Zanima me da li se isti efekat postize zatezanjem federa na waste gate ventilu(da bi otvarao na vecem pritisku) u odnosu na ugradnju npr.reducira pritiska na crevu koje vodi od npr.u**** do waste gate?Primer:Waste gate otvara na 0,3bara i mi zelimo da to podignemo na 0,5bara. I sada stavimo taj reducir koji ce davati na WG 0,3 kada je pritisak ustvari 0,5 i na taj nacin postizemo povecanje bez zatezanja federa(ili promene celog WG).
Turbo - regulacija pritiska?
Collapse
X
-
Dao si sam sebi odgovor, upravo to sto APC radi iz vec opisanog.
No sve ima svoje granice, tako da sa extremnim tuningom i WG cilindar postaje premali, te se obicno menja za jedan sa jacim federom u sebi da bi parirao protivpritisku u kucistu turbine.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
-
-
Pa da ali koliko sam ja tebe razumeo kada si mi opisivao APC on kontrolise elektomagnetni ventil.I dobro, razumeo sam sve kako APC radi i sigurno cu se potruditi da ga nadjem.Cak bi mozda napravio paralelno sa APC i jednu obicnu mehanicku regulaciju preko ovog reducira.
Ali pitanje je i dalje da li se isti efekat postize stavljanjem WG sa jacim federom(zbog tog podpritiska o kome pricas-to mi malo nije jasno,pa ako mozes malo da pojasnis) u odnosu na reducir koji ce prevariti WG tako sto ce WG misliti da je nizi pritisak u usisu nego sto jeste(i opet sta se u ovom slucaju desava sa podpritiskom
)?
Napomena:Trenutno mi WG otvara na 0,2 i mislim da ga dizem do 0,7.Da li to mogu postici sa reducirom(sta je u ovom slucaju sa podpritiskom)?Objasnio si mi pre kako ovo uraditi sa APC(i to mi je jasno) , ali sada iskljucimo njega i predpostavimo da celu stvar resavamo sa jacim federom ili reducirom.
Sta radi Blow of ventil-jer on otpusta stetni pritisak koji se vraca nazad ?prema turbini.Koliko sam ja razumeo blow of nije isto sto i waste gate?
Res non verba!
Comment
-
-
Vidi, blow-of je ventil koji vrace nazad pred turbinu pritisak kad je veci od 0,4 bara.
Ako je veci, kad oustis gas i zatvoris leptir , turbina se jos vrti te stetni protivpritisak deluje kao nagla kocnica na turbinu, i lezajevi na osovini propadaju.
Zato se ta vazdusna masa vrace u recirkulaciju.
Ima otvorenih tipova a ima i zatvorenih.
Otvoreni izbacuje visak vani u atmosferu, i nije pozeljan na upravljackim ECU sistemima sa AMM jedinicom jer tada izbaci merenu masu, te motor bude malo zbunjen u prvoj sekunda kad se opet da gas.
Zatvoreni recirkulacioni tip je uvek bolji jer odrzava obrtaje na turbini dok saltas.
Ali nema vise onog COOL zvuka kao PSSSST (mislim da zvuci odvratno kao RABBA kamion) .
Kad je u pitanju jaca opruga na WG, postavlja se iz razloga da WG nebi pulsirao na pritisku koji je granicni za povrsinu otvora WG klapne, kanala.
Reducioni ventil, hm.. mi to zovemo, nemoj pogresno da razumes, seljacko friziranje. Bar nepripada u ovo moderno vreme.
APC radi u stvari istu stvar preko magnetnog ventila, gde kontrolise redukciju izmedju C i W.
Dakle kad APC nije aktivan sve sa C (kompresorskog dela) ide na W (WG). Kad sistem treba da smanji pritisak, ventil otvara R , tako da pritisak na W pada jer se jedan deo izbacuje kroz R (retur), pred usis turbine.
Posmatraj APC kao jedan inteligentan redukcioni ventil i nista drugo.
Jaca opruga na WG se moze koristiti ako sistem "bezi u pritisak".
To se lako da iskontrolisati, na taj nacin da kad redukcionim ventilom ogranicis pritisak na jedan fiksni, te ako u vecim obrtajima motora povuce pritisak na visociji, onda znas da je opruga u WG-u preslaba da se bori sa pritiscima koji vladaju na WG klapni,kanalu.
Jasnije?
Znam da ti je ovo upravljanje malo drugacije logikom od tog koje imas, mada pokusavam da ti povucem paralele izmedju APC i redukcije, i kako se odrazava slaba opruga WGa.
Obicno ako povlaci pritisak sa obrtajima na gore, onda je preslab feder.
No kontrola redukcijom , da li fiksnom ili putem APCa je i dalje aktuelna , i radi najbolje kad je WG opruga odmerena korektno.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Jasnije jasnije i to dosta
Znaci blow of je uvek fiksno namesten na 0,4?Video sam da oni ludi Ameri prodaju razne vrste blow of (pa ih reklamiraju kao"loudest on market"-sto znaci da su to oni sto otpustaju vazduh napolje).Ne znam koji je sistem kod mene,posto se i kod mene javlja specifican zvuk kad otpustim gas-moracu to danas da proverim).Znas li mozda da li Nemci za blow off kazu rückschlag ventil?
Znaci kazes da je kada pricamo o mehanickoj regulaciji bolje staviti WG sa odgovarajucim federom nego reducir. Imam WG sa jacim federom koji meni pasuje pa me zanima sledece:Moj feder je jacine 65N(ovo N ne znam sta je-predpostavljam neka mera) a ovaj drugi sto cu da probam je jacine 200N.Znaci drugi je oko 3 puta jaci od prvog.Da li to znaci da cu onda dobiti i tacno 3 puta jaci pritisak???
Ludi Ameri prodaju najglasnije blow of ventile, reducire pritiska i druge stvari za seljacko friziranje, ali isto tako imaju i Apexi boost controlere -Sta mislis o tome???Res non verba!
Comment
-
-
Svaki sistem koji koristi neki feed za regulaciju pritiska, nazivamo aktivnim sistemima. Nazalost je vecina samo pasivnog tipa, te nezadovoljava moje kriterijume.
Kad je u pitanju WG i njegov prednapon, mislim da je overkill postavljanje jaceg, jer KKK27 koji imas nema problema sa stabilnim odrzavanjem pritiska. MAX boost mizes da vidis ako skines crevo skroz izmedju WG i compresora, ali mozda se motor razleti te to nebi preporucio
Kod tebe je verovatno u pitanju prednapetost WG klapne u pitanju.
Da li imas neke podatke o loadpressure , kroz razne konfiguracije, uslove rada? Sta je maximum koji si postigao do sada?
Sto se tice blow-off ventila, recirkulacioni i atmosferski , imaju u sebi membranu ili klip, upravlja ih vakum koji se pojavi u usisnoj grani kad se pusti gas. 0,4Bara su svi koji su fiksni bez mogucnosti stelovanja, i to je optimum kad je u pitanju koliki stres turbina moze da izdrzi. Ako je pritisak manji od 0,4 Bara, ventil ne reaguje.Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Max boost u uslovima kad skinem crevo sa WG:
U prvoj brzini pod punim gasom jedva da predje 0(odnosno 1 bar).
U drugoj brzini drasticna promena(pri saltanju ispucava snagu na zadnje tockove) pod punim gasom stize do nekih 0,7(odnosno 1,7bar).
I do ovde nema detonacija.
Ubacujem u trecu(turbina se pre toga znaci vec prilicno zaletela) i tu vec odmah krecu detonacije,zato popustam gas i doziram ga(pri cemu detonacije, barem ove koje cujem nestaju).Znaci klapna nije skroz otvorena(mozda do pola otvorena), a pritisak bukvalno doziram na neki nivo od recimo 0,5.
Cetvrta isto kao treca.
U petoj brzini kad sam vec na vecim obrtajima i svako malo dodavanje gasa izaziva detonacije.Napominjem da je to na vecim obrtajima.Kada vozim u petoj na nizim obrtajima (recimo 3000) i dam PUN gas pritisak moze da poraste na trenutak do 0,9 i onda blago padne na recimo 0,8;0,7bar
I u intervalu od 3000-4500 RPM iako imam nekontolisano filovanje turbine(znaci skinuto crevo sa WG) nema detonacija.E onda vec posle 4500RPM krecu i ja normalno popustam gas da ne razletim motor.
Napomenaritisak merim u usisnoj grani a ne posle kompresora.Da li to znaci da kada mi je u usisnoj grani npr.0,8 da je iza kompresora jos vise?
Uf,ne znam da li ti je ovaj opis pomogao. Sta bi jos valjalo da opisem kako bi postavio dijagnozu?Res non verba!
Comment
-
-
OK.. cisto i jasno.
Nemas potrebe da se orijentises na neki jaci WG , jednostavno to pokazuje cinjenica da uspevas da dodjes do 0,9 bara nadpritiska.
To je i vise nego dovoljno.
Sve sto si opisao je normalno za za razvoj pritiska, kad je u pitanju opterecenje motora. Naime emislija u 1j i drugoj brzini nuje dovoljna da opteretis motor te ni pritiska nema.
Sad, nesto mi nije jasno, kako regulises paljenje, i kompenzaciju za overload?
Koji sistem paljenja koristis, i da li imas podatke od krive paljenja kroz axis rpm vs. boost?
Mislim da sam namiriso sta te muci, ajde sadAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
"Nemas potrebe da se orijentises na neki jaci WG , jednostavno to pokazuje cinjenica da uspevas da dodjes do 0,9 bara nadpritiska."
Ok, nadam se da si me razumeo da se ovo desava (mislim moze da puni 0,9bara)KADA SKINEM SKROZ CREVO IZMEDJU WG i KOMPRESORA.
Paljenje se regulise nezavisno od pritiska-znaci MOTRONIC ne zna koji je pritisak,ali je podesen da vraca paljenje sa porastom obrtaja(mislim da jos registruje i poziciju ThrotlePositionSensora-koji ocitava 3 pozicije klapne:ler,srednje opterecenje i pun gas).Znaci prost sistem-valjda zato sto je to Alpina pravila jos pre 25god.
Ali MOTRONIC radi pod predpostavkom da se pritisak nadpunjenja nalazi izmedju 0,4 i 0,7bara. Verovatno da su oni paljenje napravili kompromisno za te vrednosti izmedju. Naime na Alpini B7 ciji ja MOTRONIC imam pritisak je mogao rucno da se steluje iz kabine(min 0,4 a max 0,7bara).Znaci mislim da MOTRONIC nema pojma koji je pritisak, nikakvu zastitu protiv overloada nije imao,jednostavno samo moze da zna koliki su RPM i preko TPS u kojoj od 3 moguce pozicije je klapna(da li je ler,delimican gas ili pun gas) i na osnovu toga vraca paljenje.
Kada pricamo o sistemu paljenja da li je dovoljno reci da je ECU: BOSCH MOTRONIC -broj 261 200 043 ( M1.0)Res non verba!
Comment
-
-
Hmm.. ma koliko prost sistem da je mora da ima retardaciju sa kompenzacijom za pritisak.
To sto dobijas samodetonacije u vecim obrtajima, zvuce kao da neko prosipa eksere ili?Att mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Obrati paznju na sistem iz 88 kod SAABa, kako preko MAP senzora od 1,5Bara upravlja paljenjem.
Dakle od vakuma od -0,75 do nadpritiska od +0,75 bara.
Tvoje paljenje MORA da prati ove pozicije dosta slicno, inace ce uvk biti problema sa vecim obrtajima. Mora da zabaci paljenje nekih 10ak stepeni u kasnije, jer je skroz druga turbulencija u cilindru kad dobijes overload.
Kao sto vidis sa vec 3500 rpm se nalazi na oko 20 stepeni pre GMT sa paljenjem, na 1050mBara (atmosferski pritisak) i vec na oko 0,2 Bara nadpritiska pada za 10 stepeni sa paljenjem. Tu je greska kod tebe, tj. taj deo ti neradi.
Pozicija trotela (leptira nije merodavna za pritisak u usisu) Moguce da preko AMM jedinice saznaje masu vazduha i da zna da je masa nemoguca nez overloada, ali ako je tako taj deo kod tebe nefunkcionise kako je zamisljeno.
Zasto? Hm.. neznam, nisam bio prisutan kad je sve povezivanoAtt mäta är att veta...to measure is to know...meriti je znati..
move your mind
Comment
-
-
Prvo da razjasnim da li tvoje skracenice znace sledece:
AMM- Air mass meter(ili ti Mass Air flow Meter) kod mene je Air Flow Meter-znaci ima flaps umesto uzarene zice
Overload- pretpostavljam da je to kada pritisak prelazi 1000milibara(t.j.atmosferski pritisak)
I dobro MAP znam da znaci manifold air pressure.
Ispravi me ako negde gresim.
Pa dobro znaci moguce je da paljenje zavisi od informacije sa AMM. Tu barem mogu da zavaravam kompjuter da misli da prolazi vise vazduha jer imam ARC-2 od Split Second (Air Fuel Ratio calibrator koji ustvari koriguje signal od AMM do ECU).I onda, ukoliko paljenje zavisi od toga, on ce ga retardirati kad dobije informaciju da ulazi vise vazduha(naravno automatski mu daje i vise goriva).
E sad ja tu ne mogu da razdvojim da li njemu fali jos goriva za bogatiju smesu(sto utice na smanjivanje detonacija) ili mu treba kasnije paljenje.Evidentno je to da kada mu napravim siromasnu smesu detonacije krecu ranije(inace imam tacnu indikaciju smese preko Air Fuel Ratio Meter) a sa ovim Air Fuel Ratio Calibratorom sam dobio da mi na leru radi kako treba(znaci da ga ne zaliva gorivom)a da opet pri opterecenju kada poraste pritisak imam dovoljno goriva. To mi je ranije bio problem:kada bi ga namestio da radi lepo na leru falilo mi je goriva za opterecenje kasnije, a kada bi mu dao dovoljno za kasnije bilo je previse goriva na leru---To sam resio sa ovim Air Fuel Ratio
Calibratorom
Znaci uticao sam na interval otvaranja dizni, ali planiram i da mu stavim i podesavajuci regulator pritiska koji ce dok auto radi normalno i dok nema overloada drzati npr 3bara a kada poraste pritisak on ce ga dizati recimo na 3,5. Da li i to moze da bude problem?Sta mislis?
Inace pazi sad na ECU imam i ovo:
Fuel Quality Switch sa 8 razlicitih pozicija, a svaka znaci sledece:
Mixture Correction Timing Correction
1. (stock) - -
2. +6% -
3. +10% -
4. -6% -
5. - -4,5 deg
6. +6% -4,5 deg
7. +10% -4,5 deg
8. -6% -4,5 deg
Sta mislis da eksperimentisem malo sa ovim?
Inace dobro si rekao detonacije se cuju kao PROSIPANJE EKSERA.Res non verba!
Comment
-
-
Sad mi pade na pamet
Pa ako kod Saaba vec na 0,2bara pada 10 stepeni s paljenjem,
onda znaci da i kod mene ipak pomera paljenje jer da nije tako imao bih problema vec na 0,2 a nemam ih!!!Ni na manjim ni na vecim obrtajima.
Hocu da kazem da bi i se i kod Saaba javile detonacije sigurno vec na 0,2bara pri 3500RPM ako bi mu paljenje ostalo na 20 stepeni pre GMT umesto na 10.
Da li iz toga mogu da zakljucim da ipak pomera paljenje?
Ako je tako onda mu je to paljenje za 0,2bara odgovarajuce kao i za 0,7bara. Barem je tako kod Saaba koliko mogu da vidim iz tabele.
Da li ovo sto pricam ima veze sa zivotom?Res non verba!
Comment
-
-
Evo ja da vam malo smetamBoost je pisao vec negde da ima mikrofon i kad cuje detonaciju da smanjuje pritisak za 0,15 i opet kad cuje detonaciju opet smanjuje za 0,15 i sve tako dok ne prestanu detonacije
Ne znam sta sam napisao, al cim ne skodi...
SAAB 9000 CSE B234R MAPTUN AERO STEG 3+ powered by BOOST & Goran... Body Fat 98 Machine Fat 305 KS ... Lamela fact 490 Nm ...
Comment
-
Comment