Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Odg: Kako otkloniti probleme degradacije motornog ulja?

Aha, malo konkretnije. Inače bili smo tu "negde" osim što nismo imali "model" motora ispred nas.
    Uglavnom - nije strašno iako ne idealno.
    Castrol 5W40. Koji? Nemam ništa protiv (probaj i Castrol). Kako neko (davno) reče, Castrol je Castrol.
    Magnatec doduše nije bog zna šta. EDGE TD je verovatno ono što je čovek mislio (ako je već nešto posebno).
    Najbolji bi bio EDGE 5W40 (bez ikakvih dodatnih oznaka ali takvog kod nas nema, jedino da vam neko donese iz ... Engleske). Mislim da bi EDGE 0W40 (Sport) bio još bolji ali TD ... može, što da ne.
    Ako je Magnatec onda je "placebo" ... nije baš specijalno pravljen za VW. To je više zbog "onog" ACEA C3.
    EDGE su bar sintetička ulja ...
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• drako
      CBC Član
      • 18.05.2011
      • 67
      • Kragujevac

Pretpostavljam da je mislio na ovo:

Castrol Magnatec 5W-40 je potpuno sintetičko ulje koje, zahvaljujući formuli „Inteligentnih Molekula”, jamči stalnu zaštitu motora od trenutka paljenja.
      Magnatec s formulom „Inteligentnih Molekula” će se pobrinuti da vaš automobil duže ostane u savršenoj formi.

Klasa kvalitete: API SM/CF, ACEA A3/B3/B4, C3
      Specifikacije: MB 229.31, VW 502.00/505.00

SVOJSTVA:
      • To je potpuno sintetička tehnologija s formulom „Inteligentnih Molekula”
        Prilagođeno suvremenim motorima opremljenim turbo punjačima, intercoolerima, izravnim ubrizgavanjem goriva.
        Preporučamo također za najsuvremenije pogonske jedinice opremljene trostaznim katalizatorima.
        Mogućnost miješanja sa svim uljima koja ispunjavaju specifikacije API SH, SJ, SL, SM.

KORISTI:
      • Jamči zaštitu motora u kritičnoj fazi paljenja
      • Lijepi se za dijelove motora stvarajući trajni uljani film, aktivno štiteći kroz cijelo vrijeme rada motora
      • Posebno koristan u gradskoj vožnji.
      • Utječe na manju potrošnju goriva čak do 2,5 % u odnosu na konvencionalna ulja
      • Univerzalno ulje koje štiti motor na svim temperaturama, u svim uvjetima i za sve stilove vožnje
      • Učinkovita zaštita u trenutku paljenja na niskim temperaturama
      Međutim, sad kad bolje razmislim u ovlašćenom servisu su mi nudili SLX 5w40, koji nigde ne mogu da nađem na sajtu Castrola.
      Inače, ovaj majstor Castrol dobija iz Slovenije i ima sertifikat na kome piše Castrol Slovenija d.o.o.

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Znao sam da treba da vičem: "Živeo Kapitalizam!"

Ma nije to loše ulje, ali naveli se MARKETINŠKE navode proizvođača.

"Ala je lep ovaj svet ... "

Naravno, mnogo je bolje da popijete plavu tabletu nego crvenu. Zaboravite da su zvanične priče marketinga samo MATRIX i uživate. Nema agenta Smith-a da Vas mlati i briše patos sa vama. Ko zna ima li Nea da vas spase, itd.

Kasno je za mene (da mi je ova pamet a one godine):
        omladino - bežite od tehnike kao od pakla (to vam jedino može doneti). Bolji savet (za studiranje) nećete dobiti!! 1000%
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Ajd' i ozbiljno (ako se može ozbiljno, obzirom šta ljudi napisaše).
          Sve napisano je tako napisano da NE OBAVEZUJE. Ajd' dokažite da nešto nije (a još teže da jeste).
          Castrol je vrhunski brend, tu nema sumnje. Malo je opasno reći za bilo koje Castrol ulje da nije sintetika (i kad nije, a Magnatec, naravno da nije) jer ako su dobili Mobil na sudu (dok još nije čak ni bio ExxonMobil) za to, i time doveli do stanja da se svako HC ulje može takvim nazvati, šta dalje da pričamo. Nemci su se (bar do ove krize) držali po ovom pitanju (trebala je i cela Evropa), no tako je bilo i sa GMO u ishrani (kada je Monsanto bio u tehničkom bankrotu), pa sada "ručicu podižu vešto, je'n, dva".
          Dakle, niko drugi do Castrol (čak i dok nije bio BP/Castrol) je doveo do toga da praktično nijedno ulje 5W-40 nije sintetičko već tu i tamo neko i ima nešto sintetike, da veći deo 5W30 ulja nisu sintetička, i da samo 0W-xx ulja moraju da budu (bar delom) sintetička. A sad trube na sav glas da je Magnatec sintetičko ulje. Baš ironično.
          Ništa zato, uskoro će MNOGA ulja biti SINTETIČKA. Kao što nikad nisu bila.
          Da sačekamo još godinu, dve pa će vam se samo kasti ... Šifra:

0W-0 i 0W-5 ulja pa ko ima stara kola, nek' se

Do bešenja ima još cela decenija, decenija i po. Dotle da smo živi i zdravi. 'ebeš sve.
          Ajd'

Comment

• drako
            CBC Član
            • 18.05.2011
            • 67
            • Kragujevac

Dobro, dobro, bez ljutnje samo sam ukazao šta bi možda bio razlog izbora majstora .
            Znate šta je već u motoru i to na vašu preporuku.
            Zanimljivije je pitanje šta je Castrol SLX 5w40, eno ga i na uljadirekt u Hrvatskoj, tako da sam ipak dobro zapamtio šta su mi nudili u ovlašćenom servisu. VW specifikacija za to ulje je 505/505 i setio sam se da sam se baš začudio dok sam držao flašu u ruci.
            Kako ga onda nema na zvaničnom sajtu Castrola za Hrvatsku.
            Moguće da je majstor mislio na njega a ne na Magnatec.
            A da smo u Matrixu, to mi je već odavno jasno.
            Samo što smo mi u Srbiji u Matrixu unutar matrixa, pa ti nekako isplivaj iz svega toga.

Comment

• VAZ 21214
              CBC Član
              • 25.06.2010
              • 50
              • Crna Gora
              • Lada Niva

0w-5,0w-0 ...pa to je rjeđe od vode...mozete samo zamisliti koliko bi morali bit mali zazori između kliznih djelova...a ako stvarno dođe do toga ..vjerovatno ulje necu mjenjat(šala) ...bolje lose 15w-40 nego dobro 0w-5...ali zato dok sintetika ne zavlada, INA delta gold 15w40 i samo
              Last edited by VAZ 21214; 31.10.2011, 12:36.
              Lada Niva 1.7i

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Poštovani 'drako'
                Izvinjavam se, nema ljutiš. Nije zbog vas samo se "namestilo".
                No o tome u "obećanoj zemlji" (zašto ljudi više veruju PR-u, komercijalisti i slično, nego inženjeru primene, prodaje ili slično, tj. zašto inženjeri prodaje (bar oni sigurno) vremenom postaju trgovci i zaborave sve što su znali).

Da ne bude zabune. Vaš prijatelj je zaista objasnio stvar najbolje do sada. I IMA ISKUSTVA. Magnatec nije loše ulje, naprotiv (to sam već navodio ali ipak ponavljam). POSLUŠAJTE GA! To je sigurno.
                Čak ste mi dali dobru ideju za temu (hmmm ... još da smislim naziv) kako dva ulja istih specifikacija daju drugačiji UTISAK i čak se drugačije ponašaju u istom motoru.
                Ni na kraj pameti mi nije da ne verujem vašem prijatelju (mada tak kada i vi to potvrdite biće 99%) ali se tu više radi o ... srećnoj okolnosti nego posebnom kvalitetu Magnateca i prilagođenosti VW benzinskim motorima. Ako ništa drugo, EDGE 5W-30 sa 504/507 bi morao da bude bolji (eto i to možete da ga pitate). Na kraju krajeva, Eneos Premium Hyper bi morao da bude 95-99% isto što i Magnatec (bar po pitanju aditiva) jer imaju potpuno iste specifikacije (bar one "važnije", API, ACEA, MB i VW).

I najvažnije: Castrol iz Slovenije (bar) DELUJE pouzdanije, tako da ćete imati "pravi" Castrol pa bar ćete iskusiti koliko istine ima u kompatibilnosti Castrol/VW (koja postoji jer je Castrol delom i fabričko punjenje mada ne 100%, ipak je veća povezanost na relaciji Castrol-BMW).

O tome ... u već pomenutoj temi i kad stigne (bilo ko od nas). (uz koliko reklama na TV usred svetskog fudbalskog prvenstva proda Castrol ulja).

Inače ne pada mi napamet da po stavkama sporim ono što Castrol navodi ALI to je samo vešta manipulacija koja bi mogla da se napiše za 90% 5W-40 ulja (a naročito 5W-30) a možda i bolje. Jedno je izvesno: Castrol to radi iznad proseka industrije (delom je i zato skuplji), ali ga i jačina (cena) brenda na to obavezuje.

O 0W-0, 0W-5 i 5W-5 (eventualno) uljima ... možda u "Deep Space 9" (da ne otvaram novu temu).
                Stvar je još uvek vruća (HOT) i tek se ispilela iz laboratorija.
                Kažu za 2-3 godine na ulicama!!
                Radi se (nije prvi pokušaj) o motornim uljima koja bi (će) se bazirati na PEG (PoliEtilen Glikolu), zapravo PAG (P alkil G) šire gledano i sličnoj hemiji (da, otprilike kao kočioni fluidi). Stvar je samo u oksidacionoj sposobnosti (što je u lab. već rešeno aditivacijom) ostalo je na strani ovakvih (baznih ?) ulja.
                Zamislite vaš kočioni fluid (neće biti baš isto, ali po viskoznosti otprilike) u motoru (curi na sve strane!! zar ne??)
                Nije što sam čitao (da mi je neko pričao ne bih ni sam verovao), čak ni što je časopis ozbiljan ... nego u tome što:
                Iza svega stoji (veliki) Dow Chemicals.
                E kad oni nešto naprave to radi! Najjači hemičari praktičari (nisu ni Nemci mnogo iza, ali ...) na planeti.
                Samo je pitanje vremena (godinu-dve gore dole).

Comment

• drako
                  CBC Član
                  • 18.05.2011
                  • 67
                  • Kragujevac

Elem, shodno savetima, kako sa foruma, tako i od majstora, krenem ja na put od 130 km spojivši ugodno i korisno, odnosno da posetim tazbinu i da spalim neželjene dodatke na čepu od ulja.
                  Na žalost, zbog saobraćaja do Kopaonika nisam gotovo nigde mogao da pređem 3500 obrtaja, tako da kada sam skinuo čep stigavši u tazbinu, na njemu je još uvek bilo emulzije, ali je zato ulivna cev bila potpuno očišćena. Očigledno da toplota od ulja nije mogla u dovoljnoj meri da dođe do samog čepa.
                  U povratku sam rešio da ga izduvam pa kako bude, tako da sam od Kraljeva do Kragujevca vozio 3-ćom i to između 4000 i 5500 obrtaja, ne menjajući brzine do ulaska u grad. Zanimljivo, potrošnja se uopšte nije drastično povećala (cca 6/100) iako je raspon brzine varirao od 60 km/h pa do 140 km/h (ako me je radar uhvatio, neko će drugi da produvava auto).
                  Naravno, prvo što sam kući uradio je bilo da skinem čep.
                  Sem 2-3 tačkice, sve je bilo spaljeno a čep čist.
                  Naravno, rashladna tečnost već mesecima ne mrda ni gore ni dole.
                  Samo mi nije jasno zbog čega je napravljena ovakva konstrukcija motora, pre svega zašto je ulivna šipka toliko dugačka.
                  Rešetka mi je jasna, ona treba da spreči da emulzija ode u ulje.
                  Dakle, to je što je, s vremena na vreme na auto put, u treću, na 5000 obrtaja bar 30-40 km, to je otprilike jedino što mogu da uradim da bih koliko toliko odložio degradaciju ulja, jer bez obzira na zaštitnu rešetku verujem da ipak deo emulzije i kondenzovane vode završi u ulju.
                  Takođe ću ulje verovatno menjati na oko 7000 km, odnosno 10-12 meseci, i to 5w40, jer mi se ne isplati da sipam vrhunsko ulje u motor koji ima fabričku grešku u konstrukciji.
                  Za sada toliko o mom problemu a ako se bude šta novo desilo, javljaću da ostane za buduće čitaoce i da po mogućstvu bar negde sprečimo bespotrebno (u ovakvim slučajevima) otvaranje glave motora.
                  Svako dobro svima.
                  P.S.
                  Expendable, ne da nema ljutnje, nego sam se slatko smejao, posebno što sam ukapirao da niste baš u startu razumeli moj razlog postavljanja one reklame o Magnatec-u.

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

ma dobar je to auto,samo ga treba voziti , mislim da broj obtaja nije toliko bitan nego da motor što duže radi na radnoj temperaturi...uživaj u vožnji imaš zaista lep i dobar auto....
                    i ne menjaj sintetiku 5w40 na samo 7000 km,tempiraj zamenu 1 godišnje u aprilu i vozi sve do 15000 km sa kvalitetnom(čitaj originalnom)sintetikom...
                    Last edited by kristina990; 09.11.2011, 17:58.

Comment

• sw.brick
                      CBC Senator XXL
                      • 09.10.2004
                      • 8141
                      • Beograd, barajevo-zemun
                      • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

Dobre vesti, da se motor ponasa bas onako kako bi se i ocekivalo (na bazi teorije) u smislu posledica po ulje.

Kako po svemu sudeci izgleda, taj model motora je prosto takav da povremeni tretman tog tipa mu prija vise nego bilo kakvi odabiri marke i modela ulja.

E sad zasto je konstruktorski tim napravio bas takvu duzinu ulivnog cepa, zasto bas ima na tom mestu tu resetku, zasto je bas tu izrazena prirodna kondenzacija, zasto.... bi moglo da se podugacko analizira, ali to nam ne resava problem.

Jedno od mogucih pravaca razmisljanja je kako da se utopli motor, recimo da se napravi spolja preko gornjeg dela "ogrtac" od kamene vune kasirane alu folijom (postoji gotov proizvod za gradjevinsku primenu) koji bi imao ulogu da termicki sacuva motor od pothladjivanja cak i kada motor radi uz manje opterecenje.

Takodje, moglo bi da se razmislja i o skracivanju puta uljnih para tako da se umanji toplotni gubitak koji nastaje na tom njihovom dugom putu.
                      U vezi sa tim i termicka izolacija kantice sakupljaca uljnih para (posudice) i pratecih cevi koji povezuju posudicu sa usisnom granom tj kucistem leptira.

Mada, ja ne bih nista dirao sve dok su u pitanju male kolicine kondenza, i ne cure potoci vode.

Jednom je bilo pomenuto ako se ne varam i da se spolja na karoseriji stvara ujutru vidljiv kondenzat sto upucuje da je na tom lokalitetu bas veoma velika vlaznost vazduha tj lokalna klima je vrlo nezgodna.

Kako god, takva konstrukcija motora izgleda nije dorasla za balkansku jako promenljivu klimu bas u svakom pogledu barem sto se tice tog estetskog pojavljivanja emulzije na cepu.
                      Ja bih se zaustavio na tome da je to za neme estetsko pitanje koje moze ali i ne mora da se resava.

Utopljavanje motora bi bio smer kojim bi ja isao u resavanje situacije.
                      volvo
                      945 SE turbo lpg
                      344 GL lpg

Comment

• drako
                        CBC Član
                        • 18.05.2011
                        • 67
                        • Kragujevac

Ne verujem da ću bilo šta pokušavati da odradim u vezi ovog problema, i to iz dva razloga:
                        - malo mi se sve ovo smučilo i postoji iz još nekih razloga blago razočarenje kod mene generalno u vezi ovog auta a i Škode kao brenda, pa će auto u naredne 2-3 godine verovatno u prodaju, ako ne i ranije (ako se neke dojave koje imam, a u vezi FAS-a ispostave kao tačne) tako da nemam volje da nešto posebno se trošim i petljam oko ovog problema
                        - nisam siguran da bih u KG-u našao majstora koji bi hteo a i znao da odradi ovo utopljavanje motora.
                        Kako računam da narednih 20-30.000 km neće doći do ozbiljnijih oštećenja izazvanih ovom neprijatnošću time su razlozi za petljanje još manji.

Comment

• Vladd
                          CBC Senator XXL
                          • 09.07.2006
                          • 581
                          • NBG

Ja mislim da si se previse fokusirao na majonez na cepu, i to do frustracije.

Uzgred, nikakva posebna degradacija ulja se ne desava, mislim neka vanredna. Mozes smatrati da je sve to "uracunato" u vek trajanja ulja.

Realno, svi sus motori sa vodenim hladjenjem imaju slicnu "konstruktivnu gresku". Razlike u kolicini majoneza samo odrazavaju drugacije metode ventilacije kartera.

Atmosferski vazduh ne mozes bas da izbegnes, a da ga prethodno preradjujes i susis, malo je komplikovaniji i kabastiji zahvat za tako malo vaznu potrebu..

Ili da se preselis u neku od poznatih suvih pustinja

Comment

• drako
                            CBC Član
                            • 18.05.2011
                            • 67
                            • Kragujevac

Počeo sam da ne obraćam pažnju, biće kako biti mora.
                            Zahvaljujem se još jednom svima na strpljenju i ljubaznosti.

Comment

• drako
                              CBC Član
                              • 18.05.2011
                              • 67
                              • Kragujevac

Prozvaše me, pa rekoh ajde da se javim, mada nekih posebnih novosti nemam.
                              Zanimljivo je da je tokom onih suludih mrazeva emulzije bilo samo u tragovima i to zaleđene. Kako je otoplilo ovih dana emulzija se nije nešto preterano vratila ali su zato na ulivu i čepu omanji potoci vode, koje ja povremeno (na 10-ak dana) otresem sa čepa i teram dalje.
                              Sigurno je da ulje 5w30 više neću kupovati jer ne vidim svrhu (zbog cene) a na sledećoj izmeni će ići Motul 8100 x-cess 5w40 i to isključivo ako bude po povoljnoj ceni po kojoj se sada prodaje i zahvaljujući čemu mi je jasno kako sam jesenas uspeo da nabavim Specific 504/507 relativno povoljno.
                              U suprotnom razmišljam o nekoj još jeftinijoj sintetici koja bi bila češće menjana (beše elf) al uz strogi nadzor našeg cenjenog profesora i to sve do prodaje ovog precenjenog djubreta koja će se odigrati u zavisnosti od razvoja moje finansijske situacije i ako skotina ne počne da pokazuje još neke relativno skupe nedostatke.

Comment

• legenda
                                CBC Senator XXL
                                • 28.03.2009
                                • 1345
                                • Beograd

Drako,koliko trazis za skota od auta...ako si spreman da das ispod cene pa da se dogovorimo...meni se to nece desavati sigurno...em cu da ga vozim u turi redovno,em cu da mu dignem temperaturu sa tng-om...

Comment

Working...
                                X