Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • drako
    CBC Član
    • 18.05.2011
    • 67
    • Kragujevac

Kako otkloniti probleme degadacije ulja

Juče je zamenjeno ulje, sipan je Motul Specific 504.00/507.00 i stavljen Hengst filter.
    Tokom prethodnih dana nije bilo nikakvih pojava, bez obzira na zahlađenje, da bi se juče ponovo pojavile kapi vode na čepu.
    Ulje je ispušteno vrelo, curilo je gotovo 45 min. kap po kap.
    Ono što mi se ne dopada, jutros kada sam upalio auto, čini mi se da motor štekće, odnosno čuje se blagi zveketav zvuk.Kada dam kontakt, upale se sve lampice, zatim za 3-4 s se pogase i kada startujem motor, jedino svetli lampica od akumulatora.
    Ova Škoda počinje polako da mi se gadi.

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

O.K.
      Da je dobro - baš i nije. No bar znamo da nije do maziva (ulja). Dobro je što ste Motul uzeli sa popustom (makar malo stariji mada nije strašno).
      Za zimu će vam dobro poslužiti.
      Kondenzacija je vezana za motor i malo tu pomoći ima. Ipak ne utiče značajno na trajnost motora (mada bi bez toga trajao bar 50% duže).
      Očigledno je da pređeni km (makar i pretežno van grada) uzimaju danak.
      Od sledeće zamene nemojte bacati pare već udri na 5W-40 pa što jeftinije (iako bi ACEA C3 trebalo da se gađa).
      Možda čak i 10W-40.
      Pitanje je kako bi uticalo na zvuk ventila, koji je kao i kod 1.4 VW benzinskog motora (tamo i više), čest problem.
      Obično ulja manje viskoznosti "leče" problem (logično je), naročito na niskim temperaturama. Ipak, kao što je diskusija u "horizontu" pokazala ima argumenata (i motora) za obratno.
      Kako se zvuk ventila pojavljuje sa "ređim" uljem, očigledno da mu 5/10W-40 od sledeće zamene ne gine.
      Sve u svemu, čuvajte živce! Još vas nije nigde ostavio, vuče dobro, ne troši mnogo (pa ni ulja, pratite potrošnju) ...
      Vozite malo oštrije i zapamtite - nije zlato sve što sija! (pa ni VW pa ni Motul).
      Najvažnije je naći pravi automobil i pravo ulje za njega. VW 504/507 ulja su sigurno najbolja za nov ili "noviji" automobil, e a šta je "noviji" ... teško je već reći.
      Najgore je što ovakve stvari ne bi trebalo očekivati na automobilu iz XXI veka, makar i kineskom (mislim na početak XXI veka, ne skorašnje vreme), makar i ruskom!
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drako
        CBC Član
        • 18.05.2011
        • 67
        • Kragujevac

Originally posted by expendable View Post
        O.K.
        Da je dobro - baš i nije. No bar znamo da nije do maziva (ulja). Dobro je što ste Motul uzeli sa popustom (makar malo stariji mada nije strašno).
        Za zimu će vam dobro poslužiti.
        Kondenzacija je vezana za motor i malo tu pomoći ima. Ipak ne utiče značajno na trajnost motora (mada bi bez toga trajao bar 50% duže).
        Uh, bio sam iznerviran zvukom motora, pa se nisam baš najbolje izrazio. Juče pre zamene je bilo malkice emulzije i par kapi vode na čepu. Nakon toga sam zamenio ulje i jutrošnji pregled nije pokazao nikakvu kondenzaciju, mada je još rano.
        Sada imam "umilan" štektavi zvuk nakon što auto odstoji par sati, u prvih minut i manje nakon startovanja. Posle vožnje, tokom koje je zvuk potpuno normalan, u okviru sat-dva auto pali bez ikakvih propratnih zvukova.
        VW i njegove "inačice" mi više nikada, dok sam živ, neće ući ni u najširi izbor automobila.
        Za mene je obično, precenjeno đubre.

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

O.K.
          Za nije zlato sve što sija Motul i nije baš dobar primer, više je da nije svemoguć.
          Zapravo NIJEDNO mazivo nije svemoguće i ne može (mnogo) popraviti loša konstrukciona rešenja motora.
          Malo ste se loše izrazili (neprecizno) pa sam pogrešno povezao problem sa 1.4 VW benzincem iz 2007.
          Ako ste bili na blogu znate o čemu pričam (jadni Dimitrija sa kupljenim, iz radnje, Seat-om).
          Dakle, kao i za maziva (mada manje bitno, jer se menja na 6-24 meseci) i kod automobila ne verujte baš svakom.
          Dobro se raspitajte za mane (svako ima neku) a ne vrline. Ne vodite se "zvučnim imenom".
          Osim TDI kod VW-a je prednost (pa i kod Škode) da manje gube u vrednosti sa godinama jer su "na glasu".
          Kad se za godinu-dve (ili kad god) umorite od VW-ovih mana, iskoristite tu činjenicu. Uz ono "VW motor, šta ćeš više!".
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drako
            CBC Član
            • 18.05.2011
            • 67
            • Kragujevac

Pretpostavljam da mislite na gospodina iz Crne Gore.
            Inače na blogu sam pod svojim krštenim imenom, prijavljen od preključe.
            Ništa, teraću ovako, pa ako ne bude kojim slučajem vode i emulzije na čepu ostaje mi da biram između mitraljeske paljbe pri jutarnjem paljenju ako ostavim u motoru 5w30 i eventualnih naslaga žućkaste boje ako naspem 5w40.
            A kako sam samo sanjao o ovom automobilu, godinama sam ga želeo.

Comment

• sw.brick
              CBC Senator XXL
              • 09.10.2004
              • 8141
              • Beograd, barajevo-zemun
              • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Originally posted by drako View Post
              Uh, bio sam iznerviran zvukom motora, pa se nisam baš najbolje izrazio. Juče pre zamene je bilo malkice emulzije i par kapi vode na čepu. Nakon toga sam zamenio ulje i jutrošnji pregled nije pokazao nikakvu kondenzaciju, mada je još rano.
              Sada imam "umilan" štektavi zvuk nakon što auto odstoji par sati, u prvih minut i manje nakon startovanja. Posle vožnje, tokom koje je zvuk potpuno normalan, u okviru sat-dva auto pali bez ikakvih propratnih zvukova.
              VW i njegove "inačice" mi više nikada, dok sam živ, neće ući ni u najširi izbor automobila.
              Za mene je obično, precenjeno đubre.
              Ja ne vidim problem, po opisu tipican tzv "piston slap" usled malo veceg zazora hladnog motora. Sve dok se ti zvukovi ne dogadjaju na radnoj temperaturi tj zagrejanom motoru nista ne treba raditi niti popravljati niti brinuti niti ima problema u radu motora.

Mozda je takva konstrukcija motora tj odabir alu legura sa takvim koeficijentima termicke ekspanzije i prosto je tako.
              A moze i da bude, ako je izuzetak od ponasanja tog tipa motora kod drugih, da je doslo do habanja klipova i cilindara usled predjene kilometraze. No oprez, to je jako jako retko moguce da se prvo pohaba donji deo klipa (koji udara u zid cilindra i pravi taj zveketavi zvuk) a da se to ne primeti pre toga po povecanoj potrosnji ulja usled pohabanosti karika.

A i kada se to desi, taj zveketavi zvuk obicno motor bez problema prelazi jos 200.000+ km do generalne.

Da ponovim, dok je samo pri hladnom startu takav zvuk, ja ne bih brinuo uz dalje redovne zamene ulja. Ionako ce motor verovatno nadziveti brave, kocnice, sedista, elektro podizace, VW original radio i sijaset drugih delova vozila po trajnosti.

VW nije firma koja obraca paznju na udobnost i kultivisanost rada motora, decenijama unazad su njihovi motori poznati po vribracijama i bucnosti u proseku a imaju i savrsenih (fantasticnih) benzinaca koji su milina za voziti po udobnosti rada.

Prosto kupovinom VWa se ne kupuje premijum konstrukcija, po pravilu.
              Jako puno ljudi VW nacin izrade vozila odgovara sto je ocigledno prodajom desetina miliona komada do sada i reputaciju koju VW ima iza sebe.

Sam VAG ima i visi nivo, Audi. Nekada je naoko spolja isti motor u Audiju i u VWu bio iznutra raziicit- sastavljen od komponenti razlicitih dobavljaca i razlicite kvalitativne kategorije (citati tolerancije izrade). Kako je danas nemam pojma.

Ovo cisto kao info da ne treba da brinete, svi ti zvuci su sastavni deo radnog zivota jednom motora i pokusajte da zaboravite tih prvih minut rada, recimo pustite radio pre paljenja motora.
              Malo sale ali zaista ako nema drugih simptoma bolesnog motora ne vidim razloga za brigu.
              volvo
              945 SE turbo lpg
              344 GL lpg

Comment

• drako
                CBC Član
                • 18.05.2011
                • 67
                • Kragujevac

Zahvaljujem Brick.
                Šta znam, izgleda da sam suviše očekivao od ovog auta.
                Da li je moguće da je ulje ipak retko te da se slije iz hidropodizača tokom stajanja automobila pa se ovaj klepetavi zvuk čuje sve dok ulje ne legne na svoje mesto.
                Pitam, jer se ovo pojavilo nakon izmene ulja i sipanja 5w30 ulja.
                I koliko to može da šteti, jer ne bih sada da ponovo vadim ulje i sipam 5w40.

Comment

• Franjo
                  Banovan
                  • 14.08.2009
                  • 2831
                  • Inđija - Beograd
                  • Renault megan II res

Čitam svaki post ove teme i svaki put se razočaram, jer ne nalazim, ono što sam očekivao! Mislim, da je problem u nespretno, (ili nesretno), i nejasno odabranom naslovu teme: problemi degradacije ulja su naširoko obrađeni u temi: koliki vam je...

Ovde se uglavnom radi o problemima sa motorima, koji su (moguće) nastali degradacijom ulja, ali iz odgovora na pitanja, zaključujem, da se u većini slučajeva radi o nečem drugom, tj. dotrajalosti motora, neodgovarajuće ulje, slabo održavanje i slično - sve što se obrađuje u drugoj temi, veoma stručno od strane stručnjaka, koji su pokrenuli i ovu temu, ali je po mom mišljenju otišla u out!

Da, u ovoj temi očekujem, kako rešiti probleme degradacije ulja raznim aditivima i pravim izborom ulja za konkretno vozilo, ali i to sam našao u pomenutoj temi o nivou ulja.

Comment

• expendable
                    CBC Senator XXL
                    • 04.11.2009
                    • 3662
                    • Bor

Hvala Franjo! Primedba je prilično na mestu.
                    Moram da priznam da nisam baš vredan da presložim postove.
                    Ipak, u ovom slučaju je početak bio O.K. jer je deo problema (definitivno) i u iberturi, čime je tema započeta (od Boost-a).

Drako, manje brini i uzmi da Brick-ovih 200k km od "zveketanja" nija baš ni tako malo (što će i Seat iz C.G. dokazati jer njemu zvekeću od prvog dana).

Malo smo odužili i prešli u off. Razumem vašu zabrinutost ali definitivno nije do ulja. Uzdati se u veći viskozitet ulja (koje će se više zadržati u hidropodizačima) vam je kao uzdati se u vrbov klin. Ulja manje viskoznosti makar brže dospevaju gde im je mesto.
                    Loš izbor ulja i neredovna zamena će sigurno skratiti vek motoru i obrnuto.
                    Većina "tekućih" problema sa motorima nije vezana za ulje niti se njime može rešiti.
                    Između zadovoljavajućeg i vrhunskog ulja razliku ćete primetiti tek nakon mnogo (recimo 100 hiljada) km.
                    Između nezadovoljavajućeg i zadovoljavajućeg mnogo ranije.
                    Razlike u zvuku motora (pa i potrošnji ulja) su normalne pri promeni viskoziteta.

Odštampajte Brick-ov post i stavite ga u kasetu automobila. Ili čitajte kao oče naš tri puta na dan bar dok ne zaboravite na probleme.
                    Razočaranje ili oduševljenje su vezane za emocije.
                    Zaista, pogledajte teme u drugim deovima foruma.
                    Ovde smo sve već rekli.

Franjo, ne kažem da niste u pravu, ali ne mogu da stignem (da presložim tematiku). Ipak je ovo forum a ne monografija.
                    Jedino ću se truditi da ubuduće usmerim diskusiju ili u pravu temu ili van "horizonta".
                    Za vaš gubitak vremena se izvinjavam ali šta da se radi. Koristite "naprednu pretragu" za pravi odgovor.

Jedino bih vas podsetio da je tema "degradacija ulja" zapala u totalni ćorsokak i bila pred zaključavanjem jer više meseci niko ništa nije post-ovao. Boost je zaista imao dobru volju da se to razreši u "stučnom kružoku" ali Ragazzoni i ja nismo bili na visini zadatka (zvanično: pri dovoljno vremena za to).

Suština je da se ibertura mora rešavati individualno za svaki tip motora (ili eventualno za sličan tip).
                    Post aditivima se malo postiže. Degradaciju je najjednostavnije rešiti korišćenjem ulja višeg kvaliteta od onoga što fabrika zahteva.
                    Specijalni sistemi (COT) nisu (lako) primenjivi na putničkim automobilima već su više za veća vozila.
                    Industrija nije zainteresovana da rešava propuste porizvođača motora (koji su u međuvremenu na novim tipovima motora to uglavnom rešili).
                    I to je uglavnom to.

Comment

• drako
                      CBC Član
                      • 18.05.2011
                      • 67
                      • Kragujevac

Kako otkloniti probleme degradacije ulja

Poštovani prijatelji,
                      izmena ulja nije dovela do promene po pitanju emulzije. Malopre sam pogledao i na čepu opet ima vodenih kapi i tragova emulzije, samo su sada žuto zelene boje.
                      Na drugu stranu, čini mi se da motor mirnije radi (subjektivno) a i štektavi zvuk se ne pojavljuje već 4-5 paljenja što jutarnjih, što večernjih.
                      Promeniću i čep i...
                      To je to. Neki problem definitivno postoji, ali ja sam više umoran u pokušaju da ga definišem i dižem ruke. Dok bude išao dobro je, kada stane videću šta ću.
                      Meni je ova tema puno značila.
                      Ako ništa drugo, bar se više ne širi nesnosan smrad iz uliva, a i naučio sam ponešto o uljima.
                      Hvala Expendable-u, Brick-u i svima koji su probali da pomognu a voleo bih da ova tema ostane jer će možda nekome pomoći.
                      U zdravlje i svako dobro.

Comment

• Franjo
                        Banovan
                        • 14.08.2009
                        • 2831
                        • Inđija - Beograd
                        • Renault megan II res

Odg: Kako otkloniti probleme degradacije ulja?

I ja se zahvaljujem poštovanim stručnjacima, da ih ne nabrajam poimenično, i moje izvinjenje gosp. Expendable-u, jer nisam imao nameru da kritikujem, sve do sada izneto na ove dve strane. Možda ne ćete verovati, ali upravo sam ponovo pročitao svaku reč ove teme, jer je veoma poučna. Puno korisnih saveta!

Iako za sada nemam nekih problema sa meganom II i aveom, oba u garantnom roku, uskoro ću se javiti (ako Bog da), sa pitanjima tipa: aditivi - da, ili ne. Upravo u vezi problema degradacije ulja, usporavaju li je i koja korist od njih. Na starijim vozilima sa iskušavao sigurno svima poznate ruske i druge, kao Liqui molly, čija upotreba bi trebala, da produži rok zamene, ali sam, radi sigurnosti, zamenu vršio nakon preporučene kilometraže.

Comment

• expendable
                          CBC Senator XXL
                          • 04.11.2009
                          • 3662
                          • Bor

Ma nema problema!
                          Prihvatam ja svaku zasnovanu kritiku. A svestan sam da su teme pomalo izmešane.
                          Izvolite sa pitanjima. Jedino ne obećavam da u toku dana mogu da odgovorim.
                          Inače za Aveo pre pitanja pročitajte tekst na Chevrolet Forumu Srbija. Nadam se da je već postavljen ili će biti postavljen sutra.
                          Uključio sam se i tamo (a kad ću da spavam i dišem još nisam razmišljao).
                          Inače, po pravilu prvi tekst zamolim administratora ili moderatora koji me je pozvao na forum da ga postavi i predstavi me.
                          Ne volim sam da se guram (u forume) a jedino sam kod Poljoinfo-a napravio izuzetak ali samo zbog CBC-a i teme o traktoria u "horizontu".
                          Tekst je o fluidima za Chevrolet Aveo (verovatno najbolje što sam dosad objavio, uopšte; da se ne hvalim ali vrlo sam zadovoljan tekstom mada me je koštao prilično radnih sati).
                          Pozdrav!

Comment

• Franjo
                            Banovan
                            • 14.08.2009
                            • 2831
                            • Inđija - Beograd
                            • Renault megan II res

Kao što napisah, ako Bog da, jer sam skoro mesec dana vezan za postelju, prvo na VMA, a sada kod kuće. Inače, u prošli petak, zet je izvršio treći servis na aveu sa pređenih 51 Kkm, a ja sam u maju na meganu II veliki servis na 136 Kkm. Rekli su mi, da je motor suv kao barut i u besprekornom stanju. Megan mi više od mesec dana leškari u garaži i niko ga ne pali, jer se nalazi u Inđiji. Tamo je i dokumentacija, koje ulje je sipano, ali verujem, da je to u redu, jer servis obavljam u renoovom servisu u Zemunu.

Pročitat ću Vaš tekst na chevrolet forumu, a o meganu, kad sredim zdravstvene i neke druge probleme. Jedan od njih je istekla važnost vozačke dozvole, jer me je na dan zakazanog lekarskog pregleda u Inđiji, hitna pomoć dovezla na VMA.

Hvala na odgovoru i kao što jednom napisah, uživam u čitanju Vašeg bloga i ostalih stručnih tekstova u temi "Koliki vam je...nivo ulja". Od svih stručnjaka ovog forumu i često se vraćam na te stranice, da bih "utvrdio gradivo". Pozdrav svima od deda Franja.

Comment

• expendable
                              CBC Senator XXL
                              • 04.11.2009
                              • 3662
                              • Bor

Tekst o fluidima za Aveo malo kasni sa objavom ali osvanuće ovih dana.
                              Ali zdravlje je najvažnije svima.
                              U tom smislu me je ratužilo to što trenutno niste dobro ali ako sam dobro shvatio stvar ide na bolje.
                              Želim vam brz oporavak i dobro zdravlje ubuduće!

Comment

• Franjo
                                Banovan
                                • 14.08.2009
                                • 2831
                                • Inđija - Beograd
                                • Renault megan II res

Hvala svima na lepim željama! Stanje u izvesnom smislu kreće nabolje. S nestrpljenjem očekujem najavljeni tekst.

Comment

Working...
                                X