E kad bi išla na tvrdoglavost Aero bi bio slab Ide na bemzin i plidžu ali ide. No to je tako konstruisan motor sa komorama i klipovima baš za tu kompresiju. Što reče Guma probali su i ne radi, niskobužetna varijanta nije dobra, posle fali turbo (skup) pa ima problema sa zaptivačima pa sa šrafovima pa--- Može ali to košta...
to sam i mislio da uradim samo neznam koliko je to dugotrajno resenje? za water jet u jeep comercu mi isto traze nacrt sa kotama u auto cad-u na cd-u ili na flash-u. i nemodu da prave otvore ispod 30mmsto znaci da mogu samo da izrezu otvore
za klipove.
Bane , potrazi Laser Nova Pazova , na netu. Meni su pravili prirubnice za usisnu i izduvnu granu , i jos neke 36-1 zupcanike . 15 je izrada programa i oko 5 e je iseceni deo . E sada ako je to prohrom cena secenog materijala je visa . ako nerucis jos jedna deo ili xx places samo secenje i materijal , sto je 5-10 e ( ne za prohrom) . Bez problema se probija rupa fi 8mm na ploci debljine 10 mm .
Treba da skeniras dihtung , i kasnije sliku uvezes u cad i skaliras je na pravu meru i po njoj nacrtas sve ivice i otvore .
Takav fajl posaljes mailom i nadjes se sa covekom posle par dana da ti da deo ...
Zbog čega niko ne pominje skraćenje hoda klipa pomeranjem ekscentra na kolenastom vratilu? Neznatnim smanjenjem radne zapremine postiže se enormno smanjenje stepena kompresije.
Koliko vidim, nije lako naći odgovarajući dihtung, a sa stanovišta pouzdanosti ovo je apsolutno bolje rešenje. Znam da na ozbiljnijoj mašini može da se ostruže kako hoćeš, jedino ne znam koliko naplaćuju u odnosu na standardnu obradu, ali nema razloga da bude drastično skuplje. Plus se odradi zamena ležajeva što je u pripremi ozbiljnijeg modifikovanja motora obaveza.
Naravno, ali onda ni cena nije zanemarljiva. Radilica, osim ako se poručuje nova ili se modifikovanje radi na novom motoru, mora na obradu. Usput se koriguje i kompresioni stepen, gubitak u radnoj zapremini je prilično mali, a skraćeni hod povoljno utiče na rad na velikom broju obrtaja.
A kada promenis precnik leteceg lezaj , gde ces da nadjes takav lezaj . Odmah obradis na trecu specijalu , eskcentricno ?
Kolika je treca specijala na lezajevima +0.30 mm ?
Mislim da nisi dobrorazumeo coveka.
Skines polutku sa klipnjace pa klipnjcu skratis sa donje strane za pola mm ako ti tpeba 1 mm veci kompresioni prostor. Onda vratis polutku i trnujes rupu na odgovarajucu meru za letece lezaje.
Dobro me je razumeo. Zavisi od slučaja tj raspoloživosti delova za određeni motor, ali ima i obrada većih od 0,5mm, recimo za Mikru koju vozim specijale su 0,25; 0,5; 0,75 i nisam siguran da li ima i pun mm. Ništa te ne sprečava da to uradiš na obe strane radilice i sa tim 0,5mm uvećanjem ležajeva dobijaš 0,5mm veći deo u kompresionom prostoru ispod vrha bloka i 1mm manji hod. Uzmi da je neki normalan hod 75mm i stepen 10,0:1 tj ekvivalentni cilindar komore za sagorevanje ima visinu 7,5mm. Posle obrade je 74mm:8mm tj stepen 9,25:1. Nije mnogo, ali nije ni loše, jer se za istu promenu klipnjača skraćuje za 0,6mm, a ako je moguće naći 1,0 za istu priču bi bilo 8,6:1 tj 1,2mm skraćenje klipnjače. U principu je najbolje sve raditi po malo, kako se ne bi stvaralo mesto smanjene pouzdanosti, umesto da se traže ekstremi na jednom mestu. Ipak će najpre da popusti loš tj loše napravljen dihtung.
Taj klip trci gore dole u cilindrima vec 20 godina u istom hodu i tu mu je lepo, ako malo i ne dihtuje nije strasno.
A kad mu pomerite da trci gore dole sad malo po novom recimo pola mm, sta ce biti sa karikom ?
To je u startu osudjen poduhvat na propast. Iz istog razloga se ne preporucuje ni ekscentricno busenje bolcni na maloj pesnici - Osim ako se ne busi i blok i motor vraca na 0 kilometara.
Hm , losa je nesto geometrija u celoj kalkulaciji .
Ako je razlika u ležajevima 0.5 mm ( za toliko se smanjuje prečnik ) razlika u ekscentricitetu je pola od toga , tj 0.25mm
I ako se uzme sa obe strane radilice (kada je gore i kada je dole) to je ukupno 0.5 mm razlike , a ne 1 mm ...
Geometrija je cudna nauka
Sve u svemu mislim da je rasturanje motora komplikovanije od skidanja glave i stavljanja ploče od prohroma ako treba ...
Kada sam rekao na obe strane radilice, mislio sam na pravljenje ekscentriciteta i na letećoj i na ležećoj strani, tako da ona priča ipak stoji. Kao studentu, a ne mehaničaru, teorijska strana mi nije tako loša. Mada sve je to sviranje... Kad se imaju pare ne izmišlja se topla voda.
@Gumetina: Problem bi bio da se povećava hod, kada se skraćuje hod klip se ne kreće kuda se nije kretao, jer su SMT i UMT ispod odnosno iznad prethodnog nivoa, respektivno. Kada se skraćuju klipnjače, onda je u problemu po tom pitanju, osim ako se klipnjača skrati isto koliko i poluhod.
Comment