Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Evo dopunjeno i vajlda rastavljeno na činioce.
    Ulju ništa neće biti. Dolivajte prilikom provere nivoa (na hladno ili 15 do 30 min. po isključenom motoru).
    Franjo je lepo rekao, kad menjaš ulje treba da je zagrejan motor!!
    Ipak, da bi ulje iscurelo treba (bar) 15-20 min. (u servisima je to i šlus, bolje da to bude 30 do 60 min. ili duže ako radite sami (dok npr. roštiljate sa društvom ili tako nešto)).
    To je očigledno dovoljno (vremena) i da se šljusne ceo litar odjednom ... zar ne?
    Verovatno je upozorenje bilo jer ima svakakvih korisnika ... upalila mu se lampica a on "zna" da odmah treba da stane i dolije ulje, posle 30s (umesto minuta) on sipa ceo litar ... ne vidim šta bi se i tad desilo ali verovatno je tako nešto bilo pa tužio firmu pa su se "pravno" ogradili od slučaja (nestručnog) dolivanja ulja ili tako nešto.
    Ad acta.
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• tomamega
      CBC Senator XXL
      • 19.03.2009
      • 715
      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Ok, sada je mnogo jasnije kako vršiti dolivanje

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Originally posted by Franjo View Post
        Odustao sam, ali ostalo je u špajzu:

Originalno postavljeno od DS9 ... Ipak, ulje nije bilo zagrejano kao prethodnih par merenja, pa izgleda da se za zadnjih 1500 km potrošilo oko 0.3 L a što mislim da je realno manje... Ona je praktično na istom nivou kao i sa 5W-40, bilo totalovim bilo famovim, dakle u proseku od 0,1-0,3 L/1000 km, ili oko 1,5 L/10,000 km.

Franjo
        Bez ikakve zle namere, nekoliko primedbi:
        - Ne meri se na zagrejanom motoru, ako se žele validni podaci o čemu je bilo pisano.
        - Prosek ne može biti rastezljiv (1-3 dl), a ovako, prosek bi bio 0.2 L/1000, ili 2 L/10000.

Hvala za ove napomene.

Tačno - ne meri se ulje u zagrejanom motoru, ako se žele precizniji rezultati.
        Ali, trebalo bi to reći i onima iz PSA koji su pisalli korisnička uputsva za citroen/pgt. vozila - a čije sam izvode o načinu merenja nivoa dao na prethodnim stranama. Za 10 minuta će motor možda da se ohladi na -10 C, ali definitivno neće na 10, 20 ili 30 C.

Ako još uvek nije jasno (a već sam to navodio) prikazi merenja koje sam dao su urađeni prema uputstvu iz korisničke knjižice za citroen C3, odnosno čekanjem 10-15 min od gašenja motora. Inače mogu da kažem (a čini mi se da sam i to već bio naveo), ako se sačeka preko pola sata ili prenoći nivo će biti za oko 0,2 L viši (kod 1.4 HDi). PSA je smatrao da nekako treba meriti nivo - pa sam ja startno pokušao da ispoštujem NJIHOVU proceduru, koliko sam to mogao.

U vezi proseka, naravno da matematički/statistički prosek ne može biti varijabilan, pa se izvinjavam za pogrešno izabran termin.
        Inače, sa navedenih 0.1-0.3 L /1000 km sam hteo da kazem da je potrošnja nedolivanog ulja različita tokom intervala zamene (bitno više se troši rabljenije ulje), osim što može da bude različita i zbog razlitih uslova vožnje.

Za prvih 7000 km potrošnja je (totalovog i famovog 5W-40) bila koliko i za sledećih 2500 km. A zbir svega toga je bio potrošenih oko 1 L, u slučaju famovog 5W-40. Iako ni u jednom trenutku lično nisam konstatovao potrošnju od 0,3 L/1000 km, ostavih slobodu da neko sa istim motorom može i toliko da postigne (i da se ne potresa) ukoliko bi više nagazio taj motor, ili npr ukoliko bi bio imao veću letnju kilometražu.

Drugari imam dilemu pa bih voleo da mi napisete vase misljenje vozim Mitsubishi Carismu 1.8 GDI 2002 godiste 150000 km je presla nedavno sam je kupio pa me zanima koji viskozitet preporucuje fabrika i koja je vasa preporuka za taj motor posto vozim stalno u visokim obrtajima pa bi da zastitim motor.Sta mislite o Total Quartz

Btw, pošto rekoh da sam se držao PSA procedure za merenje nivoa, a pošto ni sa aktuelnim uljem neću biti sasvim sihuran u tačnu potrošnju motornog ulja (+/- 50 mL) - sledeći put ću se potruditi da to odradim preciznije. To će između ostalog zahtevati da se nivo ulja meri i na hladno.
        Last edited by DS9; 12.09.2014, 07:24.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Već je prošlo nedelju dana od kako smo na Sitoniji u Grčkoj Odmor se bliži kraju, danas pada dobra kiša, pa nema sunčanja niti kupanja.
          Ali ima zanimljivih stvari oko ulja. Moglo bi da se nazove - Šacometrijski paradoks.
          Osim u slučaju da se merač drži tako u ruci da se ulje sliva, ali sam se trudio da se to ne dešava.

Na putu od Beograda do Skopja, pa sutradan od Skopja do Sitonije - pređeno je nešto manje od 900 km. Board je pokazao prosečnu brzinu za svu tu kilometražu čini mi se 77 km/h, a po autoputu u Srbiji 105 km/h - sto će reći da se najviše vozilo na granicama ograničenja. Ponegde kada nikog nije bilo u blizini prvi put je c3 proban kako se drži na većoj brzini, naravno to je trajalo manje od minut. Navigacija je tačno zabeležila najveću postignutu brzinu od 147 km/h, a inače board korektno dodaje na svakoj brzini +5 km/h. Na slici se vidi da se pri tim brzinama 1.4 HDi okreće na oko 3200 RPM. Prosek potrošnje za sada (uz muvanje po raznim plažama je 4,4 L/100km)

U vezi nivoa ulja,

po dolasku na odredište u Grčkoj je nakon 10ak minuta od gašenja motora slikan nivo. Zaključak je da je potrošeno oko 0,25 L ulja za poslednjih 1000 km. Lično mislim da je odlično, sa obzirom da je ulje polupotrošeno i da se C3 nije baš mazio, već je išao brzinama po ograničenju (120 km/h po autoputu), a na nekim mestima gde nikog nije bilo u blizini probano je kako se drži i na većim.

Auto je prenoćio, pa je ponovo slikan nivo. Liči da se slilo oko 0,2 L

Posle koji dan, auto je stajao dve noći, motor totalno ohlađen na spoljnu jutarnju temperaturu od oko 17 C. Nivo za manje od milimetar preko crte

Videćemo kako će biti u povratku, tj. za sledećih oko 1000 km. Za sada je sve ta_man.

Zaključak:
          Naravno, ulje se meri na hladno, ali ako će neko baš da cinculira, može da bude bitno koliko je to hladno tj. kolika je aktuelna temperatura. Kao što prethodno rekoh - ni sada nisam siguran u aktuelnu potrošnju ulja. Nakon sledeće izmene ću valjda više biti.

Na kraju, ne treba izgubiti iz vida Stalkerovu napomenu - da se količina neslivenog ulja otprilike potre sa neohlađenim motorom tj uljem (pri merenju na vruće) zbog njegovog termalnog širenja. Dakle, u praktičnom smislu - gotovo da je svejedno.
          Da se radi o kamionima ili mašinama sa više desetina litara ulja, onda bi bila drugačija priča.
          Last edited by DS9; 16.09.2014, 12:14.

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Lepo.
            Sviđa mi se izraz "šaciometrijski paradoks".
            Dobra i (mala) potrošnja goriva ... znači da bi ja dogurao do 5l ali ne mnogo preko.
            Lepo vreme ti želim (koliko si još tamo) i srećan put u povratku!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Prošle nedelje, Krenulo se ka Beogradu, pa mi je posle nekih manje od sat vožnje dobro došlo stajanje na parkingu obližnjeg Lidla. Žena se zadržala više, a ja sam uz piće uživao merkajući ulje. Čekanje 15 minuta, pa slikanje, čisto radi provere.

Nakon oko 400 km, auto je prenoćio u Skoplju, pa se sutradan nastavilo za Beograd. Da se u povratku C3 nije previše mazio i kilavio pokazuje prosečna brzina za nekih 1840 km puta - od 70 km/h. Potrošnja goriva 4.3 l/100 km što se i poklopilo sa sabiranjem točenog goriva (inače je prosečna brzina dok smo bili u Grčkoj bila 66 km/h ali se to povećalo pri povratku). Par dana kasnije u Beogradu sam ponovo premerio nivo, dakle praktično posle 1000 km od prethodne slike.

Auto zagrejan nakon vožnje od 15ak kilometara, čekao 10 minuta.

Nakon još dvadesetak minuta stajanja, nivo malo viši, tj. za oko 0.2 L

I, koliko je C3 potrošio ulja na putu za Grčku i natrag, dakle za oko 2000 km?
              Pa, opet nisam baš sasvim siguran ali biće da je maksimalno 0,5 L. Sve u svemu, rekao bih da je vrlo dobro

Takođe pošto se sa ovim uljem za osam meseci prešlo 10,000 km može da se svede da je za tu kilometražu potrošnja ulja oko 1 L. Pa sa obzirom da je auto sada više maltretiran, rekao bih da se ulje dobro drži, možda je čak i nešto niža potrošnja ulja nego sa prethodnima. Al samo možda, pošto je otprilike na sličnom nivou.

Idemo dalje

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Alal vera!
                I pohvala za veru u nauku (90% se ne usuđuje da uspe lakotečljivo ulje u iole stariji motor, makar mu to bila fabrička preporuka).
                Na sreću ima još nekoliko ljudi sa foruma koji su modernih shvatanja (0W-40 gde se inače sipa 10W-40 i gde je preporuka 5w-40, na primer).
                Da ne pričam o poznatim baucima koje proizvode (ili bar jesu) neki zvanični servisi sa sipanjem 5W-40 u neke Hondine modele (gde je default 0W-20).
                Malo elementarne (čak) fizike, manje trenja - manje habanja? (šta je tu nelogično)
                Da ne davim sa Ford ispitivanjima C1 gde je ulje menjano na 40 do 80 hiljada km (pa ostalo konzervativnih 20 hiljada) pri uvođenju jednog (čak i ne tako novog) odobrenja Ford-a. Full SAPS ulje to jednostavno NE može! (tek do pola od navedenog u testiranju)
                Količina JESTE bitna ALI nije linerana zavisnost (i postoji prevojna tačka na grafiku zavisnosti, kada se okreće u negativnom smeru).

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

Hvala vrlo pa mi milo i da nastavim.

Od prethodnog merenja ide slika na kilometraži 148850, odnosno pređenih 750 km. Zaključak je da je za tu kilometražu, dakle uglavnom gradska vožnja potrošio oko 0,2 L ulja , Slika je nastala na brzinu u radionici kada je menjan semering menjača/diferencijala i ulivano novo transmisiono ulje, a bitna stvar je da je auto stajao dva-tri sata pa je ulje bilo hladno koliko i spoljna temperatura (12-15 C), a prethodno nije bilo zagrejano.

Nakon toga je moj prijatelj rađio mali servis jednoj tojoti yaris pa je ulio tri pakovanja totalovog Ineo ECS ulja u tu tojotu. Pošto sam ja poreklom sa juga (a sutra neću sa` Ladu, sticajem okolnosti) uobičajeno je da se u tim krajevima cedi suva drenovina, kao i PET ambalaža od motornog ulja - da se ne baci. Gre`ota.

Iz dva pakovanja iscedih u treće nešto jedva oko 0,1 L te sačuvah i koji dan posle sipao na nekom parkingu, kad sam dobio inspiraciju da to učinim

Za nedelju je kilometraža narasla na 148975 (dakle praktično 149,000 km) pa bi mu to došlo okruglo 11000 km od kako se famovo ulje za psa motore koristi. Doduše oplemenjeno je kojim procentom francuskog Ineo ECS. Slika dole je načinjenja posle desetak kilometara gradske vožnje, a ulje je bilo poprilično toplo. Stalo se u garažu nekog supermarketa pa pošto je tu vrlo ravno iskoristih ta_man da slikam nivo, nakon 15 minuta od gašenja motora.

Sve u svemu, potrošnja ulja za 11,000 km je oko 1,2 L i praktično je na nivou potrošnje inicijalnog totala Quartz 9000 5W-40 i famovog Fenix Premium 5W-40. Ipak, eventualno bi moglo da se kaže i da je nešto niža ali pošto su temperaturne, kao i varijacije u režimima vožnje takvi da potrošnja varira od oko 0,05 - 0,3 L na 1000 km - stvar je sasvim diskutabilna. Zato i pišem ovu priču, ali je suština da kod ovog motora nema prevelike razlike u potrošnji različite viskozne gradacije, a koje mu jesu preporučene.

Sa ovim uljem će se sigurno slikati do 15,000 km a ukoliko nivo bude pao ispod zadnje trećine doliće se taman toliko da se servis radi otprilike u februaru/martu sledeće godine.

Za poslednjih 500 km prosečna brzina je 23 km/h, uz prosečnu potrošnju nisovog Ultra D - 5,2 L/100 km. Prema boardu.

Idemo dalje.

P.S.

Ako se pogledaju dve poslednje slike i uporedi sloj ulja - može se primetiti da je na prvoj slici ulje kompaktnije tj. da kapljica nije razlivena kako to jeste na drugoj slici. Logično je, jer je razlika u temperaturi ulja verovatno oko pedesetakk celzijusovih stepeni.

Just for the record
                  Last edited by DS9; 26.10.2014, 11:25.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Stigla analiza famovog ACEA C2 ulja koje je uzorkovano na 8000 km. Inače sam pri propratnom pismu napravio grešku, jer i nije uliveno 3.8 L ulja već pre oko 3.5 L (što bi značilo da je starog bilo zaostalo u količini od oko 0.3 L) .

Samo ću reći da se poklonu u zube ne gleda i da sam sasvim zahvalan što su ovo uradili.

Dalje (na ovom forumu) neću ništa da kažem jer znam je tu expendable koji će rezultate tačno prokomentarisati (što reče - laboratorija i ne mora da bude uvek mesto za tačno tumačenje rezultata, mada često jeste. A u vezi poslednjeg vrlo je lako moguće da ću u neko dogledno vreme imati čast i zadovoljstvo da razgovaram i sa potpisnicom rezultata analize. Sad, možda čak i dobro igra tenis, ali će mi biti mnogo zanimljivije ono što mi bude pričala o svom svakodnevnom poslu u famovoj laboratoriji).

Stvarna kilometraža ovog 1.4 Hdi je nepoznata, u mom vlasništvu je poslednjih 33,000 km koje su se prešle za tri godine. Prema servisnoj dokumentaciji, motor je u francuskoj imao tri izmene ulja za prvih 90,000 km (što je tadašnji regularan interval za tzv. normalne uslove vožnje ovog vozila). Može da bude bitan (mada ne bi previše trebalo) podatak da se auto vozi isključivo na skupljem gorivu, tipa lukoilovog Ecto ili nisovog Ultra D.

Eto, idemo dalje, pa mislim da ću pri sledećem merenju (za oko 500 km) definitivno dopunitu potrošeno ulje do maksimuma kako bi se pregurala zima (TBN).

Dole ide i specifikacija novog (devičanskog!) čisto da expendable ne bi morao na to da gubi vreme

Hvala, unapred.

Last edited by DS9; 05.11.2014, 18:25.

Comment

• expendable
                      CBC Senator XXL
                      • 04.11.2009
                      • 3662
                      • Bor

Jako dobre analize. Naravno, postoji izvesna tolerancija u proizvodnji (bar ±5% za viskoznost, recimo, ali i za druge osobine).
                      Pravo je pitanje ("al' bi bilo mnogo za "te" pare) da li je povezano sa konkretnom šaržom (na osnovu datuma punjenja na boci).
                      Ovo bi u FAM-u mogli sigurno da urade (ako platiš i ručak, i ako već nije urađeno).
                      No i bez toga je više nego dovoljno (upoređenje sa novim istim, proizvedenim u različito vreme).

Tumačenje rezultata je za laboratoriju o.k. (takvi su svi koje sam video, često i sa manje detalja, rečenica-dve, ostalo je za "primenaša").
                      Fizičko-hemijske osobine se praktično nisu promenile (viskoznost) što je dokaz ne samo da je ulje dobro nego i motor.
                      TBN vrednost od 4,7 ukazuje na to da se sa uljem moglo još (nagađanje je koliko, bar još 50% km, verovatno i svih 15000km). Pri ovome sam uzeo u obzir i jako dobar (nizak) rezultat za TAN.
                      Pola TBN-a je dobar faktor sigurnosti ali je moguće i više od toga, bar dok je razlika TBN i TAN (što je verovatno ostalo slično novom ulju) nekih 1,5 do 2 (za vrednost 2 se svodi na prvo navedeno, dakle "pola TBN-a").
                      FTIR rezultate ne bih detaljno analizirao (a i više bih voleo da vidim spektar, ovako mi i nije zanimljivo).
                      Nema vode, nema goriva (moglo je da se doda da (verovatno) nema ni antifriza, što je poseban rezultat, za "glikol", ovde nije dat).
                      (jedinica A/mm je verovatno usklađena sa uobičajenim, jer nije "apsolutna". Po vrednostima sam ubeđen da jeste)
                      Čađ se obično daje u % ali može i ovako (viđao sam oba). Vrednost je vrlo dobra jer se uzima da je sve ispod 0,70 dobar rezultat (nisam rekao 0,7 da ne ispadne kao u vicu da je 24 veće od 7, kao što je 0,17% više od 0,5% kod pandura).
                      NItracija i sulfatacija su daleko ispod 1,0.
                      ZnDTP ima negativnu vrednost jer se računa koliko se smanjio udeo, dakle trošenje istog (u ovim jedinicama dopušteno je do -1.0).
                      Doduše to je uobičajen rezultat (nisam se nagledao onih preko 0.1).
                      Sve FTIR analize dopuštaju bar duplo (i više) veću kilometražu sa istim uljem.
                      Sadržaj metala:
                      Fe je ispod 10ppm, više nego dobro (dopušeno 50ppm po najstrožijim kriterijumima 20). Ukazuje na habanje delova koji sadrže železo (od čelika).
                      Ostali elementi (fosfor i sumpor nisu metali, ali ih i drugi daju tako u analizama, ovo više kao kuriozitet nego kritika) su o.k.
                      To ne mogu da tumačim jer nemam analizu novog ulja (te šarže ili makar novog). Liči kao da "nisu makli" (konc. odgovara novom ulju).
                      U krajnjem slučaju za Zn bar znamo da nije mnogo različit (pad od tek par %) u odnosu na novo ulje.
                      Ca je uobičajen rezultat. P i S su u skladu sa "Mid-SAPS". Jedino je čudan rezultat za cink (nešto viši od očekivanog, doduše u skladu sa "manje od 1,2% ZnDTP). Uostalom, podsećam da postoje više vrsta ZnDTP-a pa bi dalji komentar bio puko nagađanje.
                      U svakom sluaju i ovo je sjajno.

Sve u svemu odlične analize. Idealan interval zamene se ne može reći na osnovu jedne analize (nedostaje brzina pada TBN, koja nije linearna u odnosu na pređene km, obično liči na ln(1/x) ... donekle)
                      Lično bih se "usudio" da sa istim u sličnim uslovima odvezem 15000km ("ko od šale") a baš za 20 hiljada (za noviji motor bez razmišljanja) te možda mnogo. Menjati ulje na godinu dana je idealno (nekih 12000km je "101%" sigurno).

P.S.
                      Nema ovde "čini mi se". Crno na belo: "ULJE JE VRHUNSKOG (i zahtevanog) KVALITETA".
                      Ko neće da prihvati, ne mora. Primedbe da je rađeno u FAM-u, da je samo jedna analilza i sl. jesu zasnovane, ALI po čemu (bez ijedne) tvrditi da je ulje X bolje od FAM-a? To je već mišljenje, a svako ima svoje (i subjektivno je).
                      Zaključak: "domaće a svetsko".
                      Last edited by expendable; 05.11.2014, 15:39.

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Ujedno, ove analize se mogu bolje sagledati iz "radnih sati" motora.
                        Ako se dobro sećam automobil se koristi više u gradu pa je od 8000km bar 6000km bilo u gradu što je (verovatno) već 200 do 250h.
                        Onih 20-25h van grada je (skoro zanemarljivo).
                        Pežoovih 20 hiljada km je bolje tumačiti sa 350rh.
                        Onda je jasnije (sve).

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Pa, skoro da bih se postideo (ali ne kao u kafkinom procesu), jer mi se čini da rezultati tj. njihovo tumačeje pokazuje da izabrano ulje sasvim dobro "leži" konkretnom motoru (skoro k`o da pričamo o vinu) odnosno njegovom načinu eksploatacije.

Ne znam da li bi bilo prenaglašeno istaći rezultat za gvožđe, jer sam očekivao znatno više vrednosti, a nadajući se da će ipak biti ispod dozvoljenog maksimuma. Ovo me je donekle iznenadilo i čini mi se da je dobar primer toga da tanje ulje u modernijim motorima nisu samo težnja proizvođača istih da samo smanje potrošnju goriva na bitan uštrb njegove nekakve trajnosti.

Kada sve uzmem u obzir, i recimo sračunam "golu" cenu tog ulja (koja je preko 1000 din za litar), dođe mu da sam uz odrađenu analizu prošao sasvim jeftino. Ostaje mi jedino do_nekle neprijatno osećanje (a od_nekle odlično) zbog toga što mi se pretpostavka da će se to famovo ulje pokazati vrlo korektnim za dati motor, izgleda sasvim obistinila. Jer verovatno izgleda previše dobro onima koji u proizvode domaće industrije, a pogotovu kontrolu kvaliteta iste - sumnjaju sasvim,po default-u

Pa, oni koji budu rekli da sam pristrasan prema FAM-u (iako sam startno birajući fam imao uglavnom iracionalne razloge) - mogu samo da kažem da su u pravu. A od sada ću da budem još pristrasniji ( s` tim što naravno da ne gubim iz vida da šarža uvek može da bude drugačija, a odličan kvalitet uvek ima šansu i da se pokvari...).

Expendable reče u jednom skorašnjem komentaru, doduše ne citiravši sebe, nešto što mislim da bi moglo ukratko da opiše moj stav. Poštuje druge, navija za svoje. Inače, fam je moj onoliko koliko je i ostalih ljudi koji žive u Srbiji, i nikakvih razloga za više. Osim što su lično meni ti razlozi ogromni.

Pa, čini mi se da bi nam fudbaleri bolje prolazili po svetu, da su takvi kakvi su po neki srpski proizvođači maziva u odnosu na ono što većinom nudi svet.
                          Mada, teniserke su nam gotovo u samom vrhu. I ne samo po tenisu kakav igraju.
                          Last edited by DS9; 05.11.2014, 18:17.

Comment

• Srdjan
                            CBC Senator XXL
                            • 30.09.2004
                            • 2416
                            • Bajina Basta/Beograd

Ajde jedno pitanjce, vidim parametri su odlicni. Nego da nije malo veci pad TBN za samo 8k km? Pretpostavljam da je to do gradske voznje, da bi nekome ko vozi vangradsku TBN bio visi.
                            Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Dobra pretpostavka.

P.S.
                              zaista liči da je pad TBN-a značajan, ali ne mora da znači; verovatno je tih 8000km nekih 250rh motora, i zato je opomena da se kod 80% napravljenih km u gradu, ulje menja na maksimalno 15000km (makar bilo preporučeno 30 do 50 hiljada km), odnosno na 1/2 intervala za preporuke manje od 30.000km (ili po preporuci proizvođača (u km) za "teške" ("severe") uslove eksploatacije).

Comment

• DS9
                                CBC Senator
                                • 27.10.2011
                                • 280
                                • Beograd

Hvala vam na komentarima, vrlo mi znače.

Pošto je trip računaljka novijih automobila zgodna da se ovo sračuna mislim da imam gotovo tačan podatak. 7000 km je napravljeno uz prosečnu brzinu 25 km/h dok je 1000 km (srb-cg-srb) 50 km/h. Što mu dođe praktično 300 radnih sati, pa izgleda da se sve slaže kako bi trebalo.

Naravno, cela ova stvar me je naučila da preciznije odradim sledeću izmenu (i ravnomernije dopunjavanje manjih količina ulja), a kada se bude ispuštalo postojeće ulje sačuvaće se uzorak radi eventualno nove analize. Biće zanimljivo ako se odradi, između ostalog i jer će u nju upasti i put do GR kada se taj motor nije štedeo pa je prosečna brzina po autoputu bila preko 100 km/h (sa čekanjima, a u vožnji je brzina bila 110-150 km/h).
                                Last edited by DS9; 07.11.2014, 08:42.

Comment

Working...
                                X