Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Prešlo se 8000 km sa famovim Fenix PSA Energy 5W-30.

Kako se auto sticajem okolnosti našao hitno u prijateljevoj radionici radi par sitnijih intervencija, slikao se i nivo ulja na mestu gde se vrši servis ovog auta. Ipak, ulje nije bilo zagrejano kao prethodnih par merenja, pa izgleda da se za zadnjih 1500 km potrošilo oko 0.3 L a što mislim da je ralno manje. Kako god, ako se nivo uporedi sa slikom od pre godinu dana kada je u motoru bio famov Fenix Premium 5W-40 (nakon 8000 km) http://s17.postimg.org/ad6xicodb/01112013357.jpg videće se da je nivo sličan. Time je prilično jasno da nema naglašeno veće potrošnje ulja sa ovakvim 5W-30. Ona je praktično na istom nivou kao i sa 5W-40, bilo totalovim bilo famovim, dakle u proseku od 0,1-0,3 L/1000 km, ili oko 1,5 L/10,000 km.

Nakon bitnijih servisnih intervencija čisto jer će C3 najverovatnije biti izložen dužem putu uskoro, odlučeno je da se na ovoj kilometraži ispusti, tačnije izvuče špricem oko 0,5 L ulja jer postoji mogućnost da to ulje kao uzorak završi u famovoj laboratoriji za ispitavanje naftnih derivata. Trebalo je samo naći pogodno tanje crevo i nešto veći špric pa je iz desetak puta izvučena dovoljna količina, a na drugoj slici je nivo nakon toga. Btw, za uzorak sam namerno izabrao belo litarsko pakovanje od famovog antifriza, koje je naravno više puta isprano demi vodom.

Pošto se sve dešavalo posle ponoći (prekjuče) jer smo i ja i moj prijatelj bili sasvim u cajtnotu - nije baš bilo vremena za bolje slike i cinculiranje, a inače tada još nisam bio odlučio da li ću da ispušteno ulje zamenim sa istom količinom svežeg, ili ću da ulijem celo novo pakovanje od litar. Sada sam već sasvim siguran da ću izabrati drugu varijantu, i da će se izmena sadašnjeg ulja (tj. mali servis) vršiti kada se potroši litar ulja tj nivo ponovo padne ispod druge prečke na šipki (odnosno u sistemu bude bilo oko 2.8 L ulja). Vrlo verovatno da će to biti na ukupnih oko 15000 km. Ako se to ne desi (što je malo verovatno) kada se ispuni 20,000 km - na toj kilometraži bi se sigurno menjalo. Na kraju krajeva, to je i propisani servisni interval za teške uslove eksploatacije za ovaj motor.

Btw, auto se danas vozi sa par deci iznad minimuma verovatno do sutra, a inače sam zadovoljan jer nema nikakvih bitnih promena u zvuku motora iako je nivo relativno nizak (kod 5W-40 čini mi se da sam donekle čuo razliku, na hladno). Takođe, sada sam definitivno siguran da je čak i ovo ulje sa svojom relativno niskom viskoznošću sasvim odgovarajuće za konkretni C3 bez obzira što ima koju (nepoznatu) stotinu hiljada km iza sebe. Jednostavno, način eksploatacije tog vozila i ne zahteva drugačije ulje (odnosno viskozitet) pa mu ovakvo izgleda sasvim prija. Inače hvala expandible za potvrdu u vezi toga, u jednom od prethodnih postova

Praktično isti zvuk motora neposredno nakon paljenja bez obzira da li je auto stajao preko noći ili koji minut - rekao bih da takođe ukazuje na to. Možda mi se to samo čini, a možda i imam dobar sluh.

Inače, sasvim neobavezno - to da je ulje korektno za ovaj c3 1.4 HDi i da možda ispoljava osobine za uštedu goriva, ukazala je npr. potrošnja goriva na jednoj deonici ibarske magistrale od 84 km, sa prosečnom brzinom 57 km/h i prosečnom potrošnjom 2.9 L/100 km, prema displeju board računara. Dakle, bez uključene klime i uz troje laganijih ljudi u autu. Sutradan je sa stotinak kg više tereta ostvareno pri povratku prosečna brzina 63 km/h i potrošnja 3.0 L. U donekle sličnim uslovima (tj isti ljudi u autu), nanjiži rezultat koji se ostvarivao kada je u motoru bilo 5W-40 je 3.2 L /100 km, a sa uključenom klimom 3.7 L/100 km.

Ako kojim slučajem nekima ovakve cifre za potrošnju goriva deluju nestvarno, mogu samo da kažem da je ibarska magistrala posebno do Valjeva - idealna za tako nešto u slučaju kada nema gužvi i kada se poštuju ograničenja brzina. Naravno, onima koji voze dizele do kubikaže 1.5 je ovako nešto prilično uobičajeno. Sorry za off, ali sam ovim hteo da kažem da aktuelno ulje bar do sada daje vrlo prihvatljive performanse ovakvom vozilu.

Takođe, ono je sasvim u skladu sa po svetu sve raširenijom "sportskom" disciplinom koju nazvaše eco-driving, a čija je suština što manja potrošnja goriva. U tom cilju, ekstremna rešenja kojima neki pribegavaju po svetu umeju da budu prilično začuđujuća (npr. uklanjanje spoljašnjih retrovizora radi povećavanja aerodinamičnosti, te korišćenje većih unutrašnjih retrovizora i dodatnih kamera).

Mislim, neko voli da igra tablić, a neko kontra-tablić. Neko sans, a neko betl.

Na žalost, sve smo primoraniji da nam niska potrošnja goriva ne bude sportsko uživanje, već ultimativni zahtev preživljavanja.
    Last edited by DS9; 03.09.2014, 10:03.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Sjajno! (kao i uvek)
      Prosto zavidim na onoj potrošnji ali (kako je navedeno) nije ostvarljiva u svim uslovima i vezana je za nisku prosečnu brzinu (doduše sigurnije je i na 84km nije od značaja ... pet minuta ranije uz 0,5l veću potrošnju i 10% veći rizik, makar još uvek bez kršenja pravila o prekoračenju brzine da ne pričamo, makar i malo je 10x veća potrošnja (za tu relaciju)).
      Lubrizol je objavio (radi već duže) rezultate testiranja lakotečljivih ulja gde se pokazuje da kod modernih motora ne štede samo gorivo već i motor.
      Veliki udarac na klasničan stav po ovom pitanju. Doduše, motori su prilagođeni tome (moderni). Mala senka na objektivnost jeste to što se njima isplati da više ljudi koristi moderna ulja (novi aditivi, manja konkurencija, veća zarada) ALI ne propisuju oni (iako učestvuju sa još bar 1000 firmi) nova ekološka pravila (koja forsiraju Mid i Low SAPS ulja) pa bi moglo da se kaže da je objektivnost na "pristojnom nivou".
      Ne stižem da objavim tekst o ovome na blogu pa eto sižea (apstrakta).
      Obavezno javite rezultate analize! 15000km je o.k. čak i za motor sa više stotina hiljada km u sebi.
      Motor je očigledno pogodan za put "do meseca (možda i nazad)" i nije mnogo žedan.
      Većina ove dve osobine stavlja na prvo mesto (uz troškove održavanja).

P.S.
      Veoma mi je drago da se FAM tako dobro drži ... iako nema razloga da ne bude uporediv sa Total-om, lepo je to (makar samo po potrošnji) da i u praksi ispadne tako.
      Očekujem i dobre rezultate analize ulja ali da ih prvo vidimo pa komentar.
      Last edited by expendable; 03.09.2014, 14:33.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Hvala Stalker, vrlo.

Što se rezultata analiza tiče - huh, mislim da ćemo pričekati.
        Naime, da plaćam tu analizu verovatno bih uzorak odneo u neku nezavisnu laboratoriju. Ovako, predstavniku fama rekoh da je psa-ov 1.4 HDi, tj DV4TD naveden kao testni motor za neke ACEA testove (doduše u najaktuelnijim sekvencama je zamenjen sa DV6C), pa da eventualno može da bude zanimljivo (njima) ako im priložim uzorak.

Što znači da nisam siguran da ću dobiti tačne rezultate ako one ne idu u prilog famu. A nisam siguran ni da ću uopšte dobiti nekakve (pisane) rezultate. Kako god, uzorak sam planirao da im dam prvenstveno da bi oni (možda) eventualno iz njega nešto zaključili, a informacije za mene su sekundarne (mislim, meni važno da C3 ide, malo troši, i još da ne daje neke bitne znake da treba da se planira generalka uskoro)
        Možda se u vezi toga sticajem okolnosti nađem i u Kruševcu, pa ako se to desi onda će verovatno na ovom forumu biti i insajderskih (bukvalno) slika, intervjua, i komentara.

Za takav redak slučaj sam već spremio govor nekom od odgovornih. On će biti u sledećem smislu:
        "Sve što mislim da objavim na internetu - neću učiniti bez prethodne vaše autorizacije"

Nije objektivn? Pa i nije baš (sasvim). Al` nisu takvi ni Mobil, nit`BP, nit`... Total...

Da lažem neću, al`da prećutim umem. Laž bi bila kada bih se za poslednje kleo suprotno.

Kratka suština:
        Kada/ako budem sam plaćao analizu ulja - onda ću je objaviti bez ičiije konsultacije. Ovako, u suprotnom - mislim da ne bi bilo korektno. Posebno kad se ionako radi o slamki međ` vihorove. A i naša je, jedva.

Idemo dalje.

Comment

• Dora
          Nadzornik!!!
          • 24.10.2004
          • 17451
          • Novi Sad
          • FIAT

Ako imate želju da izdvojite ove dobre poruke u jednu neku novu temu, dajte mi naslov te nove teme i brojeve poruka ili strana. Može i iz drugih tema da se izdvoji ako je celina.
          Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Hvala na ponudi g. Dora. Dobra primedba!
            Ajd' malo da razmislimo (i usaglasimo se ... koliko-toliko).
            Pozdrav!
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Ja Dori poslah pp - a suština je da kako (god) iskusniji na ovom forumu odluče, mogu da računaju da sam se složio konsenzusom.

E da, nemam pojma zašto su nepristupačne slike sa mog prethodnog posta. Izgleda da ima veze sa samim tinypic.com
              An HTTP error occurred while getting...

EDIT 15:25 Sada je sve u redu sa slikama, hvala za donju napomenu
              Last edited by DS9; 04.09.2014, 15:29.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Kako Dora odluči i ja se slažem (unapred)!
                Što se slika tiče ... ne pratiš nove mogućnosti formuma - prikači sliku direktno sa HDD-a i nema problema!

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

Taman sam mislio da otvorim novo pakovanje ulja da bih dopunio pun litar jer je oko 0,6 L uzeto za uzorak, ali kada sam se našao na mestu koje je sasvim ravno ukapirao sam da sam jedino poneo otvoreno pakovanje u kome je ostalo pola litra od prošle izmene. Pošto čuvam i prazne plastične boce (da bi ih vratio proizvođaču kada budem uzimao novo ulje) i iz njih sam prethodno iscedio šta je imalo, možda maksimalno 0,1 L pa sam sve đuture ulio u motor. Motor je bio prilično zagrejan jer se tog dana dosta vozilo po gradu, a slikano je nakon desetak minuta od sipanja. Kada sam video koliki je nivo onda mi beše žao da posle otvaram novo pakovanje da bih narihtao maksimum, pa ono sada ide gepek.

U sledećih desetak dana C3 če biti izložen putu do Grčke i natrag pa će to biti prilika da se vidi koliko se troši ulje kada su brzine nešto veče. Osim toga, koristiće se bar do Đevđelije novi NIS (pančevački) dizel Ultra D,

Idemo dalje.

kilometraža 146200
                  Last edited by DS9; 07.09.2014, 21:45.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Pametno! (ne otvarati novi litar)
                    Ovde samo napomena (više zbog drugih, da ne ispadne da nešto "popujem" a DS9 to vrlo dobro zna):
                    Ulje zaista treba dolivati u zagrejan (bar mlak) motor, ali treba paziti da to budu "porcije" od po par dl a ne ceo litar u zagrejan motor!
                    Razni motori su različito osetljivi ali temperaturni šok, je izvestan pa je bolje ne "čačkati mečku".
                    I da ... da vidimo taj "ultra D" na delu (već se vijori zastava na pumpi neko vreme ...).
                    Krajnje je vreme bilo da (i) NIS izbaci dodatno aditivirano gorivo na tržište! (već je bilo reči o Lukoil-u i pominjan je OMV).
                    Eventualno još 1dl manje (?!).

Comment

• tomamega
                      CBC Senator XXL
                      • 19.03.2009
                      • 715
                      • Beograd / Crna burma, prim. prev.
                      • Citroen C4, 1.6 Hdi, 110ks

Kada dolivam ulje, uglavnom to činim kada vidim da je bar nekoliko crta ispod max, ali iznad polovine izkedju min i max. Što znači da uvek dosipam barem 200-300ml ulja. I to činim kada je motor hladan. Nisam znao da treba dolivati na zagrejan ili mlak motor.

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

Hvala Stalker.

Ako se uporede poslednjih par slika nivoa sa mojim komentarima u vezi količina - videće sa ima odstupanja, otprilike 0,1 do 0,3 L. To definitivno pokazuje da ako se baš dobro niste potrudili da izmerite ulivenu količinu ulja - da ćete teško dobiti precizniju meru potrošnje. Zbog toga, ako imate namere za ovakvim "cinculiranjem" ne gine vam menzura (npr. od 0.5 L) kako je koji post ranije savetovao expendable. Ja sam ga inače poslušao, pa sam počeo da treniram i sportsku disciplinu koja bi mogla da se nazove "U kom supermarketu su najpreciznije a najjeftine menzure za domaćinstvo"
                        (ovo poslednje beše školski predmet koju je omladina pre tridesetak godina zvala - dosađinstvo)

Za preciznost će da bude donekle povuci/potegni (doduše lako će da se uporedi kada se nalije iz neke staklene laboratorijske) al` bar za jeftinoću nema brige - jer sam našao providnu od 0,5 L u maksiju za 90 din, i jednu mutnjikavu (al` ima izlivene brojeve) od 1 L za oko 130 din
                        Pa. u sledećioj izmeni ću preciznije da merim. Ipak, sada je ulje u motoru C3ojke sa pređemih 8000 km - tek na polovini. Potrošnja ulja 0.6-0.8 L

Idemo dalje

Stalker ono reče za slučaj prvenstveno da se ne bi sipalo hladno ulje u vruć motor, a kada je sve hladno onda baš nema brige. Inače na mlak motor sam ja sipao jer kako u prethodnim postovima navedoh - citroenova uputstva nas (tj i tebe pošto voziš 1.6 HDi) teraju da se merenje nivoa izvrši na menja/više zagrejan motor, jer navode da period čekanja od gašenja motora može da bude najmanje 10,15 ili 30 minuta. Naravno, da se radi o nijansama a prethodno smo naveli da nemaju preveliki praktični značaj osim naravno ako se poprilično nije otišlo ispod ili iznad crte.
                        Last edited by DS9; 08.09.2014, 00:21.

Comment

• PPZ
                          CBC Veteran
                          • 31.01.2009
                          • 167
                          • Atina, Grcka

Ja se bas ne bih slozio sa tim da dolivanje ulja koje je "hladno" (na sobnoj temperaturi) skodi zagrejanom motoru.
                          Imajte na umu da se ulje sipa u glavu motora odakle se sliva posebnim kanalima u karter, i da se na svom putu dobro zagreje tako da nema bojazni od temperaturnog soka.
                          Voleo bih neko objasnjenje za ovu tvrdnju kao i objasnjenje sta se to moze ostetiti sipanjem nezagrejanog ulja u zagrejan motor.
                          Kad bi pricali o ekstremnim temperaturama, da je ulje na temperaturi -10, -15 stepeni a motor zagrejan na radnu temperaturu razumeo bih.
                          Ovo mi zvuci prilicno kao neosnovana tvrdnja.
                          I ja kao i tomamega sipam-dosipam ulje na motor koji je samo zagrejan, ne na radnoj temperaturi, ali me sad kopka koji su razlozi za ovu tvrdnju, hladno ulje na zagrejan motor - NE.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

DAKLE ne radi se o DOSIPAVANJU uopšte NEGO SAMO VEĆIH KOLIČINA ODJEDNOM.

Uf! Mislio sam da je jasno ali ajd' ponovo (restart):
                            Ulje se može doliti u motor u sva tri "temperaturna stanja" motora: hladno, mlako i toplo (radna temp.).
                            Na hladno je jasno, sipate pre paljenja, ono će se izmešati u karteru (ako ne palite odmah motor) a ako odmah posle upalite motor, izmešaće se još brže (nekoliko sekundi će biti "dvofazno").
                            Ulje se najbrže i najbolje izmeša na "mlako" (cca. 50-60°C) ... tako se ulja i prave. Uostalom ovo je najbliže uslovima 15-tak min. po gašenju motora kada se kod većine (modernih) motora (automobila) i proverava nivo. Može biti i viša temp. ako je motor dobro zagrejan (ne samo rashladna tečnost nego i ulje), pa primeniti sledeći slučaj (sa manje opreza).
                            Kada je motor (dobro) zagrejan i ulje je na 80°C (radna temp. uglavnom) ili više, može se dosuti ulje (mada je već pitanje koliko ... osim ako ste pre toga proverili nivo pa hoćete da dolijete ulje u zagrejan motor).
                            Dolivanje velikih količina u zagrejan motor je loše iz (najmanje dva razloga): već ste trebali da stignete makar do min. na hladno (ako ste proveravali nivo) pre nego što ste zagrejali motor pa nema potrebe sunuti ceo litar a naročito ne više od toga.
                            Drugo: mogućnost temperaturnog šoka koja na prvi pogled nije izvesna. Ovo zavisi i od konstrukcije motora, koliko ulja ima u karteru (nije isto 6 ili 8 litara i 3 kada dosuti litar pola od onih 2 u motoru).
                            Ova mera opreza se i meni činila preteranom ALI jeste opšta jer ulje može biti i temp. ispod nule (zimi) a i ako je na sobnoj neki motori to ne podnose baš najbolje.
                            Da skratim priču: ULJU neće ništa faliti ALI je ovo preporuka nekih proizvođača motora!! (nisam ja izmislio) pa je bolje pitati njih (zašto i kako).
                            Dakle: u slučaju da se treba doliti veća količina ulja (litar ili više) u vruć motor, to treba uraditi iz nekoliko puta (po par dl).
                            Objašnjenje je baš "temperaturni šokovi" koji ne prijaju motoru!
                            Možda ne treba uopštavati ALI je svakako dobra preporuka, naročito gde je ukupna količina ulja manja od 3,5 litara (pa je litar veliki udeo na 2,5) i gde to proizvođač naglašava ... ne vidim da je loše i kod ostalih (ako ste već došli da morate doliti veću količinu ulja, 10 minuta gore dole, nije od značaja ... ili možda jeste?!). Verovatno je uzeto u obzir najgora varijanta (veliki odnos i velika razlika u temp., ulje u prtljažniku koje ima -20) i verovatno je bilo slučajeva u praksi koji su doveli do oštećenja motora (zašto bi inače naglašavali tako nešto?!).

Ne mogu se setiti o kom automobilu se tačno radi ali kada stignem (da nađem) navešću i to.
                            Mislio sam da je dobra mera opreza (makar i ako nije neophodna) za sve (zato sam i naveo "čačkanje mečke") jer ako igde postoji preporuka proizvođača onda je valjda dovoljno?! (verovatno da nije).

Što se mene tiče ... meni svejedno. Nemam čvrst stav po ovom pitanju. Deluje (zaista) kao preterana (opšta) preporuka ali ne vidim nijedan razlog da se tako ne postupa.
                            Naravno da nećete čekati da se motor ohladi da bi nastavili put (recimo, upalila se lampica za ulje, posle 5 min. utvrdili ste da nedostaje ulja, daleko je ispod min. nivoa) ali čemu sunuti litar u vreo motor ... sipati par dl, pa tako 2-3 puta, uy eventualno jedno paljenje motora na kratko tokom procedure (nećete na otvorenom putu baš cinculirati nivo) neće vam oduzeti više od par minuta.
                            Last edited by expendable; 08.09.2014, 10:25.

Comment

• PPZ
                              CBC Veteran
                              • 31.01.2009
                              • 167
                              • Atina, Grcka

Ma ne zelim da zvucim kao neverni Toma, ja sam shvatio da je dosipanje hladnog ulja na vruc motor lose PO ULJE, ali sam iz opreza pokrio i opciju ostecenja motora.
                              Ako bi bilo negativnih efekata mesanja dva ulja razlicitih temperatura onda bi to svakako trebalo znati, pogotovu sto nekad nemamo izbora.
                              Na primer, desilo mi se da stanem na benzinsku pumpu 500km udaljenu i ustanovim da treba da dolijem ulje, i to drasticno, recimo 1.5l (ulje na minimumu, treba doliti do maksimuma).Ako bi mesanje hladnog i vrelog ulja promenilo nesro u sastavu ulja to svakako ne bi bilo dobro za motor.

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Odustao sam, ali ostalo je u špajzu:

Originally posted by DS9 View Post
                                ... Ipak, ulje nije bilo zagrejano kao prethodnih par merenja, pa izgleda da se za zadnjih 1500 km potrošilo oko 0.3 L a što mislim da je realno manje... Ona je praktično na istom nivou kao i sa 5W-40, bilo totalovim bilo famovim, dakle u proseku od 0,1-0,3 L/1000 km, ili oko 1,5 L/10,000 km.
                                Bez ikakve zle namere, nekoliko primedbi:
                                - Ne meri se na zagrejanom motoru, ako se žele validni podaci o čemu je bilo pisano.
                                - Prosek ne može biti rastezljiv (1-3 dl), a ovako, prosek bi bio 0.2 L/1000, ili 2 L/10000.
                                A sad o dolivanju:
                                I ja, redovno proveravam nivo ulja, isključivo na hladnom motoru! Znači, nakon više sati stajanja. Najčešće, nakon prespavane noći! Po potrebi, ako se približi MIN, dolijem i obavezno sačekam nekoliko minuta (5-10), da "slegne" pre starta motora.

U zagrejan motor, sipa se prilikom zamene ulja iz razumljivih razloga! Ipak, svaki servis će sačekati, ako je motor zagrejan na radnu temperaturu, da se malo o`ladi.
                                Da se radnik ne bi opekao!

Ne vidim mogućnost, da se mešanjem vrućeg (rabljenog) ulja sa hladnim, svežim (neupotrebljavanim) ulje pokvari usled razlike u temperaturi. A, činjenica je, da se kvare karakteristike svežeg ulja, mešanjem sa rabljenim, u izvesnoj meri - degradiranim!

Comment

Working...
                                X