 1 do 2 stepena tvrdoće je nešto što "antifrizi" solidno trpe.
                              Samo posle ove izjave moram da se izvinim proizvođačima grupe II jer su oni ipak malo pogodniji. Onda najbolje I pa II pa "klasa" III kako i treba.

Comment

Working...
                              X