Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Dobro je što ste prebacili post-ove ovde, jer je ovde tema (baš) za to.
    Uzgred, odgovorili ste (i slikom dokumentovali) staru i još uvek aktuelnu dilemu (bilo je i na blogu):
    - da li mi je ulje zamenjeno ako je posle 5km (od servisa do kuće) već "crno" (za dizel motore).
    Zamena ulja (čak i vrućeg, 60°C koliko bi minimalno trebalo da ima, optimalno 80) "na brzinu" ostavlja (kako kod kog automobila i kako pri kojim uslovima) pola litar do litar (pa i više) starog ulja što bude 20% (manje ili više, nije sad bitno, okvirno) što je više nego dovoljno da "oboji" i novo ulje. Idealno je da ne zaostane više od 10% starog ulja, ali osim zagrejanog motora za to treba min. pola sata ili sat (opet zavisi od mnogo čega).
    I da ... ispiranje motora je više nego izvesno (paralela može biti primena 5W-40 ako je to "default" pri korišćenju 10W-40 što je još češći slučaj u praksi). Zaptivkama ništa biti neće jer su već svikle na "sintetiku" (5W-40) a i da nisu, ne bi opet ništa bilo, nisu ni toliko stare (što starije to veći znak pitanja u vezi sa ovim, 10 godina je o.k više, naročito preko 15 je već rizik sa kojim se mora računati).
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• WEST 014
      CBC Senator XXL
      • 17.08.2010
      • 862
      • Valjevo
      • Audi A4

Ja sam par puta pogresno izmerio potrosnju. Mislio sam da je na idealno ravnom a nije. Odsad merim iskljucivo na parkingu, ostavim pola sata i izmerim. Tako sam jednom pitao Stevu zasto je auto rapidno potrosio ulje na 1000 km, i dolio 300 ml bespotrebno. Sutradan na parkingu video da je ulje preko max. Inace kad dodje do pola dolijem malo ispod max i to je to. Potrosi mi na 10 000 km, izmedju 600 i 800 ml po mojoj proceni. Mobil 3000 x1 5w40 sipam.

Comment

• tomamega
        CBC Senator XXL
        • 19.03.2009
        • 715
        • Beograd / Crna burma, prim. prev.
        • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Pre svega, moram da odam priznanje na izuzetno korisnim i informativnim postovima naših kolega. Sa velikim interesovanjem sam čitao iskustvo forumaša @DS9, i Expendable-a.

Sledeći citat mi je privukao pažnju.

Originally posted by expendable View Post

5) Na kraju ali ne i po značaju, 5W-30 ACEA C2 nije mnogo "tanje" (definitivno moram jedan tekst o tome, ali na blogu, i ne pre sredine maja) ali ipak jeste (i Low HTHS). Definitivno smanjuje potrošnju goriva (makar za 1-2%). Potrošnja ulja? Videćemo. Ne mora nužno da bude veća. Suprotno uvreženom mišljenju ovo ulje BOLJE štiti motor u iole pristojnom stanju (noviji) od 5W-40. Naročito kod pretežno gradske vožnje. Doduše na 300k km i više je pomalo upitno ALI proizvođač daje svoj "default" za ulje uzevši u obzir i preriod "Peak Life" životne faze motora, dakle sve dok je u granicama tolerancije (nije ispunio uslove remonta). Naravno, da li jeste ili nije može se pre rasturanja motora samo proceniti ali ne i izmeriti (i to je zaista "kvaka 22").
        Za laganu vožnju ne bih (ali uopšte) brinuo. Uljni film neće popustiti. Isparljivost jeste nešto veća ali ne i posebno. Potrošnja u letnjim mesecima može biti malo veća ali ne posebno (kvalitetnija osnova).
        Toliko.

.
        Ja sam tipičan primer da ovo jeste tačno. Posle konsultacija sa kolegom na njegovom blogu, ja sam u svoj 1.6hdi sipao Total Quartz Ineo Ecs 5w30, umesto Total Quartza 5w40. I svi su mi pričali i očekivali da se potrošnja ulja poveća zbog, jelte, tanjeg ulja. Medjutim, potrošnja ulja je otprilike na istom nivou, možda čak za nijansu manja. Tako da sam prijatno iznenadjen kada neko napiše gorenavedene reči - da Acea C2 ulje zapravo BOLJE štiti motor. Moj auto je prešao oko 200kkm, nadam se

Ja menjam ulje na oko 11-12kkm, ali s obzirom da ne pitanju Acea C2 ulje, mogu taj interval da produžim i na 15kkm. Interval smanjujem isključivo zbog problema sa sitom koje podmazuje turbinu, koje je u prošlosti pravilo puno problema.

Sa nestrpljenjem očekujem pisanije o Acea C2 uljima...
        Last edited by tomamega; 18.04.2014, 23:11.

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

@expandible

Hvala vrlo (i na persiranju, mada naravno da nije uopšte/ič potrebno).

Ovo sve napisah, jer suštinski, PSA (kao i Total u cilju zajedničkog posla) je tako pisala preporuke motornih ulja (posebno za vozila od oko 2000.-2008., a kada je i formirala aktuelne norme) da ona mogu vrlo široko da se tumače, a u nekim navodima su i kontradiktorna tj. zbunjujuća, najkraće rečeno, inače ima par bitnih detalja oko toga, ali da ne širim previše. Ipak, upravo i jeste cela priča o tome, mislim o pitanju - šta je baš default većini PSA motora? Do pre dve godine totalov (britanski) selektor je za ovo godište 1.4 HDi primarno favorizovao Quartz 9000 5W-40, a sada to čini sa Quartz Ineo ECS 5W-30. Francuski čak primarno ističe najnovije Ineo First 0W-30 (ACEA C1, PSA B71 2312), a sasvim je izbacio iz preporuke 10W-40 varijante (za razliku od britanskog). Obaška servisna dokumentacija različitih godišta.

U vezi zaptivki, ako se kojim slučajem pod njima podrazumevaju bakarne podloške koje zaptivaju dizne (od kompresionog prostora) - one su na ovom konkretnom motoru propućkale (bukvalno) posle koju hiljadu km od kupovine auta, uz Total Quartz 9000 5W-40. Ipak, za taj motor je tipično da se to dešava sa podloškama dizni posle oko stotinak hiljada km (a možda i na kraće), pa nisam siguran da u tome ima efekta novog motornog ulja. Takođe, kada sam svom prijatelju mehaničaru pokazao (dok se koristilo 5W-40) fleku na turbini, reče mi da ne brinem oko toga jer da je alarmantno imao bih značajno veću potrošnju ulja. Mislim da bih se zakleo da je ta fleka sada (sa 5W-30) svežija i šira, ali paranoični umeju da vide i ono što ne postoji. Ipak, to što sam lud, ne znači i da me ne jure.

Još jednom, hvala vrlo

&pozdrav!
          Last edited by DS9; 19.04.2014, 12:35.

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Originally posted by expendable View Post
            Fino.
            (ima i "gorih" od mene ... sad mi je (malo) lakše ...)
            Originally posted by WEST 014 View Post
            Ja sam par puta pogresno izmerio potrosnju. Mislio sam da je na idealno ravnom a nije..

U vezi gornja dva citata na donjem linku je slika koja prikazuje pripremu za ulivanje novog ulja, kada je prilikom druge izmene ispušteno totalovo ulje pa prvi put sipano famovo.

Mislim, ne menja se ulje bez libele/vaser_vage tj. slika zaista prikazuje trenutak kada smo pazili da bude baš na ravnom pre nego je uliveno novo ulje. Desno je menzurica od praška za veš, za sitno cinculiranje (ima proširenje za ulivanje na vrhu, koje se ne vidi na slici).

Last edited by DS9; 19.04.2014, 09:37.

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

ALI:

Dobro ste se snašli (ali zaista). Predlažem da za potrebe nastavka (neprofitabilnog) projekta nabavite plastičnu laboratorijsku menzuru od 500ml (ne bi trebalo da je više od par stotina din.).
              Pa da čitamo i nastavke (šteta što se automobilom ne prelazi 30.000km godišnje).
              Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• Novi81
                CBC Član
                • 13.09.2013
                • 39
                • Prijedor, BiH
                • Mondeo mk3

Pitanje za profu. Koliko temperatura u stvari utiče na širenje ulja? Koliki je koeficijent širenja ulja uopšte? Ako naprimer u motor ide šest litara ulja koliko će to otprilike biti na 90-100 C?

Comment

• ragazzoni
                  CBC Senator XXL
                  • 24.02.2009
                  • 774
                  • Obrenovac i okolina
                  • Opel Omega 2.0i-16v

A termometar, barometar, vlagomer, žiroskop??? Šalim se, samo napred, nastavite sa projektom.
                  ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                  Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

• Novi81
                    CBC Član
                    • 13.09.2013
                    • 39
                    • Prijedor, BiH
                    • Mondeo mk3

I anemometer. I brzina vjetra na auto putu valjda igra neku ulogu. Pogotovo vjetar u leđa

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Originally posted by Novi81 View Post
                      Pitanje za profu. Koliko temperatura u stvari utiče na širenje ulja? Koliki je koeficijent širenja ulja uopšte? Ako naprimer u motor ide šest litara ulja koliko će to otprilike biti na 90-100 C?
                      Ja nisam profa, ali odokativno (tj. aproksimativno) oko 0,7 L povećanja na ukupnih 6 L ulja ako razmatramo da je to ulje bilo startno na 0 C, pa dostiglo oko 100 C - uzimajući u obzir da mineralna ulja imaju koeficijent toplotnog/termalnog širenja otprilike triput veći od vode, dakle oko 0,0006 /C-1 (za razliku od vode kod koje je 0,0002 /C-1 )

Sad, za preciznije trebalo bi da se zna tačan koeficijent za dato ulje. Najjednostavnije rečeno, otprilike oko 10 % povećanje ukupnog nivoa (sa 0 C na 100 C). Ko baš hoće u detalje moraće da se pozabavi sa ključnim rečima tipa ASTM D1250. Mada, pošto je Stalker/expendable (fiziko)hemičar sigurno će i bez toga dati preciznije podatke (osim toga nekim uljima ume da bude istaknut pomenuti koeficijent ali su ona obično namenjena avio tehnici. a tipično su vrednosti nešto veće).

Originally posted by ragazzoni View Post
                      A termometar, barometar, vlagomer, žiroskop??? Šalim se, samo napred, nastavite sa projektom.
                      Hvala, mada ja bih ovo pre nazvao igrom nego projektom. Hm, barometar mi ne treba, doduše imam jedan, ali mogu da pročitam vrednost na internetu. A termometar, nisam siguran da mi dijagnostika (Lexia) očitava temperaturu ulja, ali bih možda mogao da od nekog unimera spustim sondu kroz cev za merač. Što se vlagomera tiče, mislim da ću urediti neki rešo, pa da se izvede klasičan test cvrčanja Crackle test fail - YouTube
                      E sad...žiroskop....

Last edited by DS9; 21.04.2014, 02:33.

Comment

• Novi81
                        CBC Član
                        • 13.09.2013
                        • 39
                        • Prijedor, BiH
                        • Mondeo mk3

Kako smo krenuli docemo i do trikodera

Pitao sam u vezi širenja ulja zbog ranije diskusije koliko treba sačekati prije mjerenja ulja. Pretpostavljam da preporučeni interval čekanja u uputstvu ima veze sa tim. Ja obično sipam ulje do max oznake. Ako i pređe milimetar dva ne sekiram se puno. Jednom prilikom sam mjerio ulje i pokazalo je max, poslije 200 km vožnje i dvadeset min pauze bilo je jedno možda tri milimetra preko max.
                        Kako god skontam razlog može biti samo termalno širenje. Poslije toga merenje na ladan motor je opet bilo na max crti.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Lično, rekao bih da inženjeri pri projektovanju kapaciteta ovako nešto sasvim uzimaju u obzir, pa mu to dođe da ni preko max za koji procenat nije kritičan (kao ni min, što je expendable već naglasio). Takođe, mislim da iskusniji mogu da potvrde da su različiti proizvođači davali (tokom istorije) različite strategije pri merenju nivoa, neki na hladno, neki na vruće. Mislim ovako nešto više ima značaj za pomenuto izvrtanje na postavu, ali i bez toga sa nevelikom (za praktičnu upotrebu) greškom možemo saznati preciznu potrošnju ako zabeležimo tačnu zapreminu ulivenog ulja + onu koju smo dodali prilikom trošenja, pa onda sve to uzmemo u obzir kada prilikom ispuštanja ulja izmerimo/zabeležimo tačnu zapreminu tog ispuštenog ulja.

Mislim da ipak usled ovog neki specijalni slučajevi mogu da se pomenu tj. da se izbegavaju. Na primer, ako prilikom izmene recimo zimi, servisno bure stoji negde gde je recimo -5 C, onda može da se desi serviseru da poprilično pretera nivo kod nekog auta koji ima veći kapacitet kartera od npr. 5 litara, u slučaju da insistira da dotera maksimum. Imam dobrog prijatelja mehaničara, sa višedecinijskim iskustvom koji kao đavo od krsta beži da narihta maksimum na šipki, gledajući da posle njegove intervencije nivo bude uvek na polovini između max i min.. Ne verujem da zna kvantitativno da izrazi koliko temperatura utiče ali ga je iskustvo naučilo da bude dalje od krajnjih granica.
                          Last edited by DS9; 21.04.2014, 10:41.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Originally posted by ragazzoni View Post
                            Visak i/ili libela (vinkla) ... i za auto (i za mene lično da se proverim kad "iziđem van libele (vinkle)"

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Ajd' i ozbiljno:
                              DS9 je već rekao u vezi koeficijenta širenja (kod ugljovodonika veći nego za vodu, kod nižih i više, ceo red veličine a za ulja nekoliko puta). Sve u svemu 5-10% je veća zapremina na "vruće" nego na hladno (bliže 5%, za tipičan slučaj 85 naspram 15°C).
                              Sa druge strane, ulje se nije slilo u karter pa se to taman kompenzuje (kako kod kog vozila, zato i treba pratiti uputstvo, ali i tu su stvari nedovoljno precizne, kao što smo videli).
                              Ne treba se time opterećivati.
                              Par mm dore-dole, nije od značaja.
                              Naročito ISPOD max. (pa ne treba insistirati na idealnom max.).
                              Nekih 5% iznad max. nije kritično ali kod dizela (naročito) je bolje da se ne ide "do kraja".

Comment

• ragazzoni
                                CBC Senator XXL
                                • 24.02.2009
                                • 774
                                • Obrenovac i okolina
                                • Opel Omega 2.0i-16v

Što se tiče količine min / max, kod motora se ide na maksimalnu količinu ulja prvenstveno zbog habanja i veka ulja(veća količina se sporije ''haba'' i obrnuto) i temperature istog. Što se tiče ispravnog podmazivanja, i kad je na minimumu ili ispod, motor će biti podmazan. Expendable, stvarno jeste problem da li se meri hladan ili vruć, ja sam nailazio da proizvođači preporučuju i jedno i drugo ili mudro izostave da li je hladan ili vruć. Po meni bi trebalo u hladnom stanju kad je dozvoljeno i otvaranje rashladnog sistema zbog eventualnog dolivanja.
                                ''Ovladajte TEHNIKOM, da ne bi ona ovladala VAMA!!''
                                Poslednja reč tehnike uvek je UPOMOĆ!!!

Comment

Working...
                                X