Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • ar164tb
    CBC Član
    • 17.05.2011
    • 20
    • beograd

Odg: Re: Pitanje u vezi izbora ulja

Originally posted by expendable View Post
    Poprilična vam je tapotrošnja ulja. Teško da ćete to rešiti samo viskoznijim uljem.
    Osim toga, zbog navedenog od strane "sw.brick" to u vašem slučaju može biti i kontraproduktivno.
    Uopšte je Optima LL 20W-60 slabo upotrebljivo zimi i većina može bolje da prođe sa 20W-50 za teretni program (koja imaju tačkutečenja i do -27cel. kao npr. Mobil, Shell i FAM).
    Konkretno kod Vas bi najbolje da idete na 15W-40 za teretni program (SHPD) ili za "mešoviti vozni park".
    "Kristina 990" je već dao par dobrih predloga.

Zahvaljujem na pomoci oko izbora ulja,slazem se sa misljenjem ''Kristina990'', i zahvaljujem kolegi ''sw.brick''na strucnom i sa razumevanjem datom odgovoru.Doduse ja sam mislio da su ti motori malo ''grublji''tj. izdrzljiviji sa manje ''stavki''koje su sklone kvarovima u odnosu na modernije dizele.I opet na kraju ipak bi volio da auto odvezem kod nekog proverenog majstora da ipak ''uzivo''pogleda motor,iz gore navedenog vidim da tu ima par stavki koje treba prekontrolisati u vezi sistema za paljenje tj.videti i de neko od ranijih vlasnika mozda i sam nije nesto ''poremetio''.Pre neki dan sam izmenjao creva za dovod nafte i filter nafte,ajde sto su bila ispucala i dotrajala,nego su bila cudno postavljena;crevo za dovod goriva islo je pravo u bosh pumpu iz rezervara a ne u filter,a iz pumpe povratno crevo u filter pa u rezervar.Inace motor radi sasvim uredu,mirno i nema jak zvuk karakteristican za vecinu dizelasa;klepetanja,stektanja,tresenja itd.Prilicno lepo radi i vuce.Ujutru medjutim na ovom minusu pali iz 3,4 puta i izbacuje crn dim.Takodje u voznji pri naglom i jakom dodavanju gasa izbacuje crn dim,da li je ovo manje vise ''normalno''za ovakve motore ili bi mogla da se prekontrolise bosh pumpa i kako je ''uzupcena'' tj nastelovana,sa obzirom kako su mu stajala creva za dovod goriva moguce je da je neko i to nepravilno postavio.Opet bih zamolio za preporuku kod korektnog majstora za dizele ako iko ima dobra iskustva neka mi preporuci a moze i na tel.0607177173 ako se ne kosi sa pravilima foruma.
    Hvala unapred

Comment

• ar164tb
      CBC Član
      • 17.05.2011
      • 20
      • beograd

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

Kolege,izvinjenje,jos sam nov na forumu,pa sam prevideo u vezi pomoci oko majstora, mozete mi ako neko zna dobrog majstora i ili ima dobra iskustva sa nekim poslati poruku na p.p.,da neodemo u reklamiranje,ali posto se na forumu vec pominju nazivi proizvoda,raznih marki,mozda mozemo otvoreno razmenjivati iskustva i sa usluznim delatnostima,pa bilo u dobrom ili losem smislu.

Comment

• sw.brick
        CBC Senator XXL
        • 09.10.2004
        • 8141
        • Beograd, barajevo-zemun
        • volvo 945 SE turbo lpg, 340 GL lpg

- crni dim je dobar znak za sada jer se radi samo o razdesenosti ubrizgavanja.
        - imao sam jako dobrog majstora bas za te motore, ali covek se vise ne bavi tim poslom.
        - gusto ulje 15w40 potpuno zaboravi, takvo ulje je zabranjeno za taj motor i moze samo jos mnogo vecu stetu da napravi

prepocueno ulje od strane fabrike je 5w30ili 10w30, navedeni su razlozi opredeljenja VWa za takvu preporuku.
        - crni dim ne treba da se vidi, osim samo i jedino kada se vozi u rezimu sa preko 4500 obrtaja pri punom gasu.
        - treba da bude dimnost izmedju 2 i 3 bosch dimne jedinice, kada je sve podeseno kako treba a to znaci i kolicina i vreme ubrizgavanja.
        - teze paljenje hladnog motora ukazuje na razdeseno ubrizgavanje i /ili dodatno umanjene kompresije.

- kada je ok podeseno i dobra kompresija taj motor pali iz prve do -24C, jedino se moze nakon paljenja pojaviti problem sa gasenjem usled stinjavanja dizela u samom filteru jer taj motor nema fabricki grejac filtera.

- postoji kao rezervni deo Bosch elektricni grejac kucista filtera dizela sa termostatksom kontrolom. (uz prepravku zbog druagacijeg navoja moze se prilagoditi i identican boschov elektro grejac pravljen za Mercedes dizele iz tog doba).

jos jednom, originalno ulje u prvoj ugradnji je bilo 15w40, i koristilo se dugo vremena sa losim rezultatima.
        Iz tog razloga preporucuje se ranije navedeno redje ulje tokom cele godine a to narocito vazi za zimske uslove.
        to preporucuju svi strucnjaci a i sam VW je prihvatio.

- automatski korektor paljenja (iliti tzv sauh kako jos neki zovu) na tom motoru moze da se skine i umesto njega ugradi sistem sa mehanickom sajlom na rucno potezanje tako da onda radi na identican nacin kao sto je reseno fabricki na Golf 2 4.cilindricnom dizelu.
        volvo
        945 SE turbo lpg
        344 GL lpg

Comment

• ar164tb
          CBC Član
          • 17.05.2011
          • 20
          • beograd

Zahvaljujem kolega sw.brick na odgovoru a ujedno bih jos jednom zamolio clanove foruma narocito one koji i sami imaju dizele ili su ih imali da mi preporuce nekog dobrog majstora na podrucju beograda.Znaci ovo sto je sw.brick napisao u vezi odrzavanja
          vw-audi dizel motora retko koji majstor zna a mozda nema ni volje da steluje paljenje ili kolicinu ubrizgavanja goriva.
          Jos jednom pozivam ako neko zna korektnog majstora da mi preporuci.
          Unapred zahvaljujem

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

sw.brick - hvala za dodatne informacije.
            Preporuku sam dao na osnovu originalnih zahteva VW-a. Zaista nisam znao za problem sa podmazivanjem tog motora.
            Ulje u svakom slučaju treba da bude po VW 505.00 standardu (mada je on razvučen po pitanju dopuštenih viskoznosti od 5W-30 do 20W-50 i 10W-60).
            Samo da dopunim (mada je kasnije sw.brick i sam izbacio tu varijantu), 10W-40 takođe izbegavati jer ako je 15W-40 "gusto" onda je i 10W-40 (ili je manje ali neće pomoći).
            Liči mi da bi najbolje bilo neko 10W-30 ulje ali ćete takva teško naći.
            Od 5W30 birajte ona sa visokim HTHS, najbolje koja poseduju VW 502.00/505.00 i koja naravno prevazilaze potrebe.
            Od ovih naravno birajte jeftinija ulja, polu-sintetička zbog cene ali kvalitetom bolje sintetička (kao što je većina koja ću navesti).
            Recimo (da navedem samo "pumpadžije"):
            OMV Bixxol special G, MOL Synt ili Essence 5W-30, EKO Megatron Synthetic 5W30 ili Nisotec Autoline GM 5W30.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ar164tb
              CBC Član
              • 17.05.2011
              • 20
              • beograd

Originally posted by expendable View Post
              sw.brick - hvala za dodatne informacije.
              Preporuku sam dao na osnovu originalnih zahteva VW-a. Zaista nisam znao za problem sa podmazivanjem tog motora.
              Ulje u svakom slučaju treba da bude po VW 505.00 standardu (mada je on razvučen po pitanju dopuštenih viskoznosti od 5W-30 do 20W-50 i 10W-60).
              Samo da dopunim (mada je kasnije sw.brick i sam izbacio tu varijantu), 10W-40 takođe izbegavati jer ako je 15W-40 "gusto" onda je i 10W-40 (ili je manje ali neće pomoći).
              Liči mi da bi najbolje bilo neko 10W-30 ulje ali ćete takva teško naći.
              Od 5W30 birajte ona sa visokim HTHS, najbolje koja poseduju VW 502.00/505.00 i koja naravno prevazilaze potrebe.
              Od ovih naravno birajte jeftinija ulja, polu-sintetička zbog cene ali kvalitetom bolje sintetička (kao što je većina koja ću navesti).
              Recimo (da navedem samo "pumpadžije"):
              OMV Bixxol special G, MOL Synt ili Essence 5W-30, EKO Megatron Synthetic 5W30 ili Nisotec Autoline GM 5W30.
              Kolega expendable sad si me doveo u nedoumicu,dakle problem je sto je ulje 15w-40 zimi na trenutnih -10 pa do-15 mozda malo vise gusto nego sto je dobro za motor,dok u letnjim uslovima je ok.sto se tice hladnog starta 10w-40 je iste gustine na radnoj temperaturi ali na -15 se ne zgusnjava kao prethodno,tj.tolerantnije je na hladnoci ''redje''je prilikom starta

Comment

• expendable
                CBC Senator XXL
                • 04.11.2009
                • 3662
                • Bor

Rukovodio sam se onim što je naveo 'sw.brick'.
                Ako je potrebna drugačija pumpa ("jača") zbog otežane cirkulacije ulja, onda će ređe ulje donekle rešiti problem.
                Kao i obično, lek ili piješ ili ne, nema tu "tamo-vamo". Ako ti treba onda udri što jače.
                10W-40 u odnosu na 15W-40 nije mnogo ređe. Tačno da će se bolje pokazati pri temperaturama ispod -10*°C, a naročito pri -15°C što je granica starta 15W ulja, bez (većih) posledica iako se to može uraditi i do -20cel.
                Pumpabilnost 15W ulja je nekih -25°C. Sve to isto samo 5 stepeni niže za 10W.
                Na -20°C 10W je duplo manje viskoznosti od 15W ali je i dalje slično medu.
                Na temperaturama iznad nule, razlika se smanjuje da bi od 50-tak cel. bila praktično zanemarljiva (čim se motor iole zagreje).
                Ako SAE 40 (na radnim temperaturama) dovoljno dobro leti onda će biti i zimi.
                Tako da je 10/15W-40 leti a 5W-40 zimi tek prava stvar.
                ALI.
                Obzirom na navedeno od strane 'sw.brick'-a, izgleda da je spas tek u 5/10W-30 uljima. Onda bolje 5W-30 i to ne samo zbog viskoznosti, već i zbog činjenice da su 10W-30 a 5W-30 kvalitetna PS ili čisto sintetička ulja, i da bolje održavaju motor čistim što u slučaju da postoji problem sa dovodom ulja u svaki deo mašine ima veliki značaj - što čistiji motor, to bolja cirkulacija!
                Doduše sa zaptivkama (koje su verovatno originalne) nije loše potrežiti i neko mineralno 10W-30 ulje.
                O tome više u konsultaciji sa mehaničarom ali neminovne naslage koksa mogu pošto budu rastvorene da dovedu do još većeg "curkanja" ulja i veće potrošnje.
                Ali pre svega treba utvrditi razlog za povećanu potrošnju ulja (osim ako je to do samog motora, koji sa podmazivanjem nije na ti).
                Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ar164tb
                  CBC Član
                  • 17.05.2011
                  • 20
                  • beograd

Ok expendable, trebalo bi redje ulje,ali jos nesto me zanima posto sam nailazio na forumu da imaju neka ulja ,a i ti si pomenuo taj problem kod motora kod kojih mozda nije redovno menjano i sipano kvalitetno ulje da se stvaraju naslage,sa nekom malo vecom koncetracijom deterdzenata koji otklanjaju te naslage i delovi postaju cistiji i ulje brze dopire do vitalnih delova motora.Stavio bih na prvom menjanju takvo ulje,pa ako potrosnja bude veca onda bih ubrzo posle par hiljada promenio neko drugo ali bi bar isprao motor.I po tvom misljenju koje bi to ulje bilo i dali u ovaj stariji tip dizela mogu da sipam sintetiku ili da se drzim polu sintetike.

Comment

• kristina990
                    Banovan
                    • 13.04.2009
                    • 1066
                    • Srbija

bojim se da sa trideseticom 5w30 ili 10w30(samo ne znam gde ćeš tu gradaciju naći)bi imao neprihvatljivu potrošnju ulja pošto je motor na zalasku
                    mislim da bi lukoil luxe 10w40 bio najbolji izbor

Comment

• ar164tb
                      CBC Član
                      • 17.05.2011
                      • 20
                      • beograd

Originally posted by kristina990 View Post
                      bojim se da sa trideseticom 5w30 ili 10w30(samo ne znam gde ćeš tu gradaciju naći)bi imao neprihvatljivu potrošnju ulja pošto je motor na zalasku
                      mislim da bi lukoil luxe 10w40 bio najbolji izbor

http://lukoil-masla.ru/f/product/00055/catalog.pdf
                      I ja sam bio takoreci za lukoil sve dok nisam na forumu citao kako se lukoil ''iskvario''u zadnjih par godina kao nije kvalitet kao na pocetku prodaje nema vise navedenih vrednosti na ambalazi,drukcije je boje,ne zadovoljava vise standarde za vw vozila itd.
                      Mozda je bolje da nisam citao toliko prosle postove.Kakvo je u;je na Eko, Mol,pumpama.Sta konkretno mislite o Ininim uljima.
                      I jos nesto u vezi Elf ulja,naisao sam na dva uvoznika ;Profaco i Total ili tako nesto radili se tu o istim uljima istom kvalitetu?

Comment

• kristina990
                        Banovan
                        • 13.04.2009
                        • 1066
                        • Srbija

i...ja sam koristio lukoil,onda sam zbog više cene,lošije ambalaže i nenavođenja standarda na ambalaži (na samo ulje nisam imao primedbi,naprotiv)prešao na drugo...i pogrešio....dok su druga ulja posustajala na 3,4 hiljade lukoil je sve lepše i lepše radio do 7 i po hiljada kad sam ga menjao...čak i taj "smrdljivac" je najlepše radio pre zamene...
                        stavi slobodno,i ja u svom vw ponovo imam lukoil,nema greške....

Comment

• Chubbs
                          Everybody lies
                          • 29.01.2006
                          • 5807
                          • Novi Sad
                          • Audi A6 1.8T

Da sumiramo, covek je odustao od lukoila iskljucivo zbog tvog pisanja o ambalazi a sad mu kazes da je to ulje dobro, bolje i najbolje?
                          You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                          Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                          Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• kristina990
                            Banovan
                            • 13.04.2009
                            • 1066
                            • Srbija

...bez obzira na to ja sam pisao da motor uvek fino radi,e sad fakat je da je ambalaža nekvalitetnija i da ne navode neke standarde na ambalaži međutim uverio sam se da je kvalitet ULJA dobar i da ispunjava one standarde koje navode na sajtu...
                            druga ulja koja sam koristio posle lukoila,iako sertifikovana po vw st pokazala su se kao loša već posle 3,4 hiljade km(grublji i bučniji rad motora)tako da se poverenje u lukoil itekako isplati
                            razlog što nisu sva ulja sertifikovana postoji što ona dosta košta,ovako pare su uložene u kvalitet ulja ,naravno i njihov profit,tako da budu obe strane zadovoljne....

Comment

• Chubbs
                              Everybody lies
                              • 29.01.2006
                              • 5807
                              • Novi Sad
                              • Audi A6 1.8T

Re: Pitanje u vezi izbora ulja

A kako si se tacno uverio da je kvalitet ulja dobar i da ispunjava sve one standarde koje navode na sajtu a kojih nema na ambalazi? Koja si ispitivanja vrsio? Slao si ulje u neku laboratoriju? Koju? Koliko su kostale te analize?
                              You know your in an E30 when when your gas gauge waves hello to you constantly.
                              Welcome to the Internet, where everyone is a mechanic, and drives a 10 second car.
                              Speed's just a question of money. How fast you wanna go?

Comment

• zoranbg
                                CBC Senator XXL
                                • 23.03.2005
                                • 4098
                                • Rooster's Hill , Beog
                                • Grande Punto 1.2

@kristina990 , pričaš kao da su te neki rusi posetili u medjuvremenu.

ja nemam pojma otkad imam ispravan auto koji maltene ne trosi ulje, kupio sam ukupno 2 puta po 3 litra seleni gold.presao oko 15 000 km ukupno, i sad kakvo je to iskustvo sa tim uljem pa da ga ja iznosim ovde ?
                                eto naprimer ,primetio sam da ga do 5000km maltene ne troši uopšte a posle ga troši po malo,tako da odo zamene do zamene 10 000km,padne skoro na minimum, i onda sam ga promenio.

ja sam koristio lukoil u korsi dizel, stavljao sam i skuplja ulja ,ali kad motor trosi ulje nema pomoći..
                                Last edited by zoranbg; 08.02.2012, 12:46.
                                Lakota withdraw from treaties, declare independence from U.S.

Comment

Working...
                                X