Gde da savijem prohrom cevi od Ø57mm?

Collapse
X

• Filter
  • Time
  • Show
Clear All
new posts
  • kalibaR
    Moderator
    • 03.04.2006
    • 352
    • Beograd
    • AE86 rolle, Eclipse 1G

Re: Gde da savijem prohrom cevi od Ø57mm?

Ja koliko znam ove "IC cevi" se rade od aluminijuma, ali može i ovako prohrom ti je teži ali neće nikako da rđa.

Vidim da si ovo pravio sve iz komada, možda bi ipak trebalo da negde bude silikonski nastavak da trpi rad motora...čisto razmisli.
    Obavezno ko ti bude radio, da na krajevima napravi "venac" da se spojnica ne bi svlačila sa cevi

Comment

• ale944
      CBC Senator XXL
      • 20.03.2006
      • 1457
      • Beograd

kod mene su alu fabricke cevi, i gle cuda nisu zardjale za 25 god
      http://www.novaspeed.rs CHIPTUNING & FAP/DPF Off

Comment

• Dora
        Nadzornik!!!
        • 24.10.2004
        • 17451
        • Novi Sad
        • FIAT

U pitanju je termitologija, ti koristiš Alu cevi koje samo oksidiraju i gotovo a oni pričaju o Alu cevima koje su ustvari aluminizirane tankim slojem i sigurno im nije vek trajanja 25 godina.
        Ja ne znam gde ima da se kupe Alu cevi ali negde možda i ima...
        Ovde se piše nešto pametno, samo ne znam šta...

https.autogas.rs

Comment

• cvrle
          CBC Senator XXL
          • 11.06.2006
          • 1008
          • Beograd,Banovo brdo

Ja sam iskljucivo govorio o Aluminiumskim cevima jer se tako zovu, zato sto su od aluminuma kao materijala ili legure, daj da se ne zezamo sa glupostima. Ako se kaze Aluminium se na to i misli a ne na alumizirani lim, niklovani lim ili vec neki drugi oblik gvoznja zasticen nekim materijalom.

Sve tuning fabrike na svetu cevi za IC rade od Aluminuma a ne od prohroma, gvozdja i vec cega ali ako bas zeli covek od prohroma nije nemoguce samo sto je teze i veca je zajebancija. Aluminium mozes da ispoliras do visokog sjaja i da to onda i izgleda kao fabrika a ne domaca radinost, al to je sekundarno.

Aluminium u cevima imas u BG da kupis na par mesta a verujem i u NS-u da ima takodje, kao i komade, flahove,sipke i to sve raznih profila. Prodaje se uglavnom na kilo mada se cevi verovatno prodaju na metar, i cena je vrlo prihvatljiva da ne kazem jeftina.
          Boj ne bije svetlo oruzje vec boj bije srce u junaka

Comment

• Dora
            Nadzornik!!!
            • 24.10.2004
            • 17451
            • Novi Sad
            • FIAT

Ja znam šta je ko govorio a znam i šta je ko mislio, svi znamo da aluminijum ne rdja a aluminizirani lim od koga svi prave auspuhe rdja vremenom, samo sam ispravio nesporazum.

https.autogas.rs

Comment

• cvrle
              CBC Senator XXL
              • 11.06.2006
              • 1008
              • Beograd,Banovo brdo

Znas sta ko misli

Daj bre Doro nemoj se ********mo sad Pricamo o Aluminijumskim cevima ne o limu za auspuhe, ako tako kazem tako i mislim, ti si uneo pometnju sa rdjanjem jer ko zna sta si mislio al nema ni veze da ne gubimo vreme sa glupom raspravom.

Comment

• Dora
                Nadzornik!!!
                • 24.10.2004
                • 17451
                • Novi Sad
                • FIAT

Ja stvarno ne znam koji vam je ovih dana i što su svi krako nasadjeni.
                Čovek je iz NS-a pogledao sam, završio je na kraju kao predlog kod Bate auspufa ili ga je uzeo u razmatranje što sam zano da će biti kad tad a nisam hteo da reklamiram neka sam izabere. Isto sam rekao za prohrom kolena gde ima kod Metroa, to jest rekao sam ako ga zanima gde ima javiću, saznao je to preko nekog auspuhdžije koji koriste aluminizirane cevi i neko mu je rekao da će to rdjati vremenom kao što stvarno i rdja. Niko nije napisao gde ima aluminijumske cevi da se kupe.

Nisam vidovita Zorka ali znam domaći teren.

https.autogas.rs

Comment

• cvrle
                  CBC Senator XXL
                  • 11.06.2006
                  • 1008
                  • Beograd,Banovo brdo

Kako da ne budem kratko nasadjen kad mi tri dana pada kisa i ne mogu da ubacim motor u kola

Vidi ja sam preporucio ono sto je najbolje i od cega ceo svet pravi, moze i od titaniuma nije frka al sto izmisljati toplu vodu ako je vec ima. Kalibar je preporucio spojeve sa silikonskim crevima sto ima smisla zbog vibracija i eksplatacije, pogotovu sto decko vozi JTD koji malo i tresucka. Ako nema cevi u NS da se kupe, sto mi je neverovatno, ima u Zemun polju, pa ako neko ide ka BG a sigurno ide moze da svrati da mu kupi. Cifra plus lakoca savijanja prohroma i aluminiuma ne moze da se poredi pogotovu ako je za namenu prolaska hladnog-mlakog vazduha ne treba se dvoumiti.

Nije da potenciram ali zelim da pomognem coveku i da sacuvam pare plus da dobije najbolju mogucu stvar za najmanje moguce pare.E sad njegov je izbor

I nisu svi igraci na terenu isti

Comment

• Van
                    CBC Senator XXL
                    • 16.02.2007
                    • 1425
                    • Nbgd

Imaju jeep komercu da se kupe alu cevi . A kada pricamo o aluminiziranim celicni cevima , verujem da su i ona vecna ako se upotrebljavaju za usis...
                    ...zivi , Franjo je ziv !!!

Comment

• cvrle
                      CBC Senator XXL
                      • 11.06.2006
                      • 1008
                      • Beograd,Banovo brdo

Aluminiumska cev fi 60 u Rajanu-Zemun polje je 570 din kilo +PDV i ima sa zidom debljine 1.5, 2, 3 ,5 i 10 mm. Kupuje se onoliko koliko treba i seku na licu mesta, znaci ne mora da se kupi cev od 6m. Cenim za materijal ne bi trebao da kosta vise od 2000din plus neko da to savije i izvari.

Comment

• kilson
                        Moderator
                        • 09.10.2004
                        • 3216
                        • NoviBGD
                        • AR 75 GT

Danas sam kontaktirao firmu Dimegal (Bgd) i mogu savijati dosta shirok spektar prechnika, a shto je najbitnije bez deformacija. Ono shto je problem je radno vreme; radnim danom od 09-15h i treba trazhiti izvesnog majstor Koleta. Dobro je otici do majstora pre kupovine materijala i konsultovati se od chega je najbolje da radi.
                        Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

• dusan147
                          CBC Senator
                          • 08.03.2008
                          • 287
                          • Novi Sad
                          • GT 1.9 JTDm 16v

U firmi "FAU-M" u NS (kod Metroa u industrijskoj zoni) kupio sam 2m prohrom cevi i sedam prohrom kolena (od 90°), što je dovoljno za pravljenje cevi sa mojih slika. Cena za sve ovo je 6758din.
                          Bata je insistirao da cevi budu od prohroma, jer samo u tom slučaju nema korozije. Kod aluminijuma korozije ima, ali aluminijumska površina korodira samo u tankom površinskom sloju i korozija se ne nastavlja progresivno kao kod gvožđa, čelika i sl. Problem sa aluminijumom je što se teško zavaruje. A nije bilo cevi od Ø60.
                          Problem sa aluminiziranim čeličnim cevima je što se površinski sloj ošteti u toku obrade (zavarivanjem ili savijanjem) pa zaštita na tim mestima više ne postoji. Slično je i sa (galvanski ili toplo) pocinkovanim čeličnim cevima. Nije baš dobro da u motor, pored svega što mora, ulazi i ono što ne mora (produkti korozije...).
                          Mana prohroma je cena i zahtev za posebnom tehnologijom zavarivanja. Odustao sam od savijanja zato što je cena relativno visoka, a u NS baš ne savijaju prohrom cevi od Ø60.3x1.5mm. Sve u svemu: Bata će da iseče i zavari cevi i kolena prema skici u razmeri R=1:1.
                          Umesto silikonskih (na primer Samco) nastavaka (ja to zovem mufovi) staviću nastavke od ojačane gume. E tu može da se štedi. Nastavak za cev Ø60.3 košta 70din. Za spoj izlaza iz turbine i cevi mi treba redukcija sa Ø50 na Ø60, a sa cevi na ulaz u usisnu granu mi treba redukcija sa Ø60 na Ø55. Razmišljam da možda presečem obe cevi negde na sredini i da tu stavim mufove zbog vibracija... Ovi gumeni mufovi mogu da se nabave u "Gumiplast - Ivon" firmi u Pančevu. Šelne mogu da se kupe bilo gde, to nije neka rocketscience tehnologija.
                          Zahavaljujem svima na sugestijama i mogu da konstatujem da je najveće ograničenje u ovakvim zahvatima nedostatak entuzijazma tzv. "male privrede" da se prihvati posla. Obišao sam toliko radionica i firmi samo sa zahtevom da se cevi i kolena precizno iseku, ali bez uspeha... Jedan mi je tražio 120€ samo za zavarivanje cevi, ali da ih ja isečem prema crtežu... Moj utisak je da bi naši majstori da zarade na ove dve cevi mesečnu platu (e pa i tata bi sine...). Nisam se za Batu odlučio na kraju, već na početku, ali je čovek u tolikoj gužvi da sam morao da čekam na red. Samo sam pokušao da sam odradim što više posla, pa da kod Bate stvar (zavarivanje) završim za jedan dan. Sve u vezi sa izduvom na ovim i prethodnim kolima sa radio kod Bate, pa mi je to i najbolja preporuka i garancija. Njemu ništa nije teško i sve može.
                          Pozdrav. Dušan.
                          Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.

Comment

• cvrle
                            CBC Senator XXL
                            • 11.06.2006
                            • 1008
                            • Beograd,Banovo brdo

Ne napisa koliko Bata uzima za ruke sto ce da isece i zavari po tom crtezu?

Comment

• dusan147
                              CBC Senator
                              • 08.03.2008
                              • 287
                              • Novi Sad
                              • GT 1.9 JTDm 16v

Nismo još pričali o tome, ali je najbolje da pitamo Batu direktno...
                              U međuvremenu smo se Bata i ja dogovorili da to zajedno odradino: on kao majstor i direktor BSA (BataSportAuspuff) a ja kao šegrt i asistent. Kod njega je gužva neprestana, pa ćemo posle radnog vremena, natenane, cev po cev...
                              Pozdrav. Dušan.
                              Grešiti je ljudski, ali je osećaj božanski.

Comment

• kilson
                                Moderator
                                • 09.10.2004
                                • 3216
                                • NoviBGD
                                • AR 75 GT

Koje su duzine lukova (ako nije problem da izmeris)..?
                                Srpski klub ljubitelja Alfa Romeo automobila

Comment

Working...
                                X