Menjate li Menjačko ulje?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • expendable
    CBC Senator XXL
    • 04.11.2009
    • 3662
    • Bor

Originally posted by mirdza View Post
    Ako je Motul dovoljan, ne vidim potreba za promjenom. Pitam čisto da budem mirniji
    Millers je dostupan u PL - skuplji za ~50% od Motula 300.
    Baš tako.
    Ne isplati se (onda) Millers, a i "zašto menjati tim koji dobija (ulje koje se dobro pokazalo)?"
    Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• allroader
      CBC Član
      • 21.03.2012
      • 14
      • rijeka

.

molim preporuku za ulje mjenjača,
      ford fiesta 1.25. 82 ks 2016.,
      koje specifikacije mora zadovoljavati.
      hvala.

Comment

• pikl cera
        CBC Početnik
        • 29.06.2022
        • 2
        • Krusumlija
        • Lancia musa

Zdravo svima,reko da ne otvaram novu temu pa da pitam ovde.

Uzeo sam lanciju musu 2007 1.4 70kw i reko da joj odradim veliki i mali servis,uzeo sam sve kao sto je preporuceno u knjizici jedino nisam ulje za kocnice i menjac.Da li bi mogao posto imam vec da sipam ovo ulje za kocnice kao dole u linku i ulje za menjac febi bilstein 75w90 gl4?Nisam nasao TUTELA TOP 4 i za menjac TUTELA CAR TECHNYX 75w85 a ni drugo te gradacije sve su 75w80 ili 90.Da li je preporucljivo da sipam ovo sto imam ili da idem na sigurno i narucim sa neta preporuceno.Hvala...

Comment

• DS9
          CBC Senator
          • 27.10.2011
          • 280
          • Beograd

Nije preporučivo 75W-90 gde treba 75W-85.

Kočna tečnost bi mogla da se upotrebi, ukoliko je u neotvorenom pakovanju i nije starije proizvodnje (od npr. dve godine) jer su kočne tečnosti higroskopne pa lako absorbuju vlagu iz vazduha

Comment

• sErGiO
            Moderator
            • 30.01.2007
            • 2769
            • Neko selo pored Beogr
            • Alfa Romeo 156SW

Tutela 75W-85 Može da se nađe u Slodestrade-u, ja sam kod njih kupovao.

Comment

• DS9
              CBC Senator
              • 27.10.2011
              • 280
              • Beograd

Hvala Serđo.

Ukoliko baš/nikako ne može da se nađe Tutela 75W-85, uglavnom neće biti greške sa varijantom Mannol 75W-85.

Comment

• branko23
                CBC Član
                • 15.12.2007
                • 43
                • SMEDEREVSKA PALANKA
                • bmw e87 120d

da pitam iskusnije :

koje ulje za menjac bmw-a e87,motor je 2.0d,2006 godiste. vrlo se tesko salta pa da krenem od najjeftinijeg resenja prvo.

kod mene je 6 meseci,ko zna kad je menjano. citam po netu da su ti menjaci skloni teskom menjanju brzina ako se zapostavi zamena ulja.

buni me to sto se preporucuje 75w80 ,vecina ih je polusintetika,bar ona koja se mogu nabaviti ovde u srb,a opet mozda bi trebalo ici na sintetiku zboj lakseg saltanja
                Last edited by branko23; 22.12.2022, 19:31.

Comment

• zoranbg
                  CBC Senator XXL
                  • 23.03.2005
                  • 4098
                  • Rooster's Hill , Beog
                  • Grande Punto 1.2

RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80 is a PAO based full synthetic low-viscosity transmission oil for modern manual transmission. RAVENOL MTF-2 SAE 75W-80 is designed...

full sintetika , GL-4 . https://www.ravenol.rs/pronadji-ulje/

ako je tvoj auto taj,imas pretragu pa sam unesi podatke za tvoj auto, taj e87 je sirok pojam za mene.
                  Last edited by zoranbg; 23.12.2022, 09:27.
                  Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

• DS9
                    CBC Senator
                    • 27.10.2011
                    • 280
                    • Beograd

Verovatno se radi o seriji 1, 118d ili 120d, menjač GS6.

Za taj menjač bilo koje ulje gradacije 75W-80 završava posao. Za diferencijal - gradacija 75W-90.

Lakše ili teže šaltanje nema veze sa time da li je ulje polusintetika il sintetika - kada se upoređuju ulja iste gradacije (od kojih je jedno polusintetika a drugo sintetika).

Obaška što su termini sintetika/polusintetika nešto što je vrlo rastegljivo i diskutabilno sa tehničkih aspekata (prednosti) upotrebljivosti mašinskih maziva različitog sastava baznih ulja.

Sintetičko (transmisiono) ulje ima prednost u odnosu na polusintetičko - u smislu da će ono zadržati osobine bliske početnim sledećih npr. 130,000 km, dok bi sa polusintetičkim to bilo npr. najviše 100,000 km, pod istim uslovima eksploatacije. Ili da će npr. (sintetičko) biti spaljeno/neupotrebljivo posle tri reli trke. dok bi polusintetičko možda bilo spaljeno posle dve iste/slične trke. Kada bi sa nekakvim polisintetičkim uljem šaltanje bilo otežano - inženjeri proizvođača menjača/automobila takvo ulje ne bi ni razmatrali tj. propisivali da se koristi za taj menjač.

Kada je menjač sasvim ispravan, teže šaltajnje nezagrejanog menjača (pogotovo u zimskim uslovima), znači da je u mejnaču pogrešna gradacija, tipa 75W-90 umesto 75W-80 (prvo je duplo "gušće" od potonjeg na radnoj temperaturi).
                    Drugi, gadniji deo te priče je - da ako je menjač već problematičan, pa mu se npr. čuje neki ležaj, onda neko smisli da mu sipa viskoznije/"gušće" ulje kako bi kratkoročno (dok ga ne proda) zamaskirao taj efekat. Problem ode sledećem vlasniku da se pita o čemu je reč, a ako završi kod savesnog majstora onda će mu ovaj sipati odgovarajuće ulje, da ne bi gatao kakvo je neko sipao prethodno.

Takođe, teže šaltanje ne mora uopšte imati veze sa gradacijom ulja - a to se sazna kada je odgovarajuća gradacija u menjaču.

Najjednostavnije rečeno - za ovaj slučaj je skoro pa (sasvim) nebitno da li je transmisiono ulje sintetičko ili polusintetičko, ako npr. vlasnik ima nameru da taj auto vozi samo sledećih 80.000 km. Takođe je nebitno ako ima nameru da ga vozi još 500.000 km ukoliko će menjati polusintetičko transmisono ulje na svakih npr 80,000 km. Ko voli da zna da mu je u menjaču tog auta bolje/kvalitetnije ulje nego u većini istih takvih auta koji prođu pored njega - uzeće sintetičku varijantu, kao što je pomenuta ravenolova. Ona je sasvim ok, čak šta više odličan izbor - ali nije nužna/ultimativna. Sasvim bi bila odgovarajuća i npr. totalova varijanta 75W-80, ili bilo koja druga u toj gradaciji po API GL-4.

U ulju, osim (tzv.) polusintetičke ili (tzv.) sintetičke baze postoje i aditivi - a oni su, uz odgovarajuću gradaciju, najključnija stvar za adekvatno funkcionisanje i dugotrajnost menjača. Bitno je da je gradacija ulja odgovarajuća jer ako je pogrešna onda to može uticati na težinu/lakoću šaltanje.

Ono što takođe može uticati na pomenutu težinu/lakoću - ne mora uopšte imati veze sa uljem koje je u menjaču
                    Last edited by DS9; 24.12.2022, 17:24.

Comment

Working...
                    X