Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • miki307
    CBC Početnik
    • 28.02.2011
    • 1
    • Priboj

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

Pozdrav svima,
    ponosni sam vlasnik Peugeot 307 1.4 hdi 2003 g. Trebao bih menjati ulje i interesuje me koje je najbolje da sipam u ovaj motor. U njemu je bilo Wurth-ovo ulje 5w40. MIslio sam da sad sipam neko totalovo ali ne znam koje?

Comment

• expendable
      CBC Senator XXL
      • 04.11.2009
      • 3662
      • Bor

Za vaš automobil (motor) i njegovo godište najbolje je koristiti: Total Quartz 9000 5W-40.
      Jedna od dobrih alternativa je i Mobil Super 3000 X1 pošto poseduje PSA B71 2296.
      Isto (ako se još uvek može naći) važi i za: Esso Ultron 5W40.
      Ostaje vam i Liqui Moly Leichtlauf High Tech 5W40 kao jedno od boljih rešenja.
      Sva navedena imaju pomenuto PSA odobrenje (u principu ACEA A3/B4:2008 uz dodatne testove) što (ipak) nešto (malo) znači.
      Inače bilo koje 5W40 ulje sa ACEA B4 (praktično sva, osim retkih izuzetaka) će odraditi posao.

Za HDI motore bez DPF (recimo 1.6) sa manje od 5 ili 6 godina starosti, i manje od 100k km, dobro rešenje su i 0W-40 ulja (ACEA B4), kao što je Mobil 1 New Life.
      Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• senchi
        CBC Početnik
        • 07.03.2011
        • 6
        • podgorica

Pozdrav,
        imam od skoro audi a4 2000 god,85kw sa tdi motorom.treba da mu zamijenim ulje pa sam u dilemi koje ulje da mu sipam,kojeg viskoziteta i sta preporucujete oko filtera...presao je 170 hilj km. hvala

Comment

• expendable
          CBC Senator XXL
          • 04.11.2009
          • 3662
          • Bor

Sipaj ... bilo koje 5W30 VW 504/507 ulje i menjaj na 2god. ili 30k km i uživaj. Ako voziš više od 2/3 grada smanji na 20-25k km i ende.
          Filter ... MANN (na primer). Pogledaj malo blog ima dva teksta o tome, jedan i od Ragazzoni-ja (pogledaj i komentare).
          Pozz ...

P.S.
          Nisam baš siguran da sam potrefio motor jer sa 85kW TDI iz tog doba nešto nisam našao na net-u.
          Odgovor važi za 1.9TDI motore koji su počeli da se proizvode od 2000. godine (81 i 96kW).
          Za motore koji su se proizvodili 90-tih, može isto ali uz zamenu na 15000km ili godinu dana.
          Naravno onda je i (bilo koje) 5W-40 ulje dobro uz isti period zamene.
          Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• allroader
            CBC Član
            • 21.03.2012
            • 14
            • rijeka

.molim savet koje ulje za yarisa d4d mod 2004 god oko 140.000 km
            do sada sipao isključivo 5w30 u ovlaštenim servisima total, castrol, mobil, gradacija 5w30
            zadnji servis nije obavljen u ovlaštenom,stavio eneos 5w40,
            inače vozilo između servisnih intervala od 15 000 km ne troši gotovo ništa ulja po šipki svega 1 cm
            bez obzira o kojoj se marci ulja radilo
            što mi savetujete s kojom gradacijom i proizvođačem da nastavim
            sve u cilju da motor i turbinu sačuvam što duže
            hvala.....

Comment

• expendable
              CBC Senator XXL
              • 04.11.2009
              • 3662
              • Bor

Gotovo da je svejedno.
              5W30 (sve firme koje ste naveli) je sigurno bolje za novi(ji) automobil (motor).
              Sada bi (negde od 100-150k km ili 7-10 god.) 5W40 moglo biti (čak) i bolje.
              Eneos 5W40 je sasvim O.K.
              Ako vozite više van grada - 5W40 ako vozite više u gradu 5W30.
              Od 10-te godine 5W40 pa ... recimo do 15. (12-15 i nekih 200k km) kada bi već trebali na 10W40 ili 15W-40 (zavisno od jačine zime ili kao "letnje" u kombinaciji sa 5W40/10W40).
              Za vaš motor su ACEA B4 ulja sasvim dovoljna (iako ni ACEA C3 neće smetati).
              Pozdrav!

P.S.
              Sve brojke su date okvirno. Od 5W30 ulja nije loše birati ona sa Dexos2 ili (bar) GM LL-B-025.
              Ovo stoga što ova ulja imaju malo više ZDDP-a (iako su "pepeljastija" i nisu za DPF, u slučaju LL-B-025 a Dexos2 je baš pravljen za DPF).
              Last edited by expendable; 17.04.2012, 21:50.

Comment

• b_samardzic
                CBC Senator XXL
                • 02.04.2005
                • 1557
                • Smederevo

Postovani expendable sta je sa wv benzinskim motorima iz 80-ih godina? Imam pasata sa 1.6 motorom koji nije otvaran a preso je 500-600kkm. Zadnjih 300000 paljen i vozen samo na plin. Ulje ne trosi pa ga retko i merim u 2 meseca jednom. Sa lukoil 15w-40 sam preso oko 15000km u medjuvremenu dosut 1 litar ulja. Kad odstoji auto preko noci bregasta i soljice ventila na dodir potpuno suve bez tragova od ulja. To se i cuje pola minuta kao blago zveckanje i onda prestaje.
                E sad glavno pitanje zasto renomirani proizvodjaci ulja za te motore preporucuju ulja 5w30 a alternativno 5w40?
                Kako da sipam sintetiku u motor iz 83 godine? Period zamene preporucuju 7-8kkm.

Comment

• MN026
                  CBC Senator XXL
                  • 18.01.2009
                  • 348
                  • SMEDEREVO

ne preporucuju proizvodjaci ulja vec automobila
                  proizvodjaci uulja polu i sintetiku sigurno ne preporucuju da se menja na 7-8k km
                  a ako hoces sintetiku za takve muzejske vrednosti imas je kao 5w40,10w40,5w50,10w50,15w40.....to je sto ja znam da se moze nabaviti kod nas na trzistu a ja sam licno i njcesce koristio 5w50 i 10w50 i to najcesce na mb cdi koji su presli 500k ili visi .drasticno smanji potrosnju ulja i bez ikakvih problema rade jedini usliv je da nemaju dpf
                  e sad ovlasceni kazu da nebi smelo tako nesto.......praksa kaze drugo.....i tako...

Comment

• b_samardzic
                    CBC Senator XXL
                    • 02.04.2005
                    • 1557
                    • Smederevo

Mislim da je preporuka na 7-8000km zato sto su to karburatorski motori koji rade sa malo bogatiom smesom.

Nemam ja problema sa potrosnjom ulja nego mi nije jasno zasto je 1983 preporuceno ulje bilo 15w-40 a sada 5w-30.

Probao bi sa 5w-40 da vidim da li bi je trosio al se plasim da mi ne odu semerinzi zbog sintetike.
                    Last edited by b_samardzic; 18.04.2012, 10:52.

Comment

• MN026
                      CBC Senator XXL
                      • 18.01.2009
                      • 348
                      • SMEDEREVO

pa povezi malo sa generacijom motora i vremenskim intervalom od 30god uslovima i nacinom izrade,tehnologija tada i sada
                      i sada ako se obratris vw za taj auto dobices isti odgovor kao i tada. ,83 sintetika je bila misaona imenica medju potrosacima
                      neznam koliko se secas,ako se secas,da je 81-2-3 optima izbacila svoje vrhunsko ulje koje je to tada i u evropi bilo sint2000.pa bilo je tada skuplje od castrola gtx3 za vise nego duplo.imali su atetst od mb,vw,gm .....koji je uveliko prevazilazio njihove zahteve.tada su predlagali interval zamene od 15k za benzince ili dizele.atetst je vazio i za turbo motore,ja mialim da ih je bilo na prste jedne ruke u putnickim autima--audi cupe benzinac,g1td i nesecam se vise....ima ih sigurno jos......s
                      svako vreme nosi svoje breme.....

Comment

• expendable
                        CBC Senator XXL
                        • 04.11.2009
                        • 3662
                        • Bor

Kod takvih (poštovanih) starina, treba biti mal(k)o oprezan sa izborom ulja.
                        Mnoge kompanije (uljari) će vam ubedljivo sugerisati da je njihova sintetika i za takve motore a tu (izgleda) prednjači Mobil, kako sa preporukom za 0W-40 New Life (e rotkve strugane) tako i sa ubedljivim spotovima gde u krševe (oldtimer-e) iz vremena II Svetskog Rata ili makar iz 50-tih sipaju sintetiku i to sve lepo radi (nekoliko dana ili nedelja što se na spotu ne vidi).
                        Što sam više saznavao o uljima po ovom sam pitanju postajao sve konzervativniji pa iako sam malko i olabavio stav (kao, valjda, konačan) i dalje nisam toliko "širokih shvatanja" da bih baš preporučivao sintetička ulja u motore iz 80-tih sa preko 500k km.
                        Šta onda?
                        Sintetika dolazi u obzir (ajd' da ostanemo kod spominjanog Mobil-a) samo kao 5W-50 (Peak Life) i još bolje Mobil 1 Extended Life 10W-60.
                        Ovo bi nekako i moglo. Vredi pokušati, naročito drugu varijantu (nema veze sa potrošnjom ulja9.
                        Još bolje:
                        Koristite 15W-40 mineralna ulja i uživajte. Mogu i API SG (još ih ima) ali i SL.
                        Mineralke menjajte na cca. 10k km (ili 7500km za većinsku gradsku vožnju).
                        PS ili sintetička ulja menjajte na 15k km osim ako vozite pretežno u gradu gde bi na 10k km trebalo da se zameni.
                        Namerno kažem PS ulja jer 10W-40 itekako dolazi u obzir kao i npr. Motul 4100 Power 15W-50 (jedan od boljih izbora).
                        Valvoline MaxLife 15W-40, da naravno (ili neko slično).
                        20W-50 izbegavajte osim ako dva puta godišnje menjate ulje (pa za period bez mrazeva ili sa slabim mrazevima).
                        Šteta što nema više (bar ne na sajtu) Motul 2100 15W-50 što bi bilo idealno PS ulje za vas (skoro replika originalnog, prvog, PS ulja iz 1966. ali malo modernizovano, taman da može da se koristi za automobile i iz 1996.). Ima API SH, nije agresivno za zaptivke ... idealno.
                        Inače i 15W-50 mineralna ulja su veoma dobar izbor.
                        U slučaju nedoumice, udri 15W-40 to je (baš) 'zicer'.
                        Iako je originalni nivo kvaliteta bio API SF (i moguć je, ali uz kraće intervale izmene) idite min. na API SG.
                        API SH ionako teško da ćete naći (bilo je do skora Fuchs i Addinol ovakvih) pa bi rekao da je API SJ idealan nivo kvaliteta.
                        Takva ima Liqui Moly ali i Optima (Gas), dok modernija GAS ulja izbegavajte (zbog salicilata).
                        Ipak, nemojte komplikovati i pored starije konstrukcije API SL je sasvim O.K. a takva ulja je najlakše naći.
                        Zbog TNG-a je dobro koristiti ulja sa manje sulfatnog pepela (Mobil 1000, Total 5000 naročito 15W-50, Shell Helix HX3 G i slična) ali čak ni to nije toliko presudno.

Mnogo priče a ništa konkretno?

Može li lista, TOP 5.

1) Motul 2100 15W-50
                        2) Castrol GTX High Mileage ili Valvoline MaxLife, oba u 15W-40
                        3) Shell Helix HX5 G 15W-40 (Mobil 1000 X1, Total 5000, ... Optima Gas ...)
                        4) Motul 4100 15W-50
                        5) Mobil 1 Extended Life 10W-60
                        Lepo ali skupo ili se teško nalazi.
                        Evo i još dve "veličanstvene" (mogućnosti).
                        6) Bilo koje mineralno 15W-50 (API SJ ili SL)
                        7) Bilo koje mineralno 15W-40 (API SG)

Pozdrav!

P.S.
                        Ovo ne znači da ni 5W-50 ne odlaze u obzir (M1 Peak Lifa a NAROČITO Elf Excellium). (8)
                        Ne znači da ni 10W-50 ne dolazi u obzir. Ovo je zapravo idealna viskoznost ali nema (baš) pogodnih ulja jer su uglavnom sintetička. (9)
                        Ne znači da ni 5W-40 ne dolazi u obzir (i pored svega).
                        Jedino što tu (zaista) treba pažljivo birati; recimo, recimo ... Valvoline MaxLife 5W-40 :-) ovo neka bude pod 10 i eto i liste TOP 10.

Ende.
                        Last edited by expendable; 23.04.2012, 18:36.

Comment

• nele11
                          Banovan
                          • 23.09.2010
                          • 47
                          • https://t.me/pump_upp
                          • RichardnugQZ

koje ulje preporucujete za bmw e30 316?ja sam sipao LIQUI MOLY 10-40(ono crno)jel da ostanem na to ulje ili da predjem na neko drugo?(samo da naopomenem,zimi se auto ne vozi,pali se sa vremena na vreme,i cesto se razvlaci((naravno kada je motor potpuno zagrejan))

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Može Liqui Moly ali posle Dorinog iskustva ... (nadam se da je kupio original).
                            Kako god, za ČESTO razvlačenje pre svega Motul 6100 Synergie+ 10W-40 ili 15W-50 (naročito pošto se ne vozi zimi).
                            Nije loše ni 4100 15W-50 (a veoma je povoljno).
                            Eventualno i Mobil 1 Peak Life 5W-50 ili X-cess (Motul) 5W-40.
                            Ipak, pre svega tipujem na 6100. Ako su razvlačenja češća i kraća: 10W-40 a ako vozite duže u "crvenom" ili blizu toga, naročito u letnjim mesecima, 15W-50.

Comment

• Integralac
                              CBC Član
                              • 07.03.2011
                              • 41
                              • Krusevac
                              • Fiat Coupe 16VT

kappa 2.0 20v 2000god, 210000km, motor ko doxa, plinjara, sta da sipam, polusintetika,
                              sad imam shell 10-40 doneseno iz ch, koliko to moze da tera, vozim laganica, retko opletem ,
                              vidim po servisnoj sipano je i 10-60, sta je najbolje za moju babu da joj sunem. hvala
                              sigpic

Comment

• Srdjan
                                CBC Senator XXL
                                • 30.09.2004
                                • 2416
                                • Bajina Basta/Beograd

Vozis jos jedno 200k pa onda eventualno promenis gradaciju. Haha.. Ja na tom motoru sipam zimi 5w40 a leti 10w40. A buduci da sad i imam neku potrosnju ulja mozda bi presao na nesto Xw50 ili Xw60, barem u nadolazecem letnjem periodu. Ne znam ima li sta od ovih gradacija a da nisu neko odvaljivanje od cene?
                                Lancia Kappa 2.0 20v

Comment

Working...
                                X