Koliki vam je ... nivo ulja u motoru?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • DS9
    CBC Senator
    • 27.10.2011
    • 280
    • Beograd

Originally posted by expendable View Post
    Jako dobre analize. Naravno, postoji izvesna tolerancija u proizvodnji (bar ±5% za viskoznost, recimo, ali i za druge osobine).
    Pravo je pitanje ("al' bi bilo mnogo za "te" pare) da li je povezano sa konkretnom šaržom (na osnovu datuma punjenja na boci).
    Ovo bi u FAM-u mogli sigurno da urade (ako platiš i ručak, i ako već nije urađeno).
    No i bez toga je više nego dovoljno (upoređenje sa novim istim, proizvedenim u različito vreme).

Tumačenje rezultata je za laboratoriju o.k. (takvi su svi koje sam video, često i sa manje detalja, rečenica-dve, ostalo je za "primenaša").
    Fizičko-hemijske osobine se praktično nisu promenile (viskoznost) što je dokaz ne samo da je ulje dobro nego i motor.
    TBN vrednost od 4,7 ukazuje na to da se sa uljem moglo još (nagađanje je koliko, bar još 50% km, verovatno i svih 15000km). Pri ovome sam uzeo u obzir i jako dobar (nizak) rezultat za TAN.
    Pola TBN-a je dobar faktor sigurnosti ali je moguće i više od toga, bar dok je razlika TBN i TAN (što je verovatno ostalo slično novom ulju) nekih 1,5 do 2 (za vrednost 2 se svodi na prvo navedeno, dakle "pola TBN-a").
    FTIR rezultate ne bih detaljno analizirao (a i više bih voleo da vidim spektar, ovako mi i nije zanimljivo).
    Nema vode, nema goriva (moglo je da se doda da (verovatno) nema ni antifriza, što je poseban rezultat, za "glikol", ovde nije dat).
    (jedinica A/mm je verovatno usklađena sa uobičajenim, jer nije "apsolutna". Po vrednostima sam ubeđen da jeste)
    Čađ se obično daje u % ali može i ovako (viđao sam oba). Vrednost je vrlo dobra jer se uzima da je sve ispod 0,70 dobar rezultat (nisam rekao 0,7 da ne ispadne kao u vicu da je 24 veće od 7, kao što je 0,17% više od 0,5% kod pandura).
    NItracija i sulfatacija su daleko ispod 1,0.
    ZnDTP ima negativnu vrednost jer se računa koliko se smanjio udeo, dakle trošenje istog (u ovim jedinicama dopušteno je do -1.0).
    Doduše to je uobičajen rezultat (nisam se nagledao onih preko 0.1).
    Sve FTIR analize dopuštaju bar duplo (i više) veću kilometražu sa istim uljem.
    Sadržaj metala:
    Fe je ispod 10ppm, više nego dobro (dopušeno 50ppm po najstrožijim kriterijumima 20). Ukazuje na habanje delova koji sadrže železo (od čelika).
    Ostali elementi (fosfor i sumpor nisu metali, ali ih i drugi daju tako u analizama, ovo više kao kuriozitet nego kritika) su o.k.
    To ne mogu da tumačim jer nemam analizu novog ulja (te šarže ili makar novog). Liči kao da "nisu makli" (konc. odgovara novom ulju).
    U krajnjem slučaju za Zn bar znamo da nije mnogo različit (pad od tek par %) u odnosu na novo ulje.
    Ca je uobičajen rezultat. P i S su u skladu sa "Mid-SAPS". Jedino je čudan rezultat za cink (nešto viši od očekivanog, doduše u skladu sa "manje od 1,2% ZnDTP). Uostalom, podsećam da postoje više vrsta ZnDTP-a pa bi dalji komentar bio puko nagađanje.
    U svakom sluaju i ovo je sjajno.

Sve u svemu odlične analize. Idealan interval zamene se ne može reći na osnovu jedne analize (nedostaje brzina pada TBN, koja nije linearna u odnosu na pređene km, obično liči na ln(1/x) ... donekle)
    Lično bih se "usudio" da sa istim u sličnim uslovima odvezem 15000km ("ko od šale") a baš za 20 hiljada (za noviji motor bez razmišljanja) te možda mnogo. Menjati ulje na godinu dana je idealno (nekih 12000km je "101%" sigurno).

P.S.
    Nema ovde "čini mi se". Crno na belo: "ULJE JE VRHUNSKOG (i zahtevanog) KVALITETA".
    Ko neće da prihvati, ne mora. Primedbe da je rađeno u FAM-u, da je samo jedna analilza i sl. jesu zasnovane, ALI po čemu (bez ijedne) tvrditi da je ulje X bolje od FAM-a? To je već mišljenje, a svako ima svoje (i subjektivno je).
    Zaključak: "domaće a svetsko".
    Dole su analize ulja iz mog motora na osnovu kojih je expendable dao komentar za 8000 km, a danas je stigla i analiza istog uzorka koji sam sačuvao (stajao je u flaši i više od 6 meseci) nakon što je ulje zamenjeno nakon 15000 km.

Znam da će expendable dati vrlo korisne komentare.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Vrlo kratko:
      Ulje je (naravno) dokazalo da je svetska klasa. Ipak, (kao što piše i na analizi) NIJE više za dalju upotrebu.
      Pre svega zbog skoro izjednačenih vrednosti baznog i kiselinskog broja. Udenuto je i "isceđeno" do maksimuma (razlika od 0,1 je taman da je nema).
      Ostale analize su solidne i skoro da nisu mrdnule od prethodnih (na 8000km).
      To je ono što (odavno) pričam, pad (npr. baznog broja) NIJE linearan.
      "Nitracija" i "oksidacija" su vrlo malo promenjene ali sulfatacija je bitno porasla (i sa njom i TAN).
      Osim toga i količina čađi je bitno veća i to takođe ukazuje da je ulju blizu kraj.

U svakom slučaju, 15000km je baš nategnuto i mislim da bi (kao što je gore dobro pretpostavljeno) 12000km bio idealan interval zamene.

Ovo je više nego dobro jer (kao što znamo) uslovi eksploatacije pretpostavljaju kratke gradske relacije i više gradske vožnje (naročito zimi a zimske su posebno opterećenje za ulje) te onih 15000km predstavlja blizu (ili oko) 600rh!!
      Dakle, 500rh je (osim 12000km) takođe dobar reper za obaveznu zamenu.
      Ulje u principu ne bi ni trebalo da se koristi više od 350 (ili 400) rh, ali kao što znamo izvesna količina svežeg ulja je dolivena pa je to omogućilo da se dogura do izuzetno (zapravo) dugog intervala zamene.
      Temperatura stinjavanja od -42°C bi svuda nešto značila ali kod nas slabo. Po meni je FAM ACEA C2 ulje dokazalo da je nivo kvaliteta svetskih brendova.
      No, nama je sve drugo "bolje" ... često (na žalost) jeste ali u konkretnom slučaju (očigledno) NIJE.

P.S.
      Analize takođe pokazuju da je motor u solidnom stanju (habanje je izuzetno malo, Fe ispod 10ppm ... za dizel izuzetan rezultat). Uf, nešto sad ne mogu da učitam, ne znam ima li olova i koliko ali čini mi se da je svih "wear" metala (povezanih sa habanjem) jako malo.
      Pohvalno za ulje je i to da je "potrošnja" aditiva iz ulja jako mala ("additive depletion"), praktično na vrhunskom nivou (uzeo sam u obzir da kratke gradske relacije doprinose boljem rezultatu ali i dalje je to vrlo dobro).
      Last edited by expendable; 25.01.2016, 16:02.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
        CBC Senator
        • 27.10.2011
        • 280
        • Beograd

Šta više reći osim hvala posle ovakve opservacije.

Inače čisto zbog teme i prethodnih slika - pređeno sledećih 1000 km, ukupno 11000 km, radnih sati 380, i može se konstatovati da je uz niske temperature sa nešto osveženim uljem zanemariva potrošnja ulja (mada eventualno može da ima veze i nešto viša temperatura ulja prilikom merenja). Sve u svemu trewnutna potrošnja ulja je oko 1,2 L.

Kada se uzmu u obzir rezultati izveštaja, uskoro pada i nova izmena. U tu svrhu sam već nabavio kruševačka maziva pred novu godine, što mu je došlo kao novogišnji paket koji je poprilično koštao. Osim ulja su tu i mazivne đžidža-bidže (npr. mast sa WS2, ili aditiv za motorna ulja sa istom supstancom, što je za posebnu temu) koje su završile kao pokloni prijateljima. Servisni kalendar koji dobih uzgred i nije baš za javnost, a naravno da će završiti u prijateljevoj radionici koji je i najzaslužniji što ova C3ojka i dalje taljiga.

Ostalo mi je još da nabavim fradov filter ulja pod kataloškim brojem 27.44.41/10 i onda sam sasvim spreman za mali servis.
        Last edited by DS9; 30.01.2016, 10:28.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

"Servisni kalendar koji dobih uzgred i nije baš za javnost" ... možda i jeste (bar deo) u rubrici "hottest of the day".
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• DS9
            CBC Senator
            • 27.10.2011
            • 280
            • Beograd

Sticajem okolnosti, kalendar čak nisam uspeo ni da pregledam, osim da bacim pogled na Januar koji beše izuzetan. Kad budu počele tropske vrućine po Beogradu mislim da ću imati fotografiju za pomenuti rubriku, sa sve meračem vrelog ulja

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Prošlo je gotovo tačno godinu dana (15 dana manje) od posednje promene i kako su analize pokazale da nije baš uputno terati više ovaj gradski auto pristupilo se novoj izmeni ulja u filtera. Dakle, u prošlom intervalu se ulje teralo čitavih oko 520 radnih sati, a sada se izmena radi na nekih 430 sati, odnosno pređenih 12250 km.

Ukupna potrošnja ulja mu dođe 1,5 L za taj period i to se održava praktično na istom nivou sve četiri izmene. Inače je konstatovano vlaženje ulja koje se najverovatnije sliva sa vrha kartera usled propuštanja njegovog dihtunga, pa ako ne bude bilo potrebe za ranijom intervencijom najverovatnije će se u sledećoj izmeni on skinuti i predihtovati. Zbog toga je moguće da je sama potrošnja/sagorevanje ulja od strane motora na nižem novou. Sve u svemu nije previše alarmantno a našusplehu nema tragova ulja. Ipak, sasvim je moguće da je upotreba ovog tanjeg ulja doprinela tome i tako nešto sam i očekivao.

Nivo ulja pre ispuštanja

Pošto sam odlučio da se malo igram iako je moj prijatelj skeptičan prema svakoj nestandardnoj metodi - prvo se pristupilo uzimanju uzorka za eventualno sledeću analizu ulja zako što se gumeno crevo kroz vođicu/kanal merača ulja spuštalo u karter i ulja izvlačilo špricom (kao i prošli put). Izvučeno je nekih 0,3 L ulja i sipano u praznu ambalažu

Zatim se pristupilo upotrebi ispirača motora.

Iako je u prethodnim izmenama izbor ulja bio takav upravo da se izbegne potreba za ovakvim ispiranjem - jednostavno sam hteo da i to probam. Razmišljajući ovih dana o tome, setih se kako mi je prijatelj ispičao da je imao komšiju koji je motorno ulje dolivao kroz kanal merača ulja - pa mi pade na pamet da ispirač sipam direktno u karter umesto da sa njim sperem ulje oko bregaste jer mi se to čini logičnijim. Količiu od blizu 0,5 L ispirača nisam hteo u ceom volumenu da upotrebim jer verujem da je ona predviđena za veće zapremine kartera pa sam odlučio da se sipa 0,3 L

Btw, kada smo otvoroli konzervu, upitah prijatelja koji ima dobro iskustvo sa raznorasnim naftnim derivatima, na šta mu miriše, reče odma - ovo je čist petrolej. Sad, kakav mu je sastav odnosno da li ima kakve aditive je pitanje jer specifikacija i ne obiluje previše informacijama

Dakle 0,3 L je sipano kroz mali levak direktno u karter,

a zatim je motor radio na leru 3 minuta. Promenu u zvuku motora ne bih rekao da sam primetio, ali bi verujem ona bila primetna na višim obrtajima.

Motor je ugašen, pa se pristupilo uklanjanju starog filtera i ispuštanju papazjanije iz kartera. Nakon petnaestak minuta u lavoru je bilo nešto manje viskozne tečnosti ali takođe zift crne. To je preliveno u staro ambalažu

Malo smo ostavili da se kasnije slije pa se bolje vide gromuljice zgusnute gareži

malo detaljnije

Zatim se pristupilo montiranju novog filter, naravno FRAD.

Ulje je - jedno te isto. Odlučeno je da se prvo sipa 3 L (kapacitet kartera je 3,8 L)

a zatim još 0,5 L,

nakon čega je motor upaljen da radi koji minut a zatim ugašen da se premeri nivo. Dakle praktično je na vrhu

Ostalo je da se resetuje interval, pa on ponovo odbrojava od fabričkih 20000 km.

Idemo dalje, kilometraža 165608 km
              Last edited by DS9; 12.03.2016, 19:31.

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Nice! (Lepo).

Comment

• DS9
                  CBC Senator
                  • 27.10.2011
                  • 280
                  • Beograd

10x (fala)

Prilikom servisa su promenjeni i filter vazduha kao i filter dizela (koji se menja na 60,000 km). Ne bih da zagađujem ovu temu, ali ako dobijem potvrdu da je zgodno postaviti njihove slike (možda bi neko imao komentar) onda ću da nastavim.

Btw, na Avia pumpi u Birčaninovoj ulici (Beograd) sam bio iznenađen kada sam video da imaju nekoliko kvalitetnijih motornih ulja od FAM. Fenix Gold 0W-30 koji je verovatno njihovo najkvalitetnije ulje košta 900 din za 1 L.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

IMO, mislim da bi bilo korisno da se postave slike filtera vazduha i goriva.
                    Gold ... eh, koje ulje (npr. za VW motore sa 502.00 zahtevom, ili BMW sa LL-98, između ostalog) ... ima PAO baze više nego većina izvikanih ulja.
                    Prava dinja ... ali ovde se više preferiraju lepo upakovane (sa mašnicom), i naravno skuplje, pomije.

Comment

• DS9
                      CBC Senator
                      • 27.10.2011
                      • 280
                      • Beograd

Hvala, nisam siguran u eventualno ograničenje broja slika po postu, pa ću računati da će administracija to preurediti.

Dakle, filter goriva se menja na ovom modelu (što uglavnom važi za sve 1.4 i 1.6 HDi) na svakih 60000 km. Specifičnost je što filter sadrži i grejač dizela, koji se do određenog godišta skidao sa starog filtera i prenosio na novi, dok od određenog godišta (auta) svaki namenski filter ima grejač pa se sa starim filterom baca i grejač. Teoretski, ako je auto starijeg godišta pa mu se uzme filter za novije godište onda ne mora da se brine o tome.

Takođe, filter sadrži ležište senzora za prisustvo vode koji se obavezno prenosi sa starog filtera na novi filter - kod modela koji su iz fabrike izašli sa senzorom vode na ovom filteru. Neke (nezvanične) infrmacije kažu da se senzor ugrađivao na modele koji su predviđeni za tržište izvan EU tj. gde je (bilo) problematičnije gorivo.

Filter u svom donjem delu sadrži i izvod/zavrtanj kroz koji se ispušta eventualno prisutna voda (ako se senzor oglasi). Preporuka (PSA) je da se na svaki mali servis taj zavrtanj okrene i ispusti tečnost - kod modela koji nemaju senzor prisustva vode.

Cena ovog filtera nije manja od 30ak evra, odnosno oko 3500 din, a može biti i duplo veća ukoliko se uzimaju renomiraniji brendovi. Jasno je da tome najviše doprinosi grejač, a već sam napomenuo da postoje modeli takvog filtera koji dolaze bez grejača.

Dole je slika filtera sa citroenovog servisnog sajta. Pošto je auto novijeg (2006. restyle) godišta prikazan je filter sa grejačem koji se ne skida sa starog (već ga svaki filter sadrži)

Dole je izvod (ako se dobro sećam) Bosch kataloga rezervnih delova gde se prikazuje da se (za 1.4 HDi) može upotrebiti i filter koji ne sadrži grejač, ako se on skine sa starog filtera.

Sledi priča iz majstorske radionice

Nakon gotovo 50,000 km sam odlučio da promenim pomenuti filter. Odabran je FRAD čija je cena oko 3500 din.. Postojeći Filtron je pretpostavljam bio sasvim korektan, a fradov sam kupio prošle godine.

Kao što se vidi, fradov je izrađen od grublje plastike i mestimično ne izgleda uopšte fino.
                      Spoj između gornjeg i donjeg dela je vrlo grub. Levo na slici je izvod separatora vode čijim se odvrtanjem (klasično - suprotno kazaljke na satu) iispušta eventualno prisutna voda.

Preporuka je da se ovo čini na svaki mali servis odnosno 20,000 km (filter se menja na 60000 km). U sredini je ležište senzora vode - koji može da izostaje na nekim modelima, a inače se prilikom servisa premešta sa starog na novi filter (ukoliko vozilo poseduje senzor). Krajnje desno je konektor grejača dizela.

Ako se odvrne ispust za vodu - to izgleda ovako

Grejač dizela (odvrnut sa filtronovog filtera) izgleda ovako - inače jje na servisnoj slici obeležen pod B)

Na 20,000 bi trebalo isteći vodu iz donjeg dela filtera koji ima ulogu separatora vode. Prijatelj mi reče da nema šanse da tu zateknem vodu (i bio je u pravu), pa bi ovo verovatno trebalo činiti ukoliko senzor prijavi vodu ili kod onih koji nemaju senzor bude ozbiljnijih problema koji ukazuju na gorivo. Moguće eventualno da krupnija prljavština istaložena na dnu ode prilikom ove rabote.

Zatekli smo samo bistar dizel

A sad disekcija filtrona

Slabije se vidi, ali je dizel počeo da se pali i sagoreva uz beli dim. Mom prijatelju koji je baratao brusilicom to i nije nešto smetalo, valjda zato što ima iskustvo sa zapaljivim materijama.

Donji deo tj separator vode. Prljavština koja se vidi mislim da je od rada brusilicom.

Gornji deo kome je uklonjen filtarski materijal

Filtrirajući materijal. Donji deo je bitno prljaviji.

Čisto da se bolje vidi.

Ako C3 preživi sledećih pedesetak hiljada km, ili se ranije raspadne fradov filter - slede nove slike.
                      Last edited by DS9; 13.03.2016, 19:40.

Comment

• DS9
                        CBC Senator
                        • 27.10.2011
                        • 280
                        • Beograd

U okviru gore opisanih promena naravno da je izmenjen i filter vazduha. Prijatelj/majstor je mislio da je znatno duže na autu od 12000 km. U kućištu filtera vazduha nema ulja, ali se čini da prljavština potiče od njega. Primećeno je vlaženje ulja u oblasti kartera i majstor je gotovo siguran da je dihtung kartera popustio (a inače je u manjoj meri to konstatovano i prošli servis), Ne bi bilo čudo da je tečljivije ulje tome doprinelo al` nam je taj rizik poznat. Ukoliko bude značajnijeg gubitka ulja karter ćemo skinuti i predihtovati. U vezi filtera vazduha, nakon par hiljada kilometara ćemo proveriti koliko će biti prljav novi filter.

Last edited by DS9; 13.03.2016, 20:05.

Comment

• DS9
                          CBC Senator
                          • 27.10.2011
                          • 280
                          • Beograd

Prošlo je i više od godinu dana od prethodnog opisa, a sa gornjim uljem je pređeno 14000 km i gotovo identičan broj radnih sati odnosno 520 rh.
                          Potrošnja ulja je takva da se taj interval prelazi sa ukupno 4,5 L ulja pri čemu se na kraju intervala iz kartera (i vrlo malo iz filtera) ispusti 2,8-3 L ulja. Zapremina koja je predviđena da se ulije u motor je 3,75 L, ali sam vremenom ukapirao da mi je najzgodnije sipati 3,5 L i da ulje dolivam kada se se potroši oko 0,5 L.

Prilikom jedne od provere odnosno otvaranja poklopca za ulivanje ulja - obratiši pažnju na unutrašnjost, ustanovio sam oštećenje bregaste osovine. Kasnije sam ukapirao da se bregasta češće okrene tako da se to oštećenje ne vidi. Donje slike su iz maja 2016. a oštećenje nije lako slikati iz te pozicije, jer ga blic uglavnom previše rasvetli baš na mestu gde je oštećenje najizraženije, pa je to razlog što je dato više slika. Na prvi pogled izgleda kao da je u nekom momentu neki metalni deo zagrebao bregastu.

Naravno da mi je prvo palo na pamet kako je igranje sa tankim uljem u motoru nepoznate kilometraže (a najverovatnije 250-300k km) uslovilo ovo. Pokušavao sam da se setim šta je moglo biti uzrok osim dugotrajnog negativnog efekta ulja, ali se ne sećam nekih bitnih negativnih događaja. Motor radi korektno i ekonomično pa izgleda da to oštećenje i nema ikakav uticaj na njegov rad. Kada je ovo video čovek koji ima vrlo iskustva sa ovim 1,4 HDi motorima - reče da se uopšte ne brinem jer se nagledao takvih oštećenja i to po pravilu kod onih koji su prošli gomile kilometara.

Ostalo je da se situacija prati i kako stoje stvari nema bitne promene. Dole su slike iz januara 2017. nakon više od 10000 km od gornjih slika

Suprotna strana na kojoj nema izraženijeg oštećenja je na donjoj slici

Brend i tip ulja neću da menjam jer se ovaj gradski auto voza umereno uglavnom na kraćim relacijama uz povremene izlete i po neki duži put prilikom letovanja. Sa dakle potrošnjom oko 1,5 L ulja na oko 14000 km i korektnim zvukom motora još uvek neću ništa da menjam u smislu većeg viskoziteta ulja.

Ipak, i prilikom ranijih izmena je primećeno da je mestimično motor masniji nego što je bio - pa vrlo vreovatno da je tome više doprinelo korišćene ovakvog ulja. Kada bude značajnije potrebe nešto od dightunga/zaptivki će se promeniti.

Dole je uobičajen opis poslednje izmene ulja u aprilu - a sve pomenuto je već objavljeno na miliom mi srpskon nezavisnom forumu ljubitelja citroena tj. CFS.

U okviru popriličnih intervencija na C3ojci (otvaranje menjača. zamene termostata i rashladne tečnosti, pk kaisa) tj. posle njih, izvršena je i zamena filtera i motornog ulja nakon praktično 14000 km (520 radnih sati) dakle gotovo isto kao prethodnog puta,

Motor je od pre koju izmenu počeo da slini na više mesta (karter, glava...) što verovatno ima veze
                          i sa time da se upotrebljava tanje ulje, a u prethodnoj izmeni je upotrebljen i ispirač. Ipak, količina ulja koja je potrebna da se ulije kako bi se bezbedno prešlo 12000-15000 km ne prelazi 1 L tako da će se to rešavati kada postane izraženije.

Na lici se vidi kako ume da bude masno.

Pre ispuštanja, merač pokazuje da je u motoru nešto oko 2,8 L, što će se kasnije pokazati relativno tačnim.

Motor se malo zagrejao, pa se ispuštalo ulje. Pred kraj ispuštanja u mlazu ulja se može videti kako motorno ulje ume da se razvuče u tanku nit na čijem je kraju kapljica, a da se pri tome još neko kratko vreme ne prekine. Tako nešto i jeste osobina mašinskih maziva zbog kojih su ona između ostalog i sposobna da sačuvaju metal od brzog habanja.

Sa obzirom da je auto bio u radionici tokom uskršnjih praznika, a rašavali su se ozbiljniji problemi, u stalnom cajtnotu nije bilo vremena za zezanje. Ocedilo se ulje za petnaestak minuta, a deo starog od oko desetak procenata je ostao da se pomeša sa novim uljem. U odnosu na prethodnu izmenu sa ispiračem, sada je ostatak brzo obojio novo ulje.

Zamenjen je filter vazduha, iako prema planu održavanja za ovaj auto stoji da se on menja na 40,000 km.

Prvi put sam uspeo da nabavim pakovanje od 4 L ulja, prethodnih puta su bila isključivo litarska. Rok skladištenja je prema našim zakonima maksimalno 3 godine, a neotvorena pakovanja maziva realno mogu imati i duži rok. Ovo je proizvedeno u avgustu 2014.

Već sam više puta istakao, da će se ovo famovo ulje koristiti dokle god se u motoru nešto suštinski ne promeni. Za sada, niska potrošnja ulja i goriva sasvim favorizuju njegovu upotrebu.

Onima koji tek upadnu u temu - verovatno deluje čudno da se u motoru koji je prošao preko 250,000 - 300,000 km koristi ulje kao za sasvim nov motor. Suština priče je da se taj motor ne forsira bitno (klasičan gradski auto sa kojim se povremeno ide na par izleta godišnje i letovanje), a da i najaktuelnija citroenova dokumentacija (za baš ovaj motor bez obzira na njegovu starost) primarno preporučuje upotrebu maziva nižeg visoziteta. Na kraju krajeva upravo potrošnja ulja i goriva prikazuju da je za ovaj konkretni auto - takav izbor uglavnom optimalan.

Po servisnom uputstvu zapremina koja se uliva uključujući i filter ulja je 3.75 L, razlika između max i min 1.5 L. Pošto uvek zaostane deo starog ulja, vremenom sam ukapirao da mi je najzgodnije uliti 3,5 L, jer će i tako biti dostignut maksimum. Iz pakovanja je izliveno 0,5 L da bi se ulilo u već otvorenu litarsku ambalažu koja je zaostala iz prethodne izmene. Ostalih 3,5 L je uliveno u motor.

Auto nije bio sasvim ravan pa je donja slika nastala tek nedelju dana kasnije. U svakom slučaju je i sa 3,5 L dostignut maksimum, jer je zaostalo prilično starog ulja.

Još i da se resetuje interval.

Kasnije je iz lavora staro ulje preliveno u razne ambalaže pa se može videti da je sakupljeno nešto manje od tri litra. U famovom pakovanju se nalazi odvojen uzorak ulja koji će se eventualno poslati na laboratirijsku analizu. Takođe, čuva se i uzorak iz prošle godine.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Lepo. Nemam šta da dodam*, ostaje mi samo da uživam u serijalu.

* osim dve sitnice:
                            1. Možda je oštećenje postojalo i pre korišćenja "tankog" ulja ... u svakom slučaju posle 200k km ili više ... verovatno je česta pojava (i pitanje je da li bi primena 5W-40 ulja istu odložilo ili sprečilo).
                            2. Podržavam nastavak korišćenja Fenix Energy PSA ulja (ACEA C2). Ipak, (zbog novijih članova/čitaoca) da napomenem da bi Fenix Premium 5W-30 takođe bilo o.k. (5W-30, ACEA C3 ... 0,5-1% veća potrošnja goriva, nešto manja potrošnja ulja). 5W-40 bih izbegavao ("do sudnjeg dana").

Comment

• DS9
                              CBC Senator
                              • 27.10.2011
                              • 280
                              • Beograd

Hvala ti vrlo.

Originally posted by DS9 View Post
                              Kada je ovo video čovek koji ima vrlo iskustva sa ovim 1,4 HDi motorima - reče da se uopšte ne brinem jer se nagledao takvih oštećenja i to po pravilu kod onih koji su prošli gomile kilometara.
                              Inače, u ovom motoru se nakon kupovine polovnog auta u prvoj izmeni (a trenutno je šesta) već bućkalo totalovo Q9000 5W-40, a nakon toga i famov premium 5W-40 - rekao bih sasvim korektno.

Tehnička dokumentacija (najaktuelnija) Citroena eksplicitno dozvoljava upotrebu ulja (baš za ovaj motor) po normama ACEA A3/B4, i ACEA C1, C2, odnosno PSA normama B71 2300 B71 2312, B71 2290 i B71 2296. Ovo dole je tzv. Plan Održavanja konkretno moje c3ojke koji se može dobiti pristupom na servisnom citroenovom sajtu (po određenom VIN odnosno broju šasije).

Sledeće slike su izvodi iz najaktuelnijeg (januar 2017.) zbirnog dokumenta koji se bavi preporukama za motorno ulje svih citroena proizvedenih u poslednjih dvadesetak godina. Taj dokument nam je inače dat na uvid zahvalnošću jednog od servisera iz ovlašćenog servisa - i generalno je namenjen samo onima koji za više hiljada evra godišnje plaćaju puni pristup Citroen servisnom sajtu.

Posebna je zanimljivost da se za zemlje Evrope insistira na najmodernijim uljima (bez obzira na godište motora)

Može se videti u donjoj tabeli da pomenuta preporuka obuhvata zemlje Evrope samog severa do krajnjeg juga

a u ovoj ispod da se i za DV4TD (kodne oznake koja se više ne proizvodi) preporučuje najnovija PSA norma - bez obzira što motor nema DPF.

Last edited by DS9; 21.05.2017, 23:19.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

Da ... jasno je da (bar) 90% vlasnika koristi 10W-40 što je svakako o.k. ali je (baš) bedno (škrtarenje).
                                Za mnogo km (a motor u dobrom stanju, koji troši umereno ulja, kao ovaj o kome se radi) je 5W-40 PSA 2296 (baš i ... ali ...) idealno rešenje.
                                Ipak, uz svesnost da je 1l na 10k km sasvim o.k. i način upotrebe (koji je opisan) više je za 5W-30 (uostalom ni 5W-40 nije sprečilo ono malo oštećenje bregaste, najverovatnije). ACEA C3 je nešto kao optimizacija (između 2290 i 2296), ne pominje se nigde u Peugeot navodima ali je sigurno bolje nego 10W-40.
                                10W-40 doduše ima značaj u smislu smanjenja troškova, naročito ako se prelazi do 10.000km godišnje.
                                Btw, možda bi (ipak) menjanje ulja trebalo obavljati češće ... čak i 10.000km (350 rh u uslovima korišćenja, manje zbog prvog, više zbog drugog).

Comment

Working...
                                X