Pitanje u vezi izbora ulja

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • nidzola1
    CBC Senator
    • 26.04.2010
    • 252
    • Srbija

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

Citroen Xsara 1.6 16v, 2001 god, na satu 170000km
    Da li da sipam Total 5w/40 ili Total 10w/40? Ili neka druga gradacija ili marka?

Comment

• gorans
      CBC Senator XXL
      • 09.03.2010
      • 1525
      • Beograd

Odg: Pitanje u vezi izbora ulja

Total 5w40 ti je savrsen izbor za taj motor (i ne samo za taj).Naravno,nemoj da uzimas Total samo zbog toga sto vozis citroen.Mozes i Mobil,Castrol ili bilo koje drugo a Total je samo jedno od kvalitenijih ulja.
      Ja sam malo protiv tih misljenja da u Fiat grupaciju ide samo Selenia ili u PSA Total u Reno samo ELF.Nadji ulje koje zadovoljava ili prevazilazi standarde za tvoj motor i sipaj bez brige.
      Ja licno u sva moja kola (dizel,benzin,Japanci i Nemci) sipam samo Mobil zadnjih 5 god a razmisljam da predjem na Total jer dobijam rabat na njega 40% a na Mobil 25%

Comment

• expendable
        CBC Senator XXL
        • 04.11.2009
        • 3662
        • Bor

Gorane, ovo kao da sam ja napisao (ili "ne sećam se kada sam ovo napisao, ali ja sam sigurno; bar do zadnje rečenice")
        Obično kažem "nemam šta da dodam ... " pa bude pola strane, ali ovde zaista ne bih ni reč dodao.
        Pozdrav!
        Last edited by expendable; 23.08.2012, 21:45.
        Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ar164tb
          CBC Član
          • 17.05.2011
          • 20
          • beograd

pazljivo citam tekstove od samog pocetka ,koje ulje sipati,koje je po necijim iskustvima dobro koje je original;i na kraju naj bitnije ispada da se odabere prava gradacija.To bi bilo polusintetika ili sintetika 10w-40 ili 5w-40 bez obzira na starost automobila,predjenu kilometrazu,model,stanje motora,potrosnje ulja.Vidim svi majstori na forumima preporucuju i za starije automobile '90-'95 god. ulja 5w-30,5w40 sintetikuZanima me da li su ulja 15w-40,20w-50,20w-60 i slicne gustine,gradacije stetna po vozila,i ako jesu zasto se nalaze u prodaji?sto ih proizvode?

Comment

• expendable
            CBC Senator XXL
            • 04.11.2009
            • 3662
            • Bor

Sintetika i dan-danas u USA ne čini više od 10 ili 15% tržišta, a u Evropi nešto više (u poslednje vreme i preko 30%).
            Pa ne propadoše automobili (motori).
            Nešto smo se baš "profinili" sa tom sintetikom. Ako je neko za sintetiku (ima i jačih pristalica) onda sam verovatno bar na nivou 4 od 5 u tom smislu ("bilo kuda sintetika svuda"). Ta su ulja sigurno bolja od mineralnih (iako obično nisu prave sintetike već "trgovačke") ali automobili sa početka '90 obično ne traže nužno sintetička ulja. Osim toga tada je API SG ili SH bio vrhovni standard.
            Dakle, sintetička ulja su skuplja a ako se vozi malo (ispod 10k km godišnje) mineralna itekako mogu poslužiti. Uostalom zavisi i od konkretnog vozila.
            Što bi rekli "da si živ i zdrav" još se i monogradna ulja proizvode iako je praktično (osim za posebne namene, gde se ne troši ni 10% njih) besmisleno koristiti ih (osim u nekim klimatskim područjima ili ako se dva-tri puta menja ulje godišnje što se baš i ne radi).
            Dakle, traže se i jeftinija ulja koja zadovoljavaju a mogu biti i jednako dobra za starije motore.
            Da ne podsećam na čuveni Shell-ov prospekt koji baš forsira 10W-40 posle 7 godina a 15W-40 posle 10 ili 12.
            Expendable also known as the Stalker, further known as http://www.motornaulja.blogspot.com "Malo znanja - opasna je stvar" ili bolje ništa ne znati nego malo znati, šteta koju ćete tako napraviti je ograničena (u profesiji).

Comment

• ar164tb
              CBC Član
              • 17.05.2011
              • 20
              • beograd

I meni se cini malo cudnim, citaju ci po raznim forumima ispade ulja gusca od 10w-40 nemogu da podmazuju motor zbog ''uskih uljnih kanala'',sto ima logike i ako se radi o motorima 2000. god pa na ovamo i sa turbinom.Cudno mi sto to vazi i za motore iz '90-tih pa i pre.Tada se inzinjeri nisu dosetili da naprave malo sire uljne kanale u motorima?a ta silna sintetika tada se i retko nalazila u prodaji.Na kraju secam se silnih mercedesa dizela ''minika'' 123-ki,golfova,audija dizela u koja su sipali tada boga pitaj kakva mineralna ulja a prelazili po milion kilometara.I to jos na taksiju.

Comment

• vulkan
                CBC Veteran
                • 03.09.2011
                • 151
                • sabac
                • mazda nisan

Sećaš se motora koji imaju veliku zapreminu a malu snagu a to se polako promenilo, 90-tih pa na ovamo sad je obrnuto. Koliko minika ili 120-trojka ima kubnih a koliko kw? I koliko im je trebalo od 0 do 100km/h? A mazda 323 iz 89 god ima 1,3i motor i 50 ili 55kw (da ne ustajem po saobraćajnu) i fabrički joj je propisana polusintetika i u motor i u menjač, davne 89 godine!

Comment

• ar164tb
                  CBC Član
                  • 17.05.2011
                  • 20
                  • beograd

Duzan sam objasnjenje,moj prethodni auto je bio alfa romeo 164 v6 turbo 205-210 ks neznam tacno,ulje sam sipao seleniju ''racing''mislim da je 10w-60, verovatno sintetika,staje u njega 7,5 litara a cena je oko 1200 din za litar.Taj auto je trosio vrlo malo ulja,otprilike litar na 7-8 hiljada kad sam ga i menjao.Vozio sam ga kad god sam imao priliku veoma ostro,zato sam i sipao to ulje sa kojim sam bio zadovoljan.
                  Sad vozim audi v8 ali sa dizel motorom 2 hiljade kubika,stari tip dizela bez turbine,bez rotacione pumpe,susta suprotnost po karakteristikama od mog bivseg auta,ali u svemu( narocito potrosnja i snaga).Upravo to sto si pomenuo;kubikaza 2 litra a konja oko 50.Vecnost do stotke,i za to me bas zabole...I preporucuju mi polusintetiku zbog boljeg podmazivanja.Ako tako onda u redu,samo mnogo je satire..Razumem zimi na ispod nule ali razmisljam ovih dana da promenim ulje i da probam seleniju 20w-50 ili 60 polusintetika cinimi se,valjda nece da okrene lezajeve zbog tog ulja,pa neide taj motor u preko 4 hiljade obrt.Neznam da li i ostali dele to misljenje i kakvo imaju iskustvo sa tim starijim dizelima i uljem.

Comment

• gorans
                    CBC Senator XXL
                    • 09.03.2010
                    • 1525
                    • Beograd

Originally posted by vulkan View Post
                    Sećaš se motora koji imaju veliku zapreminu a malu snagu a to se polako promenilo, 90-tih pa na ovamo sad je obrnuto. Koliko minika ili 120-trojka ima kubnih a koliko kw? I koliko im je trebalo od 0 do 100km/h? A mazda 323 iz 89 god ima 1,3i motor i 50 ili 55kw (da ne ustajem po saobraćajnu) i fabrički joj je propisana polusintetika i u motor i u menjač, davne 89 godine!
                    Ja imam Nissan 1.7d sa 40kw iz 1986god i za njega su Japanci jos tada prporucivali 5w30,10w30 i 10w40 a u menjac 80w90.Da li su oni tada bili ispred ostatka sveta ili je samo kod nas zabluda da u dizele iz tog doba (kod nas tada jedino poznatih mecki 123 i Golfova) ide 15w40 ili 20w60.Da ne spominjem kako i danas mnogi govore da u motor ide SAE 30 a u menjac SAE 90.

Comment

• zverko
                      CBC Senator XXL
                      • 19.08.2005
                      • 7085
                      • BGD
                      • Audi A4

@ar164tb : a da se otkacis malo od te selenije i probas neko drugo ulje ? Recimo u tu mrcinu mozes slobodno da sipas i modricu 20w-60.
                      deutsche gemacht-gut gemacht...

Comment

• ar164tb
                        CBC Član
                        • 17.05.2011
                        • 20
                        • beograd

Rado bi se ja otkacio skuplje selenije polusintetike,ali mi se cini da to ulje i posle duze voznje kad je motor na radnoj temperaturi tj.vruc zadrzava viskozitet,to jest takoreci je ujednacen i kad je hladan i vruc.Ranije u tom motoru kad sam kupio auto je bio mobil 15w 40,znaci ujutru kad ga upalim motor se skoro nije cuo,mekan tih rad,posle sat voznje u gradu motor se dosta glasnije cuje,ima taj ostriji,tvrdji zvuk.Kad je hladan izvadim sipku meraca ulje na sipci ''debelo''formira se kap kojoj treba 5 min. da kapne(znate nasta mislim),a kad izvadim sipku posle sat voznje ulje snje spada ko voda,mnogo je redje.Da li je neko probao tu modricu 20w-60 i kako se ponasa to ulje pri radnoj temp.to jest dali se ''razbija''.Ako zadrzava propisan viskozitet kad je u radnoj temp.''60'',ono 20w je valjda kad je motor hladan,onda je to isplativo jer je jeftinije od selenije a i trosice se manje.Medjutim ako se na radnoj temp.razbije,razredi do te mere da dobije viskozitet kao da je 5w-30 onda nije ni za k....Obratio sam paznju dok sam koristio seleniju ''racing''10w-60 i to ulje je imalo dosta ujednacen viskozitet i pri radnoj temperaturi,motor je radio isto bio vruc ili hladan.

Comment

• ar164tb
                          CBC Član
                          • 17.05.2011
                          • 20
                          • beograd

Originally posted by gorans View Post
                          Ja imam Nissan 1.7d sa 40kw iz 1986god i za njega su Japanci jos tada prporucivali 5w30,10w30 i 10w40 a u menjac 80w90.Da li su oni tada bili ispred ostatka sveta ili je samo kod nas zabluda da u dizele iz tog doba (kod nas tada jedino poznatih mecki 123 i Golfova) ide 15w40 ili 20w60.Da ne spominjem kako i danas mnogi govore da u motor ide SAE 30 a u menjac SAE 90.
                          Da oni su tada bili sto se tice dizela,a mozda i benzinaca daleko ispred ostatka sveta.Secam se tih godina(1986) koji su se kod nas dizeli vozili;123,golfovi 1 i poneki 2 sa motorima koji se nisu mnogo menjali decenijama unazad.

Comment

• expendable
                            CBC Senator XXL
                            • 04.11.2009
                            • 3662
                            • Bor

Stani, stani malo!
                            Sve ste u pravu i lepo rekli čoveku ali avaj ... ovo je jedan od (onih) izuzetaka koji potvrđuju pravilo!
                            1) Čak i bez onog što sledi, 15W-40 je "neuništiva" viskozna gradacija i skoro da nema takvog junaka (motora) današnjice kome bi to posebno štetilo (na stranu što nije idealno).
                            2) Da je benzinac tu bi (negde) i ostali ili možda 15W-50.
                            3) Pre nego li nastavim da naglasim da nije baš navedeno ali izgleda da vremešni dizel "trošucka" ulje (inače čemu veće viskoznosti).
                            4) Verovali ili ne, ali VW 505.00 (koji više nije aktuelan ali jeste i dalje za starija vozila) dopušta:
                            5W-30/40, 10W-30/40 (ovo i jeste "prva linija izbora") ALI i:
                            SAE 5W-50, 10W-50/60, 15W-40/50, 20W-40/50 !! (navedeno od nižih W vrednosti ka većim).
                            Meni se čini da za takav motor 15W-40 ili 15W-50 mogu biti najbolji izbor ali daleko od toga da 20W-50 ne bi moglo da posluži.
                            Ipak, nije idealno za zimu (iako kod starih motora koji "troškare" može i svih -15°C bez ikakvih posledica) pa bi 15W ulja tu bila bolja.
                            Dakle 5W-50 za celu godinu (kao i 10W-50/60) ili da se zimi koristi 15W-40 a leti 20W-50.
                            Problem sa "celugodišnjim" je njihova ralativno visoka cena.
                            15W-50 ili 15W-40 (za teretni program ili još bolje za mešoviti vozni park (sa npr. MB 229.1 a ako ima i VW 505.00 - idealno)) je dovoljno dobro i za celu godinu ako se ne prelazi veliki broj km.

I da podsetim: kvalitet baznog ulja (i njegova vrsta) - čini razliku između prosečnog i vrhunskog ulja; takođe je bitan za duže intervale izmene.
                            Ipak, pogodnost za neki motor čini pre svega to koje standarde (ili odobrenja) ulje ima. Tako da mineralna ulja mogu itekako da se koriste čak i kod modernihih vozila a kamoli onih starijih. U Americi ona idu čak i u vrlo uglađene mašine koje koriste 5W-20 ulja (koja su mineralna, a sintetička, bar ona malo "sintetičkija" su uglavnom 0W-20 pa mogu da se koriste ali tek pod dva, i to više u slučaju dužih intervala zamene).

Dugoročno je mineralnim uljima (I bazne grupe) za vozila odzvonilo ali to neće baš biti tako brzo.
                            Inače u industriji će tek to potrajati iako je i tamo pritisak na prelazak ka HC uljima ali to nije uvek (i samo) zbog performansi.
                            PS i sintetička ulja (pa ma kakva) su bila, jesu i biće bolja ali je pitanje korišćenja veoma individualno te se još uvek može naći puno primera gde su mineralna ulja više nego dovoljna. Mislim da je i navedeni slučaj, baš takav.

Comment

• gorans
                              CBC Senator XXL
                              • 09.03.2010
                              • 1525
                              • Beograd

Da se ogradim,nemam nista protiv 15w40 ulja,samo kazem da je verovatno bolje uzeti 10w40 jer razlika u ceni je bas mala.

Comment

• expendable
                                CBC Senator XXL
                                • 04.11.2009
                                • 3662
                                • Bor

E tu se slažemo 100%.
                                Da se ogradim i ja, nisam želeo da kritikujem Vaš stav (koji je O.K.) već da ukažem i na drugu mogućnost.
                                Pozdrav!

Comment

Working...
                                X